FTC-Ludogorec: Totális illúzióvesztés

Sokan hittek abban előzetesen, hogy a Ferencváros az Espanyol elleni döntetlennel megmutatta, hogy igenis helye van a nemzetközi kupaporondon. A várakozások jogosak voltak, hiszen az FTC a nyáron kiejtette a Ludogorecet a Bajnokok Ligája selejtezőjéből, vagyis egy újabb győzelem nem lett volna váratlan. Az újabb siker esélye azonban kevesebb mint egy perc elteltével szertefoszlott, és a tegnapi Európa Liga-mérkőzés annak volt bizonyítéka, hogy nem érdemes komolyabb álmokba ringatnunk magunkat a zöld-fehérek továbbjutási esélyeit illetően.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Nagy várakozás előzte meg a Ferencváros – Ludogorec Európa Liga-csoportmérkőzést, hiszen az FTC 15 év után játszhatott újra hazai pályán nemzetközi főtáblás összecsapást. A várakozásokat csak tovább növelte, hogy a zöldek júliusban a bolgár bajnok kiejtésével kezdték meg európai szereplésüket a Bajnokok Ligája első selejtezőkörében. Miért ne verhetnék meg most is őket? – hangozhatott el a kérdés sokak szájából. Többen azt is jó előjelnek vélték, hogy a fővárosiak bravúros döntetlennel indítottak az Espanyol otthonában az EL-csoportkör első fordulójában.

Ezek alapján tehát sokan úgy látták, hogy az FTC-nek hazai pályán, teltház előtt minden esélye meglesz az első győzelem megszerzésére. Az viszont intő jel lehetett, hogy a csapat nem szerepel meggyőzően mostanság a bajnokságban, hiszen Zalaegerszegen csak az utolsó percekben tudott hátrányból fordítani, míg a Kisvárdát csak egy 88. percben szerzett góllal tudta legyőzni 1:0-ra. A Ludogorec az előzetesen a csoport favoritjának tartott CSZKA Moszkva 5:1-es kiütésével kezdte az Európa Ligát, vagyis megmutatta az évek óta a bolgár foci zászlóshajójának számító, és a nemzetközi porondra rendre kijutó együttes, hogy igenis számolni kell vele. (A CSZKA amúgy tegnap is kikapott, miután az Espanyol 2:0-ra nyert Moszkvában.) Az sem volt jó előjel, hogy a razgradi együttes az FTC elleni BL-búcsú óta nem szenvedett vereséget. Ugyan mérkőzéseinek többségét a nem túl acélos bolgár bajnokságban nyerte meg, de nem elhanyagolandó tény, hogy három EL-selejtezőkört is sikerrel kellett vennie, ami ugyebár további hat találkozót jelent.

Ilyen előzmények után érkezett el a csütörtök este, amikor nagyjából húszezer néző töltötte meg az Üllői úti stadion lelátóit. A B-közép nagyon készült a mérkőzésre, koreográfiája bár messze elmaradt a magyar-szlovákon látottól, de azért látványos volt. Mint ahogy a mérkőzés első perce is látványosra sikeredett, de ez magyar szempontból már kevésbé volt kellemes élmény: alig egy perc elteltével már vezetett is a Ludogorec. Anton Negyalkov adott középre remek mozdulattal, az érkező Jody Lukoki pedig belsővel a kapuba lőtt.

Hidegzuhany a javából. És ahogy általában ilyenkor lenni szokott, a korai gól meg is adta a mérkőzés alapmenetét. Az FTC nem igazán volt képes fölocsúdni a kezdeti sokkból, a Ludogorec pedig a játék minden elemében ellenfele fölé kerekedett, s nem állt messze attól, hogy alig több mint negyedóra játék után már kettő góllal vezessen, ugyanis a ferencvárosi védelem kihagyását kihasználva a CSZKA ellen triplázó román csatár, Keserü a kapufát találta telibe. Tíz perccel később megint sikerült gólhelyzetbe kerülnie a Ludogorecnek, de akkor Dibusz kapus jelentette a végállomást a labda és a támadás számára.

A Ferencvárosnak voltak próbálkozásai, de ezeknek nagy része erőtlen vagy pontatlan volt. Talán a ZTE elleni meccs hőse, Tokmac állt a legközelebb a gólhoz, de 18 méterről leadott lövése a kapu fölött szállt el.

A 40. percben viszont nem a labda, hanem a Ferencváros győzelmi esélye szállt el: a brazil Rafael Forster 25 méterről ellentmondást nem tűrően ragasztott be egy szabadrúgást a kapu jobb fölső sarkába. 0:2, teljesen megérdemelten. A Ludogorec végig jobb volt az első félidőben, az FTC pedig inkább hasonlított egy zombira, mintsem egy küzdeni tudó, szívós társaságra. Ezen a tényen még az sem változtatott, hogy a 43. percben emberelőnybe kerültek a magyar zöldek, s a kiállítás utáni szabadrúgásnál bizony akadt védenivalója Ivanovnak, a bolgárok portásának.

A második játékrész elején magasabb sebességi fokozatra kapcsolt a Ferencváros, amely ki akarta használni az emberelőny adta lehetőséget. Akadtak is komolyabb próbálkozásai a csapatnak, előbb Tokmac lövését védte Ivanov, majd Isael próbálkozhatott szorongatott helyzetben, de végül a kaput sem találta el.

Az FTC egész estés általános gyengeségét mutatta, hogy a kezdeti lelkesedés hamar tovaszállt, s a 64. percben már 0:3 állt az eredményjelzőn, ugyanis az irányítást újból magához ragadó Ludogorec Forster második gólja révén végleg eldöntötte a mérkőzést. A brazil ezúttal egy szögletet fejelt Dibusz kapujába.

A hátralévő időben a Ludogorec már nem erőltette a támadásokat, s inkább átadta a területet a Ferencvárosnak, amelynek azonban már egyetlen, kaput eltaláló lövése sem volt. Nagyon kiismerhetően játszott az FTC, ami keményen megbosszulta magát ezen az estén.

0:3 lett a vége, vagyis a Ludogorec két mérkőzés után hat ponttal és 8:1-es gólaránnyal vezeti a H-csoportot az Európa Ligában. Második a négypontos Espanyol, míg a Ferencváros egy ponttal harmadik, miközben az előzetesen topfavoritnak kikiáltott CSZKA Moszkva pont nélkül és 1:7-es gólaránnyal az utolsó helyen kullog.

A tegnap látottak alapján azonban ne legyenek illúzióink afelől, hogy október 24-én, Moszkvában sem a Ferencváros lesz az esélyes. A csapatnak volt egy szerencsésen kezdődő mérkőzése Barcelonában, ahonnan végül egy pontot sikerült elhoznia, azonban tegnap este nyilvánvalóvá vált, hogy nem lehet csodát várni ettől a gárdától. A Ferencvárosnak nagy hátránya a Ludogoreccel és a CSZKA-val szemben is, hogy a keret tagjainak gyakorlatilag nulla nemzetközi főtáblás rutinjuk van, s ez a rutinbeli különbség kicsúcsosodott a bolgár csapat ellen.

A Ferencváros már annak is örülhet, hogy egyáltalán eljutott ide, amit maga Rebrov vezetőedző is elismert tegnap. Illúzióink nem lehetnek: a Ferencváros nincs annyira erős, hogy valós esélye legyen továbbjutni. A pontszerzésre esetleg még jó lehet az együttes, de az egyértelmű, hogy nem az lesz a fő kérdés, hogy továbbjuthat-e a csapat, hanem az, hogy eltudja-e kerülni az utolsó helyet.

Decemberre minden kiderül. A tegnapi mérkőzés azonban egy valamire jó volt, olyasmire, amihez a magyar szurkolók évtizedek óta hozzá vannak szokva: a totális illúzióvesztésre.

Érdekelnek a hasonló cikkek? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: infostart.hu

Leave a Reply