Meg lehet izzasztani a Juventust?

Az európai topligák közül utolsóként ma este 18 órától elrajtol az olasz bajnokság, a Serie A 2017-18-as szezonja. Az idei kiírásnak is az a legfőbb kérdése, hogy a Juventus megvédi-e címét, vagy pedig az üldözők valamelyike megtörheti a torinói Zebrák 2012 óta tartó hegemóniáját. Várhatóan idén is a Roma és a Napoli fogják a legfőbb veszélyforrást jelenteni a BL-döntős klubnak, amelynek ugyanakkor most már a Milannal is számolnia kell, amely jelentősen megerősödött a nyári átigazolási időszakban.

Ma este 18 órakor a Juventus-Cagliari mérkőzéssel kezdetét veszi az olasz labdarúgó-bajnokság, a Serie A 116. szezonja. Az idény 2018. május 28-ig fog tartani, és a szabályváltozások miatt ebben a kiírásban a tabella első négy helyén végző együttes automatikusan a Bajnokok Ligája főtáblájára szerez indulási jogot. Abban, hogy melyik négy csapat érhet oda a top négybe, elég nagy egyetértés mutatkozik Itáliában, hiszen a Juventus-Roma-Napoli triónak komoly sansza lehet a dobogóra ebben az évben is, melléjük pedig amolyan nevető negyedikként a nyáron nagybevásárlást rendező AC Milan csatlakozhat. Lehetnek persze más kíválóan teljesítő csapatok is, de ennyire még ne szaladjunk előre!

A Juventus tavasszal zsinórban hatodik alkalommal hódította el a scudettót, amivel új rekordot állított fel. Az is történelmi tett volt az Öreg Hölgytől, hogy egymást követő három évben nyerte meg az Olasz Kupát, a Bajnokok Ligájában viszont három éven belül a második fináléját vesztette el, miután 4-1-re kikapott a Real Madridtól.

Massimiliano Allegri, a torinóiak vezetőedzője lehetett volna a harmadik tréner, aki Európában is csúcsra segíti a Juventust. Korábban Giovanni Trapattoninak és Marcello Lippinek sikerült ez, s a szakembernek ott lebeghet szemei előtt, hogy most van esélye csatlakozni a nagy elődökhöz, hiszen a csapat nagyjából egyben maradt, s a nyári igazolások is jól sülhetnek el az idény során. Allegri számára az is nyomást jelenthet, hogy a klubvezetésnek is nem titkolt célja a BL-diadal, hiszen eddig sem a hazai, hanem a nemzetközi elithez mérték a csapat erejét.

Allegri az elveszített BL-döntő után őszintén beszélt a szurkolóknak érzéseiről, a finálé után érzett kételyeiről:

“A csapattal elhagytuk Cardiffot, és visszatértünk Olaszországba. Őszintén hittünk a sikerben, mégsem sikerült. Másnap reggel, már az otthonom magányában fel kellett tennem magamnak a kérdést: Itt az út vége? Ez a maximum, amit ki tudok hozni a csapatból?”

Mielőtt még a drukkerek föltehették volna magukban, vagy akár a szakvezetőhöz címezve azt a kérdést, hogy akkor most távozni fog-e, Allegri gyorsan továbbfolytatta mondandóját:

“Bárcsak ne kaptunk volna ki a Barcelonától! Keserű pirula volt, de azt gondoltam, megtanultam a leckét, és a következő alkalommal biztosan sikerül majd. Nem így lett. De amikor két nappal a Real Madrid elleni vereség után reggel 7-kor bementem a klubházba, már csak az új szezont, és az új lehetőségeket láttam magam előtt. Tudom, hogy fel tudunk állni, és biztos vagyok benne, hogy mind a bajnokságban, mind a BL-ben remek szezon áll előttünk.”

Allegrinek tehát esze ágában sem volt lemondani posztjáról, ami valljuk be, nagy meglepetést jelentett volna, miközben a klub vezetőinek bizalma töretlen a szakember felé. Massimiliano Allegri a tavalyi szezonban 4-2-3-1-es hadrendben küldte pályára a Juventust, az idény végére ez 3-4-1-2-re változott. Szakértők azt valószínűsítik, hogy az új bajnokságban eleinte visszatérhet a 4-2-3-1-es fölállás, de az átigazolások alakulása miatt Allegri áttérhet a 4-3-3-as támadó fölfogású szisztémára is.

Nem lehetne azt mondani, hogy teljesen felhőtlen volt a nyár Torino zebracsíkos felén, hiszen távozott a csapattól a vezetőedzővel menthetetlenül rossz viszonyba kerülő alapember, a hátvéd Leonardo Bonucci, aki a Milannál folytatja karrierjét. A tavasszal látott háromvédős játék ezzel alapjaiban bomlott meg, s kérdéses, fönntartható-e ez az elképzelés a mostani játékosállomány mellett, hiszen Andrea Barzagli már 36 éves, vagyis már nem lehet alapelvárás tőle, hogy minden mérkőzésen maximális teljesítményt nyújtson. Mehdi Benatia eddig nem sok esetben mutatta meg, hogy képes folyamatosan magas szinten focizni, míg a fiatal Daniele Ruganinak még sok tanulnivalója van ahhoz, hogy a Juventus védelmének oszlopa lehessen.

Mindezt figyelembe véve valószínűleg a De Sciglio, Barzagli, Chiellini, Alex Sandro védőkvartettnek fog bizalmat szavazni Allegri mester az ősz folyamán. Ahogy viszont föntebb is említettem, a Juventus képes lehet a 4-3-3-as fölállás alkalmazására is. Erre azután nyílt lehetőség, hogy a héten sikerült leigazolni a PSG-nél mellőzött középpályást, a nagy futóteljesítményre képes Blaise Matuidit. Érkezett még a Juventushoz Federico Bernardeschi a Fiorentinától, illetve Costa is, akik új fiú létükre már most helyet követelnek maguknak a kezdő tizenegyben. Különösen Bernardeschire vonatkozik ez az állítás, hiszen ő már Firenzében is a legjobb labdarúgók közé tartozott. Alapvetően középpályás, ám támadó szellemiségű focista, akit akár a támadósorban is be lehet vetni. Ezzel érdekessé válhat Mario Mandzukic helyzete. Az eddig a széleken játszó horvát csatárnak valószínűleg Gonzalo Higuaínnal kell megküzdenie a középcsatár posztjáért, hiszen a széleken Pjaca és Cuadrado is bevethető. Higuaín volt a csapat legeredményesebbje az elmúlt bajnokságban 24 góllal, a BL-ben azonban a Monaco elleni első elődöntőt leszámítva nem tudott a kulcspillanatokban jó döntéseket hozni. Érdekes lesz megfigyelni, melyikőjük válhat a Juventus befejező emberévé.

Ugyan a talján (és a nemzetközi) szakírók túlnyomó többsége a Juventus bajnoki címét várja, azonban a védelem gyengülőben van, s ez okozhat kellemetlen meglepetéseket a csapatnak. Ezeket a problémákat két-három együttes használhatja ki igazán. Az, hogy az AS Roma és a Napoli idén is ott lesz az élmenők között, nem lesz meglepetés, azonban ebben az évben több mint valószínű, hogy egy régi-új élcsapatot köszönthetünk az AC Milan személyében. A piros-feketéknél az idei esztendő elején lezajlott a hónapokat csúszó eladás, Silvio Berlusconi 99%-os tulajdonrészét kínai befektetők vették meg, akik ígéretükhöz híven elkezdték pumpálni a pénzt a klubba. A Milan 2011-ben volt legutóbb bajnok, tavaly karácsony előtt egy nappal pedig megnyerte a Dohában rendezett Olasz Szuperkupát a Juventus ellen, s ezzel több mint öt év után nyert ismét valamit.

A szurkolók most abban bíznak, hogy ez a szezon kupát, akár kupákat hozhat a csapatnak, amely a bajnokság és a Coppa Italia mellett az Európa Ligában is szerepel, ahol kedvező helyzetből várhatja az utolsó selejtezőkör visszavágóját. A nagy várakozás megalapozott, hiszen az alábbi labdarúgókkal erősödött a hétszeres BEK/BL-győztes kerete június óta:

Leonardo Bonucci (Juventus)

André Silva (FC Porto)

Andrea Conti (Atalanta)

Hakan Calhanoglu (Bayer Leverkusen)

Ricardo Rodriguez (Wolfsburg)

Mateo Musacchio (Villarreal)

Lucas Biglia (Lazio)

Antonio Donnarumma (Asteras Tripoli)

Franck Kessié (Atalanta)

Fabio Borini (Sunderland)

Értük összesen 158 millió eurót adott ki az egyesület, ennyit ebben az évezredben még nem költöttek, az eddigi csúcsot 2001 nyara tartotta, amikor 144 milliós összértékben többek között Andrea Pirlo, Rui Costa és Filippo Inzaghi érkezett a piros-feketékhez.

Ez egy építkező szezon lesz a Milan számára, hiszen Vincenzo Montella vezetőedzőnek több új embert is be kell vezetnie a kezdőcsapatba. Éppen ezért nem valószínű, hogy a Rossoneri megtudná nyerni az Európa Ligát, a bajnokságban viszont könnyen odaérhet a BL-t érő első négy hely valamelyikére.

A Napoli az előző idényben klubrekordot jelentő 86 ponttal végzett a Serie A harmadik helyén. Tavasszal utolsó 12 meccsén csak négy pontot hullajtott el, az október-novemberi hullámvölgy azonban sokba került számára, hiszen így nem sikerült legalább az egy évvel korábbi ezüstérmet megtartani.

Kedvező a nápolyiak számára, hogy rendezett körülmények között készülhettek a bajnokságra: Dries Mertens és Lorenzo Insigne is hosszabbított, a tavaly sérülés miatt keveset szereplő Arkadiusz Milik pedig most már egészségesen szintén sok hasznára lehet az égszínkék-fehér klubnak. Történelmi szezon várhat a Napolira, hiszen Marek Hamsik mindössze három gólra van Diego Maradona klubcsúcsától. Nem kell nagy téttel fogadni rá, hogy a rekorddöntés meg fog történni. Kíváncsiak lehetünk arra, hogy a nápolyi együttes föl tud-e mutatni valami olyasmit, amit eddig nem, vagy a scudetto idén is csak fogadkozás tárgya marad.

Roma sok személyi változást élt meg a nyáron. Távozott a csapattól Luciano Spalletti vezetőedző és Walter Sabatini sportigazgató. Ami viszont igazán fájó a Farkasok ultráinak, hogy visszavonult az aktív játéktól az örökös kapitány, Francesco Totti, aki a klub vezetésében kezd új életet.

A sportigazgatói székbe Ramón Rodríguez Verdejo, közismert nevén Monchi ült be, aki közel három évtized után hagyta el a Sevillát azért, hogy a következő években, netán évtizedekben a Roma sikeréért dolgozzon. Monchi andalúziai ténykedése a Sevilla aranykorát eredményezte, hiszen ottléte alatt a spanyol klub kilenc trófeát nyert (összesen van nekik tizenhárom) és közel 200 millió eurós profitot termelt.

Az örök városba érkezve azonnal egyértelművé tette célját: mélységében kell bővíteni a keretet. Három sztárjátékos is távozott a Romától, Antonio Rüdiger a Chelsea-be, Mohamed Szalah a Liverpoolba, míg Leandro Paredes a Zenitbe igazolt. A helyükre jött Hector Moreno a védelembe, Lorenzo Pellegrini a középpályára, valamint Gregoire Defrel és Cengiz Ünder a támadósorba. Rajtuk kívül érkezett még Rick Karsdorp a holland bajnok Feyenoordtól, a korábbi laziós Alekszandar Kolarov a Manchester Citytől, Maxime Gonalons a Lyontól, valamint Rezan Corlu és Zan Celar is csatlakozott.

Az új vezetőedző a Sassuolót alsóbb osztályú kiscsapatból EL-főtáblás gárdává varázsló Eusebio Di Francesco lesz, aki 1997 és 2001 között a Roma játékosa volt. Edzőként még nem rendelkezik annyi tapasztalattal, mint mondjuk két elődje, Spalletti és Rudi Garcia, azonban 4-3-3-as felfogása kifizetődő lehet a Farkasok számára. A Perotti, Dzeko, El Shaarawy csatártrió szerepelhet a kezdőben, de a középpályán ott lesz Nainggolan és a már említett, a Sassuolóban Di Francescóval együtt dolgozó Pellegrini is, akik szintén gólerős játékosok. Sok jó kisülhet még ebből a Romából, de a bajnoki cím megszerzése ebben az évben (még) komoly meglepetést jelentene.

Térjünk ki kicsit az újoncokra is: a SPAL 2013 csapata májusban megnyerte a Serie B küzdelmeit, s 49 év után szerepelhet ismét az A-ligában. A Hellas Verona egy év kitérő után visszatért az első osztályba, míg a rájátszást megnyerő Benevento története első élvonalbeli idényére készülhet. Ők lesznek a Serie A 69. csapata. Ha játékuk nem is lesz az, címerük mindenképpen emlékezetessé fog válni, hiszen nem nagyon tudunk még egy focis, vagy akár sportpéldát mondani egy seprűnyélen lovagló boszorkányt ábrázoló emblémára.

Végezetül essen szó a technikai háttérről is: az elmúlt bajnokságban nem publikus módon már zajlott a videóbíró-rendszer tesztelése. A próbaüzem után az olasz szövetség júniusban úgy döntött, a ma este rajtoló szezontól kezdve minden bajnoki mérkőzésen élesben is bevetik a rendszert a bírók segítségére.

Starolt tehát a Serie A, amely valószínűleg idén is sok jó meccset és reményeink szerint komoly izgalmakat tartogat majd. A Sportudvar folyamatosan figyelemmel kíséri a bajnokság történéseit. Olvassatok minket!

Leave a Reply