Komoly bajba kerülhet a PSG tulajdonosa

Korrupció gyanújával nyomozást rendelt el a svájci ügyészség Nasszer al-Kelaifi, a Paris Saint-Germain tulajdonosa ellen. A gyanú szerint a katari milliárdos Jérome Valckéval, a nemzetközi szövetségnek (FIFA) a labdarúgástól tíz évre eltiltott egykori főtitkárával összejátszhatott többek között a 2018 és 2030 közötti világbajnokságok közvetítési jogainak értékesítése terén, de emellett egyéb homályos ügyletek is folyhattak köztük. Az érintettek jogi képviselőiken keresztül tagadják a vádakat, de a több európai országban egyszerre folyó nyomozás eddigi eredményei arra mutatnak, hogy a francia sztárklub elnöke – akit Neymar csillagászati áron történt leigazolása miatt rengeteg támadás ért a nyáron – könnyen lehet, hogy nem teljesen tiszta forrásokból kereste meg a pénzét.

A Svájci Állami Főügyészség Hivatalának (OAG) csütörtöki közleménye szerint bizonyítékok kerültek elő a labdarúgó-világbajnokságok televíziós közvetítési jogával kapcsolatos nyomozásban, amelyben az egyik vádlott Nasszer al-Kelaifi, a másik pedig a FIFA korábbi főtitkára, Jérome Valcke. A jogokat megszerző BeInSports körül vizsgálódnak – e tv-társaság vezérigazgatója nem más, mint a PSG elnöke, al-Kelaifi.

„A gyanú szerint Jérome Valcke gazdasági előnyben részesedett a 2018-as, a 2022-es, a 2026-os és a 2030-as világbajnokság televíziós közvetítési jogának odaítélésével kapcsolatban, az utóbbi két vb-vel kapcsolatban Nasszer al-Kelaifitől” – olvasható az OAG közleményében.

Az idén márciusban indított nyomozásban közreműködik a francia, a görög, az olasz és a spanyol hatóság is.

A FIFA korábbi főtitkárát, Valckét már ki is hallgatták csütörtökön Svájcban, s ügyvédje azt közölte, hogy a francia sportdiplomata tagadta bűnösségét az ügyben.

Szombaton azonban olyan információ látott napvilágot, amely mind al-Kelaifi, mind Valcke helyzetét tovább ronthatja. Az olasz rendőrség lefoglalt egy szardíniai villát, amelynek szerepe lehet a Nasszer al-Kelaifi ellen indított bűnügyi eljárásban. Az itáliai bűnöldöző hatóságok úgy tudják, hogy a Porto Cervóban lefoglalt villát al-Kelaifi bocsátotta Valcke rendelkezésére. A szardíniai tengerpart mellett található épület becsült értéke hétmillió euró, azaz több mint 2.1 milliárd forint, a tulajdonosa pedig egy nemzetközi ingatlanügynökség.

Valcke ügyvédje szerint védence nem csinált semmi törvénybe ütközőt, bérleti díjat fizetett a villáért. „Volt egy szerződés, és Valcke úr fizette a bérleti díjat” – mondta Stéphane Ceccaldi.

A villát mindenesetre lefoglalta az olasz rendőrség, amely több olyan embert is kihallgatott, akinek köze van az ingatlan tulajdonosi köréhez. További információkat egyelőre nem közöltek a hivatalos szervek.

Kritizálja a francia ügyészség a BeInSportsot

Ugyancsak szombati hír, hogy a francia nemzeti pénzügyi ügyészség (PNF) nemtetszésének adott hangot annak kapcsán, hogy az al-Kelaifi PSG-tulajdonos által vezetett médiacég “minimális együttműködést” tanúsít a hatóságok felé. Még csütörtökön házkutatást tartottak a nyomozók a BeInSports France párizsi székhelyén a svájci társszervek kérésére a vb-közvetítési jogok ügyében.

“Szemben azzal, amire számítottunk, a BeInSports együttműködése minimális volt” – közölte a PNF egyik szóvivője. “A helyszínen tartózkodó személyzet ellenezte a Dohában működő szervereken tárolt informatikai adatok átadását” – tette hozzá.

Az ilyen fajta intézkedési formát a kiberbiztonságról szóló budapesti egyezmény teszi lehetővé, tudatta a szóvivő, hozzátéve, nagyon felháborító mindaz, ami csütörtökön történt, mivel az egyezmény 2005 óta történő alkalmazása során most először fordult elő Franciaországban, hogy egy házkutatás során a terhelt cég nem hajlandó adatokat szolgáltatni a nyomozó hatóság felé.

A BeIn Media Csoport az intézkedés után kiadott közleményében azt állította, hogy “a személyzet együttműködött a hatóságokkal egészen a házkutatásig” és vitatta a svájci nyomozók vádjait. A közlemény hozzáteszi, hogy a BeIn Media Csoport “határozottan együtt fog működni a hatóságokkal és várja a nyomozás további fejleményeit”.

A fő fotó forrása: AFP

Leave a Reply