Sportudvar 2019 – November legérdekesebb írásai

VIDEÓKKAL – Vészesen közeleg az év (és az évtized) vége, ezért a legtöbb sajtótermékhez hasonlóan a Sportudvar is igyekszik összefoglalni 2019 legfontosabb, legérdekesebb történéseit. Ezúttal a legnagyobb érdeklődésre számot tartó írásokon keresztül tekintek vissza arra, hogy mikor mi volt a legfőbb beszédtéma a sportban. Ezúttal az esztendő tizenegyedik gyermeke, a november kerül górcső alá.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A Forma-1 vezetői november elején, Austinban bemutatták a száguldó cirkusz 2021-től érvénybe lépő új szabályait, valamint az ezek alapján építendő új autó prototípusát is. Az első vélemények vegyesek voltak az újdonságokkal kapcsolatban, de hogy mindez tényleg be fog-e válni, csak jó másfél év múlva fog kiderülni.

Mint közismert, a FIFA etikai bizottsága 2015-ben nyolc évre eltiltotta Michel Platinit valamennyi, labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől. Az UEFA egykori elnökének bírósági úton annyit sikerült elérnie, hogy előbb hat, majd végül négy évre mérsékeljék a büntetést. Ez az eltiltás október elején lejárt, a korábbi kiváló játékos pedig november elején visszatért. Egy hosszas rádióinterjúban részletesen beszélt érzéseiről, s arról, vannak-e még tervei a fociban. Erre igennel felelt, mint mondta, egy “utolsó kalandra” készül. Ennek első lépése lehet az, hogy beperelte egykori munkaadóját, az UEFA-t, amelytől eurómilliókat követel kártérítésként. A franciák ugyanakkor eléggé megosztottak “Platoche” visszatérését illetően.

November közepén új rovat indult a Sportudvaron Zöld Sport címmel. A rovatban a sport és környezetvédelem kapcsolatával és a klímaváltozásnak a sportra gyakorolt hatásaival foglalkozó cikkek jelennek meg. Rengeteg elfoglaltságom miatt ezidáig csak egyetlen írást tudtam összehozni ebbe a rovatba, amelyre november közepén került sor. A Forma-1 és en bloc a technikai sportok a legszennyezőbb sportágak, így nem véletlenül az volt az első cikk témája, hogy miképpen vélekednek a száguldó cirkusz pilótái és vezetői a környezetvédelemről.

És ha már Forma-1! Az év egyik legjobb futamát és az elmúlt évtizedek talán legőrültebb befutóját hozta a Brazil Nagydíj, amelyet az élről rajtoló Max Verstappen nyert meg. A dobogóra akár két másik Red Bull-pilóta is fölállhatott volna, de ez végül csak a Toro Rossót kormányzó Pierre Gaslynak sikerült, aki néhány centiméterrel előzte meg Lewis Hamiltont a leintésnél. Hamilton lett a pályán a harmadik, azonban a dobogóra jó eséllyel pályzó Alexander Albon kiforgatása miatt megbüntették, így a hetedik helyre csúszott vissza. A pódium harmadik fokát ezáltal Carlos Sainz szerezte meg, aki Gaslyhoz hasonlóan először állhatott dobogóra a száguldó cirkuszban. A két Ferrari kiütötte egymást, ami rávilágított arra, hogy mennyire feszült a viszony a csapaton belül.

1969. november 19-én, a Rio de Janeiró-i Maracana-stadionban szerezte meg – tizenegyesből – ezredik találatát Edison Arantes do Nascimento, ismertebb nevén Pelé, a 20. század egyik legtehetségesebb labdarúgója. A három világbajnoki címmel, számtalan kupa- és bajnoki győzelemmel büszkélkedő brazil csillag gólját a Santos színeiben, a Vasco da Gama csapata ellen lőtte. Az ötvenedik évforduló alkalmából írott cikkem olvasható alább.

Amíg a sportközvélemény labdarúgást követő részének többsége még az Európa-bajnoki selejtezőkkel volt elfoglalva november közepén, addig keményen zajlott az élet a Tottenham háza táján. Az angol klub ugyanis megvált Mauricio Pocchettino vezetőedzőtől, és gyorsan meg is találta az utódját José Mourinho személyében. A portugál szerződtetése velem együtt sokakat meglepett, hiszen legutóbbi edzősködése csúfos kudarcnak bizonyult Manchesterben. Tottenhames munkavállalása azért is érdekes, mert 2015 elején még arról beszélt, hogy soha nem szerződne a Spurshöz, mert túlságosan szereti ahhoz a Chelsea szurkolóit, hogy Észak-Londonba tegye át székhelyét…

Mint ismert, az Európa-bajnoki pótselejtezőn, hivatalos nevén a Nemzetek Ligája rájátszásában, az első körben Bulgáriában kell győznie a magyar labdarúgó-válogatottnak, hogy aztán az izlandi–román csata győztesével megmérkőzhessen az Eb-szereplésért. A bolgárok katasztrófálisan szerepeltek csoportjukban, úgyhogy a jelenlegi erőviszonyok alapján magyar továbbjutás valószínűsíthető, igaz, jövő március még nagyon messze van. Ha a bolgárokon túljut az együttes, akkor jön a neheze, hiszen Izland és Románia is keményebb ellenfélnek ígérkezik a balkániaknál. A mieinknél van probléma bőven, de ez igaz a bolgárokra is. Ezt a helyzetet elemeztem alábbi cikkemben.

Oroszországot december elején négy évre eltiltotta a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) a nemzetközi versenyeken való részvételtől, mivel bebizonyosodott, hogy a moszkvai doppinglaboratórium által januárban átadott adatbázisokat manipulálták. Alábbi, november végén megjelent cikkem megjelenésének idején még nem volt ismert a WADA később meghozott döntése, így csak az ügy előzményeiről tudtam írni, de azt gondolom, már önmagában ez is kemény olvasmány, amit olvasóim is visszaigazoltak hozzászólásaikkal.

Nagyon kavar mostanában Zlatan Ibrahimovic: azóta, hogy november elején elhagyta a Los Angeles Galaxy-t, több ízben is – viccelődés céljából – átverte a nyilvánosságot. Előbb azt terjesztette magáról, hogy a spanyol másodosztályba szerződik, majd egy erősen félreérthető bejegyzést tett közzé arról, hogy hazatér Svédországba. Ez végül igaznak is bizonyult, de kiderült, hogy – legalábbis egyelőre – nem focistaként, hanem befektetőként tért vissza szülőhazájába Ibra, aki a stockholmi Hammarby csapatának társtulajdonosa lett. Azt hihetnénk, hogy a svédek örülnek valaha volt legnagyobb sztárjuk hazatérésének, de ez korántsem volt így, különösen szülővárosában, Malmöben…

Ennyi fért a novemberi összefoglalóba. Már csak a december maradt hátra, amelynek legnagyobb érdeklődésre számot tartott írásainak összefoglalójával holnap, az év és az évtized utolsó napján jelentkezem.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: F1

A kiemelt képen a Forma-1 2021-től életbe lépő szabályai alapján elkészítendő versenyautó prototípusa látható az austini pályán.

Leave a Reply