Bulgária verhető, utána viszont bravúr kellene az Eb-szerepléshez

Mint ismert, az Európa-bajnoki pótselejtezőn, hivatalos nevén a Nemzetek Ligája rájátszásában, az első körben Bulgáriában kell győznie a magyar labdarúgó-válogatottnak, hogy aztán az izlandi–román csata győztesével megmérkőzhessen az Eb-szereplésért. A bolgárok katasztrófálisan szerepeltek csoportjukban, úgyhogy a jelenlegi erőviszonyok alapján magyar továbbjutás valószínűsíthető, igaz, jövő március még nagyon messze van. Ha a bolgárokon túljut az együttes, akkor jön a neheze, hiszen Izland és Románia is keményebb ellenfélnek ígérkezik a balkániaknál. A mieinknél van probléma bőven, de ez igaz a bolgárokra is.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Miután múlt kedden befejeződött az Európa-bajnoki selejtező csoportköre, s kialakultak a kontinenstorna lényegében hamis sorsolásának finoman szólva különös összetételű kalapjai, pénteken sor került a pótselejtezők, vagyis a Nemzetek Ligája-rájátszás párosításainak kihúzására.

A Nemzetek Ligájában tavaly ősszel került sor az alapszakaszra, aminek keretében négy ligába (A, B, C, D) osztották a csapatokat világranglistás helyezésük szerint. A csoportkör végére kiderült, hogy mely válogatottak jutottak be az A-liga négyes döntőjébe (ezt idén júniusban, hazai pályán Portugália nyerte), valamint az is, hogy mely gárdák jutottak föl egy magasabb ligába, illetve az is, hogy mely együtteseknek kell a következő, 2020 őszén esedékes kiírást egy alacsonyabb osztályban elkezdeniük.

Mind a négy ligának lesz külön rájátszása jövő március végén, amikor hat nap leforgása alatt 12 mérkőzést rendeznek szerte a kontinensen. Azt viszont, hogy mely gárdák vehetnek részt ebben a rájátszásban, a márciustól novemberig megrendezett Eb-selejtezők alakulása döntötte el. Így fordulhat elő pl. az, hogy a legerősebb csapatokat tömörítő A-ligában Izland kivételével minden, a pénteki sorsoláson odakerült együttes (köztük a magyar is) alacsonyabb divízióból érkezett, mivel a liga 12 nemzete közül 11 egyenes ágon kvalifikálta magát az Európa-bajnokságra.

A B-ligában ugyancsak 12 ország szerepelt, közülük pedig 8 kijutott az Európa-bajnokságra, így a maradék 4 együttest kellett összesorsolni egymással. A D-ligában a selejtezők során legjobban szereplő 4 csapat vívja meg a rájátszást, hiszen innen – nem meglepő módon – senki sem tudott egyenes ágon kvalifikálni az Eb-re. Ebből a négy csapatból viszont egynek ez sikerülni fog, s akárki is lesz az, történelmet fog írni: Grúzia (vagy Georgia) Fehéroroszországgal (vagy Belorussziával), míg Észak-Macedónia Koszovóval csap össze a rájátszás elődöntőjében, s ezelőtt még egyik ország sem járt nagy tornán, de most valamelyiknél meg fog törni a jég.

A mieinket is magában foglaló C-ligában 15 nemzet szerepelt. Közülük egyedül az éppen a magyarok csoportját megnyerő, az Eb-selejtezőkön pedig többek között a 2004-es kontinensbajnok görögöket is maguk mögé utasító finnek tudtak kijutni egyenes ágon az Európa-bajnokságra. Ez a fejlemény nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a magyar csapat ott lehessen a póselejtezőben. Az az érdekes helyzet állt elő azonban, hogy hét csapat is volt a C-osztályban (közte a magyar), amely teljesítette a Nemzetek Ligája-rájátszásba bekerülés feltételeit, viszont itt is csak négy hely van a rájátszásba. Mivel az A-ligában három szabad hely is volt, így a pénteki sorsolás azt volt hivatott eldönteni többek között, hogy mely négy csapat vehet részt a C-liga rájátszásában, s mely három kerül Izland mellé az A-ligába.

A magyar válogatott végül az A-ligába kapott besorolást, de szerencsére elkerülte az elődöntőben Izlandot, amely valljuk be, a dolgok jelenlegi állása szerint nehezen verhető ellenfél volna. A legutóbbi Eb-n a csoportban mögöttünk második helyen végző, aztán egészen a negyeddöntőig meg sem álló északiak Romániát kapták ellenfélül. A másik párosításban a magyar válogatott megkapta Bulgáriát.

Amit a lebonyolításról még tudni kell, hogy az elődöntők és a döntő is egy mérkőzés lesz, tehát nem oda-visszavágós párharcokra kell készülni. A sorsolás szabályai alapján az a csapat játszhatja otthon az elődöntőt, amely a Nemzetek Ligája-alapszakasz összesített rangsorában előrébb végzett. Bulgária a 29., míg Magyarország a 31. helyen zárt ebben az összevetésben, így a mérkőzésre Bulgáriában kerül sor. Mondhatnánk, hogy a hazai pálya előnye a bolgárok mellett szól, de jó eséllyel zárt kapus lesz a mérkőzés, mivel a balkáni ország drukkerei Anglia ellen rasszista bekiabálásokkal illették a szigetországiak színesbőrű játékosait, akik emiatt hosszú percekre le is vonultak a pályáról. Az sem kizárt, hogy semleges helyszínen, tehát Bulgárián kívül kerül sor a mérkőzésre, de végleges UEFA-döntés még nincs az ügyben.

Bulgária abszolút verhető

A kilencvenes években aranykorát élt bolgár labdarúgó-válogatott napjainkban fényévnyi távolságban van egykori önmagától. A kis balkáni ország nemzeti együttese ötödik, vagyis utolsó lett az Eb-selejtezős csoportjában, mivel mindössze hat pontot tudott összegereblyézni nyolc mérkőzés alatt. Ennek ellenére sikerült bejutnia a pótselejtezőbe, amiben nagy szerepe volt annak, hogy az A-ligában üresedés alakult ki. Érdekesség, hogy az előtte végző Montenegró nem fért be a pótselejtezőbe, mivel a Nemzetek Ligája-rangsorban megszerzett 35. helye már nem volt elegendő.

A Nemzeti Sport a múlt héten, még a sorsolás előtt megkérdezett a magyar válogatott lehetséges ellenfeleinek országaiból egy-egy újságírót, akiknek ugyanazt a két kérdést tette föl:

1. Bosszankodnak, hogy lemaradtak az egyenes ági kijutásról vagy megkönnyebbültek, hogy pótselejtezhetnek?

2. A lehetséges ellenfelek közül kivel játszanának a legszívesebben a rájátszás elődöntőjében?

Bolgár részről Teodor Boriszov, a Meridian Match újságírója válaszolt. Az első kérdésre azt felelte, hogy a bolgár drukkerek általában véve úgy látják, hogy a válogatott nem érdemli meg a pótselejtezős szereplést. A már említett angolok elleni (6:0-ra elveszített) mérkőzés után sokan gyökeres változásokat követelnek a bolgár fociban, s nem nagyon foglalkoznak a válogatottal.

A második kérdésre válaszolva kijelentette, “történelmi okokból” Magyarország lenne a legrosszabb ellenfél, de hozzátette azt is, hogy ha ugyanúgy játszanak, mint a selejtezők során, akkor egyik lehetséges ellenféllel szemben sem lesz esélyük.

Tehát a legrosszabb ellenfél vár a bolgárokra a mieink személyében. Azért ezt jó olvasni…

Természetesen a sorsolást követően további megszólalók is akadtak bolgár oldalon. Ivelin Popov, aki a selejtezők során csapatkapitánya volt a bolgár válogatottnak, azonban a gyalázatos szereplést követően lemondta a válogatottságot, azt mondta, a csapatnak jó esélye van arra, hogy 2004 után ismét részt vehessen egy nagy tornán, persze ehhez két lábbal a földön kell maradni. Bulgária egyébként pofozógép volt a 2004-es Eb-n, hiszen Svédországtól 5:0-ára, Dániától 2:0-ra kapott ki, s az olaszok ellen is vereséget szenvedett, igaz, ott legalább sikerült gólt szerezni (1:2).

Jordan Lecskov korábbi válogatott játékos, aki a korrupcióval gyanúsított elnök lemondása óta alelnökként irányítja a bolgár szövetséget, úgy látja, hogy a rájátszásban szereplő együttesek közel azonos erősséget képviselnek.

Természetesen megszólalt Georgi Dermendzsiev is, aki október eleje óta a bolgárok szövetségi kapitánya: „Ez rendkívül fontos mérkőzés, melyhez felelősségteljesen fogunk hozzáállni. Nem foglalkoztunk előzetesen azzal, mi lenne számunkra a legjobb. Nem szabad eufóriába esnünk és a múlttal foglalkozunk. Kielemezzük az ellenfelet annak érdekében, hogy a játékosok minél jobban fel tudjanak készülni. Tény, hogy van esélyünk, amit szeretnénk kihasználni. A magyar labdarúgás folyamatosan fejlődik, jól játszik a válogatottja, de ennél jóval részletesebben meg kell ismernünk. Nem szabad, hogy feleslegesen örömködjünk, nem éghetünk meg Magyarország ellen.”

Szoboszlai: Senkit sem becsülhetünk le

„Az interneten követtem a sorsolást, szerencsére a lehetséges ellenfelek közül nem a papíron legerősebbet kaptuk – mondta Szoboszlai Dominik, a Salzburg 19 esztendős támadó középpályása. – Ennek ellenére nagyon nehéz meccs vár ránk Bulgáriában, a magyar válogatott egyetlen ellenfelét sem becsülheti le. Nyilván hátrányt jelent, hogy idegenben játszunk, ugyanakkor legalább ekkora előny, hogy továbbjutás esetén hazai pályán küzdhetnénk az Európa-bajnoki részvételért. Csak rajtunk múlik, eljutunk-e oda. Felkészülünk majd az ellenfélből, de ami igazán lényeges, az a saját játékunk. Arról kár beszélni, melyik válogatottal találkoznánk, ha továbbjutunk, amíg nem győztük le Bulgáriát, semmi értelme ezen gondolkodni.”

Pátkai Máté, a Fehérvár magyar válogatott középpályása így fogalmazott:

„Nem lesz egyszerű feladat. Ha azt mondom, nem biztos, hogy sikerül, mindenki pesszimistának tart majd, ha azt mondom, hogy ott leszünk az Eb-n és végül csalódnunk kell, akkor meg azt mondják, átestem a ló túloldalára. Abban biztos vagyok, esélyünk lesz továbbjutni Bulgária ellen, és mindent meg is teszünk azért, hogy hazai pályán játszhassunk az Eb-részvételért. A bolgároknak nem sikerült jól az Eb-selejtező, de a márciusi összecsapásig még van négy hónap, addig sok minden változhat náluk, meggyőződésem, hogy ők is óriási elánnal készülnek a találkozóra.”

„Úgy gondolom, tízből kilenc magyar szurkoló abban reménykedett, hogy Bulgáriát kapjuk” – ez a hangzatos kijelentés már Kabát Pétertől, az Újpest sportkoordinátorától származik, aki az ezredforduló után rövid ideig a Levszki Szófia csatára volt.

“Én is úgy gondolom, hogy talán a lehető legkedvezőbb forgatókönyv valósult meg, de a mai fociban már nincsenek könnyű ellenfelek, a bolgár és a magyar csapatnak is ötven-ötven százalék esélye van. Pontosan tudom, milyen heves vérmérsékletűek a bolgár drukkerek, biztos, hogy pokoli hangulat vár a csapatra Szófiában, ám bízom benne, hogy nyerni tud, mondjuk kettő egyre, és akkor hazai pályán, a telt házas Puskás-stadionban kiharcolhatja az Eb-szereplés jogát” – tette hozzá.

Természetesen Marco Rossi szövetségi kapitány sem maradt néma a sorsolás után.

„Nem is kérdés, hogy kaphattunk volna sokkal nehezebb sorsolást is az elődöntőt illetően, de ugyanakkor abban a helyzetben sem vagyunk, hogy azt mondhassuk, könnyű dolgunk lesz – mondta a sorsolás után Rossi. – Már csak azért sem, mert nehéz körülmények között fogunk játszani, egy olyan stadionban, amely az ellenfél szurkolóival lesz tele és annak ellenére, hogy a világranglistán velünk azonos pozícióban van Bulgária (11 hellyel mögöttünk állnak – a szerk.), ez korántsem lesz egy könnyű meccs. A jó dolog az, hogy ha viszont ezt a mérkőzést megnyerjük, akkor ugyan egy még erősebb csapat ellen, de hazai pályán játszhatunk majd a rájátszás döntőjében. Ez mindenféleképpen még több motivációt kell, hogy adjon.”

„Sok munka vár ránk. Először is a legfontosabb, hogy a legjobb játékosaink felépüljenek és jó formában legyenek márciusra. Folyamatosan figyelemmel kell kísérnünk a gyógyulásukat, megnézni őket személyesen is, aztán pedig a teljesítményüket, majd pedig az ellenfeleink elleni stratégiánkat is ki kell alakítanunk. A bolgár válogatott új szövetségi kapitányát már kinevezték, az ő edzői felfogásáról is ki kell derítenünk, amit csak lehet, de Izlandról és Romániáról is mindent meg kell tudnunk annak érdekében, hogy készen álljunk az ellenük játszandó mérkőzésekre – tette hozzá a szövetségi kapitány.

Az örökmérleg nekünk, az elmúlt 44 év a bolgároknak kedvez

A magyar válogatott bolgárok elleni mérlege pozitív, azonban az utolsó győzelmet 1975-ben sikerült aratni a balkániak ellen. Ebben az évezredben eddig négyszer találkozott egymással a két együttes – ezen alkalmak során két-két döntetlen és vereség jött össze magyar szempontból.

Beleszámítva az 1976-os olimpia előtti két selejtezőt is, az egymás elleni 22 mérkőzésből 12-t megnyertünk, 5 végződött döntetlennel, 5 bolgár győzelemmel.

Az első 18 mérkőzés 1975 nyaráig lezajlott, utána 2003-ig nem találkozott a két ország A-válogatottja. Legutóbb 1975. május 7-én győztünk (2:0 Budapesten), az azóta lejátszott öt mérkőzésen három bolgár győzelem és két döntetlen született.

Az összesített mérlegünk pozitív, viszont a bulgáriai összecsapások egyenlege már megfordult: a 10 mérkőzésből négyet a bolgárok nyertek meg, nekünk három siker jutott, míg három meccs döntetlennel zárult.

Legutóbb 2012. február 29-én mérkőzött meg a két csapat, Győrben Szalai Ádám és Valerij Bozsinov góljával 1:1 lett a végeredmény.

Ha túljutunk a bolgárokon, még nehezebb lesz

Amennyiben sikerül bejutnia a magyar válogatottnak a pótselejtező döntőjébe, akkor Izland vagy Románia lesz az ellenfele. Annyi pozitívum már most megemlíthető ezzel kapcsolatban, hogy ha sikerül eljutni ide, akkor alighanem hazai pályán vívhatja ki a csapat az Eb-részvételt. Ennek oka, hogy Izlandon a március igen zord szokott lenni, az ország nemzeti stadionjának gyepszőnyege pedig nincs ellátva fűtéssel, így az északiak abban az időszakban nem játszhatnak otthon, tehát egy magyar-izlandi párharcra mindenképpen az új Puskás-stadionban kerülne sor.

Ugyanez igaz lenne a románok ellen is abból az okból kifolyólag, hogy keleti szomszédaink mögöttünk végeztek a Nemzetek Ligája-rangsorban.

A hazai pálya persze önmagában még nem jelentené azt, hogy meglesz az újabb Eb-részvétel. Izlandnak nagyon erős csapata van, amellyel már a 2016-os Eb csoportkörében is meggyűlt a bajunk. Amennyiben ellenük kellene kiharcolni a kijutást, az nem biztos, hogy sikerülne… A románok ellen már több sanszot látok, csakhogy szerintem Izland nem fog elvérezni Románia ellen.

Egyelőre még kár lenne részletesen latolgatni, hogy mi lesz ilyen meg olyan esetben, úgyhogy erre nem is fordítok most több szót. Bízzunk benne, hogy sikerül Bulgáriát legyőzni!

Érdekelnek a hasonló cikkek? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply