“Egy ország, amely húsz év elmaradásban van” – így vélekedett Indiáról Kevin Durant NBA-sztár

Kevin Durant amerikai kosárlabdázó egy pár nappal ezelőtt adott interjúban olyan, szerinte “kontextus-mentes” megjegyzéseket tett, amelyek haragot váltottak ki az indiai diaszpórából. Többek között azt találta mondani, hogy India húsz éves elmaradásban van a közállapotok terén és a Tadzs Mahalra is tett néhány nem túl hízelgő megállapítást. Durant most bocsánatot kért mondataiért.

Indiában töltött vakációjáról hazatérve, Kevin Durant megosztotta az országról kialakult benyomásait a The Athletic című magazinban megjelent interjúban:

“Ez egy olyan ország, amely húsz év elmaradásban van a tudás és a tapasztalat terén. (…) Tehenek vannak az utcán, majmok szaladgálnak, s több száz ember lakik az utcák mentén.”

Az NBA-sztár az interjú későbbi részében a Tadzs Mahalról is elmondta a véleményét:

“(Elvárnék) egy nagyon tiszta és nagyon biztonságos helyet. Ehhez képest sár van az utcán, mellette befejezetlen házak ajtó és ablakok nélkül, kóbor kutyák… És hirtelen előbukkan a Tadzs Mahal, a világ hét csodájának egyike.”

Indiában, illetve az Egyesült Államokban élő indiai diaszpórában természetesen nem osztották Durant nézeteit.

Olyannyira, hogy a játékos kénytelen volt bocsánatot kérni:

“Sajnálom, hogy az Indiára tett megjegyzéseimet abban a környezetben adták közre, ahogy tették. Nagyon jó időt töltöttem ott, és dühös vagyok, amiért kiszínezték a szavaimat. Ez ugyanakkor az én hibám is, hiszen használhattam volna jobb kifejezéseket. Átgondoltam magamban, mekkora különbség van az indiai kosárlabda-élet és a legtöbb ország kosárlabdasportja között, s ezt a differenciát próbáltam szemléltetni. Nem akartam bántani senkit. A továbbiakban is meg fogom szervezni a kosárlabda-táborokat Indiában. Sajnálom.”

Leave a Reply