Loki: Szima belebukott a kiesésbe

A mai napon váratlan, de meglepőnek mégsem nevezhető bejelentés született a DVSC-nél: az önkormányzat megvásárolja a Szima-család 73%-os többségi tulajdonrészét a labdarúgóklubban, ezzel szinte kizárólagos tulajdonosává válik az NB I-ből kiesett gárdának. A városvezetés elvárása természetesen az azonnali visszajutás az élvonalba, az viszont kérdéses, hogy meddig maradhatnak meg az új tulajdonviszonyok a Lokinál, merthogy nem akármeddig, az biztos.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Ha esetleg valaki nem lenne képben az elmúlt napok történéseit illetően, adok egy kis összefoglalót arról, mi is zajlott le Debrecenben: a Loki, a XXI. század eddigi legsikeresebb magyar fociklubja múlt szombaton 27 év élvonalbeli tagság után kiesett az NB I-ből, mivel csak ikszre volt képes a Paks elleni ki-ki mérkőzésen. A meccset követően néhány szurkoló betört a pályára, s levetette a mezt a játékosokkal. Sokan Szima Gábor többségi tulajdonos távozását követelték, nem véletlenül. A Loki aranykorszakát elhozó üzletembernek a 2010-es évek közepe óta a klub lényegében egy púp volt a hátán, mivel nem tudott, de bizonyos okokból nem is akart annyi pénzt biztosítani a gárda működésére, amennyit korábban.

A kiesést követően (igazából már előtte is) fölvetődött, hogy nagy változások történhetnek a Lokinál, ha a csapatnak az NB II-ben kell megkezdenie a 2020-2021-es idényt. Miután ez a rémálom valósággá vált, igazából csak idő kérdése volt, mikor lesznek nagy horderejű bejelentések a klub jövőjét illetően. Az viszont valószínűleg rajtam kívül sokakat meglepett, hogy a változások már ma elkezdődtek, ráadásul rögtön tán a legnagyobb változásra került sor: Szima Gábor 19 év regnálás után eladja a DVSC labdarúgóklubban meglévő, fiával közösen kezelt 73%-os többségi tulajdonrészét, és kiszálla csapat további működtetéséből. A jelentős tulajdoni hányadot a debreceni önkormányzat veszi meg, amelynek eddig 25%-os részesedése volt a Lokiban. A két legnagyobb tulaj között az utóbbi években több esetben volt komoly feszültség, ami a polgármester mai kijelentése szerint abból adódott, hogy amíg a város – amely a DVSC akadémiájának tulajdonosa – elsősorban az utánpótlás-neveléssel, addig Szimáék a profi focival, az üzlettel foglalkoztak.

Mostantól tehát a városnak közel 100%-os tulajdonrésze lesz a DVSC-ben, vagyis a magyar labdarúgás egy újabb, részben vagy egészben közpénzekből fönntartott klubbal gazdagodott. Éppen emiatt megosztja a Loki-szurkolókat a mai bejelentés, nagyjából fele-fele arányban vannak azok, akik örülnek a döntésnek és azok, akik ellenzik azt. Azzal nagyjából mindenki egyetért, hogy Szima Gábornak és fiának mennie kellett az egyesülettől, viszont azzal, hogy a város lett a többségi tulajdonos, már többen vitatkoznak.

Véleményem szerint alapvetően nem szerencsés, hogy egy profi sportklubban jelentős önkormányzati részesedés van. Lehetnek olyan szituációk, ahol indokolt az, hogy a város átvegyen egy ilyen klubot, mert sürgősen megoldást kell találni komoly problémákra. Ez a DVSC esetére is igaz, hiszen a csapat évek óta anyagi gondokkal küzd, a kiesés pedig Szima Gábor szavai szerint 500 millió forintos bevételkiesést eredményezett. Valószínűleg az eddigi tulajdonosnak túl nagy falat lett volna egy ekkora kiesés pótlása saját zsebből, ennek ellenére tegnapi nyilatkozatai alapján még arra lehetett számítani, hogy nem tervez távozni a Loki éléről és ő szeretné kihúzni a csapatot a csávából.

Mint ma kiderült, kedden délután a polgármester találkozóra hívta Szimát, merthogy az önkormányzat nyilvánvalóan megelégelte az évek óta fönnálló helyzetet, amely a csapat kieséséhez vezetett. Állítólag pár perc alatt lezajlott az egyeztetés, amelyen a felek megállapodtak a klub többségi tulajdonrészének átadásáról. Az egyezség részletei minden bizonnyal üzleti titkoknak minősülnek, de sajtóhírek és városi pletykák szerint azért született ilyen gyorsan megállapodás, mert Szima Gábor belement abba, hogy megkapja a DVSC-nek a tulajdonában lévő debreceni kaszinóban meglévő részesedését, cserébe azért, hogy ő pedig eladja a Lokiban lévő tulajdonrészét a városnak.

A mai sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az önkormányzat csak átmenetileg kíván többségi tulajdonos lenni, ami másképp nem is képzelhető el, mert ha a Loki egy éven belül visszajut az NB I-be, akkor egy oda elegendő költségvetés összerakása már valószínűleg túl nagy terheket róna a helyhatóságra. A cél az, hogy helyi vállalkozókat szólítsanak meg annak érdekében, hogy támogassák a klubot. A hosszú távú cél az – amit maga Szima is évek óta szorgalmazott – ,hogy egy tőkeerős helyi üzletemberekből álló társaság vegye át a Loki irányítását, mert így lehet biztosítani azt, hogy a klub mind anyagi, mind sportszakmai értelemben fölvehesse a harcot a gazdagabb klubokkal, pl. a bajnok Ferencvárossal vagy a bronzérmes Puskás Akadémiával. Szima Gábor egyébként kaszinóján keresztül továbbra is szponzora lesz a DVSC-nek, és ígérete szerint a jövőben is rendszeresen kilátogat a csapat mérkőzéseire.

A város számára minden bizonnyal egy NB II-es klub költségvetésének összerakása még nem okoz áthidalhatatlan problémát. Az viszont biztos, hogy egyrészt a föntebb említett félmilliárdos bevételkiesés, másrészt a tulajdonosváltás miatt a játékosok a következő idényben kevesebb fizetéssel kell, hogy megelégedjenek. Jó kérdés, kik vállalnák ilyen feltétel mellett is az NB II-es szereplést. Arról, hogy játékosfronton milyen változásokra lehet számítani, még nem sokat tudni. Egyelőre egy labdarúgó hagyta el a csapatot, de a következő napokban valószínűleg további játékosok igazolnak máshová. Helyükre jó eséllyel főleg akadémisták érkezhetnek, de a tulajdonoscsere után fölvetődik annak lehetősége is, hogy az új vezetőség valamivel többet áldoz új labdarúgók megszerzésére, mint amennyit Szima volt hajlandó hasonló célokra fordítani utolsó éveiben.

Az kétségtelen, hogy erősíteni kell a kereten, máskülönben aligha lesz harcban a Loki a feljutásért, márpedig egy igen erősnek ígérkező NB II-es bajnokságnak nézünk elébe, hiszen olyan csapatok szerepelnek a másodosztályban, mint a Vasas, a Győri ETO, a Gyirmót, a Nyíregyháza, a Békéscsaba, vagy akár az NB III-ból följutott városi rivális, a DEAC, amely mögött egyre több pénz áll rendelkezésre a további fejlődéshez.

A sajtótájékoztatón egyébként személyi változásokat is bejelentettek: a hétvégén visszavonult csapatkapitány, Tőzsér Dániel lesz az újonnan létrehozott szakmai igazgatói poszt első betöltője, emellett az igazgatóság és a felügyelőbizottság tagjainak nagy részét is lecserélték. Köztük több debreceni üzletember is megtalálható, ami szintén azt jelzi, hogy a város minél előbb szeretné magánbefektető(k)nek továbbadni a klubot. A régi vezetőségből csupán Róka Gézára számítanak.

A megújulás tehát megindult a DVSC-nél, azonban a csapat közeljövője még mindig igen bizonytalan. Mint Loki-szurkoló, bízom benne, hogy minden jobbra fordul. Augusztustól meglátjuk, mi fog történni a Lokinál.

#NeViseljMaszkot

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply