Mourinho négy éve még kizárta, hogy a Spurs trénere legyen, most mégis ott folytatja

Amíg a sportközvélemény labdarúgást követő részének többsége még az Európa-bajnoki selejtezőkkel volt elfoglalva, addig keményen zajlott az élet a Tottenham háza táján. Az angol klub kedden megvált Mauricio Pocchettino vezetőedzőtől, szerdára pedig meg is találta az utódját José Mourinho személyében. A portugál szerződtetése velem együtt sokakat meglepett, hiszen legutóbbi edzősködése csúfos kudarcnak bizonyult Manchesterben. Tottenhames munkavállalása azért is érdekes, mert 2015 elején még arról beszélt, hogy soha nem szerződne a Spurshöz, mert túlságosan szereti ahhoz a Chelsea szurkolóit, hogy Észak-Londonba tegye át székhelyét…

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

José Mourinhót nevezték ki szerdán a Tottenham vezetőedzőjének. A Spurs lesz a portugál szakember harmadik Premier League-klubja a Chelsea és a Manchester United után. A Special One becenévvel illetett Mourinho a Chelsea-nél háromszor is angol bajnoki címet szerzett, ami miatt sokáig a nyugat-londoni klub szurkolóinak fő kedvence volt. Ez vezetett ahhoz, a 2015 elején tett kijelentéséhez is, miszerint sosem vezetné a Tottenhamet, mert túlságosan szereti a Kékek drukkereit ahhoz, hogy a Spursnél munkát vállaljon.

Mourinho 2015 márciusában egy Ligakupa-döntőre készült a Chelsea-vel, amikor megtette ominózus nyilatkozatát, amit tegnap óta újfent sokan emlegetnek. A portugál akkor elmondta, hogy Daniel Levy, a Tottenham elnöke még 2007-ben megkereste, s vezetőedzői munkát kínált neki. A megállapodás azért esett végül kútba, mert Mourinho chelsea-s kontraktusában szerepelt egy olyan záradék, ami megtiltotta számára, hogy a Stamford Bridge-ről egy másik angol elitklubhoz tegye át székhelyét.

A luzitán legfőbb érve viszont – ahogy föntebb is említettem – az volt, hogy túlságosan szereti a Chelsea szurkolóit ahhoz, hogy a Tottenhamhez igazoljon. Nos, azóta sok víz lefolyt a Temzén, Mourinho véleménye pedig gyökeresen megváltozott. Ebben minden bizonnyal nagy szerepe volt legutóbbi, a Stamford Bridge-en, a Chelsea otthonában tett látogatásának, amire tavaly került sor a Manchester United menedzsereként.

A Kékek szurkolói ugyanis a korábbi meleg fogadtatással szemben ezúttal megvetéssel, már-már gyűlölettel fogadták a portugált, amiért egy ősi riválishoz szerződött. Mourinhóra nem jellemző, hogy erős idegei lennének, s erről azon a tavalyi mérkőzésen is tanúbizonyságot tett. Nagyon fölbosszantotta Marco Ianninak, az akkori Chelsea-tréner, Maurizio Sarri segítőjének gólöröme, amit szóvá is tett. Ekkor tömegjelenet alakult ki a kispadoknál, aminek keretében kis híján Mourinho és Sarri is egymásnak ment. Emlékezetes kép, ahogyan a biztonságiaknak kellett a lefújásig a két edző közé állniuk, nehogy az egyik újból meginduljon a másik felé gúvadt szemekkel.

Az incidens után a Chelsea szurkolói végig pfújolták, fütyülték a korábbi nagy kedvencet, aki egyébként nem úszta meg olcsón a történteket: 6000 fontot (mai árfolyamon 2 334 000 forintot) kellett befizetnie az angol szövetség kasszájába nem megfelelő viselkedés címén.

Ezek az események alapvetően megváltoztatták José Mourinhónak egyrészt a Chelsea ultráiról, másrészt a Tottenhamről korábban alkotott véleményét, mert máskülönben nehezen kerülhetett volna sor a szerdai bejelentésre, miszerint a 2022/23-as szezon végéig a kétszeres BL-győztes luzitán szakember lesz a tavalyi BL-döntős együttes vezetőedzője.

Az angolok esetében fontos kihangsúlyozni azt, hogy vezetőedzőnek szerződtették Mourinhót, nem pedig menedzsernek. A kettő között az a különbség, hogy a menedzser nem csak a szakmai munkát irányítja, hanem kvázi az átigazolásokat is, míg egy vezetőedzőnek “csupán” a szakmai stáb vezetése és a játékosok felkészítése a feladata. Nem vagyok meglepve, hogy José Mourinho nem vállalta az átigazolások levezénylését is. Amennyire kiégett az elmúlt években Manchesterben, nem lepődnék meg, ha elsősorban nem a keret minősége és a klubvezetés által kitűzött igen komoly célok csábították volna a Tottenhamhez, hanem a fizetésének és a végkielégítésének végén szereplő nullák relatív nagy száma.

A Tottenham Pocchettinóval sem szerepelt túl jól az idény eddig eltelt részében, de úgy érzem, Mourinhóval sem fog sokkal jobban teljesíteni idén…

Érdekelnek a hasonló cikkek? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply