Sportudvar 2019 – Október legérdekesebb írásai

VIDEÓKKAL – Vészesen közeleg az év (és az évtized) vége, ezért a legtöbb sajtótermékhez hasonlóan a Sportudvar is igyekszik összefoglalni 2019 legfontosabb, legérdekesebb történéseit. Ezúttal a legnagyobb érdeklődésre számot tartó írásokon keresztül tekintek vissza arra, hogy mikor mi volt a legfőbb beszédtéma a sportban. Ezúttal az esztendő tizedik gyermeke, az október kerül górcső alá.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Ahogy arról a szeptemberi összefoglalóban megemlékeztem, rendkívül gyengék voltak a katari Dohában rendezett atlétikai világbajnokság jegyeladási statisztikái, amikből egyenesen következett, hogy nem volt teltház a torna egyik napján sem, de arra talán így sem gondolt senki, hogy a két slágerszám: a férfi és a női 100 méteres síkfutás döntőjét lényegében nulla néző előtt bonyolítják le. A helyi idő szerint hajnali négy óra tájban rendezett finálékra alig párszázan maradtak a több mint negyvenezres stadionban. A gyér érdeklődés mellett az éjjel is kemény időjárási viszonyok sem segítették a világbajnokság lebonyolítását, hiszen a 30 fok körüli hőmérséklet és a magas páratartalom több hosszútávfutót is visszalépésre vagy a verseny föladására kényszerített.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) október elején döntést hozott a Nantes és a Cardiff City közötti jogi vitában, ami a tragikus sorsú Emiliano Sala januári átigazolása körül pattant ki. A franciák azt állították, hogy a walesi klub már aláírta a szerződést az argentin támadóval, így halálának pillanatában már az akkor még az angol élvonalban szereplő együttes játékosa volt, vagyis a cardiffiaknak meg kellett volna kezdeniük a 17 millió fontos vételár kifizetését. Ők viszont ezt megtagadták arra hivatkozva, hogy nem vált érvényessé Sala átigazolása, így nem kell fizetniük a Nantes számára. A FIFA ezt másképp gondolta, s kötelezte a Cardiffot a vételár első, 6 millió fontos részletének kifizetésére. A walesi klub fellebbezett a döntés ellen, így a történetnek nincs vége.

Egyáltalán nem mondhatjuk, hogy az elmúlt évek Andy Murray sikereitől lettek volna hangosak a férfi tenisz világában. A britek többszörös Grand Slam-győztes és olimpiai bajnok játékosát sérülések egész sorozata hátráltatta az elmúlt esztendőkben, s nem egyszer őmaga is arról beszélt, hogy könnyen lehet, rövidesen vissza is vonul, mert teste nem bírja tovább az éltenisszel járó hatalmas terhelést. Ősszel azonban ismét elkezdett tornákra járni, s egyre jobb formába lendült. Október elején már azt sem tartotta kizártnak, hogy januárban megpróbálkozik az év első Grand Slam-tornáján, az Ausztrál Openen történő indulással is. A szervezők is szerették volna, ha indulna, ugyanis szabadkártyát biztosítottak számára, csakhogy tegnap estére kiderült, Murray ágyéksérülés miatt nem tudja vállalni az indulást Melbourne-ben, így nem tudja teljesíteni ezt a célját. Remélhetőleg azért fogjuk még látni játszani!

Simone Biles mindössze 22 évesen már a 25. felnőtt világbajnoki érmét (ebből a 19. aranyat) szerezte az október első felében, Stuttgartban rendezett torna-világbajnokságon. Az amerikai – aki négyszeres olimpiai bajnok is – új rekordot állított föl ezzel, és ki tudja, hol lesz a vége az éremhalmozásnak. Ahogy az általában lenni szokott, egy ennyire sikeres sportembernek nem akármilyen utat kell bejárnia, hogy följusson a csúcsra. Rá ez különösen igaz. Erről szól alábbi írásom.

Sokan azt gondolhattuk előzetesen, hogy az október 15-én játszott Észak-Korea – Dél-Korea világbajnoki selejtező egy történelmi mérkőzés lesz a félsziget két felének labdarúgó-válogatottjai között. Olyan szempontból mindenképpen történelmi volt az összecsapás, hogy a két Korea először találkozott tétmérkőzésen. Sajnos más szempontból már egyáltalán nem nevezhető történelminek a mérkőzés, mivel arra zárt kapuk mögött került sor Phenjanban, ráadásul nem volt róla tv-közvetítés és a külföldi újságírók sem kaptak akkreditációt. Elég lesújtó volt mindez az elmúlt években javuló koreai sportkapcsolatokra nézve.

Október végén nyilvánosságra hozták a szervezők az olasz körverseny, a Giro d’Italia 2020-as útvonalát és menetrendjét. Az már hónapok óta köztudott, hogy az első három szakasz Magyarországon lesz, aminek keretében a fővárosból Győrön át a Balaton-felvidékre és Nagykanizsára jut el a mezőny. Innen utaznak át Olaszországba, ahol többek között az Etnát is megmásszák, mielőtt eljuthatnának a milánói befutóba. Szakértők egybehangzó véleménye szerint az utolsó hét kőkeménynek ígérkezik.

Ez volt a legolvasottabb októberi cikkek gyűjteménye. Holnap már az év utolsó előtti hónapja, a november kerül sorra.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása. Giro d’Italia/Facebook

A kiemelt képen a 2020-as, Magyarországról induló Giro d’Italia útvonalát ábrázoló térkép látható.

Leave a Reply