Ryan Reynolds Las Vegas-ba küldi a Wrexham amatőr labdarúgóit

Bizonyára sokan hallottatok, olvastatok már róla, hogy a Wrexham együttese megnyerte az angol ötödosztályú labdarúgó-bajnokság küzdelmeit. Ez a hír elsősorban azért érdekes, mert Ryan Reynolds személyében egy hollywoodi sztár a walesi illetőségű, de mégis az angol ligában induló klub tulajdonosa. A dúsgazdag tulaj természetesen nem kapzsi a csapattal a feljutás miatt, olyannyira nem, hogy a focisták Las Vegas-ban és Los Angeles-ben ünnepelhetik meg nagy sikerüket.

Wrexham városa forrong – de a szó jó értelmében. A 40 000 lelket számláló walesi középvárosban található a világ 3. legidősebb, egyben Wales legrégebben, 1864-ben alapított labdarúgóklubja, a Wrexham AFC, mely 2021 februárja óta bizonyos időközönként rendszeresen bekerül a brit és a nemzetközi sportsajtóba, mivel akkor két új tulajdonosa lett az egyesületnek: Rob McElhenney és Ryan Reynolds hollywoodi színészek. A kanadai Reynoldsot a magyar mozirajongók elsősorban a Deadpool-filmekből ismerhetik, míg az amerikai McElhenney a Philadelphia és a Lost: Eltűntek című alkotásokban produkált alakításával tett szert nemzetközi hírnévre.

A két színész kicsivel több mint kettő évvel ezelőtt csaknem 15 millió fontot, mai árfolyamon 6.3 milliárd forintot befektetett az évek óta az angol ötödosztályban sínylődő, régebben szebb napokat látott amatőr klubba. A Wales északkeleti részén, Liverpooltól mintegy ötven kilométerre fekvő Wrexham csapatának játékosai a tulajdonosváltást követően egyik napról a másikra exponenciális fizetésemelésnek lehettek részesei. Ebben a szezonban már odáig nőttek a járandóságok, hogy több focista is 10 000 fontot, mai árfolyamon 4 240 000 forintot kap havonta. Igen, havonta. A brit sajtó szerint a legtöbbet kereső labdarúgó a 28 éves csatár, Paul Mullin, aki 20 000 fontot, azaz 8 480 000 forintot vihet haza minden hónapban. Összehasonlításképpen érdemes megjegyezni, hogy az angol ötödik vonalban a fizetési átlag 4500 font, azaz 1 908 000 forint körül alakul. Ehhez képest a Wrexham éves bérkiadásai 3.5 és 4 millió font, azaz 1.5 és 1.7 milliárd forint között alakulnak. A Le Figaro francia napilap sportrovatának kutatása szerint a gall másodosztályban hat klub sem éri el a 4 millió fontnak megfelelő összköltést.

“Hozzászoktam ahhoz, hogy extrém nyomás alatt dolgozzam, de általában kontroll alatt tartom ezt. Nincs itt semmim, csak nézni és reménykedni tudok, mint mindenki más” – nyilatkozta Ryan Reynolds a klub megvásárlásakor. Befektetései mára alaposan megtérültek: a Wrexham már április folyamán biztosította följutását az angol negyedosztályba, mostanra pedig a bajnoki címet is megszerezte. Ebben komoly szerepe volt Ben Fosternek, az együttes 39 éves angol kapusának, akit visszavonulása után keresett meg Reynolds, hogy reaktiválja magát, mivel rá számít a feljutásért folytatott harcban. Fosternek nem volt ismeretlen a Wrexham, hiszen 2005-ben kölcsönadták ennek a klubnak. Nem tegnap volt…

A Wrexham tehát följutott a League Two-ba, azaz az angol negyedosztályba, mely a legalsóbb profi ligának számít. A klub már tervezi a következő szezont, hiszen nem akárkiket akar leigazolni. Fölmerült, hogy a tavaly visszavonult 33 éves walesi sztár, Gareth Bale is itt kezdheti újra játékos-pályafutását. Rob McElhenney egy április 25-i Twitter-üzenetében rövid videót tett közzé arról, hogy Bale-lel golfozik. “Golfozzunk. Nem fogok négy órát tölteni azzal, hogy meggyőzzelek. Szeretném, ha visszatérnél egy utolsó varázslatos szezonra” – írta.

“Minden a lehetőségektől függ” – válaszolta erre a többek között a Tottenhamben és a Real Madridban is megfordult Bale. Mindenesetre nehéz elképzelni, hogy a karrierje során tömérdek mennyiségű pénzt megkeresett ex-játékos levenné stoplisait a szögről a Wrexham kedvéért. Ennek nem csak az az oka, hogy az angol negyedosztály színvonala jócskán elmarad attól, amihez pályája csúcsán hozzá volt szokva, hanem az is, hogy mivel a League Two már professzionális osztálynak számít, ezért itt fizetési plafon vonatkozik a klubokra. Ez azt jelenti, hogy a Wrexham bevételének legfeljebb 55%-át fordíthatja új játékosok leigazolására.

A hollywoodi színészpáros már dolgozik azon, hogy minél több pénz álljon a házhoz. Az elmúlt időszakban a TikTok kínai közösségi platformmal kötöttek partnerséget, melynek keretében a több nyugati országban komoly támadások és betiltások által sújtott cég logója látható a csapat mezén. Nemrég megegyeztek a Disney+-al is, melyen egy dokumentumfilm lesz látható hamarosan, amelyben Ryan Reynolds új életének mozzanataiba nyerhetnek betekintést a nézők, így természetesen a wrexhami projektbe is.

“Nagyon pozitív emberek, akik épp emiatt remek tulajdonosok. Szerintem sok játékos jönne ide szívesen focizni” – mondta Ben Foster Reynoldsról és McElhenney-ről.

A két színész ténykedése eddig tényleg nagyon jól sült el Wrexhamben, hiszen a csapat nem akármilyen módon, 46 mérkőzésen szerzett 111 ponttal végzett az angol ötödosztály tabellájának élén. Ezeken a mérkőzéseken 116 gólt szerzett, ami több mint 2.5-es meccsenkénti átlagnak felel meg és mindössze 43-at kapott. A riválisok közül csak a Notts County tudta fölvenni a versenyt a Wrexhammel, hiszen ez a csapat is 107 pontig eljutott, ráadásul egy-egy góllal többet szerzett és kevesebbet kapott, mint a walesiek. A 3. helyen végzett Chesterfield már 27 ponttal maradt le a Wrexham mögött.

Jövőre a negyedosztályban olyan, az angol labdarúgást mélységeiben ismerők és követők számára ismerős klubokkal csaphat össze a Wrexham, mint a Wimbledon, a Crewe Alexandra, a Doncaster Rovers vagy éppenséggel a Gillingham. A csapat játékosai tegnap végig vonultak a város utcáin a bajnoki trófeával kezükben, hogy a szurkolókkal együtt ünnepeljék meg a klub történetének második angol bajnoki címét: 1978-ban a harmadosztályt, a League One-t nyerte meg a walesi egyesület, azaz 45 év után sikerült ismét a csúcsra érni valamelyik osztályban. A Wrexham 23-szoros Walesi Kupa-győztes és 22-szer játszott döntőt – előbbi számmal mindmáig rekordgyőztesnek számít. Ugyan sosem volt élcsapat, ennek ellenére van egy labdarúgója, aki világbajnokságon is játszott: a Trinidad és Tobagó-i Dennis Lawrence 2001 és 2006 között volt a csapat játékosa és ott volt a 2006-os vb-n, melyen a trinidadiak mindhárom csoportmérkőzésén lehetőséghez jutott.

A napokban fény derült arra is, hogy Ryan Reynoldsék megadják a módját a bajnoki cím megünneplésének oly módon is, hogy a nyáron amerikai túrára megy az együttes, melynek keretében a Chelsea-vel, a Manchester Uniteddel és a Los Angeles Galaxy tartalékcsapatával is megmérkőzhet.

A csapatnak ezen kívül lehetősége lesz egy kis üdülésre is, melyre egy Isten háta mögötti apró településen, Las Vegas-ban fog sor kerülni. Azt hiszem, ez mindent elmond arról, hogy a pár éve még az angol amatőr foci világában szerénykedő Wrexhammel mekkorát fordult a világ kettő év alatt Ryan Reynolds és Rob McElhenney ténykedésének köszönhetően.

A kiemelt kép forrása: ANDREW BOYERS / PANORAMIC

Leave a Reply