Két amerikai sportoló is tüntetett Trump ellen a Pánamerikai Játékokon

VIDEÓVAL – Itt Európában nem igazán van a figyelem középpontjában a perui Limában vasárnap zárult Pánamerikai Játékok eseménysorozata. A hétvégén viszont bekerült a híradásokba az amerikai földrész miniolimpiája, de nem sportszakmai, hanem sokkal inkább ideológiai okokból. Korábban többször is írtam róla, hogy sok amerikai sportoló – feketék, fehérek egyaránt – tiltakozott Donald Trump elnök bizonyos, rasszistának vélt kijelentései ellen azzal, hogy a himnusz alatt félig letérdepelt. Trump több ízben is az országgal szembeni tiszteletlenségnek minősítette az egyik színesbőrű futballista által útjára indított akciót, de az elmúlt hetek amerikai történései újból arra késztettek egy fehérbőrű vívót, hogy az eredményhirdetés során, az amerikai himnusz alatt félig letérdepeljen. Nem ő volt ugyanakkor az egyetlen demonstráló sportoló a játékokon, hiszen egy színesbőrű kalapácsvető magasba emelte az öklét a himnusz alatt, ami az USA-ban szintén a tiltakozás jelképének számít.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Július 26-án kezdődtek és tegnap, azaz augusztus 11-én értek véget Peru fővárosában, Limában a Pánamerikai Játékok. Az amerikai földrész országait tömörítő amolyan miniolimpia éremtáblázatát toronymagasan az Egyesült Államok nyerte, amelynek sportolói 120(!) arany-, 88 ezüst- és 85 bronzérmet szereztek. Az aranyérmesek közé tartozik Race Imboden tőrvívó is, akinek neve nem lehet ismeretlen számunkra, hiszen júliusban a Budapesten rendezett világbajnokságon tagja volt a szám csapatversenyét megnyerő amerikai válogatottnak. Imboden és az amerikaiak pénteken a Pánamerikai Játékok hasonló számában sem találtak legyőzőre, így büszkén állhattak föl a dobogó tetejére. Ezt azonban Imboden nem tette meg. Föllépett a pódiumra, de nem állva, hanem félig letérdepelve hallgatta végig országa himnuszát.

Másnap Gwen Berry, a női kalapácsvetés győztese végig állva hallgatta a himnuszt, azonban menet közben magasba emelte az öklét. Ezzel Tommie Smithre és John Carlosra, arra a két amerikai sportolóra akart emlékezni és emlékeztetni, akik az 1968-as mexikóvárosi olimpián hasonló módon cselekedtek a himnusz alatt. A két színesbőrű sportember ezzel az amerikai feketéket akkoriban ért rendszeres rasszista és kirekesztő támadásokra kívánta fölhívni a világ figyelmét.

Az Amerikai Olimpiai Bizottság – alelnökén, Mark Jones-on keresztül – arra emlékeztetett, hogy valamennyi sportoló elkötelezte magát amellett, hogy a Pánamerikai Játékokon tartózkodik bármilyen politikai megnyilvánulástól, tiltakozástól. “Tiszteljük a szólásszabadsághoz fűződő jogotokat, de sajnáljuk, hogy arra jutottatok, megsértitek vállalásaitokat. Vezetőségünk meg fogja vizsgálni az ügyet, és határoz az esetleges következményekről” – tette hozzá Jones. Berry a cikk megjelenésének pillanatáig nem adott magyarázatot viselkedésére, Imboden azonban – az elnök nevének említése nélkül – kijelentette, Donald Trump rasszizmushoz való viszonyulása, a migráció rossz kezelése és a laza fegyvertartási szabályok elleni tiltakozásul cselekedett úgy, ahogy.

“Eddig büszkeséggel töltött el, hogy az USA-t képviselhettem, de ez a büszkeség elhomályosult, látván azt a rengeteg szenvedést, amellyel az az ország küzd, amely iránt szívemben büszkeséget érzek. Rasszizmus, fegyvertartás, a migránsokkal szembeni rossz bánásmód, és egy elnök, aki terjeszti a gyűlöletet. (…) Ezért választottam a mai (szombati) eredményhirdetést arra, hogy fölhívjam a figyelmet ezekre a problémákra, amelyeket szerintem meg kell oldani” – írta Twitter-oldalán a tőrvívó. “Arra bátorítok másokat is, hogy a dobogót használják föl az emancipáció és a változás érdekében” – folytatta a 26 éves Imboden, akinek üzenetét eme cikk megírásának idejéig közel 20 000 felhasználó osztotta meg.

Carl Lewis, az amerikaiak legendás távolugrója, aki visszavonulása óta elsősorban színészként ténykedik, augusztus 6-án Limában, a Pánamerikai Játékok helyszínén kijelentette, hogy “nekünk olyan elnökünk van, aki rasszista és nőgyűlölő, és aki senkit sem értékel önmagán kívül”.

Nem ez az első eset az elmúlt kettő évben

Akik törzsgyökeres olvasóim, emlékezhetnek rá, hogy 2017 végén és 2018 elején mennyi cikkben foglalkoztam azzal, hogy bizonyos amerikai sportolók félig letérdepelve vagy magasba emelt ököllel hallgatták végig a himnuszt, ezzel tiltakozván Donald Trump, a milliárdos ingatlanmágnásból lett elnök több, általuk rasszistának vélt kijelentése ellen. Az egész botrány 2017 augusztusában kezdődött, amikor a Virginia állambeli Charlottesville városában összecsapásokra került sor a fehérek felsőbbrendűségét hirdető szélsőjobboldali csoportosulások és az ellenük tüntetők között. A zavargások során egy ember életét vesztette, akit a szélsőségesek egyik kocsija elgázolt.

Az események alaposan fölkavarták az amerikai közéletet, de erre Trump elnök rátett egy lapáttal, amikor mindkét felet hibáztatta a történésekért. Ekkortól kezdve több, főként színesbőrű sportoló emelte föl hangját az elnök rasszizmusa és gyűlöletkeltése ellen. Közéjük tartozott Colin Kaepernick, a San Francisco 49ers futballcsapat korábbi játékosa is, aki elsőként hallgatta félig letérdepelve az amerikai himnuszt az egyik mérkőzés előtt 2016 nyarán. Ő még a fehér rendőrök fegyvertelen feketék ellen elkövetett sorozatos kegyetlenkedései és gyilkosságai ellen tiltakozott ebben a formában, de egy évvel később ez az akció már javarészt az elnök ellen irányult. Trump erre úgy reagált, hogy a futballisták nem tisztelik az országot és arra bíztatta csapataik szurkolóit, hogy mindaddig bojkottálják a mérkőzéseket, amíg ezek az akciók nem szűnnek meg (alelnöke kedvenc csapatának meccsén meg is tette ezt). A játékosok válasza sem maradt el: többen is csatlakoztak Kaepernick akciójához, és szintén félig letérdepelve hallgatták a himnuszt, amelyet minden NFL-mérkőzés előtt lejátszanak.

Akik követik a híradásokat, azok tisztában lehetnek vele, hogy mennyi tömegmészárlásra került sor az elmúlt két hétben az Egyesült Államokban. A Texas állambeli El Paso-ban egy fehér férfi 22 emberrel végzett egy áruházban augusztus 3-án. Az elkövető napokkal később a nyomozóknak bevallotta, hogy kifejezetten mexikóiakat akart kivégezni. A mexikói határnál fekvő településen és nagyjából a teljes amerikai-mexikói határszakasz térségében komoly feszültségeket okoz az, hogy közép-amerikai illegális bevándorlók ezrei, ha nem tízezrei próbálnak bejutni az USA-ba, miközben Donald Trump fal építését tervezi a határra. A projekt az elnök egyik fő kampányígérete volt, megvalósításához azonban 5 milliárd dollárra volna szükség, ennek egy részét viszont az ellenzéki demokraták által kontrollált alsóház nem hajlandó megszavazni számára. Az ügy szintén komolyan fölkavarta a közhangulatot az országban, s ez sajnos a legálisan ott élő mexikóiak elleni erőszakos fellépésben is megnyilvánult a tömeggyilkos részéről.

Mindössze egy nappal az El Paso-i vérengzés után az Ohio állambeli Daytonban is hasonló eseményekre került sor. Ott kilencen haltak meg, ugyanakkor a hatóságok nem találtak rasszista indítékot.

Érdekelnek a hasonló cikkek? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Twitter/Race Imboden

Leave a Reply