FIFA: Visszaélések egész sorára derült fény a Blatter-korszakból

A Le Monde című francia újság tegnap nyilvánosságra hozott egy átvilágítást, amelyre akkor került sor, amikor Gianni Infantino 2016-ban átvette a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöki tisztségét. A megválasztásakor teljes átláthatóságot és a szervezeten eluralkodott korrupció fölszámolását ígérő elnök kezdeményezte a vizsgálatot, ám annak megállapításait sosem hozták nyilvánosságra. Ennek minden bizonnyal Sepp Blatter volt elnök örülhetett leginkább, ugyanis elsősorban rá nézve terhelőek a most kiszivárogtatott jelentésben foglaltak.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Amikor 2016-ban a FIFA elnökévé választották, Gianni Infantino egyik első döntése az volt, hogy belső átvilágítást rendelt el, amely a szövetség legalább száz vezetőjét, képviselőjét és adminisztratív munkatársát érintően 2005 és 2015 vége között végrehajtott kifizetésekkel volt kapcsolatos – közölte a Le Monde kedden.

A francia napilap hozzájutott a Deloitte által elkészített átvilágításról szóló jelentés “előzetes és bizalmas” verziójához. A jelentést sosem hozták nyilvánosságra, holott Infantino, a korábbi UEFA-főtitkár megválasztásakor azt ígérte, átláthatóvá és korrupciómentessé teszi a FIFA működését. Sokat segíthetett volna saját renoméján azzal, ha nyilvánosságra hozza a jelentésben foglaltakat, ugyanis a Le Monde szerint az anyag legfőbb megállapítása az, hogy “fényt derített a vizsgált időszakban gyökerező pénzügyi trükközésekre, valamint a világ labdarúgásának számos szereplője által elkövetett visszaélésekre”.

Az átvilágítást végző személyek megállapították, hogy Sepp Blatter elnöklése idején rendszeres volt a “fizetési eljárásokra érvényes jóváhagyási rendszer megkerülése és a költségtérítések ellenőrzésének mellőzése”. A jelentés magát Blattert nevezi meg a szabálytalanságok okozójaként, egyben haszonélvezőjeként.

A volt elnök 2006 és 2009 között mai árfolyamon csaknem 100 millió forintnak megfelelő összegű életbiztosítást vett igénybe a szövetség pénzén, 2006-ban és 2007-ben pedig 148 millió forintnak megfelelő mértékű nyugdíj-kiegészítést is kapott – derül ki a jelentésből, amely leszögezi, hogy ezekkel a kiadásokkal “nem feltétlenül” számoltak el, azokról nem állítottak ki teljesítési igazolást és jó eséllyel nem is adóztak utána.

A Le Monde szerint teljesen egyértelmű, hogy Sepp Blatter állt az átvilágítás célkeresztjében, amit az a tény is erősít, hogy arra is rámutatnak, hogy több százezer euró ment el a FIFA pénzéből a vizsgált időszakban – tehát 2005 és 2015 között – olyan törlesztésekre és adományozásokra, amelyekről a meglévő dokumentumok alapján nem lehet minden kétséget kizáróan megállapítani, hogy szoros összefüggésben lettek volna a szövetség munkájával.

A lap megkereste Sepp Blattert a vizsgálattal kapcsolatban, aki azt állítja, hogy nem ismeri a szóban forgó dokumentumot. “Ha a FIFA-nak problémái vannak velem, tudja, hol ér el” – tette hozzá.

A jelentés ugyanakkor nem csak a korrupciós ügyei miatt a labdarúgástól hosszú évekre eltiltott előző elnökről, hanem az általa fémjelzett korszak számos további vezetőjéről és egyéb tisztségviselőjéről is szól. Így például az átvilágítás érintette a szintén korrupció gyanújába keveredett, s ugyancsak évekre elmeszelt Jerome Valcke főtitkárt is, aki mai árfolyamon több mint 82 millió forintot kapott a szövetségtől egy Rio de Janeiró-i ingatlan bérléséhez, valamint luxustermékek vásárlásához. Valcke is nyilatkozott a Le Monde-nak azt állítván, hogy ezeket a személyes kiadásokat a FIFA pénzügyi részlege jóváhagyta.

Valckéval kapcsolatban korábban több érdekes dologról is írtam már. Egyszer megesett vele az a “véletlen”, hogy a párnája alatt bukkant rá egy luxus karórára katari tartózkodása során, amely jó eséllyel “kenőpénzként” szolgálhatott ahhoz, hogy végül Nasszer Al-Kelaifi PSG-tulajdonos médiacsoportja a szigorú pályázati procedúra megkerülésével, egy gigászi értékű megállapodás megkötésével nyerje el a 2026-os és 2030-as világbajnokságok közel-keleti és észak-afrikai közvetítési jogait. Emellett Valcke gyanús körülmények között bérelt egy olyan szardíniai villát, amelyben Al-Kelaifinek is volt tulajdonrésze.

A Le Monde közlése szerint a jelentésben fölbukkan még Issa Hayatounak, a FIFA egykori átmeneti elnökének, Worawi Makudinak, a thai szövetség korábbi vezetőjének és Reynald Tamariinak, a FIFA volt tahiti képviselőjének neve is.

Gianni Infantino megválasztásakor azt ígérte, hogy helyrehozza a FIFA korrupciós botrányok által megtépázott hírnevét, s teljes átláthatóságot teremt a labdarúgás csúcsszervén belül. Ezeket az ígéreteit azonban nem tudta igazán betartani.

Tavaly került sor a FIFA tisztújítására, amelyen Infantinót – egyedüli jelöltként – újraválasztották az elnöki posztra. Pár nappal a kongresszus előtt egy, ugyancsak a Le Monde-nak adott interjúból derült ki, hogy Infantino ahelyett, hogy átláthatóvá tette volna a szövetség működését, még átláthatatlanabbá tette azt, mivel olyan etikai bizottságot állított föl, amely teljes mértékben tőle függ. A nyilatkozatot a testület korábbi elnöke tette, aki arról is szólt, hogy teljes a titkolózás a pénzügyekben.

Hans-Joachim Eckert hozátette, még a FIFA vezérkara sem tudhatja meg, hogy kik is támogatják komoly pénzekkel a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség új struktúrájának kialakítását. Pedig ebben a kérdésben is teljes nyíltságot ígért Gianni Infantino, amikor elnökké választották, de mindebből nem valósult meg semmi. Azt viszont beleírták a FIFA alapszabályába, hogy a szövetség egyetlen alkalmazottja sem mondhat egyetlen rossz szót sem a szervezetről. „Hogy lehet így etikai vizsgálatot folytatni?” – tette fel a költői kérdést a német sportdiplomata.

Infantinóval kapcsolatban egyéb furcsaságokra is fény derült, így pl. arra, hogy még UEFA-főtitkári minőségében sokat tett azért, hogy a napokban végül súlyosan megbüntetett Manchester City és a Paris Saint-Germain megússza a pénzügyi fair play megsértése miatt kiszabandó büntetéseket.

Ezek alapján nem meglepő, hogy a FIFA elnöke nem hozta nyilvánosságra az átvilágításról készült jelentést, már csak azért sem, mert a Le Monde azt is kiderítette, hogy a “szerződéses és titoktartási okokból” ki nem adott anyag elkészítésében érintett lehetett az a Colin Smith is, aki Infantino stábjának tagja, egyben az átvilágítást elvégző Deloitte alkalmazottja is.

Ez vajon véletlen egybeesés lenne?

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply