Ilyen volt 2018: Szeptember legfontosabb történései

A labdarúgásban furcsaságokat, a teniszben pedig viharos eseményeket hozott az ősz első hava, amelynek összefoglalójával jelentkezik ma a Visszapillantó rovat.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Usain Bolt számára szeptember elején eljött a nagy nap: végre valahára pályára léphetett labdarúgó-mérkőzésen egy profi csapat játékosaként. A korábbi sprinterkirálynak azonban korántsem sikeredett tökéletesre a bemutatkozása, hiszen abban a csaknem húsz percben, amit a pályán tölthetett az ausztrál Central Coast Mariners együttesében, több, igen megmosolyogtató momentumot produkált. Például egyszerűen kevés volt a tempója ahhoz, hogy befusson egy labdát.

Bombaként robbant a hír szeptember 3-án, hogy a világbajnokságon nyolcaddöntős dán labdarúgó-válogatott finoman fogalmazva is tartalékos csapattal állhat ki a Szlovákia elleni barátságos- és a Wales elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésre. Az ok pedig a pénz. A vb-n szerepelt labdarúgók ugyanis nem elégedtek meg az oroszországi teljesítményükért kapott 50 millió forinttal, további összegeket követeltek. A szövetség azonban észnél volt, s nem akarta elvenni az utánpótlástól a forrásokat, mivel ebbe került volna a topjátékosok fizetési igényeinek kielégítése. A történet egyszerre mulatságos és szomorú. Mulatságos, mert a dán válogatott labdarúgói jobbára Európa topbajnokságaiban játszanak, nem kevés bérért. Szomorú, mert ezzel egyrészt súlyos válság alakulhatott volna ki a nemzeti csapatnál, aminek a teljesítményre nézve is lettek volna hatásai, másrészt a skandináv országot akár még a 2020-as Európa-bajnokság selejtezősorozatából is kicsaphatták volna, hogyha nem tud kiállni a Nemzetek Ligája első fordulójában, de erre végülis sor került, mivel a játékosoknak sikerült megállapodniuk a szövetséggel, így csak a szlovákiai edzőmeccsen szerepelt egy amatőrökből és futsalosokból (!) összeállított alkalmi gárda.

A svájci labdarúgó-bajnokságban szereplő Young Boys és FC Basel szurkolói a két együttes egymás elleni bajnoki mérkőzésén teniszlabdák és váltókarok pályára dobálásával tiltakoztak az eSport svájci bevezetése ellen szeptember végén. Mindezt azért tették, mert szerintük amennyiben a fociligában is életre hívnák az eSport-bajnokságot, akkor a klubok számára olyannyira fontossá válhatna az új sorozat, hogy elhanyagolnák a nagypályás együtteseiket.

A japán Oszaka Naomi győzelmét hozta az amerikai nyílt teniszbajnokság, a US Open női egyesének döntője. A mindössze 20 éves távol-keleti játékos élete első Grand Slam-győzelmét aratta. Legyőzöttje példaképe, a hazai közönség előtt szereplő Serena Williams volt, aki az egész mérkőzésen maga alatt játszott, majd a második szettben elvesztette a fejét, miután a mérkőzést vezető bíró ún. coachingolás (tiltott edzői segítség) miatt figyelmeztette őt. Williams hosszasan vitatkozott a bíróval, majd néhány labdamenettel később földhöz vágta az ütőjét, amiért büntetőpontot kapott. Ekkor eltört a mécses az amerikainál, aki ugyan próbált visszatérni a játékba, de végül alulmaradt Oszakával szemben. A finálé ugyan sporttörténelmi eredményt hozott, de valószínűleg nem csak ezért, hanem a botrány miatt is emlékezetes marad.

Amíg a US Open női döntője is híján botrányba fulladt, addig a magyar teniszben egyre élesebbé vált a Babos Tímea és Fucsovics Márton, illetve a szövetség közötti szájkarate. A Sportudvar is beszámolt róla augusztus végén, hogy Fucsovics Márton és Babos Tímea is komoly kritikát fogalmazott meg a Magyar Tenisz Szövetséggel (MTSZ) szemben, amiért a szervezet nem szolgáltatóként, hanem klubként működik, miközben a valódi teniszműhelyek a megszűnés szélére sodródtak, a nemzetközi versenyeken szereplő játékosok pedig nem kapják meg a kellő megbecsülést. A szövetség négy elnökségi tagja is lemondott rövid idő alatt, emiatt rendkívüli közgyűlést kellett összehívni, de ennek mindössze a távozottak pótlása volt az egyetlen napirendi pontja, amit szintén sérelmeztek Fucsovicsék. Szerintük lett volna még miről beszélni. Az előző napok hírei pedig visszaigazolták ezt, mivel több sajtóorgánum is arról adott hírt szeptember közepén, hogy az Állami Számvevőszék szabálytalanságokat tárt föl az MTSZ működésében, amelyet már a sportért felelős minisztérium is szúrós szemekkel néz. A szövetség érdemben nem reagált a felvetésekre, csupán a saját igazának hangoztatása volt a célja mindvégig. A vihar kicsit lecsillapodott az év végére, azonban korántsincs lezárva, vagyis jövőre valószínűleg lesz még miről beszélni.

Az ügybe a hónap végén beszállt Sávolt Attila, Fucsovics Márton edzője is, aki nyílt levelt fogalmazott meg az MTSZ felé.

Ez volt szeptember összefoglalója, holnap október lesz soron.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply