A megújuló FIFA-ban semmi sem változott, sőt…

Megkezdődött Párizsban a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) 69. kongresszusa, amelynek keretében ma újra elnökké választják a szervezetet 2016 óta irányító Gianni Infantinót. A svájci jogász megválasztásakor azt ígérte, helyreállítja a FIFA megtépázott hírnevét, azonban a közvélemény nagy része úgy látja, ez nem történt meg. Közéjük tartozik a szövetség etikai bizottságának volt elnöke is, aki a Le Monde-nak beszélt a jelenlegi viszonyokról.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A pénzek útja továbbra is átláthatatlan a nemzetközi labdarúgásban – erről nyilatkozott a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) etikai bizottságának egyik volt vezetője, akinek a sorozatos botrányok miatt a mandátumát nem hosszabbították meg 2017-ben.

A párizsi Le Monde most abból az alkalomból faggatta a német Hans-Joachim Eckertet, hogy a FIFA kongresszusa ma összeül, hogy új elnököt válasszon, aki nem más, mint a régi, hiszen a svájci Gianni Infantino az egyetlen jelölt. Ő azzal az ígérettel vette át Sepp Blatter helyét, hogy helyreállítja az etikai normákat, vagyis a transzparencia uralkodik majd a pénzek mozgását illetően a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségben, ahol Sepp Blatter uralkodása idején hihetetlen mértékben megnőttek a bevételek.

Jöttek velük a korrupciós botrányok is, melyekbe később az egész vezetés belebukott. A New York-i korrupcióellenes ügyészség kérésére Svájcban a rendőrség a FIFA vezérkarának egy részét a vezetőségi ülésről vitte el.

“Változott valami?” – tudakolta a Le Monde munkatársa. „A helyzet rosszabb lett, mert az ellenőrző szerepet betöltő etikai bizottság teljes mértékben az első számú vezetőtől függ” – állítja az etikai bizottság egyik korábbi vezetője, aki még függetlenséget élvezett. Ma teljes a titkolózás a pénzügyekben.

A szponzorok kiléte is hétpecsétes titok

Még a FIFA vezérkara sem tudhatja meg, hogy kik is támogatják komoly pénzekkel a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség új struktúrájának kialakítását. Pedig ebben a kérdésben is teljes nyíltságot ígért Gianni Infantino, amikor elnökké választották, de mindebből nem valósult meg semmi. Azt viszont beleírták a FIFA alapszabályába, hogy a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség egyetlen alkalmazottja sem mondhat egyetlen rossz szót sem a szervezetről. „Hogy lehet így etikai vizsgálatot folytatni?” – teszi fel a költői kérdést Hans-Joachim Eckert.

“Olyan vezetője van a FIFA-nak, aki korábban lehányta a szervezetet” – állítja Michel Platini, aki az egész francia sajtót megtöltötte a sirámaival. Az egykori legendás középpályás Sepp Blatter utóda szeretett volna lenni, de belebukott a korrupciós botrányokba. Ezek közül a leghíresebb a 2022-es katari világbajnokság ügye. Michel Platini, aki akkor az európai szövetség (UEFA) elnökeként trónörököse volt Blatternek, elintézte Nicolas Sarkozy, akkori francia elnöknek, hogy a labdarúgásban szinte teljesen ismeretlen Katar kapja a világbajnokságot. Cserébe Katar emírje megvette Sarkozy elnök kedvenc csapatát, a Paris Saint-Germaint, mely azután elit játékosokat tudott vásárolni az Öbölből érkező milliókból.

Minderről az etikai bizottság, amely állítólag független volt a vezetéstől, nem sietett beszámolni. New Yorkban a korrupcióellenes ügyészségnek kellett megindítani a vizsgálatot ahhoz, hogy megkezdődjön az új korszak a FIFA-ban. Csakhogy nem kezdődött meg – állítja az etikai bizottság volt vezetője, aki azt firtatja, Gianni Infantino mostani elnök korábbi szerepét miért nem vizsgálta a svájci főügyész? Michael Lauber főügyész állítólag akkor állt el ettől, amikor titokban találkozott Gianni Infantinóval. A találkozót Infantino gyermekkori jóbarátja, Rinaldo Arnold ügyész hozta össze. „Ezt bizony ki kellene vizsgálni” – hangsúlyozza Hans-Joachim Eckert.

Tehát ma újból Infantinót fogják megválasztani FIFA-elnökké. Amióta a szervezet élén áll, sok jó nem történt a labdarúgásban. A legnagyobb visszhangot az váltotta ki, hogy 2026-tól 48 csapatossá válik a világbajnokság, ami legyünk őszinték, egy csapatsportágban nem kis túlzás. A napokban jött a hír, hogy azt az ötletet elvetették, hogy ezt az újítást már a 2022-es katari tornán alkalmazzák.

Ugyancsak a napokban született döntés arról, hogy 2020-ban és 2021-ben Katar rendezheti a klubvilágbajnokságot is. Ez önmagában még nem igazán érdekes, hiszen mindenképpen jól fog jönni az, hogy tesztelik a majdani vb-helyszíneket. Ugyanakkor 2021 után a jelenlegi 7-ről 24-re emelik a résztvevő csapatok számát, amivel egyben kiváltják a Konföderációs Kupát is. Az új lebonyolítású tornára nyáron kerülne sor, amit viszont az UEFA kifogásol, mivel így irtózatosan sűrűvé válna az amúgy most sem hézagos versenynaptár.

Az Infantino-éra eddigi talán legjobb döntésének a videóbíró-rendszer bevezetése bizonyult, de ezt is relatíven kell érteni, mivel bőven érik kritikák a szisztémát.

Egy biztos, a következő évek sem lesznek könnyűek a fociban, úgyhogy biztosan fognak még olyan cikkek születni a Sportudvaron, amelyekben a sportág nem éppen jó színben fog föltűnni…

Érdekelnek a hasonló cikkek? Akkor iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: hvg.hu

Leave a Reply