Murray nem adja föl – most már az Ausztrál Openen is indulni akar

Egyáltalán nem mondhatjuk, hogy az elmúlt évek Andy Murray sikereitől lettek volna hangosak a férfi tenisz világában. A britek többszörös Grand Slam-győztes és olimpiai bajnok játékosát sérülések egész sorozata hátráltatta az elmúlt esztendőkben, s nem egyszer őmaga is arról beszélt, hogy könnyen lehet, rövidesen vissza is vonul, mert teste nem bírja tovább az éltenisszel járó hatalmas terhelést. Az elmúlt hetekben azonban ismét elkezdett tornákra járni, s egyre jobb formába lendül. Most már azt sem tartja kizártnak, hogy januárban megpróbálkozik az év első Grand Slam-tornáján, az Ausztrál Openen történő indulással is. A szervezők is szeretnék, ha indulna, ugyanis szabadkártyát biztosítanak számára.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Andy Murray jövő januárban, egy évvel csípőműtétje után vissza fog térni a Grand Slam-tenisz világába. A britek kiválósága ugyanis indulni szándékozik az Ausztrál Openen. A hírt a melbourne-i torna hivatalos Twitter-oldalán jelentették be: “Megerősítve: Andy Murray visszatér az Ausztrál Openre 2020-ban”. A szervezők azt is közölték, hogy a világranglistán sok kihagyása miatt jelenleg csupán 289. helyen álló skót egyből a főtáblán kezdhet majd, mivel a védett játékosok rangsorában a második helyen áll. Ebbe a rangsorba azok a teniszezők kerülhetnek be, akik sérülés miatt kényszerültek rengeteget kihagyni, ami miatt jelentősen hátracsúsztak a világranglistán, holott sérülésük előtt még akár top 10-esek voltak.

panoramic_PANOTENNISSHANGHAI07102019_029
Forrás: Panoramic

Murray legutóbbi Ausztrál Open-szereplése során, kiesését követő sajtótájékoztatóján arról beszélt, könnyen lehet, hogy ez volt az utolsó Grand Slam-tornája, mivel úgy érzi, nem bírja tovább. A brit csupán a melbourne-i torna hierarchiájában a harmadik helyet elfoglaló Melbourne Arénában léphetett pályára, holott kijárt volna neki a legfőbb helyszín, a Rod Laver Aréna is a múltja alapján.

Andy Murray a spanyol Roberto Bautista Agut ellen lépett pályára, azonban a döntő ötödik játszmában már akkora fájdalmakat élt át csípője miatt, hogy könnyes szemekkel küzdötte végig a szettet, azonban hiába élvezte a közönség egyöntetű támogatását, végül 6-4, 6-4, 6-7, 6-7, 6-2-re kikapott ellenfelétől. Hatalmasat harcolt, de a fájdalom legyőzte őt. Ezután jutott el oda, hogy fontolóra vette visszavonulását. Természetesen sokan kezdték bíztatni, hogy ne tegyen így, ami nem csoda, hiszen egy 3-szoros Grand Slam-győztes, 14-szeres Masters-győztes, 2-szeres olimpiai bajnok és 45-szörös ATP-tornagyőztes játékosról van szó, aki nem mellesleg egy stratéga, egy fáradhatatlan teniszező és a női tenisz megingathatatlan védelmezője. Éppen ezért nagy értéknek számít, amit nem csoda, hogy a közvélemény többsége nem akar hagyni veszni.

A skót nem sokkal Melbourne után sikeresen átesett a csípője bal oldalát érintő műtéten, s júniusban, a londoni Queen’s-ben rendezett tornán párosban – Feliciano López oldalán – vissza is tért, s ha már jött és látott, akkor győzött is. Egyéni visszatérésére egészen az augusztusi cincinnati tornáig kellett várni, ahol azonban első meccsén kikapott Richard Gasquet-tól. Egyelőre a két elveszített dolog: a pompa és különösképpen a játék örömének visszaszerzése még igen nehézkes folyamat Murray számára.

Ahogy föntebb is jeleztem, a 32 éves játékos most csak a 289. helyet foglalja el a férfiak világranglistáján, igaz, a múlt héten ennél is jóval lejjebb, az 503. helyen szerénykedett. Murray szabadkártyát kapott az ezen a héten zajló sanghaji Masters 1000-es tornára, ahol hétfőn meg is tudta nyerni első mérkőzését az argentin Juan Ignacio Londero ellen három szettben. Ez volt az első győzelme 1000-es versenyen a 2017-es madridi viadal óta. A múlt héten, a pekingi 500-as tornán is tudott mérkőzéseket nyerni, a végállomást a negyeddöntőben Dominic Thiem jelentette számára.

Az az állítás, hogy Andy Murray kezdi visszanyerni formáját, tagadhatatlan, ugyanakkor még hosszú út vezet odáig, hogy ismét éljátékos legyen belőle. Amennyiben addig nem éri újabb sérülés, akkor januárban az Ausztrál Openen is esélye lesz a bizonyításra. Korábban ötször is döntőt játszott Melbourne-ben (2010, 2011, 2013, 2015, 2016), de mindegyiket elvesztette. Eddigi három Grand Slam-diadalából kettőt hazai pályán, Wimbledonban aratott 2013-ban és 2016-ban, valamint a 2012-es US Opent tudta megnyerni.

panoramic_PANOTENNISSHANGHAI07102019_031
Forrás: Panoramic

Andy Murray tehát úgy néz ki, készen áll a harcra. Nem ő lesz azonban az egyetlen nagy visszatérője az Ausztrál Opennek. A szervezők azt is bejelentették, hogy szabadkártyát biztosítanak Kim Clijstersnek, a belgák egykori kiváló női játékosának is, aki hét év, családi okokból történt kihagyás után tér vissza a pályára.

Érdekelnek a hasonló cikkek? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply