Sportudvar 2020 – Néhány szösszenet júliusból

Vészesen közeleg az év vége, ezért a legtöbb sajtótermékhez hasonlóan a Sportudvar is igyekszik összefoglalni 2020 legfontosabb, legérdekesebb történéseit. Ezúttal a legnagyobb érdeklődésre számot tartó írásokon keresztül tekintek vissza arra, hogy mikor mi volt a legfőbb beszédtéma a sportban. Ma azt vesszük górcső alá, mik voltak a legfontosabb események júliusban!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Miután június utolsó napjaiban kiesett az élvonalból a Debrecen focicsapata, július elsején váratlan, de meglepőnek mégsem nevezhető bejelentés született a DVSC-nél: az önkormányzat megvásárolta a Szima-család 73%-os többségi tulajdonrészét a labdarúgóklubban, ezzel szinte kizárólagos tulajdonosává vált az NB I-ből kiesett gárdának. A városvezetés elvárása természetesen az azonnali visszajutás az élvonalba, az viszont kérdéses, hogy meddig maradhatnak meg az új tulajdonviszonyok a Lokinál, merthogy nem akármeddig, az biztos. Ezt igyekeztem kivesézni alábbi cikkemben:

Végre valahára megkezdődött a 2020-as Forma-1-es szezon, amely rögtön egy igen eseménydús futammal rajtolt el Ausztriában. A versenyt az élről startoló Valtteri Bottas nyerte meg. Charles Leclerc lett a második, Lando Norris pedig a harmadik. Norris dobogója annak a kettő tizedmásodpercnek köszönhető, amellyel megelőzte az öt másodperces büntetést kapott Lewis Hamiltont. Vettel leszerepelt, a Red Bull odahaza nullázott. Az Osztrák Nagydíj legfőbb pozitív és negatív történéseit foglaltam össze alábbi írásomban:

Idén elmaradt a wimbledoni teniszbajnokság, ami természetesen csalódást okozott a játékosok és a szurkolók mellett Neil Stubleynak, a London melletti teniszkomplexum főkertészének, a füves pályák karbantartójának is. Stubley július elején érdekes interjút adott a brit sajtónak munkájáról és a tornával kapcsolatos gondolatairól, amiről a magyar sportoldalak közül elsőként a Sportudvar számolt be:

Megúszta a Manchester City az európai kupákból kettő évre szóló kizárást, mivel a sportdöntőbíróság július közepén megsemmisítette az UEFA erre vonatkozó februári döntését. Az ítélet sokakat fölháborított és sokakban megkérdőjelezte a pénzügyi fair play intézményének létjogosultságát. Ez a döntés vajon tényleg véget vethet a klubok pénzügyi korlátozásának? Van még esély a rendszer tökéletesítésére, hogy a szabálysértők valóban megbűnhödjenek? Ennek próbáltam utánajárni alábbi írásomban:

A júniusi összefoglalóban már említett Black Lives Matter névre hallgató mozgalom az élet minden területén, így a sportban is éreztette hatását. Ennek több észak-amerikai sportegyesület is áldozatul esett, főleg olyan klubok, amelyek nevében az indiánokra utaló elnevezés szerepel(t). Júliusban azonban egy döbbenetes eset is történt ezen a téren: egy kanadai futballcsapat is nevet változtatott, mivel az eszkimókra utaló elnevezést több BLM-es, nomeg befolyásos üzletember támadta. Hogy mégis mi gond lehetett az Edmonton Eskimos nevével, s hogy ehhez mit szóltak maguk az eszkimók, az alábbi cikkben igyekeztem utánajárni:

Dimitri van den Bergh nyerte meg a nyár legrangosabb dartsversenyét, a profik szervezetének, a PDC-nek az égisze alatt zajló World Matchplayt, miután a döntőben 18:10-re diadalmaskodott a korábbi győztes, kétszeres világbajnok Gary Anderson ellen. A fiatal belga élete első major tornáját nyerte meg, ráadásul a World Matchplayen is először indulhatott. A különleges körülmények között megrendezett tornán nem maradt el a csillaghullás, illetve több rekord is megdőlt.

Emlékeztek meg Grigorij Rodcsenkovra? Ő az az orosz sportorvos, aki lerántotta a leplet az államilag irányított doppingolásról, ami miatt Oroszország mindmáig számos nemzetközi sporteseménytől el van tiltva. Rodcsenkovról korábban már megírtam, hogy az Egyesült Államokba menekült, mivel hazájában körözik. Többször beszélt arról, milyen szerepe volt az orosz doppingellenes ügynökség vezetőjeként a 2010-es évek első felének nagyszabású doppingrendszerének működtetésében, július végén azonban “kicsit” jobban visszament az időbe – egészen egy olyan olimpiáig, amelyen a Szvojetunió (a legtöbb kommunista állammal együtt) részt sem vett. Többek között erről is szól könyve, amely július utolsó napjaiban jelent meg.

Ez volt a legolvasottabb júliusi cikkek alapján az év hetedik hónapjának összefoglalója a Sportudvaron. Holnap arra tekintünk vissza, mi minden történt augusztusban. Kövessetek minket!

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply