A wimbledoni gyepmester szerint a fű zöldebb lesz 2021-ben

Mint ismert, nem rendezték meg ebben az évben a világ legrangosabb tenisztornáját, a wimbledoni bajnokságot, mivel a szervezőknek minden eshetőségre van biztosításuk. A döntésnek természetesen senki sem örül, így az All England Club gyepmestere sem, aki számára szürreális látványt nyújt, hogy 38 “babája”, azaz a 38 füves pálya ezen a nyáron nem lesz színhelye mérkőzéseknek.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Normál esetben Neil Stubley aggódva tekintene az általa kezelt gyepszőnyegek állapotára. Idén azonban melankóliával és “furcsa nyugalommal” szemléli a füves pályákat, amelyeknek az év ezen időszakában már elkopottan kellene kinézniük a wimbledoni tenisztorna miatt. Idén azonban a pályák július elején is úgy néznek ki, mintha csak ma kezdődne meg a britek Grand Slam-tornája. A torna azonban sem ma, sem holnap, sem holnapután, sem az év későbbi időszakában nem fog elkezdődni. Ha minden jól megy, legközelebb 2021 nyarán fognak pattogni a kis, sárga labdák a London melletti teniszparadicsomban, mivel az idei törlést követően most már a jövő évi rendezésre készülnek a szervezők.

Sokan meglepődtek, hogy már márciusban bejelentés érkezett arról, hogy az idei Wimbledont – a második világháború óta először – nem rendezik meg. A bejelentéssel együtt azonban az indoklás is gyorsan megérkezett: a tornát szervező All England Clubnak minden, emberi számítás szerint bekövetkezhető vis maior helyzetre, így pandémiára is van biztosítása, éppen ezért a viadal törlése nem okoz komoly anyagi problémákat számára. Mint ismert, a Roland Garros és a US Open is megtartásra kerül idén a dolgok jelenlegi állása szerint – előbbi ráadásul több ezer néző előtt.

Neil Stubley évek óta az All England Club főgyepmestere, vagyis az ő feladata, egyben felelőssége, hogy minden évben – ahogy mondani szokás – biliárdasztal-simaságú gyep várja a játékosokat, a labdaszedőket, nomeg a közönséget és a tévénézőket az év legfőbb eseményén. Stubley a napokban interjút adott a brit sajtónak, amelyben találóan azt mondta, 38 “babája” (ennyi pályából áll a wimbledoni komplexum) idén élettelen, ami számára egy szürreális látvány.

“Sok vér, könny és verejték áztatja ezeket a pályákat évről évre” – jelentette ki a főgyepmester online interjújában. Mint folytatta, minden hiányzik neki, ami a wimbledoni tornát jellemzi: a fantasztikus atmoszféra, a verseny izgalmai, valamint az esti órák, amikor a játékosok és a nézők hazatérnek a pályákról és kezdődhet a takarítás és a pályák állapotának felmérése. “Egy koncerthez tudnám hasonlítani, ami itt menni szokott: van egy sziszegés, ami a torna végét követően még napokig ott zúg a füledben” – magyarázta benyomásait a gyepmester, aki egyben a wimbledoni teniszklub kertésze is.

Büszkeség

Neil Stubley az interjúban arról is beszélt, hogyan telnek ő és beosztottjainak napjai a mostani szokatlan időkben. Elmondása szerint jómaga, valamint 17 állandó és 3 átmeneti munkatársa – a torna idején utóbbiak 9-en szoktak lenni – a törlés, és az általa kiváltott csalódottság ellenére is folytatták munkájukat. “A büszkeség arra késztetett minket, hogy folytassuk a munkát. Természetesen lesújtó, hogy nem láthatjuk játszani a teniszezőket, de ez a helyzet összességében véve lehetővé teszi számunkra, hogy perspektívába helyezzük ezt az egészet. Noha szeretjük a munkánkat, annak a valósághoz kell kapcsolódnia” – mondta Stubley.

A valóság pedig most “kicsit” más, mint általában lenni szokott, de ennek miértjeibe ne menjünk bele, úgy is tisztában van vele mindenki… Március óta szünetelnek a teniszversenyek, s a tervek szerint csak augusztusban folytatódik a szezon. Stubley, bár csalódott, állítja, hogy maga is támogatta a torna törlését, annak ellenére, hogy május közepétől kezdve fokozatosan újraindult a nemzetközi sportélet. Kijelentette, számára a verseny megszervezését nehezítő egészségügyi körülmények fontosabbak, mint a pályák törékenysége.

“A füves pályák jó állapotban voltak a törlés előtt. Ezek azok az infrastruktúrák, amelyek létrehozatalához idő kell. Ez nem azt jelenti, hogy kettő héten belül játszhatunk rajta. Nyolc-tíz hét kell ahhoz, hogy a pályák játékra alkalmas állapotba kerüljenek. Április elején, a világjárvány kellős közepén már akkora késésben lettünk volna az előkészületekkel, amit nem tudtunk volna a torna tervezett időpontjára behozni, ezért volt szükséges a törlés. Még a mostani korlátozások mellett is lehetetlen lenne megtartani a versenyt” – jelentette ki, utalva arra, hogy Nagy-Britanniában továbbra sem lehetséges nézők beengedése a sporteseményekre. Stubley arról is szólt, hogy ő és stábja folytatja szokásos napi rutinját, és elkezdi a felkészülést a 2021-es tornára.

“Mindig próbálom elmagyarázni azoknak az embereknek, akik hitetlenkednek a törlés miatt, hogy egy füves pálya nem úgy működik, mint egy nadrág, amelyet akár pár perc alatt ki lehet javítani, ha elszakad. Ahhoz, hogy a lehető legkiválóbb minőségű gyepen fogadhassuk a játékosokat, nem javításra, hanem alapos felkészülésre van szükség. Ezért kell már most a következő szezonra készülnünk” – tette hozzá Stubley. “Augusztustól, szeptember elejétől kezdve a folyamat ugyanaz lesz, mint ha lett volna bajnokság most júliusban: el kell távolítani a pályák gyepszőnyegét, azokat újra kell telepíteni, majd hagyni kell növekedni egész ősszel és télen. Ezt követően ugyanazt az előkészítő munkát kell elvégezni a 2021-es versenyre, amit idén is elvégeztünk a törlés bejelentéséig”.

A wimbledoni teniszbajnokság 134. kiadására 2021. június 28. és július 11. között kerül sor. Kétségtelen, hogy Stubley emlékei között is erősen meg fog maradni az idei esztendő, de elmondása szerint Wimbledonnal kapcsolatban egyértelműen Andy Murray 2013-as győzelme a legszebb és mindmáig legnagyobb hatást gyakorló élménye, aki Fred Perry 1936-os sikere után első brit férfiként tudta megnyerni a hazai Grand Slamet.

“Ott lenni a centerpályán ennek a győzelemnek az idején azon pillanatok egyike volt, amikor még a nyakamon is fölállt a szőr” – mesélte a főgyepmester. A nagy érzelmek ellenére amolyan szakmai ártalomként még ekkor is Murray lábát figyelte. “Mindig azt nézem, hogy a pályák miképpen reagálnak. Így tettem akkor is egészen addig, amíg föl nem néztem és nem láttam, hogy az égbe dobja az ütőjét. Ekkor döbbentem rá, hogy megnyerte a mérkőzést és ezzel a címet is”.

Egy évet még biztosan várnunk kell arra, hogy ismét láthassuk a világ legjobbjait Wimbledonban, Neil Stubley gyepszőnyegein. Reméljük, tényleg csak egy évet…

#NeViseljMaszkot

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: tipplap.hu

Leave a Reply