Sportudvar 2019 – December legérdekesebb írásai

VIDEÓKKAL – Vészesen közeleg az év (és az évtized) vége, ezért a legtöbb sajtótermékhez hasonlóan a Sportudvar is igyekszik összefoglalni 2019 legfontosabb, legérdekesebb történéseit. Ezúttal a legnagyobb érdeklődésre számot tartó írásokon keresztül tekintek vissza arra, hogy mikor mi volt a legfőbb beszédtéma a sportban. Zárásként az esztendő utolsó gyermeke, a december kerül sorra.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Befejeződött az Európa Liga csoportköre, vagyis kialakult a jövő tavaszi folytatás, a legjobb 32 mezőnye, amelyben viszont a Ferencváros nem fog szerepelni, mivel nem tudott ismét csodát tenni a Ludogorec otthonában. Az FTC azonban így is büszke lehet teljesítményére, hiszen mindenki a csoport utolsó helyére várta az együttest, amely végül azonban – idegenbeli veretlenségének köszönhetően – hét ponttal a harmadik helyen végzett, megelőzve a CSZKA Moszkvát.

Sokak szerint az év ökölvívó-mérkőzésére került sor december elején Szaúd-Arábiában, hiszen ismét összecsapott Anthony Joshua és Andy Ruiz. A két öklöző június 1-jén New York-ban egyszer már megmérkőzött egymással, s akkor teljesen váratlanul Andy Ruiz győzött. Joshua szeretett volna ezért visszavágni, ami sikerült is. Mindezt 15 000 néző előtt tehette meg, ugyanis a szaúdiak hat hét alatt fölhúztak egy ekkora befogadóképességű, szabadtéri bokszarénát. Teltház volt a mérkőzésen, azonban ringlányok nem voltak, mivel az arab ország nem kért belőlük.

Hihetetlen történet látott napvilágot december elején. November közepén rendezték Horvátországban az egyetemi asztalitenisz-világbajnokságot, amelyen azonban két nigériai játékos nem tudott részt venni. Ennek oka pedig egészen elképesztő: a két asztaliteniszező egyik nap úgy indult városnézésre Pulában, hogy a szállodában felejtette vízumát. A rendőrök igazoltatták őket, s mivel a nigériaiak nem tudták magukat igazolni, ezért a hatóság migránsokként kezelte a két sportembert, és igazságtalanul egy boszniai migránstáborba vitte. Egy hét kellett, mire fény derült arra, mekkora hibát követtek el a hatóságok. A két szerencsétlenül járt sportolót azóta természetesen kiengedték, de a vb-n nem tudtak részt venni, s az átélt sokkot nehéz lesz kiheverniük. A történet olvasóim körében is komoly fölháborodást okozott.

Az utóbbi hónapokban nem sokat írtam a dartsról, aminek elsősorban az volt az oka, hogy más témák (azok, amikről jellemzően írtam itt) elterelték a figyelmemet. Ettől függetlenül szinte napi szinten követtem és követem a sportág történéseit, így szemtanúja lehettem egy csodálatos pályafutás nem túl dicső, ráadásul a tervezettnél is előbb bekövetkezett lezárásának. Raymond van Barneveld, a darts ötszörös világbajnoka tavaly novemberben jelentette be, hogy a 2020-as világbajnokság lesz az utolsó versenye. A holland játékos az elmúlt hetekben úgy tűnt, hogy elkezdett olyan formába lendülni, ami elegendő lehet ahhoz, hogy egy szép szerepléssel abszolválja élete utolsó tornáját. Ez végül nem történt meg, ugyanis a vb első fordulójában az amerikai Darin Young a szettek tekintetében 3:1-re legyőzte őt. Ezzel véget ért egy páratlan pályafutás, amelyről egy kis összefoglalót írtam december közepén.

Az 1982-ben fölavatott Budapest Sportcsarnok Magyarország és Európa egyik legjobb rendezvénycsarnoka volt, ahol számos sporteseményt, koncertet és egyéb rendezvényt tartottak. A kilencvenes években a BS egyik állandó eseménye volt az adventi vásár, ami azonban egyben a pusztulásához is vezetett. Napra pontosan húsz évvel ezelőtt, 1999. december 15-én hajnali öt óra körül egy, a vásár területén égve felejtett gyertya lángokba borította a létesítményt, amely végül akkora mértékű károsodást szenvedett, hogy le kellett bontani. Helyén ma a Sportaréna áll, amely méltó utódja lett a BS-nek. Ennek ellenére sokan mindmáig sajnálják a néhai sportcsarnok tragédiáját – erről szólt a Visszapillantó rovatnak a tragédia 20. évfordulója kapcsán megjelent írása.

Ez volt az év utolsó hónapjának összefoglalója. Ezzel a Sportudvar éves összefoglalója véget ért. Remélhetőleg egy év múlva még érdekesebb és színvonalasabb cikkeken keresztül tudunk majd visszatekinteni a mögöttünk hagyandó esztendőre.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply