Áll a bál a török focisták katonai tisztelgései miatt

Az elmúlt napokban nem csak a bolgár-angol mérkőzésen történt rasszista incidensek, és az ebből fakadó játékmegszakítások árnyékolták be az októberi Eb-selejtezőket, hanem a török válogatott tagjainak sajátos gólöröme is. Mint ismert, Törökország egy hete offenzívát indított az észak-szíriai kurd erők ellen, amit a világ országainak nagy többsége elutasít. A törökök többsége viszont támogatja az esküdt ellenségként kezelt kurdok elleni fellépést, és több labdarúgó is csatlakozott a támogatókhoz. Ennek jeleként az albánok és a franciák elleni Eb-selejtezőkön is katonai tisztelgéssel ünnepelték góljaikat. Ez komoly fölháborodást váltott ki a focis berkekben, s az UEFA jelezte is, hogy vizsgálatot indított az ügyben, mivel fölmerül a tiltott politikai véleménynyilvánítás lehetősége.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Teljesen megszokott, amolyan törökös mederben zajlott a Törökország – Albánia Európa-bajnoki selejtező pénteken este. A hazai szurkolók a tőlük megszokott heves buzdításban részesítették övéiket, akik ennek megfelelően hajtottak végig. Ennek a nagy hajtásnak végül csak a 90. percben lett meg az eredménye, amikor Cenk Tosun megszerezte a törökök győztes gólját, amivel a csapat nagy lépést tett az Eb felé, hiszen – a franciákat jobb egymás elleni eredményekkel megelőzve – vezeti csoportját.

Eddig még minden rendben is ment, a török játékosok azonban a gólörömnek egy sajátságos, és a jelenlegi feszült geopolitikai helyzetben sokakat fölháborító módját választották: katonai tisztelgéssel ünnepelték találatukat, amellyel egyben támogatásukról biztosították az ország katonáit, akik egy hete folytatnak offenzívát Észak-Szíriában a kurdok ellen. A mérkőzés után a török válogatott Twitter-oldalán is megjelent az erről készült kép, amely alá azt írták, hogy “játékosaink győzelmüket hős katonáinknak ajánlják fel, miközben harcosaink és honfitársaink mártírhalált halnak”.

Természetesen azon nyomban megkezdődtek a találgatások, hogy a török labdarúgók tiszteletadása nem sérti-e az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) előírásait, amelyek tiltják politikai véleménynyilvánítás megtételét a mérkőzéseken. Philip Townsend, az UEFA sajtófőnöke az olasz hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy személyesen ugyan nem látta az esetet, de az “mindenképpen provokációnak minősülhet”.

“Hogy a szabályzat tiltja-e a politikai és vallási véleménynyilvánítást a pályákon? Igen, és megígérhetem, hogy ki fogjuk vizsgálni az ügyet. Adjanak nekünk időt ehhez” – mondta Townsend.

A franciák ellen megismétlődött

A török válogatott hétfőn este a párizsi Stade de France-ban a világbajnok gallok ellen lépett pályára abban a tudatban, hogy amennyiben pontot szerez, jó esélye lehet nem csak a kijutásra, hanem a csoportelsőségre is. A franciák sokáig vezettek, azonban Kann Ayhan a 82. percben kiegyenlített, s végül 1:1-es döntetlennel zárult a mérkőzés. A katonai tisztelgés ott sem maradt el: a gól után és a meccs lefújását követően is megismételték a törökök az albánok ellen már bemutatott gesztust, aminek természetesen Franciaországban komoly visszhangja lett.

“Mindannyian hazánkkal vagyunk a rossz pillanatokban is” – mondta Hakan Calhanoglu a sajtó képviselőinek a találkozó utáni interjú során. Ez azonban nem hatotta meg megfigyelők, szurkolók és politikusok sokaságát, akik UEFA-szankciók bevezetését követelik Törökország ellen.

Roxana Maracineanu francia sportminiszter a helyszínen tekintette meg a hétfői mérkőzést, amelyet követően nem rejtette véka alá a véleményét személyes Twitter-oldalán közzétett üzenetében. “Köszönöm az FFF-nek (a francia szövetségnek – a szerk.) és a rendfenntartó erőknek a munkáját, amely lehetővé tette, hogy a mérkőzés rendben lemehessen. A török játékosok azonban elrontották ezeket az erőfeszítéseket katonai tisztelgést imitáló ünneplésükkel, amely ellentétes a sportszerűséggel. Arra kérem az UEFA-t, hogy példaértékű szankciót hozzon”.

A török játékosok Párizsban megismételték tisztelgős ünneplésüket (Forrás: ALAIN JOCARD / AFP)
Török szokás

Nem kellett sokat várni az európai szövetség válaszára, ugyanis már hétfőn éjszaka bejelentették, hogy eljárást indítanak a török játékosok tisztelgős gólöröme miatt. Ugyan a török kultúrában törzsgyökeres szokás, hogy amikor az ország hadserege külföldi hadjáraton vesz részt, akkor a sportolók, művészek, értelmiségiek, de még akár a politikusok is katonai tisztelgéssel fejezik ki a katonák mellett történő kiállásukat, a nemzetközi közvéleményt nem hatja meg mindez.

Patrice Moyeuvre, a párizsi Nemzetközi és Stratégiai Kapcsolatok Intézetének társult kutatója a Le Parisien napilapnak úgy nyilatkozott, hogy a török gyerekek már az óvodában megtanulják, hogy tisztelgéssel kell kifejezniük támogatásukat a katonák iránt, amikor azok bevetésen vannak. E mögött csak kulturális gesztusra szabad gondolni – tette hozzá. A katonai szolgálat egy igazi intézmény Törökországban. “Ha nem teljesíted a katonai szolgálatot, nem vagy férfi” – mondta a kutató, utalva a törökországi felfogásra. Ezért sem véletlen, hogy a közösségi oldalakon futótűzként terjedtek a tisztelgő török játékosokról készült fotók, amelyeket még Recep Tayyip Erdogan török elnök, és több minisztere, köztük Mehmet Kasapoglu sportminiszter is megosztott saját oldalán. Természetesen a kormánypárti sajtó is beszámolt a történtekről, amelyeknek a kurdokkal szembeni offenzíva idején komoly hatása van.

Az UEFA megindította a vizsgálatot

Ami a törököknél teljesen normális, azt az európai közvélemény többsége elutasítja, mivel a kontinens nagyhatalmai kivétel nélkül elítélték az észak-szíriai török hadműveleteket. Roxana Maracineanu francia sportminiszter – akinek Twitter-üzenetét föntebb idéztem – több francia forrás egybehangzó állítása szerint levelet küldött az UEFA-nak, amelyben hivatalosan is vizsgálat megindítására szólította fel a szövetséget. Az a mintegy 7,4 millió francia, aki a tévében látta a mérkőzést, az élő adásban nem láthatta az ominózus gólörömöt, mivel az összecsapást közvetítő televíziós társaság – az UEFA iránymutatását követve – nem mutatta be a politikai véleménynyilvánításként is értelmezhető cselekedetet.

Az ide vonatkozó előírások egyébként világosan fogalmaznak. Annak érdekében, hogy az UEFA ténylegesen foglalkozni tudjon a történtekkel, és esetlegesen szankcionálhassa azokat, a tényeket rögzíteni kell a mérkőzés ellenőrének jelentésében. Ez a lépés kell ahhoz, hogy hivatalos vizsgálat indulhasson. Ez a lépés keddre meg is történt, a szövetség ugyanis bejelentette, hogy fegyelmi eljárást indított a törökök Albánia és Franciaország elleni, “potenciálisan provokatív jellegű politikai véleménynyilvánítása” miatt.

Nem ez az első alkalom, hogy a török labdarúgók kifejezték országuk politikája és Erdogan elnök iránti bizalmukat és támogatásukat. Korábban több példa akadt már hasonlóra.

Törökország válaszolt a kritikákra

A török kormány kedden védelmébe vette a kritikák kereszttüzébe került labdarúgókat, és fölszólította az UEFA-t, hogy ne alkalmazzon kettős mércét. Ezzel arra kívánt utalni a török sportminiszter, hogy szerinte a franciáknál is lehetne vizsgálódni hasonló okokból. A miniszter sajtótájékoztatóján ugyanis bemutatott egy fotót, amelyen az látható, hogy Antoine Griezmann, a franciák támadója katonai tisztelgéssel köszönti Emmanuel Macron elnököt a Becsületrend átadása során, amelyre idén júniusban került sor a világbajnok francia válogatott tagjai számára. “Azok, akik akkor nem mondtak semmit, most arra törekszenek, hogy más jelentést tulajdonítsanak a játékosaink által bemutatott csodálatos tisztelgésnek” – vádaskodott Mehmet Kasapoglu.

Egyébként számos török sportoló fejezte ki együttérzését a Szíriában harcoló katonákkal, köztük Cengiz Ünder, az AS Roma focistája is, aki sérülése miatt nem tarthatott a válogatottal a két októberi mérkőzésre. Az ő közösségi médiás bejegyzése is botrányt okozott, mivel három török zászlóval a feje fölött tisztelgett. Képe még a törököknél is kisebb felháborodást váltott ki, mivel a Roma és nem a válogatott mezében tette meg mindezt.

A torna-vb-n aranyérmes Ibrahim Colak is katonai tisztelgést mutatott be az aranyérme átvétele után a múlt héten.

Gündogan megint magyarázkodhatott, egy St. Pauli-játékost pedig “felmentettek”

Németországban él a világ legnagyobb, másfél milliósra taksált török közössége, így nem csoda, hogy a germánoknál is komoly visszhangja van a török labdarúgók elmúlt napokban tanúsított magatartásának. Erre ráadásul Ilkay Gündogan és Emre Can, a Nationalelf két török származású játékosa rátett egy lapáttal, mivel lájkolták az albánok elleni győztes gólt szerző Cenk Tosun azon Instagram-képét, amelyen tisztelgése látható.

„Elképesztő, hogy miket írnak manapság. Csak lájkoltam a barátom képét, akinek nehéz időszaka van az Evertonnál, alig játszik, majd a minap gólt szerzett és győzelemre vezette a válogatottját. Mellettem még körülbelül 200 ezer ember lájkolta a képet, köztük labdarúgók világszerte is. Az, hogy pont kettőnkkel foglalkoznak, szomorú. Egyáltalán nem volt ezzel politikai szándékunk. Emre és én elítéljük a háború és a terror minden formáját, helytől függetlenül. Ez a tett csak a barátunk támogatása volt” – fogalmazott Gündogan az észtek elleni Eb-selejtező után.

Joachim Löw német szövetségi kapitány megvédte játékosait: „Aki ismeri ezt a két játékost, tudja, hogy a terror és a háború ellen vannak. Mind a ketten elmondták, hogy ennek nincs köze a politikához” – mondta a szakember.

A 2018-as világbajnokság előtt Erdogan török elnök Londonban találkozott Mesut Özillel és Gündogannal is. Németországban akkor is felkapta a helyi sajtó a történteket. Emre Cant (aki akkoriban még a Liverpool játékosa volt) is meghívták a brit fővárosba, ő azonban nem ment el.

Gündogan és Can egyébként azóta visszavonta a lájkot Tosun képéről, a német-válogatott pedig a Twitteren tett közzé egy képet, amelyhez azt írták: „Együtt a nyitottságért, a sokféleségért és a toleranciáért. Az erőszak és a diszkrimináció minden formája ellen.”

Ezzel azonban még nem ért véget a botrány, ugyanis a Bundesliga 2-ben szereplő St. Pauli együttese kedden “felmentette” a munkavégzés alól játékosát, Cenk Sahint, amiért ugyancsak támogatásáról biztosította az Észak-Szíriában harcoló török katonákat.

“Hősi hadseregünk és katonáink mellett állunk. Imáink veletek vannak!” – írta a 25 éves török támadó a Twitteren, aki egyben támogatásáról biztosította hazája kormányát, s hangot adott kurdgyűlöletének is. A bejegyzést a St. Pauli szurkolói is elítélték, akik pénteken este Sahin azonnali elbocsátását követelték.

A klubvezetés nem is habozott sokat, s hétfőn bejelentette, hogy azonnali hatállyal felmentette az edzések látogatása és bármilyen egyéb munkavégzés alól korábbi török U-válogatott játékosát, mert kijelentéseit nem tudja tolerálni. Szerződése jogi okokból érvényben marad, de közölték vele, hogy többé nem veheti föl magára a hamburgi csapat mezét.

“A tény, hogy elutasítjuk a háborús cselekedeteket, nem lehet sem vita, sem kétség tárgya. Ezek a tettek és a velük való szolidaritás ellentétesek a klub értékeivel” – írták a vezetők egy közleményben.

A St. Pauli egyébként híres antifasiszta, antirasszista és antiszexista nézeteiről a német sportéletben. Ezeket az értékeket a klub szabályzatában és a stadionra vonatkozó előírásokban is rögzítették, s valamennyi szurkoló magáénak vallja ezeket.

Cenk Sahin amúgy gyorsan talált magának másik klubot, ugyanis az Erdogan elnökhöz közel álló Basaksehir jelezte, hogy már kölcsön is vette a csatárt a St. Paulitól.

Itt tart tehát jelenleg a történet, amint lesz döntés az UEFA részéről, arról is be fogok számolni.

Érdekelnek a hasonló cikkek? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: REUTERS/Huseyin Aldemir

Leave a Reply