Áll a bál Párizsban: Több PSG-játékos házánál is tüntettek a dühös szurkolók

Nincs élete formájában a Paris Saint-Germain labdarúgócsapata, s ez a klub körüli hangulatra is alaposan rányomja bélyegét. Azután, hogy Messit két hétre felfüggesztette az egyesület, amiért állítólag engedély nélkül utazott el Szaúd-Arábiába bizonyos kötelezettségei teljesítése végett, tegnap este mérges szurkolók sokasága tüntetett az argentin, valamint Neymar és Marco Verratti, illetőleg Christophe Gaultier vezetőedző háza és a klub székháza előtt távozásukat követelve. Atrocitásra sehol sem került sor, azonban a PSG szigorította a biztonsági intézkedéseket. Mindebből nagyon jól látszik, hogy komoly feszültségek vannak a francia kirakatcsapatnál, amely idén is legfeljebb a bajnokságot tudja megnyerni, ám ott is erősen bukdácsol mostanában.

Lassan itt a nyár, de jelen állás szerint nem Párizs lesz a turisták első számú célpontja idén. Amennyiben még nem lett volna elég, hogy hónapok óta zavargások és sztrájkok vannak a francia nyugdíjreform miatt, most a főváros labdarúgócsapatának, a Paris Saint-Germainnek szurkolói is utcára vonultak, de nem azért, amiért az évnek ezen időszakában általában szoktak, vagyis a bajnoki címet megünnepelni, hanem tiltakozni a klub vezetése és több játékosa, valamint a vezetőedző ellen.

A Collectif Ultras Paris (CUP), a PSG drukkereit tömörítő legfőbb szurkolói csoport már március végén jelezte egy közleményben, hogy betelt náluk a pohár és változást követelnek a klub működésében, ugyanakkor egyelőre kitartanak a csapat mellett és nem bojkottálják a mérkőzéseket. A Lorient ellen vasárnap elszenvedett 3:1-es hazai vereség után azonban már végleg elfogyott a türelem és a CUP még aznap este tüntetéseket hirdetett meg. A csoport fölhívásának eleget téve több száz dühös szurkoló vonult előbb a klub párizsi székháza elé, hogy a katari elnök, Nasszer Al-Kelaifi lemondását követelje. “Elegünk van a zsoldosokból!”, “Ki kell rúgni Messit!”, “Ki kell rúgni Al-Kelaifit, le kell mondania a vezetőségnek!”, “Párizs a miénk!” – többek között ilyen rigmusokat skandáltak az ultrák a klub székhelye előtt.

“Van még pilótája a repülőgépünknek?”

Egyesek kezében görögtüzek égtek, miközben azt követelték Messitől, Neymartól és más sztárjátékosoktól, hogy izzadjanak meg végre a csapatért. Az egyik transzparensen ez állt: “PSG: Ki vagy te? Hol vagy? Hallasz engem?”.

“Őszintén aggódunk klubunk jövője és fenntarthatósága miatt. Kíváncsiak lennénk rá, van-e még pilóta a repülőgépen vagy pedig pilóta nélkül zuhanórepülésben száguldunk egyre mélyebbre és mélyebbre” – áll többek között a CUP közleményében, melyben bírálta a klub költséges átigazolásait és annak a nézetének is kifejezést adott, hogy semmi elképzelés sincs arra vonatkozólag, milyen típusú játékosokra lenne szüksége a csapatnak a nemzetközi sikerek eléréséhez.

A drukkerek kritizálták még az elmúlt évek katasztrofális menedzsmentjét is, amely “aranyrudakat ajándékozott a zsoldosoknak, a túlértékelt és a csapat értékeit semennyire sem magukénak valló játékosoknak”. Ezzel a mondattal elsősorban Messire célozhattak, akit kedden függesztett föl kettő hétre a munkavégzés alól a PSG, amiért állítólag engedély nélkül utazott el hétfőn Szaúd-Arábiába, ahol turisztikai nagyköveti minőségben kellett eleget tennie bizonyos kötelezettségeknek.

A szurkolók közleményükben elutasították a PSG jelenlegi stadionjából, a Parc des Princes-ből való kiköltözést is, mivel sajtóhírek szerint a párizsi klub abban gondolkodik, hogy átköltözne a Stade de France-ba. A dühös ultrák egyébként már május 1-jén is demonstráltak, akkor a csapat edzőközpontjához vonultak, ahol sok más mellett azt kiabálták többen is, hogy már senki sem tiszteli a PSG játékosait, mert nem érdemesek rá és nem Párizst képviselik.

A tüntetéssorozat tegnap este azzal folytatódott, hogy a szurkolók a klubszékháztól több játékos otthonához is elmentek. Így Neymar, Messi és Marco Verratti házánál is volt demonstráció, de egyes ultrák Christophe Gaultier vezetőedző otthonát keresték fel, hogy a felemás eredményeket produkáló szakvezető távozását követeljék – ez utóbbira szerintem enélkül is sor kerülne a nyáron, mivel Gaultier leváltásáról már hónapok óta hallani, olvasni mindenféle pletykákat.

Mi vezetett ide?

Bár egyik helyszínen sem történt incidens és nem volt szükség rendőri intézkedésre, azonban a Paris Saint-Germain tegnap késő este közleményt adott ki, melyben elítélte a játékosok és a vezetőedző házai, valamint a klub edzőközpontja és székháza előtt tartott tüntetéseket.

“A Paris Saint-Germain a leghatározottabban elítéli azokat a tűrhetetlen akciókat és inzultusokat, melyekre szerda este emberek kisebb csoportja részéről sor került. Bármi is legyen a nézeteltérés tárgya, semmi sem igazolhatja az ilyen cselekedeteket. A klub minden támogatást megad valamennyi játékosának, stábtagjának és mindazoknak, akik ellen ez a szégyenteljes viselkedés irányult” – áll a közleményben.

Ez a támogatás pedig a jelek szerint abban nyilvánul meg, hogy ma reggel a klubszékház, az edzőközpont, valamint a mérges szurkolók kereszttüzébe került játékosok és edzők otthona környékén megerősítették a biztonsági intézkedéseket, ugyanis több biztonsági őrt láttak francia tudósítók ezeken a helyeken.

Neymar Instagram-oldalán még tegnap este reagált a háza előtt zajló tüntetésre. Portugál nyelvű üzenetében ez áll: “Ne hagyjátok, hogy az emberek viharba sodorjanak, hanem nyugodjatok meg”.

A szurkolók természetesen nem csak a Messivel, Neymarral és a klubvezetéssel szembeni ellenérzéseiknek kívántak hangot adni ezekkel a tüntetésekkel, hanem kifejezték a csapat gyenge eredményei miatt elégedetlenségüket is. A PSG-nek a Lorient elleni már említett veresége a harmadik volt legutóbbi négy hazai mérkőzését figyelembe véve, amire a katari tulajdonos megérkezése óta nem nagyon volt példa. A piros-kékek ugyan vezetik a francia bajnokság tabelláját, ám öt fordulóval a vége előtt csupán öt pont az előnyük a Marseille és hat pont a Lens előtt. Éppen utóbbi csapat ellen tudta legutóbbi hazai győzelmét aratni a PSG, ám a bukdácsoló Lyon és a Rennes ellen gólt sem tudott szerezni.

Az lehet a fővárosiak szerencséje, hogy sorsolásuk igen jónak mondható, hiszen sorrendben az egyaránt már szinte biztos kieső Troyes és Ajaccio, az egyaránt a kiesés elől menekülő Auxerre és Strasbourg, végül pedig a 8. helyen álló, de az európai kupahelyektől távol lévő Clermont ellen fognak pályára lépni. Ezeken a mérkőzéseken elég valószínűtlen a párizsiak veresége, hiszen a Lorient, a Rennes és a Lyon is a felsőházban tanyázik, tehát ebből a szempontból az ellenük elszenvedett kudarcokra nagyobb volt az esély, mint amekkora sansz arra van, hogy a hátralévő együttesek közül bármelyik is három pontot szerezzen Kylian Mbappéék ellen.

A PSG számára nagyon fontos ez a szezon, hiszen amennyiben ismét megnyeri a Ligue 1 küzdelmeit, akkor 11. bajnoki címét szerzi meg, amivel rekordbajnokká válik. Ezt viszont el fogja homályosítani az, hogy a csapatnak megint nem sikerült maradandót alkotni a nemzetközi porondon, hiszen a Bayern München ellen a legjobb 16 között búcsúzott a Bajnokok Ligájától, melynek csoportköre során sem volt mindig meggyőző teljesítménye. A Francia Kupából is a nyolcaddöntőben esett ki a párizsi csapat, de ez talán még jobban is fájt a szurkolóknak, mint a BL-blama, mivel az ősi rivális Olympique Marseille ejtette ki Neymarékat.

Azt hiszem, nem lesz nyugodt a nyár Párizsban, mivel jó eséllyel ismét edzőváltás lesz, s minden bizonnyal Messi sem marad a PSG-nél, mivel állítólag már egy hónapja jelezte, hogy távozni óhajt a csapattól, így mostani botrányában szerepet játszhatott ez is. Nagy kérdés, hogy ki lesz az új vezetőedző és mennyire fog átalakulni a keret. Az is komoly kérdőjel, hogy a föllázadt szurkolók hogyan fognak viszonyulni a klubnál zajló eseményekhez, s esetleg benne lehet-e a pakliban az, hogy kongani fog az ürességtől a Parc des Princes B-szektora, mert az ultrák így fognak kifejezést adni nemtetszésüknek. Ez akár már ebben az idényben bekövetkezhet…

A kiemelt kép forrása: FRANCK FIFE / AFP

Leave a Reply