Darts: Új győztese van a csapat-vb-nek

VIDEÓVAL – Az elmúlt hétvégén rendezték az év magyar szempontból legfontosabb profi dartstornáját, a csapat-világbajnokságot, amelyen a legjobbak mellett a magyar válogatott is résztvett. A mieink szereplése sajnos igen gyatrára sikeredett, azonban így is egy nagyon színvonalas tornát láthattunk, amelyet végül története során első alkalommal Wales csapata nyert meg.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Idén immár 10. alkalommal rendezték meg a World Cup of Dartsot, azaz a csapat-világbajnokságot. A tornát általában nyár elején tartják, azonban idén úgy alakultak a dolgok, hogy november első hétvégéjén sikerült lebonyolítani. A helyszín sem a megszokott volt: eredetileg Hamburgban rendezték volna az eseményt, végül azonban Salzburgban került rá sor. Ide kellett tehát eljutnia annak a 32 csapatnak, amelyet meghívtak a tornára. Ez azonban sajnos nem mindenkinek sikerült: Szingapúr együttese múlt hétfőn jelezte, hogy mivel egyik játékosa nem kapta meg az osztrák vízumot, ezért nem tud indulni a versenyen. Ez a magyar válogatottat is érintette, mert így a mieink ellenfele az ázsiaiak helyett a beugró Portugália lett.

Nem ez volt azonban az egyetlen változás a mezőnyben, ugyanis péntek hajnalban, órákkal a torna kezdete előtt derült ki, hogy a kínai válogatott (annak dacára, hogy minden szükséges papír a birtokában volt) szintén nem tud elutazni Salzburgba, mivel a guangzsui repülőtéren adminisztratív okokra hivatkozva nem engedték fel a csapat tagjait az amszterdami járatra, amellyel el akartak jutni Európába, hogy aztán átszállással Ausztriába utazzanak. Helyükre a lettek ugrottak be, így ők játszhattak Hong Konggal. Kissé viccesen az is fölmerült a fejemben, hogy a kínaiak direkt nem utaztak el a vébére, hogy ne kelljen a pekingi vezetéssel nem túlságosan szimpatizáló város párosa ellen színpadra lépniük.

Jó hír volt viszont, hogy a Fülöp-szigetek, amely még október közepén jelezte, hogy a jelenlegi utazási feltételek mellett nem tudja vállalni az ausztriai utat, végül mégis eljutott a szomszédos országba, így ki tudott állni Anglia ellen. Néhány nappal a torna kezdete előtt változások történtek a finn és a spanyol páros összetételében.

A sok kavarodás után pénteken kora délután vette kezdetét a torna, mégpedig egy Litvánia – Gibraltár mérkőzéssel, amelyet a papírformának megfelelően a litván páros nyert meg 5:3-ra. Ezt követően került sor a Magyarország – Portugália mérkőzésre, amelynek még úgy sem a mieink voltak az esélyesei, hogy a luzitánok csak hétfőn tudták meg, hogy résztvehetnek ezen a versenyen. Szingapúr ellen sem lett volna nagy esélyünk, mivel az ázsiai csapatban ott lett volna a sportág nagy öregje, a hatvanas évei közepén járó, de még mindig aktívan dobáló Paul Lim, aki minden bizonnyal győzelemre vezette volna Szingapúrt. Így viszont azzal a José De Sousával kellett megmérnie erejét a Kovács Patrik – Végső János duónak, aki egy héttel korábban az Európa-bajnokságon kilencnyilast dobott, október közepén pedig megnyerte a European Tour egyik állomásának döntőjét, amelyben a világelső Michael van Gerwent győzte le. Sajnos a magyar dartsosok nem tudták fölvenni a versenyt a portugálokkal, akik végül 5:0-ára győztek, ezzel bejutottak a legjobb tizenhat közé. Ez a vereség nem csak azért fájó számunkra, mert nem tudtak a fiaink leget nyerni, hanem azért is, mert most először volt erre példa a csapat-vb-k történetében. A magyar páros 73.32-es meccsátlagot tudott elérni, ami az összes csapat közül a második leggyengébb átlagnak bizonyult – csak a 72.85-öt elért dánok voltak rosszabbak ebben a tekintetben.

Az első fordulóban rögtön színpadra lépett a nyolc kiemelt páros is. A kiemeléseket a játékosok világranglistán elfoglalt helyezése alapján osztották ki. Ez alapján Anglia volt az 1. kiemelt, amelynek ha kissé nehezen is, de sikerült legyőznie az indulás tekintetében sokáig bizonytalan Fülöp-szigetek párosát. A 2. kiemelt, de sokak által a torna legnagyobb esélyesének kikiáltott Wales lenullázta az oroszokat, mint ahogy a 3. helyen rangsorolt Hollandia is csak egy leget engedélyezett Brazíliának. Az 5. kiemelt Belgium kis híján megégette magát, ugyanis csak döntő legben tudta legyőzni a cseheket, akiknek volt meccsnyiluk. A 6. kiemelt német páros lenullázta a finneket, a 8. kiemelt, házigazda Ausztria pedig 5:2-re győzött az Egyesült Államok duója ellen. A kiemeltek közül a két Írország búcsúzott: a 4. helyen rangsorolt észak-írek 5:2-re kaptak ki Kanadától, míg a tavalyi döntős ír csapat ugyancsak 5:2-es vereséget szenvedett el Ausztrália ellen. Továbbjutott a címvédő Skócia, amelyet azonban nem a tavalyi győztes páros: Gary Anderson és Peter Wright képviselt, hanem John Henderson és Robert Thornton, akiknek nem okozott különösebb gondot Japán legyőzése (5:3).

Ami a többi eredményt illeti, a portugálok mellett a lettek is sikerrel vették az első akadályt azután, hogy az utolsó pillanatban ugrottak be a mezőnybe. A balti ország együttese 5:4-re nyert Hong Kong ellen. Megemlítendő még az igen erős párossal fölálló lengyelek 5:0-ás söprése a szintén nem gyenge Dél-Afrika ellen, a görögök Svédország elleni 5:0-ás diadala, valamint a spanyolok drámai, 5:4-es győzelme Olaszország ellen.

A második fordulóban már nem csupán egy párost kellett játszani, mivel minden párharc kettő nyert mérkőzésig tartott. Ezáltal két egyéni összecsapásra került sor, párost pedig csak akkor kellett játszani, ha a két egyéni után 1-1 volt az állás. A szombat délutáni mérkőzések közül egyik esetében sem volt szükség harmadik mérkőzésre, mivel az angolok, az osztrákok, a kanadaiak és a belgák is 2-0-ás győzelmet arattak a litvánok, a portugálok, az új-zélandiak és a lettek ellen. Este is csak egy, a walesi-skót párharc torkollott mindent eldöntő páros ütközetbe, amit végül a Gerwyn Price-szal és Jonny Claytonnal fölálló walesiek nyertek meg, így 2-1-gyel jutottak a legjobb nyolc közé. A másik három párharcban ausztrál, holland és német győzelem született, a szenvedő alanyok pedig Lengyelország, Spanyolország és Görögország voltak.

Vasárnap délután következtek a negyeddöntők, amelyekben a nyolcaddöntőkhöz hasonlóan kettő egyéni-, és ha szükséges volt, egy párosmérkőzésre került sor. Anglia Ausztriával csapott össze. Az első mérkőzésen a parádés, 109-es átlagot elérő Mensur Suljovic 4:3-ra verte Michael Smitht, míg a második összecsapáson Rob Cross győzött ugyanilyen arányban Rowby-John Rodriguez ellen. Így jöhetett a páros, amelyben fej-fej mellett haladtak a felek, végül azonban az angolok húzták be a döntő leget, így 2-1-es összesítéssel bejutottak a legjobb négy közé.

A tavaly elődöntős Kanada Belgium legyőzésével ismételhette meg tavalyi nagyszerű szereplését. Az első egyénit azonban a belgák részéről Kim Huybrechts nyerte, aki 108-as átlagot ért el a csaknem 98-at dobó Jeff Smith-szel szemben. A másik egyéni találkozón a fantasztikusan kiszállózó Matt Campbell nagy meglepetésre 4:1-re elintézte a World Matchplay-győztes Dimitri van den Berghet, így itt is jöhetett a mindent eldöntő páros, amelyben a belga kettős 4:2-re győzött, így az európaiak jutottak be az elődöntőbe.

Az alsó ágon Wales a korábbi döntős Ausztráliával került szembe. Gerwyn Price az első mérkőzésen 4:3-ra győzött Simon Whitlock ellen, ugyanakkor Damon Heta 4:2-re verte Jonny Claytont, így ezt a párharcot is a páros döntötte el. Itt pedig a walesiek bizonyultak jobbnak (4:2), ezáltal bejutottak a legjobb négy közé.

Az elődöntő utolsó kiadó helyéért Hollandia és Németország küzdött meg egymással. A hollandok lettek volna a párharc esélyesei, csakhogy nem sokkal az első mérkőzés kezdete előtt kiderült, hogy Michael van Gerwennek ismét előjött a hátfájdalma, ami az elmúlt években többször is gondot okozott neki. Egy darabig az is kérdéses volt, hogy az orvosi vizsgálatokon résztvevő világelső egyáltalán ki tud-e állni, vagy pedig a németek játék nélkül jutnak az elődöntőbe. Végül van Gerwen vállalta a játékot, azonban az eredeti tervekkel ellentétben nem az első, hanem a második mérkőzésen lépett a dobóvonalhoz. Az első találkozón párja, Danny Noppert 4:3-ra kikapott a remekül kiszállózó Gabriel Clemenstől. Ezt követte van Gerwen Max Hopp elleni találkozója, amelyen a kopasz dobógépnek egy kereken 87-es átlag is elegendő volt a csupán 77.24-et elérő német 4:1-es legyőzésére, vagyis itt is jöhetett a páros. Ebben a hollandok kezdtek jobban, akik már 3:1-re is vezettek, azonban innentől fogva jelentősen visszaesett a játékuk színvonala, miközben a németeké ezzel párhuzamosan jelentősen emelkedett. Van Gerwenen néha látszódott, hogy nincs teljesen rendben a háta, miközben Noppert is gyengén dobott, így nem csodálkozhattunk azon, hogy Hoppék behúzták az utolsó leget, így 2-1-gyel kiejtették a négyszeres győztes németalföldieket.

Az esti elődöntőkben Anglia Belgiummal, Wales Németországgal került szembe. Az angol-belga párharcban mindkét egyéni mérkőzés döntő legben dőlt el az angolok javára: Michael Smith Kim Huybrechtset verte úgy, hogy a belga nem tudta brékelni őt, Rob Cross pedig úgy győzött Dimitri van den Bergh ellen, hogy a belgának több meccsnyila is volt, azonban ezeket elrontotta, így a gyengén kiszállózó Cross megnyerte a párharcot az angolok számára, akik így bejutottak a döntőbe.A másik elődöntőben Wales két 4:2-es sikerrel búcsúztatta Németországot, így 2010 és 2017 után harmadik alkalommal jutott be a csapat-világbajnokság fináléjába.

Anglia ötödik, Wales első győzelmére hajtott az egyik fél három győzelméig tartó ütközetben. Ugyan a torna első kettő kiemeltje játszotta a döntőt, azonban a látottak alapján Wales egyértelműen esélyesebbnek tűnt. Rögtön az első mérkőzés megmutatta, hogy mennyivel energikusabbak maradtak a walesiek, hiszen Price 4:1-re verte Smitht. A második mérkőzésen Clayton 105-ös átlaggal verte 4:2-re Crosst, majd a párosban a 103.52-es átlagot elérő walesiek 4:3-ra diadalmaskodtak, ami azt jelentette, hogy történetük során először nyerték meg a csapat-világbajnokságot, ami az előzetes esélylatolgatások és a tornán látottak alapján is papírformának minősült.

A torna nem számít bele a világranglistába, azonban a walesiek összesen 70 000 fonttal gazdagodtak, amelyet minden bizonnyal arányosan fognak elosztani egymás között.

A csapat-vb-t követően nincs megállás a profi dartsban: ma rendezik a Grand Slam of Darts selejtezőjét, majd keddtől szombatig kerül sor a Players Championship idei utolsó öt fordulójára. Jövő hétfőn veszi kezdetét a következő major torna, a Grand Slam of Darts, majd a hónap végén kerül sor a Players Championship nagydöntőjére, valamint az ifjúsági világbajnoki döntőre is. Ezt követően kerül sor a 2021-es világbajnokságra, amely december közepétől január elejéig fog tartani, úgyhogy a sportág szerelmeseinek bőven lesz mit nézniük a tévében az év hátralévő részében!

#NeViseljMaszkot

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: PDC/Lawrence Lustig

Leave a Reply