Kevin Durant bojkottálja Donald Trumpot

Kevin Durant amerikai kosárlabda-sztár úgy döntött, hogy nem fog részt venni a címvédő Golden State Warriors együttesével az észak-amerikai profi liga (NBA) bajnokának hagyományos Fehér Ház-béli látogatásán. Az egy hete még Indiával kapcsolatos kijelentései miatt reflektorfénybe került játékos Donald Trump amerikai elnök elleni tiltakozásul határozott úgy, hogy távolmarad a washingtoni vizittől.

LeBron James után, aki a gyűlöletbeszéd újbóli divatossá tételével vádolta meg Donald Trumpot a Charlottesville-ben történt zavargások kapcsán, most egy újabb NBA-sztár fejezte ki az amerikai elnökkel szembeni ellenérzéseit. Kevin Durant, a Golden State Warriors játékosa bojkottálni fogja az NBA bajnoki címvédője számára szervezett hagyományos fogadást a Fehér Házban, hogy így tiltakozzon Barack Obama utódja ellen.

“Nem tisztelem azt a személyt, aki jelenleg ezt a posztot elfoglalja.”

“Nem fogok elmenni” – jelentette ki Durant az ESPN televíziós csatornán csütörtökön. “Nem tisztelem azt a személyt, aki jelenleg ezt a posztot elfoglalja, nem értek vele egyet, és úgy tudom leginkább hallatni hangomat, ha nem megyek el hozzá” – folytatta.

A 2017-es, a Cleveland ellen 4-1-es összesítéssel megnyert finálé legjobbjának választott Durant – akinek a múlt héten indiai utazásáról tett kijelentései miatt kellett magyarázkodnia – kijelentette, nem bánná, ha más játékosok is a washingtoni túráról való távolmaradás mellett döntenének, de mint mondta, számára az is elég, ha csapattársai egyetértenek vele döntésében.

A hagyomány úgy kívánja, hogy az Egyesült Államok elnöke fogadja a csapat végső sikerét követő hetekben vagy hónapokban az egyik legnépszerűbb észak-amerikai profi bajnokság győztesét, valamint a nagyon népszerű egyetemi liga, az NCAA bajnokát is. De a Golden State-nek a Cleveland fölött, június 12-én aratott diadalának másnapján fölmerült annak lehetősége, hogy a csapat bojkottálni fogja a fogadást. Ezt elsősorban Stephen Curry, a bajnokcsapat csillaga szorgalmazta.

Az NBA nagyfőnöke számos alkalommal kritizálta Trumpot

A júniusi nagydöntő óta, Adam Silver, az NBA nagyfőnöke és Steve Kerr, a Warriors vezetőedzője, akik már több alkalommal támadták Donald Trumpot, arra kérték a játékosokat, gondolják át, hogy részt akarnak-e venni az elnöki fogadáson, s biztak abban, hogy számukra pozitív lesz a kosarasok válasza. Durant azt mondta a tegnapi tv-interjúban, hogy a Golden State játékosainak bizalmatlansága megnőtt az amerikai elnökkel szemben, miután arról beszélt, hogy mindkét fél egyformán felelős a Virginia állambeli Charlottesville városában múlt hétvégén, az ott tüntetni szándékozó szélsőjobboldali szervezetek és az antirasszista ellentüntetők között kitört, egy ember halálát okozó zavargásokért.

“Amióta hivatalba lépett, sőt már az elnökválasztási kampány óta, országunk megosztott, és ez nem véletlen. Amikor (Barack) Obama volt az elnök, sok remény állt közösségünk előtt. A dolgok azóta jelentősen romlottak, mivel a személy, aki hivatalba lépett az ország élén, a megosztásban érdekelt. Amíg marad hivatalában, addig nem lesz előrelépés.”

– jelentette ki Durant, anélkül, hogy Trump nevét egyszer is említette volna.

Jó kérdés tehát, hogy lesz-e fogadás ebben az évben, ha lesz is, akkor minden bizonnyal Kevin Durant és lehet, hogy még néhány másik játékos nélkül…

Leave a Reply