A Roland Garros szervezői nagy kavarógépek

VIDEÓKKAL – Javában zajlik az esztendő második Grand Slam-tenisztornája, a Roland Garros Párizsban. A francia nyílt bajnokság sok remek mérkőzést, és magas színvonalat hozott magával az első héten, ugyanakkor a háttérben egyáltalán nem mennek zökkenőmentesen a dolgok. Még pénteken este történt, hogy Stanislas Wawrinka és Grigor Dimitrov igen nagy érdeklődésre számot tartó mérkőzését az utolsó pillanatban tették át a szervezők egy nagy befogadóképességű pályáról egy jóval kisebbre, ami miatt nézők ezrei maradtak hoppon, ami hatalmas fölháborodást váltott ki. Egy nappal később pedig a sajtóközpontban történtek furcsa események. Dominic Thiem éppen sajtótájékoztatóját tartotta, amikor a szervezők valósággal kivezették onnan azért, hogy Serena Williams kerülhessen sorra. Thiem ezen annyira kiakadt, hogy inkább ott is hagyta a sajtóközpontot.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Május 26. óta zajlik Párizsban a francia nyílt teniszbajnokság, a Roland Garros. A verseny első hete magyar szempontból nem volt a legsikeresebb, hiszen Babos Tímea és Fucsovics Márton is az első körben búcsúzott egyesben, vegyes párosban pedig vasárnap estek ki. Így már csak Babos Tímea van versenyben női párosban, ahol jó esélyei vannak a végső győzelemre a hazai pályán szereplő Kristina Mladenovic oldalán.

Ha viszont összességében nézzük az eddig lejátszott mérkőzéseket, akkor nem panaszkodhatunk, hiszen számos találkozó hozott végletekig kiélezett, akár döntő szettbe torkolló csatákat. Emellett már a torna korai szakaszában összejöttek olyan párosítások, amelyeknek normál esetben csak a második héten, a legjobb 16 között kellene megvalósulniuk.

Ilyen volt Stanislas Wawrinka és Grigor Dimitrov összecsapása is. Wawrinka kiemeltként szerepelt ezen a találkozón, Dimitrov viszont sérülése miatt kicsúszott a top 32-ből a világranglistán (nemrég még top 10-es is volt), így nem kapott kiemelést. Mérkőzésük érthetően hatalmas érdeklődésre tartott számot, amit előzetesen a szervezők is figyelembe vettek, hiszen a meccset a valamivel több mint 10 000 néző befogadására alkalmas Suzanne Lenglen-pályára írták ki péntek délutánra.

Eddig még nem volt semmi gond, csakhogy a találkozót megelőző női mérkőzés, Sloane Stephens és Polona Hercog összecsapása elhúzódott, ezért kora este, az utolsó pillanatban a szervezők úgy döntöttek, hogy a Wawrinka-Dimitrovot átteszik az 1-es pályára. Ez a döntés rengeteg nézőt földühített, hiszen sokan azok közül, akik a Suzanne Lenglenen foglaltak helyet már a Stephens-Hercog mérkőzés alatt, kifejezetten Wawrinka és Dimitrov miatt érkeztek, ráadásul a Roland Garros hivatalos alkalmazása sem jelezte időben a pályacserét és ezt az információt a helyi műsorközlők sem adták tudomásukra. Így el kellett hagyniuk a helyszínt, s át kellett fáradniuk az 1-es pályához.

Csakhogy itt tömegjelenet alakult ki, mivel csupán 3500-an férnek be e pálya lelátóira, vagyis a Wawrinkáékra kíváncsi nézőknek akár több mint a fele is hoppon maradhatott. A bejáratoknál káosz alakult ki, hiszen a biztonságiak igyekeztek elejét venni annak, hogy a sok feldühödött ember, aki a Suzanne Lenglen-pályára szóló jeggyel akart bemenni, valósággal berontson a stadionba. A fölháborodást csak fokozta, hogy a Wawrinka-Dimitrov mérkőzés már zajlott, amikor az emberek odaértek az 1-es pályához.

Több néző a jegyek árának visszatérítését kezdte követelni a szervezőktől, akiket egyesek egyenesen “tolvajoknak” neveztek. Sokan erőszakkal próbáltak meg benyomulni a stadionba, de a biztonsági szolgálat megakadályozta, hogy teljesen elszabaduljon a pokol. A L’Équipe sportnapilap úgy tudja, több kisgyermek is a földre esett a lökdösődés közben.

Guy Forget tornaigazgató az Eurosport adásában elismerte, hogy a döntést nem volt egyszerű meghozni, és tudták, hogy ez sokakból elégedetlenséget válthat ki.

“Olyan versenyünk van, amelyet folyamatosan görgetnünk kell előre, hiszen meg van szabva, hogy melyik napokon kell megtartani a döntőket. Ennek érdekében időnként döntéseket kell hoznunk bizonyos mérkőzések áthelyezéséről vagy elnapolásáról, hiszen ezek a játékosok már délelőtt 11 óra óta a helyszínen vannak. Természetesen tekintettel vagyunk a közönségre is. Néha kifogásolják, hogy több mérkőzést is üres lelátók előtt játszanak le, de ez azért van, mert rengeteg mérkőzésre kerül sor egy napon, és muszáj előrehaladnunk az időben, így inkább vállaljuk azt, hogy többen késsenek viszonylag keveset, minthogy több napos csúszással érjen véget az egész torna” – mondta az egykori játékos.

Forget arról, hogy kártalanítják-e a hoppon maradt szurkolókat, nem beszélt.

A Wawrinka-Dimitrov mérkőzést egyébként péntek este nem sikerült befejezni sötétedés miatt, így csak szombaton lett vége a találkozónak, amelyet végül három, tie-break-ben behúzott szettel a svájci nyert meg, aki aztán másnap Stefanosz Cicipaszon is túljutott egy döntő játszmában megnyert mérkőzéssel.

Üresek a VIP-szektorok, Pouille föl van háborodva

Amíg egyes mérkőzéseken a túl sok néző okoz problémát, addig más találkozókon ellenkezőleg a kihalt tribünök szúrják sokak szemét. Köztük Lucas Pouille-ét is, aki a Martin Klizan ellen pénteken elszenvedett döntő játszmás veresége után beszélt arról, hogy a Philippe Chatrier-pályán évek óta üresek a VIP-szektorok, miközben a legtöbb napra kvázi az összes jegyet értékesítik.

Pouille és Klizan mérkőzése még csütörtökön kezdődött, azonban a sötétedés miatt csak pénteken délben tudták folytatni. A televíziós közvetítésben egyből szembetűnő lehetett a nézők számára, hogy annak ellenére, hogy egy francia játékos lép pályára, konganak a lelátók az ürességtől. A kamerák elhelyezése csak erősítette ezt a benyomást, hiszen azok főleg a VIP-szektorokat szokták mutatni, nem pedig a felső karéjt, amely pedig erre a meccsre szépen megtelt.

A meghívottak inkább a tévén nézik, ha nézik egyáltalán

Önmagában azzal még lehetne magyarázni a meghívott vendégek fogadására kialakított szektorok ürességét, hogy munkanapon, kora délután rendezték (vagyis folytatták) a mérkőzést, csakhogy a szervezők a pénteki napra szinte minden jegyet eladtak. Lucas Pouille nem érti, hogy a rendezőgárda miért nem tesz semmit a probléma megoldása érdekében, amit főleg az okoz, hogy a meghívottak ahelyett, hogy kimennének a stadionba, inkább a szponzorok által üzemeltetett helyekről, tévén nézik a meccseket, miközben jóízűen ebédelnek. Ráadásul többségük – állítólag – nem is nagyon figyeli a közvetítést, hanem asztaltársaságával beszélget hosszasan…

“Szeretnek meginni egy üveg pezsgőt. Elsősorban ez világít rá a VIP-szektorok problémájára. Azok a vendégek, akik igazából teniszt nézni mennének ki, szintén örülnének, ha megihatnának valamit, amit fölszolgálnak nekik. Ez a probléma ezen a pályán már évek óta” – sajnálkozott a francia, aki kitért a televíziós közvetítés problematikájára is: “Amikor nézzük a tévét, úgy érezzük, hogy üres lehet a stadion, miközben valójában igenis tele van (ez az ő meccsén messze nem volt így – a szerk.). Ez azért van, mert rendre csak az elnöki páholyt és a legalsó, üres széksorokat szokták mutatni. Évek óta ismerjük a problémát. Amikor látjuk, hogy milyen a hangulat a 14-es pályán vagy a Simonne Mathieu-n, arra nem találok szavakat…” – zárta mondandóját az Ausztrál Open elődöntőse.

Serena jött, Thiem ment

Nem ez volt az egyetlen érdekes esemény a salakpályákon kívül a hétvégén Párizsban. Az osztrák Dominic Thiem, a férfi világranglista 4. helyezettje, miután szombaton este megnyerte harmadik fordulós mérkőzését az uruguayi Pablo Cuevasszal szemben, 20:30 körül annak rendje és módja szerint (ez kötelessége is volt) sajtótájékoztatót tartott, amelyen elsősorban osztrák és német újságírók kérdezték.

Eleinte még rendben mentek a dolgok, aztán hirtelen a szervezők fölszólították Thiemet, hogy fáradjon át a legnagyobb sajtóteremből egy kisebbe, mivel egy bizonyos Serena Williams szeretne minél előbb túlesni saját tájékoztatóján, miután meglepetésre kikapott Kenintől.

Mivel Williams sajtótájékoztatójára több újságíró jelentkezett be, mint Thiemére és a kisebb teremben nem fértek volna el mindannyian, ezért hozták a szervezők azt a nem mindennapi döntést, hogy az osztrákot átküldik a másik terembe. Thiem nem értette, miért van erre szükség, aminek hangot is adott:

“Komolyan nem értem. Őszintén, mi történt?! Ez egy vicc? Azért kell elhagynom a termet, mert ő megérkezett?”.

A nagyon bosszús osztrák nem ment bele abba, hogy a kisebb teremben folytassa a tájékoztatóját, így otthagyta a sajtóközpontot. “El is megyek, azt csinálok, amit akarok” – szólt oda a szervezőknek.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: lefigaro.fr

Leave a Reply