Drogos édesanya, erőszakoskodó orvos és egy francia edzőpáros – Öt érdekesség a női torna királynőjéről

VIDEÓVAL – Simone Biles mindössze 22 évesen már a 25. felnőtt világbajnoki érmét (ebből a 19. aranyat) szerezte a múlt héten, Stuttgartban rendezett torna-világbajnokságon. Az amerikai – aki négyszeres olimpiai bajnok is – új rekordot állított föl ezzel, és ki tudja, hol lesz a vége az éremhalmozásnak. Ahogy az általában lenni szokott, egy ennyire sikeres sportembernek nem akármilyen utat kell bejárnia, hogy följusson a csúcsra. Rá ez különösen igaz. Erről szól ez a cikk.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Simone Biles a világ tetején. Az amerikai tornásznő, Rió négyszeres olimpiai bajnoka a múlt heti, stuttgarti világbajnokságon sporttörténelmet írt, ugyanis 25. vb-érmével rekorderré vált – soha, senki nem tudott ennyi medáliát összegyűjteni világbajnokságokon. A még mindig csak 22 esztendős amerikai elképesztő tehetsége a női tornának, ám ahhoz, hogy ilyen magasságokba jusson, igen rögös utat kellett bejárnia.

142 cm és 47 kg

Simone Biles már a megszületésekor is megtudta hökkenteni környezetét: 142 centiméterrel és 47 kilogrammal jött világra. Ennek tudatában nem csoda, hogy a 2016-os riói olimpián az 555 fős amerikai küldöttség legalacsonyabb tagja volt. Ez viszont nem akadályozta abban, hogy öt érmet szerezzen, amelyből négy arany volt. És mindezt csupán 19 évesen!

Már négy figura is az ő nevét viseli

Fantasztikus bátorságának köszönhetően Simone Biles inspirálja és befolyásolja sportága történelmét. Már most összesen négy gyakorlat viseli a nevét: kettő talaj-, valamint egy-egy gerenda- és ugrógyakorlat. Ezek közül a legújabb a Biles II. nevet viselő mutatvány, amelyet először múlt kedden, Stuttgartban láthatott a közönség az amerikaitól. A lenyűgöző akrobatikus mozdulatsor egy dupla szaltóból és egy tripla csavarból áll:

https://twitter.com/olympicchannel/status/1183376743320752130
Toxikomániás és alkoholista édesanyja volt

Az Ohioban született Bilesnak komplikált gyermekkora volt, és akkor még finoman fogalmaztam. Drog- és alkoholproblémákkal küzdő édesanyja gyakorlatilag egyik nap kijött a börtönből, másnap pedig vissza is került oda. “Csupán biológiai anyámként tudtam rá tekinteni. Emlékszem, hogy mindig éhes voltam és féltem” – mondta egy amerikai televíziónak 2017-ben. Simone Bilest először nevelőszülőkhöz helyezték, majd nagyszülei, Nellie és Ron Biles vették gondozásba, akikre megmentőiként tekint a nagy bajnoknő. Arról is beszélt az idézett interjúban, hogy a tornával 6 éves korában, egy iskolai kiránduláson ismerkedett meg. A többi már történelem.

Szexuálisan zaklatta orvosa

Én is beszámoltam róla annak idején, hogy Simone Biles 2018. január 15-én közösségi oldalán bevallotta, hogy Larry Nassar, az amerikai tornászválogatott csapatorvosa szexuálisan zaklatta őt. Nassarnak mára több mint száz áldozata gyűlt össze. “Tudom, hogy ez a szörnyű élmény nem határoz meg engem. Sokkal több vagyok ennél. Egyedi, intelligens, tehetséges, motivált és szenvedélyes. Megígértem magamnak, hogy történetem sokkal nagyobb lesz ennél” – írta. Nassar egyébként életfogytiglani börtönbüntetésre számíthat tettéért.

Francia edzőpáros

Azután, hogy az az Aimee Boorman edzette, akit második anyjának tekintett, és akinek kulcsszerepe volt a négy riói aranyéremben, 2017 óta nem amerikai, hanem két francia edző segíti munkáját: Laurent Landi és Cécile Canqueteau-Landi. A mostani sikerekben tehát már az ő kezük munkája van benne, s nagy összegben lehet rá fogadni, hogy jövőre, Tokióban is büszkék lehetnek majd tanítványukra, mert ha így folytatja, akkor nem lesz, ki megállítsa.

Érdekelnek a hasonló cikkek? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply