Kezdődik a Bayernliga?

Megkezdődik a német labdarúgó-bajnokság, a Bundesliga 2017-18-as idénye a ma este fél kilenckor startoló Bayern München-Bayer Leverkusen mérkőzéssel. Az idei szezonnak is a címvédő bajorok vágnak neki fő favoritként, sőt az is erősen valószínű, hogy idén sem lesz komoly riválisuk a salátástálért folytatott küzdelemben. A Dortmund és a Lipcse megőrizheti tavalyi dobogós helyezését, de több, az előző bajnokságban maga alatt teljesítő nagy múltú csapat is fogadkozik, hogy visszatér a top hatba. A kiesés terén komoly izgalmak várhatók, az egyik legfőbb kérdés pedig az lesz, hogy a ligában alapítása óta részt vevő Hamburg képes lesz-e jövő tavasszal is megmenekülni a kieséstől, vagy beüt a krach, amely már évek óta a kikötővárosi csapat feje fölött lóg?

„A Bayern és a többi csapat közötti szakadék pont ugyanakkora, mint korábban. A müncheni együttes majdnem változatlan, Philipp Lahm és Xabi Alonso abbahagyta, de Joshua Kimmich és az újonnan érkező Corentin Tolisso képes őket megfelelően pótolni. Úgy gondolom, a Borussia Dortmund az előző idénynél jobb teljesítményt tud nyújtani, igaz, akkor tizennyolc pont hátrányt szedett össze a bajorokkal szemben. Azt hiszem, sikernek könyvelhetné el a BVB, ha most meg tudná felezni ezt a differenciát. Egy kicsivel több izgalom jót tenne a Bundesligának, ám a Bayerné messze a legerősebb csapat. Az RB Leipziggel ismét számolni kell, a lipcseiek számára nagy siker lenne, ha ismét dobogón végeznének – de nehéz idényük lesz, a Bajnokok Ligája-szereplés rengeteg energiát és lelkierőt emészt fel. Azt várom, hogy a Schalke ismét megerősödjön, ugyanúgy, mint a Bayer Leverkusen – a Borussia Mönchengladbach pedig tavasszal jól játszott, megint előretörhet. A Wolfsburg számomra nagy kérdés az előző idény csalódást okozó csapatai közül.”

– így nyilatkozott a rutinos szakvezető, Ottmar Hitzfeld a Bundesliga 2017-18-as idényének esélyeiről egy pár héttel ezelőtti lapinterjúban.

Ebből is jól látszik, milyen előjelekkel várják a bajnokság új kiírását Németországban. A Bayern München az elmúlt öt szezonban rendre megszerezte a bajnoknak járó salátástálat, ami eddig példátlan volt a germán foci történetében. A rekordszéria 2018 tavaszán jó eséllyel folytatódhat, hiszen továbbra is a Bayern München rendelkezik a legerősebb kerettel, ami még úgy is igaz, hogy Phillip Lahm és Xabi Alonso is befejezte karrierjét májusban. Az élvonalbeli csapatok edzőit minden évben megkérdezik a szezonkezdet előtt arról, hogy kit várnak az első helyre. Nem meglepő módon a trénerek többsége a Bayernt várja az élre. A dortmundi Peter Bosz, a hoffenheimi Julian Nagelsmann és a stuttgarti Hannes Wolf nem jósolt, a tippeldében részt vevők közül pedig csak a Leverkusent irányító Heiko Herrlich nevezte meg a Borussia Dortmundot bajnokként. Az ő esetében ez nem meglepő, hiszen korábban játékosként tíz évet húzott le a sárga-feketéknél, s ifiedzői pályája is a BVB-nél kezdődött.

A Bundesliga hivatalos honlapjának esélylatolgatása is sokat mondó a bajnokság várható alakulását illetően: úgy látják, a Dortmund megpróbálja csökkenteni hátrányát a Bayernnel szemben, a Lipcse pedig az elmúlt szezonhoz hasonlóan most is megnehezítheti a bajorok dolgát, de az aranyérem megszerzéséhez nem lesz kellően erős.

A német bajnokság vezetői évek óta azon dolgoznak, hogy meghódítsák az eddig háttérbe szorult tengerentúli piacokat. Ez a törekvés azonban megakadhat, ha tovább folytatódik a müncheni egyeduralom. Csökkenhet a Bundesliga iránti érdeklődés és kevésbé lesz eladható egy olyan bajnokság, amelyben állandóan ugyanaz a csapat dominál. Önmagában az kevés, ha a szurkolók jó meccseket láthatnak, a bajnoki címért folytatott küzdelemnek is izgalmasnak kéne lennie, ami a Bayern-hegemónia előtt jellemezte is a bajnokságot.

Az is árulkodó a piros-fehérek fölénye kapcsán, hogy az elmúlt öt idényben átlagosan 16 ponttal szereztek többet a szezon végén, mint az ezüstérmes, s 22-vel többet, mint a harmadik helyezett. Mindennek tükrében nem véletlen a címválasztás, hiszen a német közvéleményben egyre többen nemes egyszerűséggel csak Bayernligaként emlegetik a sorozatot.

Ugyan szinte mindenki a Bayernt várja az élre, azonban van egy olyan tényező, amely negatívan hathat az együttesre. A keret 26 fős, de közülük mindössze 21 labdarúgónak van komoly rutinja, holott a müncheniek nem csak a Bundesligában, hanem a Bajnokok Ligájában is szeretnének végre dobbantani. Egy nagyobb sérüléshullám könnyen keresztül húzhatja Carlo Ancelotti elképzeléseit, főleg akkor, ha az első csapatba most fölhozott fiatalok nem lesznek elég érettek a több sorozat jelentette párhuzamos terheléshez. Az is gondot okozhat, ha újból feszültté válik a hangulat a klubházban. Korábban is volt már ilyen, de ez nem volt kihatással a gárda eredményeire. A felkészülés ugyanakkor finoman szólva sem nevezhető sikeresnek: a Milan, az Inter, a Liverpool és a Napoli is megverte a bajorokat, akik ráadásul ezen a négy meccsen gólt sem tudtak rúgni. Ez a gyengélkedés megmutatkozhat ma este, a Leverkusen elleni szezonnyitón is, de így is nagy meglepetés lenne, ha nem tudnának győzni Robbenék.

Idén is összejön a Bayern-Lipcse-Dortmund dobogó?

Anyagi helyzete és szakmai lehetőségei alapján is elsődlegesen a Dortmund, másodlagosan pedig a tavaly újoncként brillírozó Red Bull Leipzig okozhat izzasztó időszakokat a Bayern számára. A Borussiánál edzőváltással kezdődött a nyár: a több játékossal és a klubvezetéssel is feszült viszonyba keveredő Thomas Tuchelnek mennie kellett, helyére az Ajaxxal májusban Európa Liga-döntőt játszó Peter Bosz érkezett.

A holland szakembernek nincs németországi tapasztalata, Hollandián kívül eddig csak Izraelben töltött el fél évet, a Maccabi Tel-Aviv vezetőedzőjeként. Tavaszi EL-menetelése viszont alaposan megemelte imidzsét, amit jól mutat, hogy a Dortmund öt millió euróért vásárolta ki amszterdami szerződéséből, ami német csúcsnak számít.

Természetesen Bosznak is szembe kell néznie az új edzők legfőbb nehézség-faktoraival: el kell fogadtatnia magát a szurkolókkal, s csapatával teljesítenie kell a minimális elvárást, amely a második hely megszerzése, plusz a Dortmundra jellemző “látványos és fiatalos” játékfilozófiát is meg kell jelenítenie csapata focijában. Előnyére válhat, hogy Tuchelnél jobb diplomata, hiszen az Ajaxnál a klubon kívülről érkező szakemberként kellett megszereznie a szurkolók bizalmát, ami a holland fővárosban igen nagy feladat.

A BVB vezetőinek az az elvárása, hogy a csapat legalább ezüstérmes legyen, s inkább előre, mint hátra kelljen figyelnie. Bosz bemutatkozása alkalmával “ultraagresszív” játékot ígért: jó példa erre, hogy az edzések során a focistáknak négy másodpercük van az általuk elvesztett labdák visszaszerzésére. Arról is szólt, hogy megpróbálja megváltoztatni az elődje által a keretbe nevelt “automatizmusokat” is, mindehhez viszont idő kell.

A szakírók úgy tartják, hogy Peter Bosz Johan Cruyff, Pep Guardiola és Jürgen Klopp módszereit vegyíti játékfölfogásában, hiszen a Dortmundban megszokott agresszív letámadás mellett a sok labdabirtoklást is pártolja. A sárga-fekete klub vezetői meg vannak győződve róla, hogy a kopasz holland mester vezetésével a csapat olyan játékot fog bemutatni, amit a közönség is látni szeretne.

Képtalálat a következőre: „peter bosz”
Peter Bosz itt még az Ajax trénereként. Idén már a Dortmunddal kell helyt állnia a Bajnokok Ligájában. (Forrás: Wikimedia Commons)

Tavaly hatalmas meglepetésre, de abszolút megérdemelten lett ezüstérmes a vörös bikás energiaitalgyártó által pénzelt RB Leipzig csapata. Csak úgy, mint tavaly, idén is 23 éves és annál fiatalabb labdarúgókat szerződtetett a klub. Rájuk úgy ment el negyven millió euró, hogy közben a legnagyobb értékkel bíró játékosokat sikerült megtartani. Az a legnagyobb kérdés a Lipcsével kapcsolatban, hogy a szinte tökéletes első idény után jönni fog-e egy hasonlóan sikeres második. A szakértők egyetértenek abban, hogy meglepetés lenne, ha nem a top négyben zárna a Leipzig, azonban feltehetően nem élnék meg nagy tragédiaként, ha nem a második pozícióban, hanem annál hátrébb végeznének. Szinte biztos, hogy idén még nem lesz a Lipcse a Bayern München kihívója, de a klubvezetés elképzeléseit tekintve néhány éven belül el kell jutnia ide, jó kérdés azonban, hogy valóban képes lesz-e erre a csapat.

A tavalyi szezonban a 4-7. helyek mindegyikén egy-egy meglepetéscsapat végzett, Hoffenheim-Köln-Hertha-Freiburg sorrendben. Most az lenne meglepő, ha újból ez a négy együttes zárna ezekben a pozíciókban, hiszen a Schalke, a Bayer Leverkusen és a Borussia Mönchengladbach is a vártnál gyengébben sikerült idény után újból a nemzetközi kupaszereplésért küzdők táborához csatlakozna. Ez a három klub mintegy százmillió eurót költött új igazolásokra, azonban a Leverkusen inkább gyengült, mint erősödött, hiszen Chicharito, Calhanoglu és Toprak is távozott, ami bizony komoly érvágást eredményezhet a gyógyszergyáriaknak.

Mi van a magyarokkal?

A Bundesliga magyar kontingense sajnos csökkent: a német élvonal 276 légiósából csak kettő honfitársunk, Gulácsi Péter (RB Leipzig) és Szalai Ádám (Hoffenheim) – ők viszont legalább felsőházi csapatoknál számíthatnak rendszeres játéklehetőségre. Melléjük még ifj. Dárdai Pál, vagy ahogy a német média és a barátai hívják, Dárdai Palkó csatlakozhat – a fiatalok közül ő jár a legközelebb a Bundesliga-bemutatkozáshoz.

Mindenesetre a bajnoki rajt valószínűleg csupán két magyarral kezdődik, ami holtversenyben húszéves mélypont – továbbá – ahogy a Nemzeti Sport fogalmaz – súlyos kritikája a hazai nevelésnek, hogy Kalmár Zsolt és Kleinheisler László úgy találtatott könnyűnek a Bundesligában, hogy csak minimális nyomot hagyott.

Az edzői jelenlétünk viszont erős: Dárdai Pál és a kapusedző Petry Zsolt a Herthánál, a másodedző Lőw Zsolt az RB Leipzignél képviseli a magyar színeket. Dárdai kitűnő szezonokat zárt eddig Berlinben, először megmentette a fővárosi gárdát a kieséstől, majd két, hasonló forgatókönyvű idényben (remek szereplés a közepes erősségű játékoskerettel ősszel, visszaesés tavasszal) európai kupaszereplést érő helyre hozta be a kék-fehéreket.

A Hertha azért legfeljebb egy középsúlyú versenyző a félnehézsúlyú és nehézsúlyú riválisokkal zsúfolt közegben, és nagy kérdés, hogy meddig tudja felvenni a versenyt a jobb anyagi helyzetű vetélytársakkal. A középmezőnybeli helyezés a realitás, egy újabb európai kupahely viszont azt mutatná: a 125 éves Herthánál még mindig működik a Dárdai-faktor.

A magyar edző az átigazolási időszakban igyekezett gyorsabbá és veszélyesebbé tenni csapatát az igazolásokkal, a Lipcséből érkező Davie Selkéért kivágott nyolcmillió eurót, de tegyük hozzá, már középcsapatoknál is teljesen megszokottak a tízmilliós vételek, tehát még mindig nem dagonyázik pénzben a Hertha. Persze erre az eddig látottak alapján nincs is feltétlenül szükség.

A Berliner Zeitung a Hertha 125. születésnapja után nagyon szórakoztató cikkben jósolt a klub jövőjéről: eszerint Dárdai Pált 2019-ben elviszi vezetőedzőnek a Bayern München, miután megnyeri az Európa-ligát a fővárosiakkal. Az El-döntő hőse a szerény 189.2 millió eurós kivásárlási árú Dárdai Palkó, aki 2042-ben edzőként veszi át a fővárosiakat időközben visszatért édesapjától. Vicces cikk ide, vicces cikk oda, ez is jól jelzi, hogy a Dárdai név mennyire hozzákötődött a Herthához. És ez (finoman fogalmazva) nem kis elismerés.

Bekerül az utolsó szög a Hamburg koporsójába?

Évek óta állandóan a kiesésre esélyes csapatok közé sorolják a Hamburger SV-t, amelynek azonban eddig minden esetben, egyenes ágon, vagy osztályozó útján, de sikerült tovább nyújtania 1962, vagyis a Bundesliga megalapítása óta folyamatosan tartó élvonalbeli jelenlétét. A korábbi évek egyik nagy csapata mára a kés szélén táncoló gárdává vált, s hiába van Markus Gisdol személyében egy jó vezetőedzőjük, a játékoskeret minősége nem ad okot sok bizakodásra a kikötővárosiak drukkerei számára. Tavaly az Ingolstadt és a Darmstadt pottyant ki a Bundesligából, az a két együttes, amely egyértelműen gyengébb volt a HSV-nál. Helyükre két tapasztalt első osztályú szereplő, a tíz évvel ezelőtti bajnok VfB Stuttgart és a Hannover érkezett, velük szemben is rendkívül nehéz dolga lesz a Hamburgnak, amelynek kiesését alacsony oddsszal árazzák a fogadóirodák. Az északiak számára – mintegy vészjósló jelként – katasztrófálisan kezdődött az új szezon, hiszen a múlt hétvégén kiestek a Német Kupa első fordulójából a harmadosztályú Osnabrückkel szemben. Ebben legfeljebb annyi pozitívumot találhatunk, hogy így legalább egyfelé kell csak koncentrálnia a HSV-nak.

Ma este 20:30-tól a Bayern München-Bayer Leverkusen rangadóval startol a Bundesliga új idénye, amelynek történéseire – ezen belül elsősorban a magyarok szereplésére – folyamatosan odafigyelünk majd itt a Sportudvaron. Olvassatok minket!

Leave a Reply