Az Ausztrál Open legfőbb tanulságai

Véget ért vasárnap az év első Grand Slam-tenisztornája, az Ausztrál Open. A viadal ezúttal is számos meglepetést hozott, de ezek mellett egy papírformának számító magyar győzelemnek is szemtanúi lehettünk, vagyis van mire visszaemlékezni az idei melbourne-i tornával kapcsolatban.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!
POZITÍVUMOK
Babos Tímea címvédése

Most már egyetlen Grand Slam-tornának sem futhatunk úgy neki, hogy a Babos Tímea – Kristina Mladenovic párost ne soroljuk a női kettősök versenyének topfavoritjai közé. Szerencsére az idei Ausztrál Openen sem okoztak csalódást, hiszen második kiemeltekként végigverték a mezőnyt, s a döntőben az első helyen kiemelt párost győzték le két nagyon sima szettben. Babos Tímeának ez volt élete 3. GS-győzelme, s biztosak lehetünk abban, hogy nem is az utolsó.

Fucsovics Márton ismét nyolcaddöntős volt

Nyilván sokan emlékezünk még a 2018-as Ausztrál Openre, ahol Fucsovics Márton váratlanul olyan menetelésbe kezdett, aminek keretében meg sem állt a legjobb 16-ig. Az odáig vezető úton kiemelt játékost is kellett búcsúztatnia, mégpedig a 13-ként rangsorolt Sam Querrey-t. Idén rögtön a 13. kiemelttel, jelen esetben Denis Shapovalovval kezdett Fucsovics Márton, s ellen is nagy bravúrt bemutatva győzni tudott. A második és a harmadik fordulóban egyaránt sima győzelmeket aratott jóval esélytelenebb ellenfeleivel szemben, így a nyolcaddöntőben ismét létrejöhetett a Roger Federer elleni csata, ahogy az 2018-ban is történt. Akkor Marci nem tudott szettet nyerni, de nem játszott alárendelt szerepet. Ezúttal ez még inkább igaz volt, hiszen megnyerte az első játszmát, ami azt jelentette, hogy Federer alighanem először vesztett szettet magyar játékos ellen. Ezt követően viszont összeszedte magát a sérüléssel bajlódó svájci, s végül a szetteket tekintve 3:1 arányban diadalmaskodott. Fucsovics Márton azonban ismét bebizonyította, hogy odaérhet a világ legjobbjainak közelébe, sőt már most is ott van. Biztos vagyok benne, hogy a jövőben még fog ennél is jobban szerepelni.

Thiem, a csodálatos vesztes

Domimic Thiem ezen a tornán befurakodott a nagy hármas (Nadal, Djokovics, Federer) és a főleg Sztefanosz Cicipasz, Alexander Zverev és Danyiil Medvegyev fémjelezte befutott új generáció közé, azonban még mindig várja, hogy elérkezzen az ő órája. A 26 éves osztrák harmadszor jutott be GS-döntőbe, de a két Roland Garros-vereség után most Melbourne-ben is vesztesen hagyhatta el a pályát Novak Djokovics ellen. Pedig a világranglista új 4. helyezettje az elődöntőben Rafael Nadalt tudta legyőzni öt szett és 4 óra 50 perc alatt. Ez viszont sokat kivett belőle, így ugyan Djokovicsot is döntő játszmára tudta kényszeríteni, de a négy órás ütközetet végül a nyolcadik melbourne-i sikerét arató szerb nyerte. Thiem ugyan ismét elbukott, de Nadal elleni győzelmével megmutatta, hogy bárkit képes megverni egy nagy viadalon, s nem kizárt, hogy még idén sikerül Grand Slamet nyernie, mondjuk Párizsban, ahol a következő ilyen tornára sor kerül.

Kenin meglepetésgyőzelme

Sofia Kenin csupán 21 évesen berobbant a női tenisz legjobbjai közé azzal, hogy teljesen váratlanul megnyerte az Ausztrál Opent, s ennek köszönhetően tegnap óta top tízes játékosnak mondhatja magát. Ő az amerikai női tenisz jövője. Érdekesség vele kapcsolatban, hogy 1998-ban Moszkvában született, de azonban karrierjét már amerikaiként kezdte el. Mostani sikerének értékét tovább növeli az a tény, hogy 2005 óta ő lett az első amerikai játékos Serena Williams mellett, aki döntőbe tudott jutni Melbourne-ben. Akkor Lindsay Davenportnak sikerült bejutnia a fináléba. Határozottságának és stabilitásának köszönhetően Kenin 4:6, 6:2, 6:2-re verte a döntőben Garbine Muguruzát, ezzel ő lett a nyolcadik győztes a legutóbbi 12 Grand Slam-tornán.

NEGATÍVUMOK
Cicipasz, a csalódás

Sztefanosz Cicipasz csupán a harmadik fordulóig jutott az Ausztrál Openen, miután Milos Raonicstól viszonylag szoros mérkőzésen kikapott. A 21 éves görög tehetség tavaly az elődöntőig jutott, úgyhogy mostani szereplése erősen elmaradt az akkoritól, pedig tavaly világbajnok lett, ezzel is bizonyítva, hogy nagy ígérete a jövő férfi teniszének. Az szinte biztos, hogy egyszer a GS-tornákon is be fog futni, azonban egyelőre ezek a versenyek rendre az illúzióvesztést hozzák el a görög számára. Wimbledonban és a US Openen is az első fordulóban esett ki tavaly, a Roland Garroson pedig csupán nyolcaddöntős volt. Abban szinte minden szakértő egyetért, hogy Cicipasz egyelőre nem tudja helyén kezelni azt a nagy nyomást, amit a vele szemben támasztott hatalmas elvárások helyeznek rá. Márpedig ezek az elvárások nem véletlenül ennyire nagyok, hiszen tavaly Rafael Nadalt annak kedvenc borításán, salakon tudta legyőzni, s megverte Novak Djokovicsot és Roger Federert is, utóbbit ráadásul kétszer. Jó kérdés, hogy mit fog tudni kezdeni ezekkel az elvárásokkal a fiatal játékos. Rövidesen kiderül.

Serena Williams leszálló ágban van

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a 38. életévét taposó Serena Williams már nem lesz képes Grand Slamet nyerni. Az utolsó GS-diadalát a 2017-es Ausztrál Openen arató 23-szoros bajnoknő szüléséből történt visszatérése óta ugyan játszott egy US Open-döntőt, de hisztérikus hozzáállásának köszönhetően simán kikapott. Az idei Ausztrál Openen a hozzáállással nem volt különösebb gondja, viszont a harmadik fordulóban így is sikerült kikapnia a kínai Vang Csiangtól. Serena Williams 2018 márciusi visszatérése óta négy GS-döntőt játszott, de mindet elvesztette. Mostani szereplése pedig 2006 óta a legrosszabb volt Melbourne-ben. Közeleg a nagy bajnoknő visszavonulása?

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply