A kalandvágyó Platini elégtételt akar

Mint közismert, a FIFA etikai bizottsága 2015-ben nyolc évre eltiltotta Michel Platinit valamennyi, labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől. Az UEFA egykori elnökének bírósági úton annyit sikerült elérnie, hogy előbb hat, majd végül négy évre mérsékeljék a büntetést. Ez az eltiltás október elején lejárt, a korábbi kiváló játékos pedig most visszatért. Egy szerdai hosszas rádióinterjúban részletesen beszélt érzéseiről, s arról, vannak-e még tervei a fociban. Erre igennel felelt, mint mondta, egy “utolsó kalandra” készül. Ennek első lépése lehet az, hogy beperelte egykori munkaadóját, az UEFA-t, amelytől eurómilliókat követel kártérítésként.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Ütött az ellentámadás órája. Michel Platini, jóllehet, előbb nyolc, majd hat évre szóló eltiltását végül négy évre tudta csökkenteni bírósági úton, így szankciója október elején lejárt, nem zárta le teljesen életében azt a szakaszt, amely a labdarúgásból történt kizárásához kötődik. Az UEFA ex-elnökét 2015-ben tiltotta el a FIFA etikai testülete, mivel megsértette a nemzetközi szövetség etikai szabályzatát, amikor 1,8 millió eurót fogadott el Sepp Blattertől, a FIFA korábbi vezetőjétől úgy, hogy arról nem kötöttek szerződést. (Blattert szintén eltiltották ezért.)

Tavaly májusban egy svájci bíróság felmentette a vádak alól Platinit, aki most, eltiltása leteltével ugyanitt pert indít az egykor általa vezetett európai szövetség ellen. A francia elmaradt fizetését, a szerződésében rögzített, azonban ki nem fizetett bónuszokat, valamint ügyvédjeinek díjait kéri számon az UEFA-n. Platini minderről ma számolt be a francia hírügynökségnek.

Elhúzódó perre lehet számítani

Az ügyre rálátó források szerint az egykori játékos összesen 7,2 millió eurót, mai árfolyamon 2,4 milliárd forintot követel az UEFA-tól, ebből 5,5 millió euró, vagyis 1,8 milliárd forint az elmaradt fizetése. “Ügyvédeimen keresztül kérvényezem a szerződés nem teljesített rendelkezéseinek végrehajtását” – nyilatkozta Platini, aki ugyanakkor hozzátette, úgy véli, ezek az összegek “hamisak”.

Mindenesetre – megint csak az ügyre rálátó források alapján – az egykori sportvezető 1,8 millió euró (601,2 millió forint) bónuszt is követel a 2016-os franciaországi Európa-bajnokság sikeres megrendezéséért (a kontinenstorna idején már eltiltott volt, de a szervezés nagy részében ő irányította az UEFA-t), valamint 636 000 eurót (212,4 millió forintot) ügyvédi költség címén, valamint a 2016 és 2019 közötti időszakra vonatkozó UEFA-elnöki fizetését is, mivel a tavaly májusi bírósági ítélet nyomán úgy látja, a jogtalan eltiltása miatt a kontinentális szövetség éléről történt elmozdítása is jogtalan volt.

Vincent Solari, az egykori háromszoros aranylabdás játékos genfi ügyvédje azt mondta, ügyfelének “valószínűleg” eljárást kell kezdeményeznie a munkaügyi bíróság előtt, mivel az UEFA hosszas késlekedés után mindössze annyit közölt Platini megkeresésére, hogy vitatja egykori elnöke állításait és követeléseit, mivel azok megalapozatlanok.

Szeretne még elnök lenni egy fociszervezetben

Michel Platini eltiltásának október 7-ei lejárta óta arra készül, hogy ismét vezető szerepet játsszon a labdarúgás világában. A francia erről a párizsi közrádiónak szerdán reggel adott interjúban beszélt először, amelyre “Köztünk” című könyve megjelenésének apropójából került sor. Az 1984-ben Európa-bajnoki címet szerzett Platini azt mondta, készül egy “utolsó kalandra” a fociéletben, mielőtt végleg visszavonulna.

“Nem vagyok még öreg. 64 éves vagyok. Úgy érzem, ebben a korban még van egy utolsó kalandom. Élni akarok. Ezt nem akarom elszalasztani. Olyasmit kell csinálnom, amit szeretek, és amelyben hasznos vagyok. Hogy ez a labdarúgás-e? Nem tudom, hogyan lehetne mást csinálni. Ehhez értek, és ebbe a világba akarok visszatérni” – mondta a gallok körében a Platoche becenévvel illetett egykori UEFA-elnök.

A műsorvezető ezután arról faggatta Platinit, hogy ragaszkodik-e még régi tervéhez, vagyis kíván-e indulni a FIFA elnöki tisztéért. Egyelőre nem hozott döntést, még gondolkodik ezen, ugyanakkor nem zárta ki annak lehetőségét sem, hogy a francia szövetség (FFF) elnöki posztjáért fog harcba szállni.

Akármi is lesz, az biztos, hogy a franciák igen megosztottak Platinivel kapcsolatban. Egy internetes szavazáson a voksolók 36%-a arra szavazott, hogy az egykori sztárfocistának indulnia kellene a FIFA elnöki tisztségéért, 33% azonban arra voksolt, hogy vonuljon vissza a sportéletből. FFF-elnöki ambícióit a gall internetezők csupán 21%-a támogatja, de ennél is jóval kevesebben vannak azok, akik egyetértenek azzal, a napokban napvilágot látott kezdeményezéssel, hogy Platini legyen a francia rekordbajnok klub, a Saint-Étienne elnöke. Ezt az opciót csupán 8% támogatja.

Egyelőre azonban úgy tűnik, még a bíróságok világában kell élnie Platininek, hiszen a föntebb részletezett per mellett egy büntetőeljárást is indítatott a hatóságokkal, ezt viszont már Franciaországban, ahol ismeretlen tettesek ellen tett feljelentést tavaly szeptemberben rágalmazás és összeesküvés gyanújával. Azt szeretné kideríteni, hogy a svájci bíróság honnan szerzett tudomást annak idején a Sepp Blatter által neki átutalt csaknem 2 millió eurós kölcsönről.

A magam részéről úgy gondolom, Michel Platini ideje lenne, ha nyugdíjba vonulna. Lejáratta magát a világ előtt, s mára egy megosztó személyiséggé vált, márpedig ilyen emberre nem szabad bízni egy akkora szervezet vezetését, mint amilyen a FIFA.

Érdekelnek a hasonló cikkek? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply