Üres stadion, kitiltott külföldi újságírók – Így zajlott a két Korea vb-selejtezője

Sokan azt gondolhattuk, hogy a kedden sorra kerülő Észak-Korea – Dél-Korea világbajnoki selejtező egy történelmi mérkőzés lesz a félsziget két felének labdarúgó-válogatottjai között. Olyan szempontból mindenképpen történelmi volt az összecsapás, hogy a két Korea először találkozott tétmérkőzésen. Sajnos más szempontból már egyáltalán nem nevezhető történelminek a mérkőzés, mivel arra zárt kapuk mögött került sor Phenjanban, ráadásul nem volt róla tv-közvetítés és a külföldi újságírók sem kaptak akkreditációt. Elég lesújtó mindez az elmúlt években javuló koreai sportkapcsolatokra nézve.

Irreális. Röviden így lehetne jellemezni a magyar idő szerint kedden délelőtt sorra került Észak-Korea – Dél-Korea világbajnoki selejtezőt. A déliek nagyon készültek a történelmi összecsapásra, hiszen ez volt az első tétmérkőzés a két, technikailag mindmáig háborúban álló ország között. Az elmúlt közel kettő évben több előrelépés is történt a két Korea közötti sportdiplomácia újjáépítésében, amelynek kétségkívül legfontosabb fejleménye az volt, hogy a félsziget két felének delegációi közösen vonultak fel a tavalyi, pjongcsangi téli olimpia nyitó- és záróünnepségén, magán az ötkarikás játékokon pedig női jégkorongban közös csapatot állítottak föl.

Néhány hónappal ezelőtt annak az egyelőre még erősen elméleti lehetősége is fölmerült, hogy a két Korea közösen pályázzon a 2032-es nyári olimpiára. A jövő évi, tokiói játékok esetében is szóba került közös koreai csapatok indítása, de ebből jelen állás szerint végül nem valósul meg semmi.

Látván a keddi focimeccsről készült fotókat, jó eséllyel tényleg nem lesz ilyesmi, és a közös olimpiarendezés gondolata is tovaszállhat. A mérkőzésre ugyanis zárt kapuk mögött került sor. Csupán a VIP-páholyban foglaltak helyet néhányan, köztük Gianni Infantino, a nemzetközi szövetség (FIFA) elnöke.

Az előzetesen történelminek beharangozott mérkőzés ilyen körülmények között nem meglepő módon gólnélküli döntetlenre végződött. A koreaiak azonban erről is csak az internetről értesülhettek, ugyanis a mérkőzésről nem volt élő televíziós közvetítés. Az északiak ehhez nem járultak hozzá, mint ahogy külföldi újságírók jelenlétéhez sem, mivel egyikőjük sem kapott akkreditációt, pedig állítólag nagy volt az érdeklődés a nemzetközi sajtó részéről is. Így viszont csupán a FIFA és az ázsiai szövetség (AFC) honlapján megjelent tudósításokból lehetett tájékozódni, hogyan is zajlott a mérkőzés.

Forrás: AFP

Csoj Dzsung-il, a dél-koreai szövetség alelnöke helyi idő szerint ma reggel, az incshoni repülőtérre történt visszatérést követően nyilatkozott a phenjani történésekről. Elmondta, hogy csak a kezdő sípszót megelőző percekben tudták meg, hogy a mérkőzést zárt kapuk mögött rendezik. “Azt vártuk, hogy 50 000 észak-koreai fog kilátogatni a stadionba, de végül senki sem jött. A beléptetőkapuk egyáltalán nem voltak nyitva. Igazán meglepődtem, mint ahogy a játékosok és a szövetségi kapitány is”. A szövetségi vezető csalódottságának adott hangot a nézők hiánya miatt, és azt is nehezményezte, amit észak-koreai kollégája felelt neki a zárt kapukra vonatkozó kérdésére: “Talán nem szerették volna látni ezt”.

Szon Hjung-min: Olyan volt ez, mint egy háború

Szon Hjung-min, a dél-koreai válogatott csapatkapitánya, a Tottenham sztárja is megszólalt a különös mérkőzéssel kapcsolatban. A déliek legnagyobb neve az északiak agresszivitását emelte ki. “Nagyon agresszív mérkőzés volt. Kész csoda, hogy letudtuk komolyabb sérülés nélkül” – mondta a szélső. “Az észak-koreaiak nagyon fölszívták magukat. Sok sértő megjegyzést vágtak hozzánk. Olyan volt ez, mint egy háború” – tette hozzá.

Forrás: AFP

Ugyan voltak előrelépések a két Korea között sportdiplomáciai és politikai vonalon is, de el kell ismerni, hogy ezek az erőfeszítések hónapok óta holtpontra jutottak. Ennek fő oka, hogy a népi Korea számos rakétatesztet hajtott végre az utóbbi hónapokban, mivel így kívánt tiltakozni az ellen, hogy a déliek közös hadgyakorlatot folytattak más országokkal, köztük a phenjani rezsim által fő ellenségként kezelt Egyesült Államokkal. Észak-Korea déli szomszédja mellett az amerikaiakkal is próbálta keresni a közös hangnemet, azonban a Kim Dzsong-un phenjani diktátor és Donald Trump amerikai elnök közötti, februári, vietnámi csúcstalálkozó kudarccal végződött, nem sikerült megállapodni az észak-koreai nukleáris fegyverkezési program fölszámolásáról. Phenjan azóta az amerikaiakkal és déli szomszédjával szemben is kizárta bármilyen újabb párbeszéd lehetőségét.

A sportdiplomácia bukása

Az észak-koreaiaknak a mérkőzéshez való hozzáállását jól példázza a phenjani hírügynökség mindössze egy mondatból álló “tudósítása”: “A támadók és az ellentámadók mérkőzése döntetlennel zárult”. (Még jó, hogy nem hamisították meg az eredményt…)

A Joongang Daily dél-koreai napilap mai számában megjelent szerkesztőségi cikkében ironikus hangnemben ír a mérkőzésről: “Talán meg kellene köszönnünk Észak-Koreának, hogy játékosaink épen és egészségesen térhettek haza. Dél-Korea hogyan tudja elképzelni azt, hogy egy ilyen ravasz szomszéddal közösen rendezzen olimpiai játékokat?”.

Infantino FIFA-elnök sajnálja

Mint ahogy említettem, Gianni Infantino, a FIFA elnöke azon kevés szerencsések közé tartozott, akik a helyszínen megtekinthették az összecsapást. Természetesen a nemzetközi szövetség egyébként általában mindig pozitív első embere is csalódottan nyilatkozott a meccset követően.

“Nagyon vártam már, hogy egy teltházas stadionban megnézhessem ezt a mérkőzést, de csalódott vagyok, hogy egyetlen néző sem volt. Emiatt is meglepődtünk persze, de az is hasonlóan váratlan volt számunkra, hogy problémák adódtak a televíziós közvetítéssel, valamint a vízumok és a külföldi újságírók akkreditálása körül” – tette hozzá a svájci-olasz sportdiplomata egy közleményben.

Infantino korábban egyébként javaslatot tett arra, hogy a két Korea közösen rendezze meg a 2023-as női világbajnokságot. Ebből viszont egyfelől a keddi történések, másfelől pedig amiatt is egyre kisebb az esély, hogy egyre több és több dél-koreai válik szkeptikussá a félsziget két fele közötti sportdiplomáciai erőfeszítések értelmét illetően. “Egy olyan ország hogyan rendezhetne világbajnokságot, amely tiltja az élő közvetítéseket és a nézők jelenlétét?” – tette föl a kérdést egy dél-koreai internetes felhasználó.

Tény és való, a keddi mérkőzés súlyos csapást jelent a két Korea közötti sportkapcsolatok építésére, meg úgy egyáltalán a félsziget békéjére, stabilitására és esetleges jövőbeni újraegyesítésére vonatkozóan. Én is szkeptikus vagyok azt illetően, hogy a két ország hogyan tudna közösen tornákat rendezni, de akár közös csapatokat, egységeket indítani pl. a tokiói olimpián. Jó lenne, ha volnának ilyenek, de ezek után erre semmi sanszot sem látok.

AJÁNLÓ:

A török focistáknál is áll a bál

Bemutatták a 2020-as Tour de France útvonalát

Simone Biles, a női torna új királynőjének szenvedésekkel teli életútja

Érdekelnek a hasonló cikkek? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply