Közösen vonul fel a két Korea az olimpia nyitóünnepségén

A Yonhap dél-koreai hírügynökség szerdán bejelentette, hogy a két Korea közösen fog felvonulni a pjongcsangi téli olimpiai játékok február 9-ei nyitóünnepségén. Az ötkarikás játékok történetében ez lesz a negyedik alkalom, hogy a két, egymással hivatalosan mind a mai napig háborúban álló ország együttesen fog mutatkozni a közönség előtt a megnyitón. Arra viszont először fog sor kerülni, hogy egy versenyszámban közös csapatot állítsanak fel: a női jégkorongtornán néhány északi játékos is csatlakozhat a déliek keretéhez, annak ellenére is, hogy utóbbiak játékosai és szövetségi kapitánya is úgy nyilatkozott, hogy ennyire rövid idővel a torna kezdete előtt veszélyes lenne jó néhány új embert beépíteni az együttesbe. Észak-Korea ezen kívül pom-pom lányokat és egy zenekart is küld Pjongcsangba.

Mint ismert, Észak-Korea január elején egyezett bele abba, hogy részt vegyen a február 9. és 25. között esedékes téli olimpián, amelyet első alkalommal rendeznek meg Dél-Koreában. Az, hogy a sztálinista vezetésű ország ott lesz Pjongcsangban, már Kim Dzsong-un észak-koreai diktátor január elsejei beszéde óta erősen valószínűsíthető volt, hiszen a politikus az egész világ meglepetésére békejobbot nyújtott Dél-Koreának, s ennek keretében engedélyezte, hogy országa delegációt küldjön az ötkarikás játékokra.

Az elmúlt napokban a Sportudvar is beszámolt arról, hogy a két Korea közti egyeztetéseken felvetődött annak lehetősége is, hogy a félsziget országai közösen vonuljanak fel az olimpia nyitó- és záróünnepségén. Emellett egy olyan javaslat is született, amely egy közös koreai válogatott indítását irányozta elő a női jégkorongtornán. A Yonhap szerdai közlése szerint a közös hokicsapat nagy eséllyel föl fog állni, ennek azonban némileg ellentmond a dél-koreai válogatott több játékosának és a nemzeti együttes szövetségi kapitányának véleménye.

A Nemzeti Sport Online adott hírt arról szerdán, hogy feszültséget gerjesztett a dél-koreai női jégkorong-válogatott tagjai között az a terv, hogy a februári pjongcsangi téli olimpián Észak-Koreával közös csapatot indítson a házigazda, ezért a politikai- és sportvezetők azt szeretnék elérni, hogy az engedélyezettnél jóval nagyobb kerettel lehessen ott a tornán az együttes.

Az észak-koreai oldalról érkező javaslattól a déli tárgyalópartnerek nem zárkóztak el, ám az országban kritikusan fogadták, s most a válogatott kapitánya is kifejezte nemtetszését.

„Ilyen kevéssel a torna előtt bárkit beépíteni a csapatba kicsit veszélyes, elsősorban a válogatott tagjai közötti kémia miatt, mivel a lányok hosszú ideje készülnek már együtt – mondta Sarah Murray, a dél-koreaiak 29 éves amerikai-kanadai szakvezetője. – Azért is nehéz a helyzet, mert a játékosaim úgy érzik, kiérdemelték a helyüket, s hogy ott lehetnek az olimpián. Ezek után új játékosokat betenni biztosan befolyással lenne a sportolóinkra.”

A kedvezőtlen fogadtatás miatt a dél-koreai vezetők jelezték, mindent megtesznek azért, hogy ne legyen negatív hatással a válogatott tagjaira a változtatás, s kérik a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, hogy a megengedettnél nagyobb keretet nevezhessenek be a játékokra. Az ügyben várhatóan napokon belül döntés születhet.

A dél-koreai együttes a legfrissebb női világranglistán a 22., míg az észak-koreai gárda a 25. helyen áll (38 országból), vagyis papíron nincs hatalmas különbség a két ország képességei között.

A közös jégkorongcsapat ötlete egyébként annyira nagy port kavart Szöulban, hogy az elnöki hivatal honlapján megjelent egy petíció, amiben Mun Dzsae-In dél-koreai államfőt arra kérik az aláírók (akik szerda estére már tízezren voltak), hogy vonja vissza a terveket. Egyesek úgy vélekednek, hogy a politikusok saját céljaikra akarják fölhasználni a jégkorongos hölgyeket, ami nem tisztességes – írta meg a francia Le Figaro honlapjának sportrovata.

Pom-pom lányok a delegációban

Az észak-koreai küldöttségnek megközelítőleg 550 tagja lesz, amiben a sportolók és az őket kísérők is beleszámítanak. A versenyzők azonban csak egy nagyon kis hányadát fogják kitenni a delegációnak, hiszen a közös női hokicsapatba bekerülő néhány játékoson túl egy műkorcsolya-páros lehet ott Pjongcsangban, azonban még az ő indulásuk sem biztos, mivel Észak-Korea elmulasztotta az október 30-ai határidőre regisztrálni őket a kvótát szerzett sportolók információs rendszerében. Arról, hogy végül részt vehetnek-e a versenyen, a NOB január 20-án határoz. Ha indulhatnak, akkor is maximum tíz észak-koreai sportolót láthatunk a játékokon. A küldöttség legnagyobb részét egy 230 fős pom-pom lánycsapat fogja kitenni, amelynek kiutazásáról ugyancsak a szerdai egyeztetéseken született döntés. Rajtuk kívül még egy 140 tagot számláló zenekart is fog küldeni a nép Korea. Az együttes Szöulban és több olimpiai helyszínen is koncertet ad majd az olimpia idején.

Nem példátlan a közös felvonulás

Ahogy arról a két Korea lehetséges közös szerepléséről szóló bejegyzésemben is írtam, a félsziget két országa együttesen vonulhat fel az olimpia megnyitóján. Ezt a javaslatot is elfogadták a tárgyaló felek szerdán, s az ötkarikás játékok történetében ez lesz a negyedik alkalom, hogy nem külön-külön mutatkozik a két delegáció a közönség előtt. A 2000-es sydney-i, a 2004-es athéni és a 2006-os torinói olimpiákon is együtt vonultak fel. Van azonban ellenpélda is: az 1988-as szöuli nyári olimpiát Észak-Korea bojkottálta. Arra viszont, hogy egy versenyszámban is közösen induljanak, most először lesz példa. A sportvilágban ugyanakkor van már erre precedens, hiszen az 1991-es asztalitenisz-világbajnokságon egy közös koreai csapat vett részt.

A fő fotó forrása: AP

A fő fotón a két Korea küldöttségének közös bevonulása látható a 2006-os torinói téli olimpián.

Leave a Reply