Korrupció: a párnája alatt talált rá ajándékára Jerome Valcke volt FIFA-főtitkár

Ahogy arról a Sportudvar is hírt adott, korrupciós ügybe keveredett Nasszer Al-Khelaifi, a Paris Saint-Germain és a BeIn Media cégcsoport elnöke, akit azzal gyanúsít a svájci nyomozóhatóság, hogy pénzt és különféle ajándékokat is hajlandó volt adni Jerome Valckénak, a FIFA volt főtitkárának cserébe azért, hogy a BeIn kapja meg a 2026-os és 2030-as világbajnokságok közvetítési jogait. A Le Parisien francia napilap csütörtöki számában arról írt, hogy a francia sportdiplomata – aki ellen szintén nyomoznak – egy katari útja során a szállodai ágyán, a párnája alatt talált rá egy luxus karórára, amit ugyancsak Al-Khelaifi adományozott neki. A katari üzletember ügyvédjei azzal védekeznek, hogy az óra csak egy “protokolláris ajándék” volt és ez szokás az Öböl-menti országokban.

Megmosolyogtató információt közölt a Le Parisien párizsi újság csütörtöki számában a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnél kirobbant újabb korrupciós ügy kapcsán. A napilap azt közölte, hogy a francia Jerome Valcke, a FIFA volt főtitkára egy rejtélyes ajándékot kapott egyik útja során. Ez az ajándék lehet az, ami miatt korrupcióval gyanúsítja a svájci igazságszolgáltatás Nasszer Al-Khelaifit, a Paris Saint-Germain és a BeIn médiavállalat elnökét, mondván, hogy így akarta elérni Valckénál, hogy a birtokában lévő sporttelevízió-hálózat a megszokottnál könyebben kaphassa meg a 2026-os és 2030-as világbajnokságok észak-afrikai és közel-keleti közvetítési jogait. Jerome Valcke 2015 januárjában tett látogatást a katari Dohában, s elmondása szerint – amivel nem akarta közvetlenül Al-Khelaifira terelni a gyanút – a szállodában, “a párnája alatt” rábukkant egy Cartier márkájú luxus karórára, amelynek értéke 10 és 20 ezer euró (3,1 és 6,2 millió forint) között volt.

Valcke “körülményes” lakhatása

A védelem részéről a BeIn médiacsoport elnökének ügyvédjei hivatalosan tagadták, hogy védencük küldte volna az órát a főtitkár számára. Azt állították, hogy általános gyakorlat az Öböl-menti országokban, hogy egy magas rangú külföldi tisztségviselőnek márkás ajándékokat adnak át. Erre találunk is példákat a közelmúltból. Karl-Heinz Rummenige, a Bayern München igazgatótanácsának elnöke egy 2013-as látogatása során két Rolex karórát kapott. Mivel azonban Németországban nem írta bele adóbevallásába a nagy összegű ajándékokat, tehát nem fizetett adót utánuk, ezért 249 ezer euró (77,7 millió forint) pénzbüntetést kapott a szövetségi adóhivataltól. Visszatérve a mostani ügyhöz, a bizonyítékok sora itt nem áll meg, mivel a svájci nyomozók azzal is gyanúsítják Nasszer Al-Khelaifit, hogy közvetett módon fizetett egy szárd kisvárosban, Porto Cervoban található luxusvilláért, amelyben Jerome Valcke lakott volna bérlőként. Marc Bonnant, a katari üzletember egyik, a napilap által megkérdezett ügyvédje azt mondta, az adásvételre azért került sor, mert Al-Khelaifi így kívánt visszafizetni egy kölcsönt egyik barátjának és honfitársának. Szerinte az a tény, hogy a volt főtitkár a házban lakhatott, kizárólag a “körülmények miatt alakult így”. A nyomozók most azt vizsgálják, hogy Valcke egy ingatlanközvetítő irodán keresztül jutott a házhoz – amelyet korábbi állítása szerint bérlőként használt – vagy pedig ez is a tisztességtelen előnyszerzés egyik módszere volt a katariak részéről, mint a luxus karóra adományozása.

Al-Khelaifinak “nincs mit rejtegetni”

A svájci bűnöldöző hatóságoknak a 2026-os és 2030-as focivébék közvetítési jogainak értékesítése ügyében indult eljárása október 12-én kezdődött. A jogokat a BeIn médiacsoport nyerte el, mégpedig nem egy hagyományos pályázati eljárás útján, hanem egy olyan, a FIFA és a cég között köttetett megállapodás alapján, amelynek értékét 400 millió euróra (124,8 milliárd forintra) becsülik. A cég jogi képviselői szerint 2014-ben kölcsönös megegyezés született a BeIn és a nemzetközi szövetség között, hogy az ajánlattételi eljárás megkerülésével ítélik oda Al-Khelaifi médiabirodalmának a jogokat. A nyomozók október 25-én hallgatták ki Nasszer Al-Khelaifit, aki azt mondta, “nincs mit rejtegetnem”, s álláspontjáról tájékoztatta a legfőbb ügyészt is. A Le Parisien szerint a szárd villa – amely egyelőre a legfőbb alapja a PSG elnöke elleni eljárásnak – tulajdonosát a következő hetekben tervezik kihallgatni.

A fő fotó forrása: imago sportfotodienst/Iamgo/Panoramic

Leave a Reply