Öt kérdés a Neymar-ügyről

Nagy port kavart a napokban az a hír, miszerint egy brazil nő följelentette Neymart, a Paris Saint-Germain és a selecao sztárját nemi erőszak miatt. A focista persze mindent tagad, amit közös, nem egy esetben intim képeik közzétételével próbál bizonyítani, csakhogy emiatt külön is eljárás indult ellene. A nemi erőszak vádját viszont megúszhatja, ugyanis ma reggeli hír, hogy ügyvédjei megszakították a hölggyel az együttműködést, mivel ellentmondásokba keveredett kihallgatásai során. Ettől függetlenül a nyomozás zajlik, ami hátráltathatja Neymar és a brazil válogatott felkészülését a hazai rendezésű Copa Américára.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!
Mi történhetett?

Az állítólagos történésekhez május 15-éig kell visszamennünk az időben. Neymar és a szóban forgó hölgy már több hónapja virtuálisan tartotta a kapcsolatot egymással, s a brazil sztár erre a napra hívta meg őt Párizsba, ahol egy hotelben találkoztak. És innentől indulnak a különböző verziók. A nő – akinek személyazonossága nem ismert – azt állította, hogy Neymar ittas állapotban érkezett a randevúra, és kényszerítette őt arra, hogy szexuális viszonyt létesítsen vele, holott a nőnek ilyen szándékai nem voltak. Ezzel szemben a focista azt mondta, hogy egy “szimpla férfi és nő közötti kapcsolatról volt szó”. A találkozó után Neymar elment csapattársa, Marquinhos születésnapi bulijába. A labdarúgó és a nő között a kapcsolat megszakadt, utóbbi május 17-én el is hagyta Párizst.

Hogyan reagált Neymar?

Neymar nem késlekedett megvédeni magát. Először ügyvédjei tettek közzé egy közleményt a hivatalos weboldalán, majd maga a játékos jelentkezett egy videóval, amiben kifejtette álláspontját az üggyel kapcsolatban. “Nagyon szomorú és nagyon rossz gyanúsítottnak lenni egy ilyen ügyben. Szomorú látni, hogy az emberek hogyan akarnak kicsinálni másokat. Remélem, hogy az igazságszolgáltatás olvasni fogja az üzeneteket és meg fogja állapítani az igazságot. Ez egy csapda volt, amibe beleestem” – mondta. Hogy igazát bizonyítsa, Neymar nyilvánosságra hozta a fiatal nővel történt valamennyi üzenetváltását, sőt még a közös intim képeiket is, hogy ezzel fejezze ki jóhiszeműségét. Ezzel egyidőben Neymar édesapja a brazil televízióban ugyancsak védelmébe vette fiát, kijelentvén, hogy “zsarolásról” és a “tények elferdítésére tett kísérletről” van szó.

https://twitter.com/neymarjr/status/1135015527057936384
Milyenek a reakciók Brazíliában?

Neymar több párizsi és válogatottbeli csapattársától, valamint a brazil labdarúgás jelenlegi és egykori kíválóságaitól is támogató üzenetek sokaságát kapta. Gabriel Jesús, a Manchester City csatára, valamint Felipe Melo, a Palmeiras labdarúgója is kommentálta a Neymar által közzétett videót, s ezekben megkérdőjelezték a nő igazát. Ugyanakkor a selecao szurkolóinak körében romlott Neymar megítélése az elmúlt közel egy évben, amiben szerepe van a tavalyi világbajnokságon bemutatott színészkedéseinek, valamint különösen az elmúlt három hónapban elkövetett, nem éppen szép tetteinek is. Sok brazil nem is habozott leírni véleményét és kritikáját a sztárral kapcsolatban a közösségi oldalakon, Neymar ugyanis sokat tett azért, hogy több honfitársa is negatív véleménnyel legyen róla. Az, hogy inzultálta a játékvezetőket a PSG Manchester United elleni váratlan BL-búcsúja után és az, hogy megütött egy szurkolót a Francia Kupa döntőjét (amit szintén elvesztett a párizsi csapat) követően az éremátadásra tartván, sokakból kicsapta a biztosítékot. Közéjük tartozik Tite szövetségi kapitány is, aki elvette tőle a csapatkapitányi karszalagot, amit így párizsi csapattársa, Dani Alves viselhet majd a jövő pénteken kezdődő hazai rendezésű Copa Américán.

És milyenek a reakciók Párizsban?

Erre a kérdésre röviden válaszolhatunk, ugyanis semmi. A PSG hivatalosan nem nyilvánult meg eme cikk írásának pillanatáig (2019.06.04. 10:38) az ügyben, mint ahogy a Brazil Labdarúgó-szövetség sem.

Hogyan folytatódhat a történet?

A feljelentést Brazíliában tették, így az ottani igazságszolgáltatás illetékes eljárni az ügyben. A helyi hatóságok meg is kezdték az információgyűjtést, aminek keretében a brazil polgári rendőrség vasárnap reggel megjelent a brazil válogatott edzőközpontjában, hogy kihallgassa Neymart, aki viszont szabadnapot kapott, így nem tartózkodott a helyszínen. A nyomozók minden bizonnyal Párizsba is el fognak utazni, hiszen ott történtek az állítólagos erőszakos cselekmények a világ legdrágább labdarúgójának részéről. Még az is elképzelhető, hogy a francia igazságszolgáltatás veszi át a nyomozás irányítását, hiszen területi kompetencia alapján erre jogosult, de dönthet úgy is, hogy kizárólag úgy működik közre az ügyben, hogy biztosítja a brazil rendőrök által kért tárgyi és egyéb feltételeket a tett színhelyén.

Egy ma reggeli infó viszont fordulatot hozhat az ügyben. Az a brazíliai ügyvédi iroda, amely a Neymart följelentő nő jogi képviseletét ellátta, bejelentette, hogy a továbbiakban nem hajlandó védeni a hölgyet, mivel ellentmondásba keveredett kihallgatásai során. A Globo televízió megszerezte a Fernandes és Abreu iroda által a nőnek kiküldött szerződésbontásról szóló értesítést, amelyben azzal indokolták a döntésüket, hogy a hölgy első kihallgatásán még azt vallotta, hogy már több hónapja kapcsolatban volt Neymarral, és szeretett volna vele találkozni, majd második alkalommal már arról beszélt, hogy a focista erőszakossá vált és megtámadta őt. A nő először egy, az irodától független ügyvéd segítségével ment el a rendőrségre, ahol nemi erőszakként írta le a történteket, ami későbbi nyilatkozatához képest teljesen más tényállás.

Ez a hír jelentheti azt, hogy a nő nem mondott igazat és csak bemocskolni kívánta Neymar egyébként mostanság nem túl jó imidzsét, de persze ezt nem én és nem innen fogom eldönteni.

Akármi is lesz az erőszak-ügy vége, Neymar valószínűleg nem ússza meg a büntetőeljárást, ugyanis azzal, hogy Instagram-oldalán közzétette a hölggyel készült, nem egy esetben intim képeit, megsértette a brazil törvényt. A riói rendőrség emiatt vasárnap eljárást indított a sztár ellen, aki Leonardo Pantaleao büntetőjogász szerint akár öt év börtönt is kaphat. Az ügyvéd ugyanakkor hozzátette, hogy Neymar jól is kijöhet az ügyből a brazil büntető törvénykönyv vonatkozó rendelkezéseinek egy olyan értelmezésével, amely figyelembe veszi a tett, vagyis az intim fotók nyilvánosságra hozatalának motivációit is.

“Ez a fajta magatartás csak akkor minősül bűncselekménynek, ha az áldozat magánélete föltárásának szándékával történik. Neymar esetében ez nem áll fenn, hiszen ő kifejezetten azért cselekedett így, hogy tisztázza magát a nemi erőszak vádja alól” – tette hozzá a szakember.

Ennek ellenére a szóban forgó intim tartalmak hétfőn már nem voltak elérhetőek a játékos Instagramján. Lehet, hogy ő törölte, de lehet, hogy a rendőrség töröltette a moderátorokkal, de az is elképzelhető, hogy maguk a moderátorok törölték a felhasználók jelzései alapján.

Neymart beidézték

Több brazil médium is arról számolt be, hogy Neymart péntekre beidézték a Rio de Janeiró-i rendőrség informatikai bűncselekményekkel foglalkozó ügyosztályára bizonyításra. A Brazil Labdarúgó-szövetség (CBF) a meghallgatás elhalasztását kérte, ugyanis a szóban forgó időpontban a PSG csatárának Porto Alegrében kellene tartózkodnia, ahol a selecao utolsó felkészülési mérkőzését játszaná a Copa América-rajt előtt Hondurasszal.

“A kihallgatás elnapolását javasoltuk” – mondta a CBF szóvivője a francia hírügynökségnek. A Globoesporte.com hírportál úgy értesült, hétfőre halaszthatják Neymar bizonyítási meghallgatását. Tehát ekkor kellene Rióba utaznia, majd onnan tovább Sao Paulo-ba, ahol a brazilok június 14-én lejátsszák a Copa América nyitómérkőzését Bolívia ellen.

Az Uol nevű hírportál ugyanakkor hétfőn nyilvánosságra hozta azt az orvosi látleletet, amelyet a feljelentést tett brazil nő csináltatott. Ebből az derült ki, hogy a hölgy lábán és fenekén is sérülések, vérömlenyek nyomai látszódtak, emellett gyomorfájdalmai és poszt-traumatikus tünetei is voltak. A látleletet egy Sao Paulo-i brazil orvos állította ki hat nappal az állítólagos nemi erőszak megtörténtét követően.

Hogy elkerülje a médianyomást, hétfőn Neymar helyett a szövetségi kapitány tartott sajtótájékoztatót. Tite közölte, nem az ő tiszte ítélkezni játékosa fölött, de azt ő is elismerte, hogy egy fontos ügyről van szó, ami személyi kérdést is felvet.

Arra a kérdésre, hogy Neymar emiatt esetleg kikerülhet-e a keretből, így válaszolt: “Technikai szempontból nem lenne szerencsés helyzet, hiszen egy elengedhetetlen játékosról van szó. Az elengedhetetlen alatt viszont nem azt értem, hogy pótolhatatlan. A csapat minősége szempontjából elengedhetetlen az ő szereplése, de senki sem pótolhatatlan”.

Az ügy további fejleményeiről folyamatosan beszámolok majd vagy itt az oldalon, vagy a Sportudvar Facebook-oldalán.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Akkor iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: RICARDO MORAES/AI/REUTERS/PANORAMIC

Leave a Reply