Újabb vízilabdasiker, női kézilabda BL, röplabdadöntők és öttusa – Hétvégi Összefoglaló

A hosszú hétvége miatt kivételesen kedden jelentkezik a Hétvégi Összefoglaló, amelyben szó esik a Vasas férfi vízilabdacsapatának nemzetközi kupasikeréről, a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzéseiről, a férfi és a női röplabda-bajnokság döntőjéről, illetve a hazai rendezésű öttusa-világkupáról is. Tartsatok velünk!

Vízilabda: Eurokupa-győztes a Vasas!

A 8. percben lett elege Alberto Angelininek. A Savona ekkor kapta az ötödik gólját a Vasas elleni Eurokupa-finálé 8:8-as döntetlenről induló visszavágóján, miközben egyet tudott bekotorni Braniszlav Mitrovics kapujába, úgyhogy az olaszok szakvezetője kénytelen volt időt kérni, mielőtt végleg elúszik a hajó.

A Vasas játékosai ugyanolyan koncentráltan kezdték a mérkőzést, mint ahogyan bő egy órával a kezdés előtt még a konditeremben melegítettek. Elszánt, de egyáltalán nem komor tekinteteket láttunk, a csapat megfogadta a sok nagy csatát megélt, kétszeres olimpiai bajnok Szava Randjelovics tanácsát, miszerint élvezni kell az ilyen összecsapásokat.

Ha valaki nem tudta volna, hogy a Vasas 21 év után nyerhet ismét nemzetközi trófeát, annak a kezdés előtt levetítették a 2002-es KEK-döntő zágrábi visszavágójának képsorait, a csapat jelen lévő tagjait pedig alaposan megünnepelte a Császár-Komjádi-uszodát teljesen megtöltő szurkolótábor. Akik aztán tovább ünnepelhettek, mert a Vasas az idény legfontosabb meccsén játszott a legjobban.

Angelini időkérése semmin sem változtatott, a Vasas ugyanolyan szigorúan védekezett, rengeteget blokkolt, Mitrovicsnak így alig volt dolga. Támadásban a center Gábor Lőrinc és a bekk Randjelovics lépett elő főszereplővé, mindketten hatékonyak voltak emberelőnyben, az előbbi ráadásul a fórok kiharcolásában is oroszlánrészt vállalt. A második negyed közepén már 8:2-re vezetett a Vasas, amikor a Savona elkezdett életjeleket mutatni. Ez annyira volt elég, hogy a nagyszünetre visszaálljon az első negyed végére kialakuló négygólos különbség.

Átmenetileg.

Merthogy a Vasas fórban továbbra is hibátlan volt, a szoros emberfogás pedig még mindig nem ízlett az olaszoknak. A veterán Drasko Brguljan a gólpasszai után kétszer is betalált, közte Erdélyi Balázs is megvillant, Mitrovics pedig a miheztartás végett bemutatott néhány bravúrt. „Játszik a Vasas” – skandálták a szurkolók, és igazuk volt. Csapatuk a harmadik negyedben lenullázta ellenfelét, a slusszpoént a csapatkapitány Bátori Bence gólja jelentette, ezzel 12:4 volt az állás…

Hátra volt még egy teljesen fölösleges negyed, legalábbis az eredmény szempontjából, mert a szurkolók és a játékosok azért kiélvezték az utolsó nyolc percet. A kispad első beugrása korai volt, így a Savona még lőtt egy ötméterest, de ez nem számított. A Vasas 15:7-re győzött, és 21 év várakozás után újra nemzetközi trófeát nyert – ezt még Faragó Tamás is állva tapsolta meg.

Innen is gratulálunk a Vasasnak a nagy győzelemhez!

Kézilabda: A Győr győzött, a Ferencváros kikapott

A négyes döntőbe jutás a cél a női kézilabda Bajnokok Ligájában, így a Győri ETO a lehető legjobb eredményért utazott Dániába. És bár sokáig a hazaiak vezettek, végül mégis sikerült két góllal nyerni, így a győri visszavágó előtt jó esély mutatkozik a négyes döntőbe jutásra.

Azért amikor az Odense az első játékrész után öt góllal vezetett az ETO ellen, felsejlett, ebben az évben akár magyar csapat nélkül is rendezhetik a Bajnokok Ligája négyes döntőjét. A győriek nem találták a mérkőzés ritmusát, a védekezésük nem működött, a támadójátékukba rengeteg technikai hiba csúszott. Aztán a szünetben alaposan összekapta magát a sokszoros BL-győztes Rába-parti együttes, egyre keményebben és pontosabban játszott, végül az 50. percben utolérte ellenfelét, a hajrában pedig ki is tette az indexet, megmutatva ezzel, hogy továbbra is egyetlen cél lebeg a győriek szeme előtt: a végső győzelem.

Pedig az első játékrészben a motiváltság inkább látszott az Odensén, amelynek edzője, Ulrik Kirkely vélhetően duplán bizonyítani akart, hiszen a nyártól már az ETO mestere lesz a távozó Ambros Martin után. Hiába lőtte a magyar csapat az első gólt a mérkőzésen Estelle Nze Minko révén, a 7. percig öt dán találat következett, és Martínnak máris időt kellett kérnie. A sokk után nehezen tért magához a magyar együttes, de aztán a 23. percben Ana Gros lövésével sikerült két találatnyira zárkózni és úgy tűnt, kitisztultak a fejek a kapott pofonok után. A holland Lois Abbingh viszont nagyszerűen mozgatta az Odensét, és a hazaiak ki is használták a győriek hibáit, és alaposan elhúztak a szünetig.

A fordulás után egyértelműen több jó egyéni teljesítmény kellett a győrieknél, hogy szorossá tegyék újra a mérkőzést, és ezzel tisztában volt Gros, Stine Oftedal és a kapuban Sandra Toft is, a vezetésükkel elképesztő akaraterővel a hajrát már egálról kezdte a magyar együttes. Az utolsó öt perc egyértelműen az ETO-é volt, amely erővel is jobban bírta a csatát, végül nagy lelkierőről tanúbizonyságot téve kétgólos előnyt harcolt ki a visszavágóra. 27:29

A Ferencváros játékosai friss Magyar Kupa-győztesként készülhettek a Metz elleni BL-negyeddöntőre, és a régóta dédelgetett álom, a budapesti négyes döntőbe kerülés beteljesítésére. Az Érd Aréna zsúfolásig megtelt szombat délután, de a szponzoraiknak köszönhetően különgéppel érkező franciákat is elkísérték leghűségesebb szurkolóik, akik kedves ismerőst is üdvözölhettek az FTC sérülésből lábadozó beállója, Béatrice Edwige személyében.

Emily Bölk góljával indult a találkozó, de utána pontatlanná váltak a ferencvárosi támadások, és a Metz 3:1-re fordított.

A legjobbkor jöttek Janurik Kinga védései, mert az FTC így (legalább ideiglenesen) meg tudta állítani a franciák sorozatát. Emberhátrányban háromgólos hátrányba került az FTC, ráadásul egy az egyben több akció is elhalt Hatadou Sakóban, akin nem látszott, hogy a bemelegítésnél fejbe lőtték. Nagyon figyelni kellett, mert Emmanuel Mayonnade együttese a megszerzett labdákkal villámgyorsan indult, de azt előre is tudni lehetett, hogy a visszafutás megoldása kulcskérdés lesz.

Láthatóan idegesen játszottak a ferencvárosiak, ami a tét ismeretében valahol érthető volt, szerencsére a Metz is többször belehibázott a támadásaiba. Elek Gábor a szokottnál hamarabb elkezdte forgatni a belső embereket, majd mínusz négynél már az időkérést sem halogathatta tovább. Ahogy sikerült feljebb zárkózni, és már a közte egy gólért támadhatott volna az FTC, egy hazaadás miatt visszakapták a labdát a vendégek, és kisvártatva újra négy találat volt a különbség.

Ugyan gördülékenyebbé váltak a ferencvárosi támadások, a túloldalon viszont nehezen lehetett tartani az ördöngösen cselező, a nyártól már a Győrt erősítő Bruna de Paulát. Az ezen a meccsen a posztján egyedül nevezett Angela Malestein nem igazán tudott túljárni Sako eszén, szerencsére a bal szélen Márton Gréta már jobban teljesített. A szünet előtti percekben Bíró Blanka beállása és védései adtak új lendületet, ezzel sikerült 15:13-ra feljönni.

Nem indult jól a második félidő, hét perc alatt csak egy gólt szerzett az FTC, ezalatt a Metz 20:14-re ellépett, Elek kénytelen volt időt kérni. Két rutinos játékos érkezett, Cirjenics-Kovacsics Anikó támadásba, Szucsánszki Zita védekezésbe, és hármas sorozattal sikerült megfelezni a különbséget. Közben egyre forróbbá vált a hangulat, mindkét oldal több ítéletet számon kért az északmacedón játékvezetői pároson.

A kevesebbet rontó franciák nem engedték közelebb a Ferencvárost, a magyar gólokra rendre érkezett a válasz a Metz részéről. Úgy fordultunk rá az utolsó hazai időkéréssel a hajrára, hogy mínusz öt gólról kellett szorosabbá tenni az eredményt a visszavágó előtt. Andrea Lekics góljánál, 25:28-nál úgy tűnt, sikerülhet, de a szerb irányító kétszer is Sakót találta el.

A francia kapuson és De Paulán kívül Tamara Horacek és Valerija Maszlova is sokat tett a Metz hatgólos győzelméért (26:32), amellyel a franciák nagy lépést tettek a négyes döntő felé. Ferencvárosi részről leginkább a hét gólig jutó Bölköt lehet kiemelni.

A második mérkőzést vasárnap 14 órától rendezik Metzben.

Férfi röplabda: Szépített a MÁV Előre

A MÁV Előre 3:1-es győzelmével ért véget a férfi röplabda Extraliga döntőjének harmadik mérkőzése a Kaposvár ellen, így a székesfehérváriak 2–1-re szépítettek az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharcban.

A döntő harmadik meccse úgy kezdődött, hogy hétfő délután bajnokot avatnak, hiszen a Kaposvár 25:19-re megnyerte az első szettet. Azonban a folytatásban a fehérváriak szoros játszmákat megnyerve fordítottak, így 3:1-re megnyerve a találkozót 2–1-re szépítettek.

A negyedik meccsre szombaton 14:15-től kerül sor Kaposváron.

A bronzcsata harmadik felvonását az idegenben játszó Kazincbarcika nyerte 3:1-re a Pénzügyőr ellen, összesítésben 2-1-re vezet, így a pénteken hazai pályán esedékes negyedik mérkőzésen megszerezheti a 3. helyet. Az 5. helyen a Kecskemét végzett, mely 3:0-ra nyert a DEAC otthonában és 3-0-ás összesítéssel zárta a párharcot, míg a 7. helyért zajló csata második ütközetét is a Kistext nyerte a MAFC otthonában 3:0-ra, így 2-0-ra vezet.

Női röplabda: Vasas-győzelemmel indult a bajnoki döntő

A Vasas Óbuda hazai pályán 3:1-re legyőzte a Békéscsabát a női röplabda Extraliga döntőjének pénteken lejátszott első mérkőzésén. A párharc az egyik fél harmadik sikeréig tart.

A mérkőzés első szettjének eleje szorosan alakult, aztán a hazaiak szép lassan egyre inkább játékba lendültek, blokkokból és szervákból is extra pontokat hoztak, míg a BRSE támadói egyre többet rontottak. A játékrész derekán már tekintélyes volt a címvédő előnye, amelyet meg is őrzött a végéig.

A második felvonásban is precíz volt a Vasas blokkvédekezése, emiatt a békéscsabai játékosok extra megoldásokra kényszerültek támadásban, ezek azonban nem jöttek be. Ennek, valamint a hazaiak amerikai légiósa, Taylor Bannister remek játékának köszönhetően – a feladóátló egy ízben a földön ülve szerzett pontot – folyamatosan nőtt a fővárosiak előnye, akik ugyan a hajrában közelebb engedték ellenfelüket, de újabb részsikerük egy pillanatig sem forgott veszélyben.

A harmadik játszmára javult a BRSE teljesítménye, szoros volt az állás. A címvédő a szett közepéhez érve ugyan növelni tudta előnyét, mert kevesebbet rontott ellenfelénél, de a vendégek nem adták fel, és Marta Drpa pontjaival ismét nyílttá tették a játékrészt. A Vasas a hajrában „beragadt” egy állásba, kétpontos előnyéből hárompontos hátrány lett, amelyet már nem tudott ledolgozni.

A negyedik szettben villámrajtot vett és a válogatott Török Kata nyitósorozatával hamar ötpontos előnyt dolgozott ki a Vasas, amely ezt még növelni is tudta, mert blokkvédekezése ismét „összeállt”, míg a csabaiak akkor gyengén teljesítettek ebben a játékelemben. A mérkőzés további része már nem tartogatott különösebb izgalmakat, a Vasas így előnybe került a párharcban.

A 115 perces mérkőzés legjobbja Bannister volt 28 ponttal.

A bronzmérkőzésen a Szent Benedek Röplabda Akadémia és a Nyíregyháza küzd meg egymással. Az első mérkőzést a balatonfürediek nyerték, ám a Nyírség fővárosában 3:2-es vereséget szenvedtek, azaz egyenlített a Nyíregyháza. A harmadik mérkőzésre csütörtökön kerül sor Balatonfüreden.

Öttusa: Kettős magyar siker a budapesti női világkupán

Guzi Blanka arany-, Gulyás Michelle pedig ezüstérmet nyert szombaton az öttusázók budapesti világkupa-versenyén.

A harmadik helyen az egyiptomi Szalma Abdelmakszud végzett. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem területén rendezett viadalon Barta Luca 12., Réti Kamilla 13., Bauer Blanka pedig 15. lett.

Az idei sorozat harmadik állomásán hetvenfős mezőny jött össze, amely kedden két csoportban küzdött a selejtezőben. A 12 magyar induló közül ötnek jött össze a továbbjutás. A 36-osra szűkült mezőny szerdán a körvívást teljesítette: a márciusi, kairói nyitányon aranyérmes Gulyás Michelle 20 ellenfelét győzte le és 15-től kapott ki, Guzi Blanka 19/16-tal fejezte be a vívást, míg Bauer Blanka 18/17-es, Réti Kamilla és Barta Luca pedig 16/19-es győzelem/vereség mérleggel kezdhette meg a csütörtöki elődöntőt. Ebben két 18-as csoportban versenyeztek az öttusázók, az első kilenc hely ért finálét, és mind az öt magyarnak sikerült a továbbjutás.

A szombati finálénak a körvívás eredménye alapján Gulyás Michelle az ötödik-hatodik, Guzi Blanka a hetedik-kilencedik, Bauer Blanka a 10-11., Réti Kamilla és Barta Luca a 13-16. helyről vágott neki. Michelle és Luca hibátlanul ment végig a lovaspályán, Réti Kamilla és Guzi Blanka egy-egy akadályt vert, de utóbbinak volt két másodperces időtúllépése is, míg Bauer Blanka négy veréssel és időtúllépéssel jött le a pályáról.

A bónuszvívásban Gulyás Michelle négy győzelemmel plusz nyolc pontot szerzett, Bauer Blanka kettőt tett hozzá addigi teljesítményéhez, Guzi, Réti és Barta viszont nem nyert asszót a központi páston.

A 200 méteres úszásban Gulyás Michelle (2:13.69 p) a második, Guzi Blanka (2:15.75) az ötödik, Barta Luca (2:15.83) a hatodik, Bauer Blanka (2:17.85) a 11., Réti Kamilla (2:27.77) a 18. időt érte el.

Összetettben Gulyás Michelle állt az élen a kombinált szám előtt, a hetedikként rajtoló Guzi Blanka hátránya 26 másodperc volt. Barta Luca a nyolcadik, Bauer Blanka a 15., Réti Kamilla a 16. helyről startolt. A négy lövészettel megszakított 5×600 méteres futásban Guzi Blanka a második lövészetnél már felzárkózott a harmadik helyre, majd Gulyás Michelle-el és Abdelmakszuddal végig együtt haladt. Az utolsó sorozatból az egyiptomi jött ki elsőként, de a két magyar a futószakaszon leelőzte őt, majd a hajrát Guzi Blanka bírta jobban. Az utolsó, összetett számban Guzi Blanka (11:06.50 p) a harmadik, Réti Kamilla (11:16.80) a negyedik, Bauer Blanka (11:34.50) a 11., Gulyás Michelle (11:34.90) a 12., Barta Luca (11:43.80) a 14. időt érte el.

Gratulálunk a két magyar dobogósnak!

A férfiaknál Koleszár Mihály az 5., Bőhm Csaba a 6., Szép Balázs a 12., Demeter Bence a 17. helyen végzett. A magyar vegyesváltó Marosi Ádám, Simon Sarolta összetételben a 7. helyen fejezte be a hazai világkupa-fordulót.

A kiemelt kép forrása: mandiner.hu

Leave a Reply