A NOB-hoz kerül Coubertin báró kiáltványa

Alicser Uszmanov orosz milliárdos tavaly decemberben 8 millió dollárért megvásárolta Pierre de Coubertin báró, a modernkori olimpia szülőatyja által 1892-ben közzétett kiáltvány eredeti példányát egy New York-i árverésen. A köztudottan sportkedvelő üzletember most úgy döntött, hogy a kiáltványnak, amely lényegében az olimpia felé vezető út egyik, ha nem a legfontosabb lépése volt, a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál van a legjobb helye, ezért a szervezetnek adományozta a 14 oldalas írásművet.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Komoly kinccsel gazdagodott a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) alig fél évvel a tokiói nyári játékok kezdete előtt. Alicser Uszmanov orosz milliárdos, a Nemzetközi Vívó Szövetség elnöke ugyanis a NOB-nak adományozta Pierre de Coubertin francia bárónak, a modern olimpia megteremtőjének 1892-ben írott, a játékok megszervezését szorgalmazó kiáltványának eredeti példányát.

A NOB tegnap kiadott közleménye szerint Uszmanov 8 millió dollárért vette meg a 14 oldalas szöveget a New York-i Sotheby’s aukciósház által rendezett egyik tavaly decemberi árverésen. A 8 milliós összeg sokkal magasabb az 1 milliós kikiáltási árnál, ráadásul sporttal kapcsolatos értéktárgyat soha nem adtak el ennyire magas összegért egy licit keretében.

“Nagylelkűségének köszönhetően mától életre kelthetjük történelmünket és közvetlen kapcsolatot teremthetünk alapító atyánkkal” – írta Thomas Bach NOB-elnök Uszmanovnak címzett üzenetében. “Pierre de Coubertinnek egy, a sport által egyesített, és nem az összetűzések és a háborúk által megosztott világról volt víziója. Úgy gondolom, hogy az Olimpiai Múzeum a legméltóbb hely arra, hogy meg lehessen őrizni ezt a felbecsülhetetlen értékű kéziratot” – közölte Alicser Uszmanov.

A 66 éves, üzbég származású orosz üzletemberről annyit érdemes tudni, hogy vagyonát a fémiparból alapozta meg. Ő a tulajdonosa a Mail.ru orosz e-mail-szolgáltatónak, amely az orosz felhasználók körében igen népszerű, mivel könnyedén összekapcsolható a közösségi oldalakkal. 2008 óta a Nemzetközi Vívó Szövetség elnöke, korábban pedig az Arsenal angol labdarúgóklub egyik főrészvényese volt.

Egy 14 oldalas, francia nyelvű szöveg

Pierre de Coubertin báró olimpiai kiáltványa egy 14 oldalas, francia nyelven íródott kézirat, amelyben a NOB alapítója és második elnöke (1896-1925) megfogalmazta az ókori olimpiai játékoknak egy modern és nemzetközi sportverseny formájában történő újjászületésére vonatkozó elképzeléseit.

Azért is hatalmas dolog, hogy Uszmanov most az Olimpiai Múzeumnak ajándékozta az írásművet, mert ez az egyetlen ismert és eredeti példánya a kiáltványnak, amelyet de Coubertin báró 1892. november 25-én Párizsban, a Francia Atlétikai Sportok Társaságainak Uniója fönnállásának ötödik évfordulója alkalmából tartott ünnepségen olvasott fel.

Csaknem kettő évvel a híres beszéd után, 1894. június 23-án Pierre de Coubertin Dimitriosz Vikélasz görög üzletemberrel, a szervezet első elnökével közösen megalapította a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, hogy előkészíthessék az 1896-os athéni olimpiát, az első modern kori ötkarikás játékokat.

A dokumentum Pierre de Coubertin 1937-ben bekövetkezett halála után évtizedekre eltűnt, majd a ’90-es évek elején Francois d’Amat, a báró tisztelője Svájcban a nyomára akadt egy gyűjtőnél, aki a csomagtartójában őrizte a valóban felbecsülhetetlen értékű kéziratot.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Panoramic/MARK RALSTON/AFP

Leave a Reply