Alberto Contador befejezi

Alberto Contador, a spanyolok kétszeres Tour de France-, kétszeres Giro d’Italia- és háromszoros Vuelta-győztes kerékpározója hétfőn egy videóüzenetben bejelentette, hogy hazája körversenye után befejezi profi pályafutását. A 34 éves kerekes már tavaly is megszellőztette, hogy szögre akasztja kerékpárját, akkor azonban még bevállalt egy évet. Most nagyon úgy tűnik, hogy nem fog.

Egy, az Instagramra hétfőn föltett videóban Alberto Contador bejelentette, hogy az augusztus 19. és szeptember 10. között esedékes Vuelta lesz profi karrierjének utolsó versenye. A 34 éves spanyol menő 19 évnyi pályafutást fog lezárni. Összesen hét háromhetes-győzelme van: 2007-ben és 2009-ben a Tour de France-ot, 2008-ban és 2015-ben a Giro d’Italiát, míg 2008-ban, 2012-ben és 2014-ben hazai nagy körét, a Vueltát nyerte meg. A 2010-es francia és a 2011-es olasz körversenyen elért összetett sikerét elvették tőle, miután egy, a 2010-es Tour de France-on leadott doppingmintájában klenbuterol nyomaira bukkantak, ezért eltiltották. Contador azzal védekezett, hogy egy szennyezett hús elfogyasztásával, öntudtán kívül került az anyag a szervezetébe. A spanyol szövetség fölmentette őt, azonban a nemzetközi szövetség és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség fellebbezett a döntés ellen, s végül 2012 februárjában a Nemzetközi Sportdöntőbíróság ítélete alapján minden, 2010 nyara óta elért eredményét eltörölték.

A madridi versenyző azzal, hogy mindhárom nagy körversenyt megnyerte, egy nagyon szűk társaság tagja lett, rajta kívül csak Jacques Anquetil, Felice Gimondi, Bernard Hinault, Eddy Merckx és Vincenzo Nibali tudta megcsinálni ugyanezt a bravúrt. Az idei Tour de France-nak is esélyesként vágott neki, azonban nem jött ki a lépés, s végül az összetett kilencedik helyén végzett, majdnem kilenc percet kapva a végső győztes Chris Froome-tól.

“Felszabadultan mondom ezt, sajnálkozás nélkül. Ez egy jól átgondolt döntés és azt hiszem, nincs jobb módja a búcsúnak, minthogy hazámban, a spanyol körversennyel köszönjek el. Három héten át álmodni fogok.”

– mondta El Pistolero, aki először 2016 végén beszélt visszavonulásának lehetőségéről, akkor azonban végül elfogadta csapata, a Trek egy évre szóló szerződéshosszabbítási ajánlatát.

Alberto Contador amellett, hogy hét ízben nyerte meg valamelyik három hetes verseny összetettjét, összesen nyolc szakaszgyőzelmet aratott ezeken a viadalokon: háromszor a Tour de France-on, ötször a Vueltán ért be elsőként a célba. Kétszer, 2007-ben és 2010-ben nyerte meg a Párizs-Nizza versenyt, négyszer szerezte meg az összetett legjobbjának járó trikót a baszk körön (2008, 2009, 2014, 2016) és 2014-ben a Tirreno-Adriaticót is megnyerte. Olyan nagynevű csapatokban tekerhetett, mint az Astana vagy a Saxo Bank (ma Tinkoff).

Nem mondhatnánk, hogy viszontagságoktól mentes lett volna karrierje, hiszen 2012-ben eltiltották, de napjaink egyik legjobb kerékpározója fog búcsút inteni a sportágnak az idei Vueltát követően. Ő is egy olyan sportoló (nem sok ilyen van, teszem hozzá), akit már most, az utolsó versenye előtt sok szurkoló kezd el hiányolni, hiszen az ellenére, hogy volt eltiltva, több alkalommal is bebizonyította, hogy a legnagyobbak közé tartozik. Számtalan olyan eset volt, amikor ő tett egy-egy szakaszt izgalmassá, vagy legalábbis érdekessé megindulásaival, szökési kísérleteivel, vagy egyszerűen látványos szenvedésével. Reméljük, hogy a Vueltán tényleg álmodni fog Alberto Contador, s akkor egy nagyon szép teljesítményt láthatunk tőle búcsúzóul.

Leave a Reply