Bemutatták a 2020-as Tour de France útvonalát

Bemutatták kedden a jövő évi francia kerékpáros körverseny, a Tour de France útvonalát. Egy klasszikus útvonalról beszélhetünk, amelyben a jobbára sík szakaszok mellett számos kőkemény hegyi etap is helyet kapott. Már most sok izgalmat és érdekességet tartogat a Nagy Kör, amelyek közül kilencről fog bővebben szó esni.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!
Klasszikus és új

Összesen 12 olyan város szerepel a jövő évi útvonalban, ahová korábban még soha nem jutott el a Tour de France mezőnye. Bizony, 107 év sem volt elegendő ahhoz, hogy az ország valamennyi pontját érintse a viadal. “Ez sok, de nem szándékosan csináljuk. Idén 3 új város mutatkozott be. A jövő évi 12 közepesen magasnak számít. Az útvonal kialakításánál az volt a legfőbb szempont, hogy új hegycsúcsokat másszon meg a mezőny, miközben néhány klasszikust is betettünk a versenybe, amennyire csak lehetséges volt” – mondta Christian Prudhomme versenyigazgató a tegnapi nagyszabású sajtótájékoztatón. Bekerült az útvonalba a Méribel fölött elhelyezkedő, 2304 méter magas Loze nevű csúcs, amely a 2020-as verseny egyik komoly attrakciója lehet, csakúgy, mint a Grand Colombier, amelyen első alkalommal lesz befutó.

Észak és nyugat felé fog menni a mezőny

Azután, hogy az idei útvonal elsősorban keleti és nyugati irányú szakaszokból állt, jövőre nyugat mellett észak felé fog vezetni a mezőny útja. Sok különleges térképe volt már a Tour de France-nak, a legérdekesebbnek sokan a 2002-est tartják, amikor a Luxemburgból elinduló mezőny Franciaországon belül két elkülönülő részen, egy északin és egy délin tekert végig. “Az számít, hogy mit tudunk adni júliusban, valamint az is, hogy 5-6 évente be tudjuk járni hazánkat. Igyekszünk Franciaország minden régiójába eljutni 5-6 évente, és ez akkor is így van, ha pl. Korzika 110 évet várt arra, hogy ellátogassunk oda” – mondta Prudhomme. A Pireneusokat jövőre is meglátogatja a Tour de France, de csak két szakasz erejéig, amelyek közül egyiknek a befutója sem a hegységben lesz.

Nizzában lesz a nagy rajt

“Nizza a Párizs-Nizzáról híres kerékpáros berkekben. Fontos helyet foglal el a sportágban, hiszen az európai naptár első versenyét itt rendezik minden év márciusában. Azzal, hogy Nizzából indul a Tour de France, lehetővé válik, hogy sok hegyet érintsen a mezőny” – fogalmazott Christian Prudhomme annak kapcsán, hogy a déli üdülővárosból fog startolni a 2020-as francia körverseny. Ez lesz a hetedik alkalom, hogy Dél-Franciaországból rajtolnak el a versenyzők, és a második (1981 után), hogy Nizzából teszik mindezt. A Tour de France egyébként gyakran látott vendég a városban, hiszen jövőre már 37. alkalommal fogja érinteni. Az első kettő szakasz Nizzából fog indulni és oda is fog megérkezni. Az első etap rögtön durvának ígérkezik, hiszen kettő 50 km-es és egy 70 km-es hurkot fog megtenni a mezőny, majd jó eséllyel sprintbefutóra fog sor kerülni. A második szakasz inkább a hegyi menőknek fog kedvezni, ugyanis négy csúcs: a Colmiane, a Turini, az Eze és a Quatre Chemins szerepel a menüben. “A déli rajt bizonyosan a történelem legtöbb hegy által tarkított nyitánya lesz” – ígérte Prudhomme versenyigazgató. Az idei 30-cal szemben amúgy jövőre 29 hegycsúcs szerepel a Tour de France útvonalában. Az első héten négy sprintbefutó várható, de egyik sem egymás után fog jönni, mivel hegyi befutók ékelődnek közéjük. Szakértők szerint az első heti útvonal az olyan menőknek kedvezhet, mint Warren Barguil. A második héten két, egymást követő szakaszt is a sprinterek tehetnek zsebre, utána viszont kevesebb beleszólási lehetőségük lesz egy-egy szakasz alakulásába.

A 2020-as Tour de France teljes útvonala térképen:
Forrás: letour.fr
Két szigetet is érinteni fog a mezőny

Az egyik különlegessége az lesz a 2020-as útvonalnak, hogy két szigetet is meglátogat a Tour de France. Oléron szigetén egyszer már járt a mezőny, 1983-ban az egyik szakasz befutójára ott került sor. Ré szigete viszont először szerepel a TdF térképén. “Szerintem ez nagyszerű, mivel egy nagyon szép szakasznak ígérkezik, amikor Royanból ereszkedik le a mezőny, érintve Vauban erődjei közül hatot” – érvelt Christian Prudhomme amellett, hogy miért keresik fel a nyugat-franciaországi kis szigeteket. Azt is érdemes azonban megjegyezni, hogy minden valószínűség szerint igen szeles szakaszra lehet készülni. A versenyigazgató ennek kapcsán azt mondta, hogy nem tudja, milyenek lesznek a szélviszonyok, de biztos abban, hogy a verseny javára fog válni ez az etap is.

Jacques Chiracról is megemlékeznek

A Tour de France érinteni fogja Sarrant, azt a települést, ahonnan a néhány hete elhunyt egykori francia elnök, Jacques Chirac származott, és ahol emlékmúzeum mutatja be a néhai államfő örökségét. Christian Prudhomme elmondása szerint a végleges útvonalat még Chirac szeptember 26-án bekövetkezett halála előtt elfogadták, de eleve tervbe volt véve, hogy érinteni fogják a Sarrant is magában foglaló Corréze megyét. “Több jelentkező is volt, pl. Brive városa és a megyei tanács, de az a döntés született, hogy a Tour de France Sarranba is ellátogat, hogy megemlékezzen az egykori elnökről. Sarran 2001-ben befutó helyszíne volt, tehát nem lesz ismeretlen számunkra a környék” – mondta Christian Prudhomme. Közép-Franciaországban – ahol Sarran is található – az egyik szakasz érinteni fogja azt a Clermont-Ferrand-t, ahová 32 év szünet után tér vissza a Nagy Kör mezőnye. Az innen rajtoló etap Lyonban fog végződni, de útközben megmásszák a kerekesek a La Fourviére csúcsot. Az utolsó 15 kilométer már síkon fog menni, s a befutó a sprintereknek fog kedvezni.

Vulkánszakasz

A jövő évi Tour de France legnagyobb átlagmagasságú, egyben a legnagyobb szintkülönbségű szakaszára Auvergne-ben fog sor kerülni, amelynek befutója a Francia-középhegységben fekvő Puy Mary-csúcs lesz. 4400 méter lesz a szintkülönbség és hét darab emelkedőt kell majd megmászni. “Ez a szakasz a Puy-de-Dôme vulkán lábánál fog elhaladni, majd a Puy de Sancy révén egy másikat is érinteni fog, s így jut majd el a Puy Mary-ra, ahol egy 5 kilométeres emelkedőt kell teljesíteni, amelyen belül az utolsó három kilométer 11, 13 és 15%-os átlagmeredekségű lesz. A céltól 15 km-re a Néronne-vulkánt is megmássza a mezőny, ahol egy 4 kilométeres emelkedő lesz, 9%-os átlagmeredekséggel. Kemény szakasz lesz, az biztos” – jelentette ki a versenyigazgató.

Utazás a Jura óriáscsúcsára

A már említett Grand Colombier 2012 után szerepel ismét a Tour de France naptárában, azonban először lesz befutó helyszíne. Kemény csúcsról van szó, hiszen a mezőny 17 km-en keresztül fog fölmászni rá, az átlagmeredekség pedig 7,1%. “Ez a Jura-hegység óriása, a Buget-piramis, ahogy Aude megye lakói nevezik. Egy nagyon különleges, dekoratív hegy, amely egy mesés környezetben található közvetlenül a Bourget-tónál” – ismertette a hely adottságait Christian Prudhomme.

A földutak továbbra is divatosak

Azután, hogy 2018-ban a Gliéres-fennsíkot, idén pedig a Planches des Belles Filles hegycsúcsot érintette a mezőny, jövőre ismét útbaejti előbbit. Tavaly Julian Alaphillippe nyerte az ottani szakaszt. A Gliéres-t megelőző 6 km-es, 11%-os átlagmeredekségű rész egy igazi teszt lesz a mezőny számára.

A Planches de Belles Filles közvetlenül a Champs-Élysées előtt

A 2020-as program egyetlen, egyéni időfutamára a 20., vagyis utolsó előtti szakaszon fog sor kerülni, befutója pedig a már említett Planches des Belles Filles hegyen lesz. Ott ez lesz nyolc éven belül az ötödik cél. Korábban nem akárkik győztek itt: 2012-ben Chris Froome, 2014-ben Vincenzo Nibali, 2017-ben Fabio Aru, idén pedig Dylan Teuns. Az időfutam első harmada síkon fog zajlani. A második harmadban lesz egy kisebb emelkedő, majd az utolsó harmadban fognak föltekerni a Planches des Belles Filles-re. Érdekesség, hogy a szakasz Lure városából, a kiváló francia kerékpáros, Thibault Pinot szülőhelyéről fog indulni, és érinteni fogja Melisey-t, amelynek polgármestere Pinot apja.

Dióhéjban tehát ez vár ránk a jövő évi Tour de France-on, azonban egyelőre a következő háromhetes körversenyt övezi nagyobb érdeklődés Magyarországon, hiszen jövő májusban rendezik az olasz viadalt, a Giro d’Italiát, amelynek első három szakaszára hazánkban kerül sor. Hamarosan arról is írni fogok.

Érdekelnek a hasonló cikkek? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: letour.fr

Leave a Reply