Rasszista incidensek árnyékolták be az európai focihétvégét

Ezúttal sem ment le anélkül egy hétvége az európai klublabdarúgásban, hogy ne következtek volna be rasszista rendbontások. Olaszországban az egyik bajnoki mérkőzésen huhogásra került sor, míg az angol FA-kupában félbe is szakadt egy összecsapás, amiért egy kameruni kapust a bőrszíne miatt értek sérelmek a lelátóról. Sok rasszista incidensre került sor az elmúlt hetekben, ami alapján aggasztó tendenciának lehetünk szemtanúi.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem volna etikus reklámok elhelyezése, ezért el is tekintek ettől.

Az AS Romának vasárnap este közösségi oldalán kellett bocsánatot kérnie, amiért néhány, magáról megfeledkezett “szurkolója” huhogással illette a Sampdoria színesbőrű angol labdarúgóját, Ronaldo Vieirát a két együttes aznap délutáni olasz bajnoki mérkőzésén. “Az AS Roma bocsánatot kér Ronaldo Vieirától azokért a rasszista rigmusokért, amelyek őt érték. A klub nem tolerálja a rasszizmus semmilyen formáját, és támogatni fogja a hatóságokat az elkövetők beazonosításában, valamint megbüntetésében” – írta a fővárosi klub a Twitteren. “A labdarúgás felelőssége azoknak az idiótáknak a megbüntetése és kioktatása, akik ma délután ott voltak a stadionban” – ezt már az érintett játékos írta az Instagramon.

A Sampdoria a maga részéről köszönetet mondott a Farkasok becenévvel fémjelzett római klubnak a bocsánatkérésért. “Köszönjük. Mindig egységesek vagyunk egy jobb labdarúgásért” – írta a genovai egyesület a Roma tweetjére reagálva.

A Vieirát ért huhogásra a két együttes vasárnap délutáni, gólnélküli döntetlenre végződött Serie A-összecsapásán, az első félidő végén került sor. A mérkőzés játékvezetője váltott néhány szót a játékossal, majd a rendezővel is, amit követően a hangosbemondó fölszólította a római drukkereket nem megfelelő magatartásuk beszüntetésére. A mérkőzés nem szakadt félbe, holott a bírónak erre is lett volna lehetősége. A 21 éves Ronaldo Vieira az angol utánpótlás-válogatott Bissau-Guinea-i származású labdarúgója, aki tavaly nyáron érkezett a Sampdoriához a Leedstől.

Az olasz pályákon sajnos korántsem ez az első eset a szezon kezdete óta, hogy színesbőrű játékosokat származásuk és bőrszínűk miatt értek támadások egyes huligánok részéről. Romelu Lukaku, az Inter belga támadója, Franck Kessié, az AC Milan elefántcsontparti játékosa, valamint Dalbert, a Fiorentina brazilja is megkapta a magáét. A huhogó vagy egyszerűen sértő kifejezéseket, rigmusokat skandáló ultrákkal szembeni büntetések nem is születnek meg vagy nincs elég visszatartó erejük, holott az olasz szövetség és több klub is zéró toleranciát hirdetett a káros jelenséggel szemben.

Az FA-kupában mérkőzés szakadt félbe hasonló okból

Nem csak az olasz élvonalban, hanem az angol kupában is történt egy rasszista incidens a hétvégén. Jelenleg a negyedik fordulónál tart a világ legrégebbi kupasorozata, egy olyan fázisnál, amelyhez az első osztályú csapatok még nem csatlakoztak (ők majd csak január elején szállnak be a küzdelmekbe).

A hetedosztályú Haringey Borough és a ötödik ligás Yeovil Town szombati összecsapásán történt, hogy a vendég szurkolók szidalmazták a hazaiak kameruni kapusát a bőrszíne miatt. Itáliával ellentétben ott azonnal félbeszakadt a mérkőzés, igaz, nem a játékvezető rendelte ezt el, hanem a játékosok önként vonultak le a gyepről.

Akkor került sor a cirkuszra, amikor az 1:0-ra vezető Yeovil 11-eshez jutott. A vendégek szurkolói a hazai kapu mögött helyezkedtek el, s a büntetőt megelőzően elkezdték szidalmazni a Haringey kameruni portását, Douglas Valery Pajetat-t.

A PA hírügynökség által megszólaltatott egyik tanú szerint a kapus megpróbált beszélni az őt gyalázókkal, ők azonban erre elkezdték különböző tárgyakkal dobálni. Mindkét csapat játékosai igyekeztek lenyugtatni a kedélyeket, azonban a Haringey vezetőedzője arra utasította focistáit, hogy tiltakozásképpen vonuljanak le a pályáról. Hozzájuk csakhamar csatlakoztak a Yeovil labdarúgói is. Néhány pillanattal később a játékosok visszatértek a gyepre, hogy megtapsolják a rendesen viselkedő nézőket, de a mérkőzés nem folytatódott. “A meccs félbeszakadt rasszista incidensek miatt. Meg kell jegyezni, hogy a Yeovil szurkolóinak 99,9%-a ugyanúgy undorodott a történtektől, mint mi” – áll a Haringey Borough Twitter-oldalán megjelent üzenetben.

Ma délelőtti hír, hogy a Yeovil városát is magában foglaló délnyugat-angliai Somerset megye rendőrsége letartóztatott egy 23 és egy 26 éves férfit, akiket azzal gyanúsítanak, hogy közük volt a történtekhez.

A Kick It Out civil szervezet, amely a labdarúgásban megjelenő rasszizmus ellen harcol, dícsérte Tom Loizout, a Haringey trénerét és játékosait “gyors és határozott” reagálásukért. A Kick It Out emlékeztetett arra, hogy öt napon belül ez volt a második, színesbőrű labdarúgókat ért rasszista incidens, miután a hét elején rendezett bolgár-angol Eb-selejtezőt is félbe kellett szakítani, mivel az angol játékosok levonultak a pályáról a rendbontások miatt. Az a mérkőzés folytatódott némi szünet után.

Az angol szövetség azonnal jelezte a rendezők és az UEFA felé a történteket. A bolgár rendőrség több huligánt őrizetbe vett érintettsége miatt, és az európai szövetség is eljárást indított a balkáni ország szövetsége ellen, amelyre korábban már kiszabott egy részleges zárt kapus büntetést hasonló incidensek miatt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem volna etikus reklámok elhelyezése, ezért el is tekintek ettől.

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply