Robotok segítik a japán röpisek olimpiai felkészülését

A Japán Röplabda-szövetség a hét elején közzétett egy videót, amelyen az látható, ahogyan a szigetország férfi és női válogatottja nem éppen szokványos módon készül a közeljövő versenyeire és a jövő nyári tokiói olimpiára. Az edzőpartnerek ugyanis ezúttal robotok voltak, amelyeket célzottan röplabdára fejlesztettek ki. A tokiói ötkarikás játékokon egyébként robotok egész hadával lehet majd találkozni, hiszen a szervezők többek között fordítórobotokat és nehezebb tárgyak megmozgatására alkalmas robotizált eszközöket is terveznek bevetni.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Közelegnek a tokiói olimpiai játékok, és Japánban már most számos csapat készül gőzerővel a hazai közönség előtti, 14 hónap múlva esedékes ötkarikás megmérettetésre. Nincs ez másként a felkelő Nap országának férfi és női röplabda-válogatottjánál sem, amelyek ráadásul a sportágban a legerősebbek közé tartoznak, így jó esélyük lehet a minél jobb eredmény elérésére jövő nyáron. A japánok semmit sem bíznak a véletlenre, amiről az ország röplabda-szövetsége által kedden kiadott videó is tanúskodik. Ebből kiderül, hogy a két nemzeti együttes a technológiát hívta segítségül az edzésekhez.

A Csukubai Egyetem kutatói fejlesztették ki az ún. blokkolórobotokat, amelyekkel a játékosok edzenek. A robotok három pár mechanikus karral vannak ellátva, amelyek segítségével 3,7 m/s-os sebességgel képesek visszaütni a labdákat. Működésüket távoli számítógép vezérli, és előre, valamint hátrafelé tudnak mozogni, követvén a labda röppályáját. Mindez lehetővé teszi a játékosok számára, hogy dolgozzanak a szervákon, a lecsapásokon és fejlesszenek bizonyos speciális ütéseket is. A valódi röpisek úgy bánnak a robotokkal, mint ha azok ténylegesen csapattársaik lennének.

A robotok lesznek az olimpia sztárjai

Japán büszke arra, hogy évtizedek óta rendkívüli technológiai fejlettségéről és előrehaladottságáról ismert (az 1964-es tokiói olimpia volt az első, amelyről színes tv-közvetítés készült), így nem meglepő, hogy a 2020-as olimpia kapcsán is segítségül hívták a robotikai ipart, hiszen nagyon fontos szerepet szánnak a játékok során a robotoknak. A szervezők tervei szerint a japánul nem tudó külföldi sportolókat, edzőket és nézőket fordítórobotok fogják segíteni, de lesznek teherrobotok is, amelyek az emberi erővel nehezen megmozdítható tárgyak szállításában fognak közreműködni.

Forrás: Tokió 2020

A szervezők idén márciusban jelentették be a Robotikai Projekt néven futó akciótervet, amelyet számos minisztérium és olyan ipari óriáscégek támogatnak, mint a Panasonic vagy a Toyota. Ekkor mutatták be több évnyi fejlesztés után a személyi segítségnyujtó robotot, amely a kerekesszékes emberek életét hivatott megkönnyíteni. Segítségével nem csak a mozgásukban korlátozott nézők szállítása oldható meg, hanem képes élelmiszert vagy különféle tárgyakat is mozgatni, emellett pedig tájékoztatni is tudja a nézőket az eseményekről. 16 példány kerül fölhasználásra azokon a helyszíneken, ahol lehetséges az önjáró közlekedésük.

A Panasonic egy kitinvázat mutatott be, amellyel megvédhető az ember háta a nagy súlyok miatti fokozott terheléstől. Ezt az eszközt a repülőtereken fogják elsősorban alkalmazni, hogy segítsék a sportolókat a nagyméretű bőröndök és egyéb poggyászok szállításában a ki- és becsekkolás során.

A NEC nevű cég egy arcfelismerő robotot fejlesztett ki, amely az ígéretek szerint csupán 0,3 másodperc alatt fölismeri a sportolókat, a személyzeti tagokat és a regisztrált újságírókat. Ennek célja, hogy senki se tudjon illetéktelenül a közönség elől lezárt területekre, épületekbe bejutni.

Jöhet a 8K-s közvetítés

Ha már 1964-ben sikerült megvalósítani a történelem első színes olimpiai közvetítését, akkor ebből eredően Japán 2020-ra sem adhatja alább. A távol-keletiek pedig most is forradalmi újítást terveznek bevezetni a televíziós platformokon. Sok különböző érzékelőt fejlesztettek ki, amelyeknek köszönhetően a szervezők olyan adatokat is meg tudnak jeleníteni az adásban, mint a labda pozíciója, a szívritmus vagy a sportolók mozgása. A cél az, hogy azok a kiváltságos nézők, akik 8K-ban tudják majd nézni a közvetítéseket, az élmények tekintetében a lehető leggazdagabb adást kaphassák. A rendszer azonban a bíráknak is segítségére lehet, elsősorban a tornában, ugyanis a Nemzetközi Torna-szövetség és a Fujitsu közötti együttműködés keretében valósul meg ez a 8K-s rendszer.

Jelen állás szerint tehát a robotok lesznek a tokiói olimpia nagy sztárjai. Mi azért reménykedjünk benne, hogy néhány magyar sportoló is nagy sztárja lesz a 2020-as eseménynek!

Érdekelnek a hasonló cikkek? Akkor iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Japán Röplabda-szövetség

Leave a Reply