Berágtak Zlatanra nevelőklubjának szurkolói

Nagyon kavar mostanában Zlatan Ibrahimovic: azóta, hogy november elején elhagyta a Los Angeles Galaxy-t, több ízben is – viccelődés céljából – átverte a nyilvánosságot. Előbb azt terjesztette magáról, hogy a spanyol másodosztályba szerződik, majd egy erősen félreérthető bejegyzést tett közzé arról, hogy hazatér Svédországba. Ez végül igaznak is bizonyult, de kiderült, hogy – legalábbis egyelőre – nem focistaként, hanem befektetőként tért vissza szülőhazájába Ibra, aki a stockholmi Hammarby csapatának társtulajdonosa lett. Azt hihetnénk, hogy a svédek örülnek valaha volt legnagyobb sztárjuk hazatérésének, de ez korántsincs így, különösen Malmöben…

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Zlatan Ibrahimovic hazatért. A svéd labdarúgás legnagyobb sztárja azután, hogy e hónap elején távozott a Los Angeles Galaxy csapatától, úgy döntött, hogy otthon kezd ténykedni. Egyelőre azonban nem játékosként, hanem klubtulajdonosként teszi ezt, ugyanis szerdán bejelentette, hogy társtulajdonosa lett a svéd első osztályban szereplő Hammarbynak, miután tulajdonrészt vásárolt abban az AEG nevű cégben, amely a stockholmi egyesület mellett amúgy az LA Galaxy tulajdonosa is.

Elsőre azt gondolhatnánk, hogy Zlatan hazatérése örömmel fogja eltölteni a svédeket. Bizonyára a többségük örül is a 38 éves csatár visszatérésének, de korántsem mindenki. Különösen Malmöben. Abban a Malmöben, ahol Ibrahimovic megkezdte profi pályafutását pontosan húsz évvel ezelőtt. Tiszteletére nem egész kettő hónapja szobrot emeltek a városi csapat stadionja elé, amelyet azonban ma hajnalban a szurkolók megrongáltak, mivel kiborította őket, hogy egykori nagy kedvencük egy rivális klubnál lett résztulajdonos.

A feldühödött malmöi ultrák a bronzszobor tetejére egy szemeteszsákot és egy wc-űlőkét helyeztek, mások pedig megpróbálták fölgyújtani a műalkotást. Miután ez nem sikerült, többen gyalázkodó kifejezéseket firkáltak a szoborra.

A malmöiek fölháborodását jól mutatja, hogy a közösségi oldalakon nem sok olyan hozzászólást olvasni a szobortámadásról készült videó alatt, amelyben elítélnék az egyébként törvénytelen cselekedeteket, ellenben 14 óráig már több mint 6900-an írták alá azt, az interneten ma reggel közzétett petíciót, amelyben a 270 centiméter magas szobor áthelyezését követelik.

Az ügyben Malmö polgármestere is a szurkolók oldalára állt: “Jó sportolónak lenni nem jelenti automatikusan azt, hogy valaki jó üzletember is, főleg akkor, ha lépésével megsérti Malmöt” – közölte Katrin Stjernfeldt-Dzsameh, aki Zlatan klubvásárlását “meglepő és provokatív” döntésnek minősítette.

Nem csak az őt ábrázoló szobrot szemelték ki maguknak a Malmö magukról megfeledkezett drukkerei az elmúlt éjszaka, hanem a városban lévő lakását is, amelynek ajtaját savval leöntötték és össze is mázolták.

A rendőrök egyébként a malmöi közállapotokra tekintettel kénytelenek kiemelten őrizni a városba várhatóan hamarosan hazatérő Ibrahimovicot, miközben hetente történnek robbantások és lövöldözések a városban egymással harcoló migránshátterű drogbandák között, szóval egyáltalán nem irigylendő a helyzetük.

Ezek Ibra tervei Stockholmban

Szerdán érkezett a hír, miszerint Zlatan Ibrahimovic a hazája élvonalában a legutóbbi bajnoki kiírásban harmadik helyen végzett Hammarby IF 22,5%-át szerezte meg az AEG vállalattól.

A jelenleg szabadügynökként valamelyik topbajnokságban szereplő együttest kereső sztár játékosként nem szeretne hazatérni, klubtulajdonosként azonban már más a helyzet.

„A Hammarby egy fantasztikus egyesület szenvedélyes szurkolókkal és nemcsak a fővárosban, hanem az egész országban nagy tiszteletnek örvend” – mondta Zlatan, majd a rá jellemző szerénységgel hozzátette, “a világon mindenki tudni fog majd a Hammarby csapatáról, ha az emberek meglátják a logóját, egyből felismerik majd”.

Ibrahimovic a Sportbladet svéd sportmagazinnak kijelentette, legfőbb célja, hogy a Hammarby néhány éven belül nemzetközileg is jegyzett klubbá váljon.

Ez a cél akár már jövő ősszel teljesülhet, a Hammarby az októberben befejeződött idei svéd bajnokságot ugyanis (csak rosszabb gólkülönbségének köszönhetően) a harmadik helyen zárta, közvetlenül Zlatan nevelőklubja, a Malmö mögött, ami azt jelenti, hogy a következő kiírásban az Európa Liga selejtezőjében indulhat.

“Ez egy új helyzet számunkra, de természetesen nagyon izgalmas kihívás. Úgy gondolom, sok potenciál van abban, hogy betársult közénk” – mondta Richard von Yxkull, a stockholmi klub elnöke. A Hammarbyt 1889-ben alapították, azonban pontosan százharminc éves fönnállása alatt csupán egyszer, 2001-ben tudta megnyerni a bajnokságot.

Érdekelnek a hasonló cikkek? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása. Panoramic

Leave a Reply