Már az eszkimókkal is baj van?

Néhány héttel ezelőtt írtam arról, hogy a Washington Redskins futballcsapat megváltoztathatja nevét a rasszizmusellenes hisztéria miatt. Ez pár napja bekövetkezett. A klubnál azért döntöttek a névváltás mellett, mert a Redskins elnevezést az indiánokra nézve sértőnek találták az egyenlőséget követelők. Tegnap újabb, hasonló tartalmú bejelentésre került sor, ezúttal egy kanadai futballcsapat részéről. Az Edmonton Eskimos ugyanis közölte, mivel az eszkimókra utaló elnevezés is sérti egyes magánszemélyek és befolyásos pénzügyi körök érdekeit, ezért új elnevezést keresnek a csapat számára.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Továbbra is zajlik az őrület Észak-Amerikában. A május végén létrejött, eredetileg a fehérek és a feketék közötti egyenlőséget követelő Black Lives Matter mozgalom hatására az élet egyre több területe fordul részben vagy teljesen a feje tetejére a rasszizmusellenesek követelései miatt. Sajnos a sport sem kivétel.

Pár héttel ezelőtt írtam arról, hogy a Washington Redskins NFL-csapat nevet változtathat, mert a Redskins (magyarul “vörösbőrűek”) elnevezés sértő lehet az indián közösségek számára. A fővárosi klub neve ellen már évtizedek óta lázadtak bizonyos csoportok, de a mostani őrület hozta el számukra a várva várt eredményt: a Washington új nevet keres magának. A klubvezetés sokáig kitartott a Redskins elnevezés mellett, azonban miután a hírek szerint az egyesület több befolyásos szponzora is kiszállással vagy a támogatások csökkentésével fenyegette meg a csapatot, kénytelen volt engedni.

Lényegében ugyanilyen körülmények vezettek a legújabb, tegnapi bejelentéshez is, amely az Edmonton Eskimos kanadai futballcsapattól érkezett. Az együttes nem használja többe az Eszkimók elnevezést az igazgatótanács döntése értelmében – áll a csapat honlapján közzétett közleményben.

Az eszkimók kifejezést a helyi sajtó szerint az inuit népcsoport sértőnek találta, s kritizálta az elnevezést a csapat egyik szponzora, a Bélair Direct biztosítócég is, amely lényegében fölszólította az edmontoniakat, hogy keressenek új nevet maguknak, vagy elköszönhetnek a vállalat pénzétől. “Hiszünk abban, hogy fontos tanulni azokból a következtetésekből, amelyeket a közelmúltban végzett kutatásainkból vontunk le” – magyarázta a döntést Janice Agrios, az igazgatótanács elnöke.

Az Edmonton Eskimos eddigi logója

A nyugat-kanadai Alberta tartomány csapata három évvel ezelőtt kezdett összeállítani egy tanulmányt arról, hogy neve milyen hatást gyakorol a térségben élő indián közösségekre és különösen az inuit eszkimókra. A Grey-kupát, a kanadai amerikaifutball-bajnokság trófeáját eddig 14-szer elhódító együttest átmenetileg Edmonton Football Teamnek fogják nevezni, végleges elnevezését később fogja kiválasztani.

Célkeresztben a Kansas City Chiefs és az Atlanta Braves

Korántsem a Washington és az Edmonton az egyedüli áldozatai a rasszizmusellenes őrületnek. Ahogy a Redskinsszel foglalkozó cikkemben is leírtam, további, főleg USA-beli profi klubok cserélhetik le évtizedek óta használt nevüket, hogy megfeleljenek a társadalom bizonyos rétegeinek, de különösen a befolyásos pénzügyi körök elvárásainak.

Közéjük tartozik a Super Bowl idei győztese, a Kansas City Chiefs, illetve az Atlanta Braves baseballcsapat is, amelyeket szintén az indiánokra nézve sértő nevük és/vagy címerük miatt támadnak. Rajtuk kívül a többszörös NBA-győztes Golden State Warriors, a Cleveland Indians baseball-legénység, valamint a Chicago Blackhawks jégkorongcsapat elnevezése is sok, többségében afroamerikai vagy indián gyökerű ember, köztük ismert személyiségek szemét szúrja.

Úgy tűnik tehát, hogy miközben az amerikai sportok sorra indulnak újra a többhavi leállás után, a névváltoztatási hullám egyelőre nem ért véget, és ki tudja, hol a vége. Egy dolog biztos: nem találtam semmilyen reakciót sem az eszkimók érdekeit védő szervezetek részéről, amelyben üdvözölnék a névváltoztatást. Érdekes, nem?

#NeViseljMaszkot

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Perry Mah/Edmonton Sun/QMI Agency

Leave a Reply