Sportudvar 2020 – Néhány szösszenet februárból

Vészesen közeleg az év vége, ezért a legtöbb sajtótermékhez hasonlóan a Sportudvar is igyekszik összefoglalni 2020 legfontosabb, legérdekesebb történéseit. Ezúttal a legnagyobb érdeklődésre számot tartó írásokon keresztül tekintek vissza arra, hogy mikor mi volt a legfőbb beszédtéma a sportban. Másodikként nézzük, mi történt az ezúttal egy nappal hosszabb febrárban!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

E hónap elején ért véget az év első Grand Slam-tenisztornája, az Ausztrál Open. A viadal ezúttal is számos meglepetést hozott, de ezek mellett egy papírformának számító magyar győzelemnek is szemtanúi lehettünk, vagyis van mire visszaemlékezni az idei melbourne-i tornával kapcsolatban.

Sajnos azonban nem csak sikerek jellemezték a magyar teniszt februárban. Újfent cirkusz alakult ki a honi szövetség háza táján, amely oda vezetett, hogy elmaradt a februárra kiírt budapesti női torna. Az esemény rendezetlen jogi háttere miatt kirobbant botrány pedig a vezetőség állásába került.

Alicser Uszmanov orosz milliárdos tavaly decemberben 8 millió dollárért megvásárolta Pierre de Coubertin báró, a modernkori olimpia szülőatyja által 1892-ben közzétett kiáltvány eredeti példányát egy New York-i árverésen. A köztudottan sportkedvelő üzletember februárban úgy döntött, hogy a kiáltványnak, amely lényegében az olimpia felé vezető út egyik, ha nem a legfontosabb lépése volt, a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál van a legjobb helye, ezért a szervezetnek adományozta a 14 oldalas írásművet. Bár ez elsőre talán nem tűnik olyan érdekes témának, de egy olimpiai évben azért nem kis jelentősége volt.

A Le Monde című francia újság február 18-án nyilvánosságra hozott egy átvilágítást, amelyre akkor került sor, amikor Gianni Infantino 2016-ban átvette a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöki tisztségét. A megválasztásakor teljes átláthatóságot és a szervezeten eluralkodott korrupció fölszámolását ígérő elnök kezdeményezte a vizsgálatot, ám annak megállapításait sosem hozták nyilvánosságra. Ennek minden bizonnyal Sepp Blatter volt elnök örülhetett leginkább, ugyanis elsősorban rá nézve terhelőek a februárban kiszivárogtatott jelentésben foglaltak. A Sportudvar szokás szerint alaposan kivesézte az anyagot, s ebből született az alábbi cikk:

Február második felében kezdődött meg a Forma-1 téli kollektív tesztje Barcelonában. A gyakorlás során általában minden évben fölfedezhetünk valamilyen innovációt az autókon az előző évi specifikációkhoz képest, idén azonban a Mercedes olyat villantott, ami komoly szenzációt okozott a száguldó cirkusz berkeiben. A német istálló ugyanis hosszanti irányban is mozgatható kormányt tesztelt kettő napon át. Az újítás jól működik, amit az is bizonyított, hogy az egyik nap Lewis Hamilton nyerte a tréninget. Másnap ugyan hátrébb végzett ő és Valtteri Bottas is, de szakértők szerint kifizetődhetett volna a Mercedes számára ez az innováció. Végül a szezon során nem vetették be.

Ez volt a legfontosabb és legérdekesebb februári történések összefoglalója. Az év hátralévő napjaiban napról napra visszatekintünk egy-egy hónapra. Ennek keretében holnap márciusig repülünk vissza. Kövessetek minket!

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply