Ronaldo a 4. percben fejelt egy gólt, majd a portugálok nem is igazán fociztak tovább, mégis győztek

VIDEÓVAL – Második mérkőzésén megszerezte első győzelmét Portugália a labdarúgó-világbajnokságon, miután 1-0-ra verte Marokkót. Cristiano Ronaldo a 4. percben fejelte be a luzitánok győztes találatát. Ettől fogva Portugália nem is nagyon játszott, Marokkó bezzeg ismét lehetőségek sokaságát puskázta el, csakúgy, mint Irán ellen. Az afrikaiak ezzel az eredménnyel ki is estek, de a portugálok sem lehetnek büszkék mai produkciójukra. Persze, a focit gólra játsszák…

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Az Európa-bajnok portugál válogatott Marokkó ellen első győzelmére hajtott a 2018-as világbajnokságon. Az első meccsen Cristiano Ronaldo mesterhármasa után Portugália 3-3-as döntetlent játszott Spanyolországgal, miközben a szinte végig támadó Marokkó Bouhaddouz 95. percben szerzett öngóljával kikapott Irántól az első körben.

A portugál csapat eddig egyetlen egyszer kapott ki afrikai csapattól világbajnokságon, az viszont éppen Marokkó ellen történt, még 1986-ban, amikor 3-1-re győztek az észak-afrikaiak.

A portugálok az első meccshez képest egy helyen változtattak, Bruno Fernandes helyén Joao Mario kezdett, a túloldalon kikerült a csapatból Szaissz, Harit és el-Kaabi is, Marokkó együttese 3-4-3-ról egy védekezőbb 4-2-3-1-es felállásra váltott. Bekerült a kezdőbe Butaib, a félig portugál da Costa és Dirar is.

A meccs egy marokkói fejessel kezdődött, de nem sokkal később egy portugál fejes szomorította az afrikaiakat. A 4. percben Cristiano Ronaldo bújt ki a védők közül egy szögletet követően és fejelt Munir kapujába.

https://www.youtube.com/watch?v=zQF8HqkHs3k

Cristiano Ronaldo ezzel megelőzte Puskás Ferencet és 85 góljával ő lett a legeredményesebb európai góllövő, ami a válogatott meccseket illeti. Csak az iráni Ali Daeinek van nála több gólja a válogatottban.

Cristiano Ronaldo öt próbálkozásból a negyeidk gólját szerezte ezen a vb-n. Összehasonlításként, az eddigi három világbajnokságán 70 kísérletből szerzett hármat.

A 9. percben majdnem jött a következő gól, de Ronaldo lövése végül keresztbe elment a kapu előtt, nem sokkal a kapufa mellett.

Nem sokkal később Manuel da Costa fejelt a portugál kapura egy szöglet után, de Rui Patricio védeni tudott. A folytatásban a marokkói csapat egyenrangú ellenfele volt a portugálnak, volt egy kis keménykedés, főleg Guerreiro kapott Belhandától vagy éppen Amrabattól.

A 39. percben jöhetett volna a második portugál gól, Guedes lépett ki Ronaldo passza után, Munir azonban félkézzel hárított.

Az első félidő hosszabbításában egyenlíthetett volna a marokkói csapat, egy szöglet után Belhanda csúsztatásáról maradt le kevéssel Benatia, a Juventus védője, a marokkói csapatkapitány.

A második félidő elején Fonte fejesével veszélyeztetett Portugália, majd Guedes pocsék lövése után Ronaldónak jött jól a labda lövésre, de ő meg jócskán kapu fölé célzott.

A folytatásban egyre bátrabb játékkal rukkolt elő a marokkói csapat, Belhanda lövését védte Rui Patricio az 55. percben. A portugálok túlzottan elkényelmesedtek, nehezen tudtak újra felpörögni.

Egy perccel később megint Belhanda érkezett, a fejesét Rui Patrício hatalmas bravúrral védte.

Nem sokkal később Benatia is helyzetbe került egy szabadrúgás után, de kapu fölé célzott, majd a 78. percben újra ő került helyzetbe egy szabadrúgást követően, de ezúttal is rosszul célzott.

Marokkó hihetetlen energiákat mozgósított, de a portugálok minden helyzetet ki tudtak védekezni vagy éppen az afrikaiak céloztak rosszul.

A portugálok nagy nehézségek árán, de átvészelték a kritikus időszakot, az utolsó percekben még Ronaldo harcolt ki egy szabadrúgást, amit a sorfalba püfölt, majd megpróbált eljátszani egy tizenegyest, kevés sikerrel.

A 90. percben még Zijes lábában volt a gól, de Pepe fantasztikusan blokkolta a lövését, és még mindig maradt helyzet, de Benatia megint rosszul célzott.

Marokkónak ezen a vb-n semmi nem jön össze, ami az első két meccset illeti, míg a portugálok hatalmas lépést tettek a továbbjutás felé. Marokkó ezzel az újabb vereséggel matematikailag is búcsúzott a világbajnokságtól, hiszen az esti Irán – Spanyolország találkozó nem hozhat olyan eredményt, aminek esetén az afrikai gárdának megmaradna az utolsó szalmaszál is a továbbjutásra.

A következő mérkőzésre 17 órától az A-csoportban kerül sor, ahol Uruguay Szaúd-Arábiával játszik. Az iráni-spanyol mérkőzés 20 órakor kezdődik.

A kiemelt kép forrása: AFP/FADEL SENNA

Leave a Reply