Infantino kiegyezett a PSG-vel és a Man. Cityvel?

A Der Spiegel német újság a Football Leaks sorozat keretében nem csak az európai élklubok által megalapítani tervezett szuperligáról számolt be, hanem Gianni Infantino FIFA-elnök UEFA-főtitkári minőségében végzett, finoman szólva érdekes tevékenységeiről is. Állítása szerint Infantino Michel Platini akkori UEFA-elnökkel (aki ma is tölti korrupció miatt kapott eltiltását) együtt segítette a Paris Saint-Germaint és a Manchester Cityt abban, hogy elkerüljék a pénzügyi fair play megsértéséért járó szankciókat.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

riport szerint a PSG a két sportdiplomata segítségével úszta meg azt, hogy pénzügyi szabálytalanságok miatt kizárják a Bajnokok Ligájából. Állítólag titkos megállapodásokat kötöttek a párizsi klub tulajdonosaival, a csapat így továbbra is pályára léphetett az európai kupaporondon.

A PSG-nél ráadásul nemcsak az európai kupaporondról van szó: állítólag a korábbi francia elnök, Nicolas Sarkozy is szerepet játszott abban, hogy a 2022-es labdarúgó-világbajnokság rendezési joga Katarhoz került. Az emírnek, Tamim al-Taninak azt ígérte, ha megvásárolja a PSG-t és elindít egy sportcsatornát Franciaországban (a ma is működő beIN Sportsról van szó, a csatorna mögött álló al-Dzsazira Sports igazgatója Nasszer al-Kelaifi, aki egyben a PSG elnöke is), akkor utasítja Platinit arra, hogy Katarnak ítélje oda a 2022-es vb rendezési jogát – ezzel az eseménnyel kapcsolatban korábban is hallhattunk korrupcióról, ám a FIFA 2014-ben tisztázta Katart. (Érdekesség, hogy a beIN Sports esetében már folyik egy korrupciós eljárás a focivébék közvetítési jogainak értékesítése miatt.)

A Manchester City sem maradt ki a „jóból”. 2014-ben Infantino „szigorúan bizalmas” levelezésben vázolta fel a City Football Group elnökének, Kaldun al-Mubaraknak, hogy hogyan kerülhet ki a pénzügyi fair play megszegésének következményei alól a klub. Végül az Infantino által vezérelt ügyeskedéseinek köszönhetően az angolok is maradhattak a Bajnokok Ligájában.

Mindkét csapatnak a megengedettnél nagyobb hiánya volt a költségvetésben, és vélhetően a szponzori pénzekkel is trükköztek, mert ezzel a költségvetésben több bevételt írhattak le a valódinál.

A jelentés szerint tehát mindkét esetben a szabálytalanságokra reagálva Infantino elmondta a kluboknak, mit kell tenniük, így megúszták az esete(ke)t. Az UEFA hivatalosan 2014 májusában állapodott meg a csapatokkal. A PSG még pénteken hivatalos közleményt adott ki, melyben a párizsiak tagadják a vádakat, és állítják, mindig tisztességesen jártak el.

“A klub mindig is betartotta a törvényeket és a nemzetközi sportszervezetek által meghatározott szabályokat. Határozottan cáfoljuk és visszautasítjuk a francia és külföldi médiumok állításait” – írta a francia bajnoki címvédő.

A Mediapart francia hírportál a PSG ügyével kapcsolatban a Katari Turisztikai Ügynökséggel (QTA) kötött támogatói szerződést hozta föl példaként.

Ezzel kapcsolatban a párizsi klub a közleményben leszögezi: a szóban forgó kontraktus 2014 óta ismert az UEFA és a nyilvánosság előtt egyaránt. Állítása szerint az UEFA még abban az évben megállapította, hogy a szerződés a klub támogatását és országimázs-célokat szolgál, ami megfelel a szabályoknak.

“A szerződés célja egyértelmű: a PSG mai pozitív eredményei szoros összefüggésben vannak Katarral és ezáltal az ország hírnevének is jót tesz” – folytatódik a közlemény, amely azt is kijelenti, hogy a PSG “a történelem egyik legjobban átvilágított és megfigyelt sportegyesülete”.

A fővárosi egyesület arról is említést tesz, hogy célja a labdarúgás fejlődését és a sportágba történő hosszú távú befektetések megjelenését könnyítő szabályozás kidolgozása és Franciaországban már 1984 óta szigorú ellenőrzéseknek vetik alá a labdarúgóklubokat és azok tulajdonosait.

A Der Spiegel hozta nyilvánosságra azt a riportot is, amelyben arról van szó, hogy 16 európai topcsapat már 2021-től külön szuperligát indíthat.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: AFP

Leave a Reply