Akár autóverseny is lehet a 2028-as olimpián

Közzétette a 2028-as Los Angeles-i olimpia szervezőbizottsága annak a kilenc sportágnak listáját, amelyek bekerülhetnek az ötkarikás játékok programjába az alapsportágak mellé. A listában több olyan sport is szerepel, amely igen népszerű Amerikában – ezek közé tartozik az autóversenyzés is. Ezen sokan meglepődtek, hiszen a XX. század eleje óta nem volt autóverseny az olimpia műsorán. Egyelőre nehéz elképzelni, milyen formátumú versenyre kerülhetne sor, de még van pár év a dolgok tisztázására.

Nyári akció a Sportudvar Prémiumban – most kedvezményes áron válhatsz taggá. Ne hagyd ki!

A verseny megkezdődött. A 2028-as Los Angeles-i olimpia szervezőbizottsága hat évvel a játékok előtt nyilvánosságra hozta azon sportágak listáját, amelyek bekerülhetnek az olimpiai műsorba. A rendezővárosoknak az Agenda 2020 program keretében van lehetőségük arra, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által kiválasztott sportágak mellé maguk is javasoljanak legfeljebb ötöt a programba. Legutóbb Tokióban a karate, a szörf, a gördeszka, a baseball/softball és a sportmászás volt ilyen. A szörf és a sportmászás 2024-ben is a program része lesz, a karate viszont minden bizonnyal nem.

A karate most bekerült az amerikaiak által összeállított kilences listába, azaz gyorsan vissza is kerülhet az olimpiai műsorba. Ugyanígy járhat a baseball és a softball, amelyek hol szerepeltek, hol pedig nem az olimpiákon. Tokióban mindkét sportág ott volt, s tudva azt, hogy Amerikában mennyire népszerű a baseball, borítékolhatjuk, hogy Los Angeles-ben ismét ott lesz a menüben.

Az egyéni sportágak közül a karatén kívül a fallabda, a kick-boksz és a 2024-es műsoron szereplő breaktánc került be az amerikai szervezők listájába, a csapatsportágak közül pedig a már szintén említett baseball és softball mellett a krikett, a lacrosse és a flag football.

A kilencedik sportág kakukktojásnak számít, ugyanis egyéni- és csapatsportágként is lehet értelmezni, azonban több mint 120 éve nem része az olimpiai családnak. Ez az autóversenyzés. Bizony, az amerikaiak egy autóverseny rendezését is elképzelhetőnek tartják a hat év múlva esedékes olimpián.

Először és máig utoljára az 1900-as párizsi játékokon rendeztek autóversenyt, a technikai sportok tehát ennyire nem váltak eggyé az olimpiákkal. Ebből a szempontból nagyon meglepő az amerikaiak mostani elképzelése. Azt persze még nem tudni, hogy a kilenc sportág közül végül hány kerül be a műsorba, de szerintem jelen pillanatban arra van a legnagyobb esély, hogy az autóversenyzés nem lesz olimpiai versenyszám.

Bár 2028 még nagyon messze van, erős kérdés, egyáltalán miféle autóversenyt rendeznének az olimpián. Fölmerülhet a formaautózás, a túraautózás, a sportautózás, de akár a megbízhatósági (endurance) versenyzés, de még esetleg a gokart is. Amerikában népszerű a formaautózás, az endurance és a NASCAR, amelyben zárt karosszériájú négykerekűek küzdenek egymással. Vannak olyan vélemények, melyek szerint a napjainkban egyre népszerűbb elektromos autózás, akár maga a Forma-E világbajnoki sorozat egyik futama lehetne az olimpiai műsor része. A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) szeretné, ha elterjednének a fönntartható megoldások az autósportban, s ennek jelenleg ez a legjobb eszköze, s egy esetleges olimpiai részvétel csak erősíthetné ennek létjogosultságát. Ettől függetlenül az elmúlt években sehol sem merült fel komolyan, hogy az autósportnak helye lehetne az olimpia programjában. Azt viszont érdemes hozzátenni, hogy az FIA-nak a 2018-as Buenos Aires-i ifjúsági olimpián volt egy félénk próbálkozása az e-gokarttal, amely akkor demonstrációs sportágként szerepelt a műsoron, azonban az idei játékok programjába már semmilyen formában sem került be.

Az biztosra vehető, hogy a kilenc sportág mindegyike nem fog bekerülni a 2028-as műsorba, hiszen Tokióban öt, 2024-ben pedig négy sportág (sportmászás, breaktánc, szörf, gördeszka) fog ilymódon a programban szerepelni. A jelenlegi szabályok szerint a szervezők által kiválasztott további sportágakkal együtt sem mehet az olimpián résztvevő sportolók száma 10 500 fölé. Szinte biztos, hogy ha a már meglévő sportok mellé mondjuk az összes csapatsportágat bevennék a műsorba, akkor nehezen lenne teljesíthető ez a feltétel. A Los Angeles-i szervezők legalább egy csapatsportágat szeretnének az olimpián látni (ez alighanem a baseball/softball páros lesz, amelyet egyként kezelnek a NOB-nál), vagyis emellett kerülhet még be három, esetleg négy egyéni sportág is a menetrendbe.

A kilenc érintett sportág nemzetközi szövetségeinek augusztusban kell egy nagyszabású szóbeli prezentációt tartaniuk a 2028-as szervezők előtt arról, miért kellene az ő sportjukat beválogatni az olimpiai programba, s egyáltalán hogyan képzelik az ötkarikás versengést, s azon hány sportoló vehetne részt. Az amerikaiak ezt követően összeállítják szűkített listájukat, amelyet elküldenek a NOB végrehajtó bizottságához. A NOB jövő május-júniusban, Mumbaiban rendezendő kongresszusán fog dönteni arról, mely sportágak lehetnek még ott a 2028-as olimpián.

A NOB hat kritériumot szabott meg a jelentkezők számára a bekerüléshez. Elengedhetetlen, hogy az adott sportág fönntartható legyen, s nem kevésbé megkerülhetetlenek a költségek és a komplexitás kérdései sem. Kötelező a nemek közötti egyenlőség, vagyis ugyanannyi férfi és női kvótát lehet kiosztani. Az is nagyon fontos szempont, hogy a sportág a rendezőországban népszerű és sikeres legyen, s hogy világszerte sokan űzzék, nézzék, s az sem mellékes, hogy biztonságosnak és egészségesnek kell lennie a versenyzőkre nézve.

Nyári akció a Sportudvar Prémiumban – most kedvezményes áron válhatsz taggá. Ne hagyd ki!

A kilenc sportág közül papíron mindegyiknek van esélye bekerülni, de ahogy már föntebb utaltam rá, eléggé meglepő lenne, ha a baseball/softball kimaradna egy amerikai olimpia műsorából, hiszen az Egyesült Államok és Kuba a sportág két legnagyobb hatalma, s ezen kívül Venezuelában és a Távol-Keleten is népszerű játék. Az már más kérdés, hogy Európában nem igazán tudta megvetni gyökereit, mint ahogy Afrikában sem sokan játsszák. 1996 és 2008 között az állandó műsor részét képezte a két sportág, 2012-ben azonban nem volt benne az olimpiai programban. Először 2020-ban kerülhetett vissza az olimpiára, mint a szervezők által kiválasztott plusz versenyszám, de kettő év múlva megint nem lesz ott a játékokon.

A krikett, amely nagyjából a baseball és a softball brit megfelelőjének tekinthető, 1900-ban szerepelt utoljára az olimpia műsorán. Nemzetközi szövetsége hosszú ideje kardoskodik azért, hogy ismét olimpiai sportág lehessen. A krikett legnépszerűbb formája a T20-as játék, amelynek női változata éppen a most véget ért brit Nemzetközösségi Játékok műsorán debütált. Amennyiben az olimpiai músor részévé válna, akkor az ötkarikás játékok nézettsége biztosan jelentősen javulna Indiában, a világ második legnépesebb országában, amely a krikettben nagyhatalomnak számít. India – bár milliárdos ország – nem túl sikeres az olimpiákon, s általában csak gyeplabdában tudott érmeket nyerni, igaz, ott jó sokat. Tokióban viszont atlétikában is sikerült a csúcsra érnie egy indiai olimpikonnak, úgyhogy ez a siker is növelheti az olimpia népszerűségét az országban, s mi lenne még akkor, ha a krikett is a műsor részévé válna…

A krikett esetében ráadásul jobban érvényesül az a feltétel, hogy világszerte űzik, hiszen a brit csapatok, India, Pakisztán, a karibi nemzetek, Ausztrália és Dél-Afrika is erősnek számít ebben a sportágban, igaz, a kontinentális Európában szinte sehol sem játsszák igazán komoly szinten.

A lacrosse egy tipikus amerikai játék, amely az 1904-es St. Louis-i és az 1908-as londoni olimpián is a műsor része volt, majd az 1928-as amszterdami, az 1932-es Los Angeles-i és az 1948-as londoni seregszemle alkalmával is demonstrációs sportág volt, azaz lényegében olyan szerepben tetszelgett, mint amilyenre most is pályázhat. 1948 óta azonban egyszer sem volt olimpiai versenyszám, s legyünk őszinték, Észak-Amerikán kívül nem sok helyen terjedt el, vagyis nem univerzális jellegű, viszont sokat nyomhat a latban az, hogy az USA-ban nagy a népszerűsége. Annak idején a curling elsősorban a kanadai lobbi hatására került be a téli olimpiák műsorába, mivel kezdetben főleg ott volt profi sport, de az olimpiai versenyek hatására komoly fejlődésnek indult Európában és a Távol-Keleten is, így ma már kirobbanthatatlan a téli játékok kínálatából. Akár a lacrosse-szal is valami hasonló történhetne meg.

A flag football az amerikai és a kanadai futball amolyan keverékének mondható. Ezt is tojásalakú labdával játsszák, viszont különlegessége, hogy a játékosok szalagot viselnek a derekukon (innen a flag elnevezés), s lényegében ezzel lehet a két, egymással játszó csapatot megkülönböztetni egymástól. A sportágat fiúk és lányok, valamint vegyescsapatok is űzik, s a legelterjedtebb formája az 5 az 5 elleni küzdelem, amelynek lehet fizikai kontaktokat engedélyező és azt tiltó változata is. A flag football-t gyepen, műfüvön, szabadtéren, strandon és teremben is űzik. Elsősorban Amerikában és Európában (azon belül főleg Ausztriában és Franciaországban) terjedt el. Régebben az észak-amerikai futball-bajnokság, az NFL is szervezett flag football-tornákat, s ugyan manapság nincsenek ilyenek, de a sportág számíthat a liga támogatására, így szintén olimpiai sportág lehet. Az amerikai futball 1904-ben és 1932-ben, két amerikai rendezésű olimpián volt a műsor része. Most azért a flag football lehet a befutó, mert olcsóbb, s a nők körében népszerűbb, mint a klasszikus változat, vagyis könnyebben megvalósítható a nemek közötti egyenlőség kritériuma. A flag football júliusban debütált a Világjátékok műsorán az egyesült államokbeli Birminghamben.

Az egyéni sportágak közül a karate tehát egy kihagyott olimpia után kerülhet vissza, míg a breaktánc a 2024-es debütálás után könnyen megragadhat a játékok műsorán. A kick-boksz és a fallabda ugyanakkor még sosem kapott meghívást az olimpiára, holott mindkét sportágat a világ elég sok országában gyakorolják, s a sportot űző lakosság körében is népszerűnek számít. A fallabda már hetedjére próbálkozik az olimpiára való bekerüléssel. Ki tudja, talán most sikere lesz.

Végezetül arról is érdemes említést tenni, hogy a kilenc sportágon kívül továbbiak is szerettek volna fölkerülni az amerikai szervezők kívánságlistájára. Ami magyar szempontból negatív hír, hogy a teqlabda nem szerepel a listában, azaz biztosan nem lesz olimpiai sportág 2028-ban, pedig ott jó eséllyel születhetnének magyar érmek az elmúlt évek eredményeit látva. A teqlabda világszerte igyekszik terjeszkedni, s egyre több országban kerül be már az iskolai oktatásba is, mint választható sportág, de úgy tűnik, az amerikaiaknál egyelőre nem tudott bevágódni. Egy másik, népszerűsítésébe a teqlabdához hasonlóan rengeteg energiát és tőkét ölő sportág, a szambó sem lesz ott a Los Angeles-i olimpia programján. Az orosz eredetű katonai birkózás, amely az ún. alávetéses vagy leszorításos fogásokon alapul, tavaly óta a NOB által elismert teljes jogú olimpiai sportág, de gyaníthatóan az elmúlt hónapok geopolitikai eseményeinek következtében föl sem merült az amerikai szervezőkben, hogy komolyan számoljanak a sportággal a 2028-as olimpia műsorának összeállításakor.

Az, hogy mely sportágak lehetnek még ott a hat év múlva esedékes nyári ötkarikás játékok programján, leghamarabb jövő tavasszal tudhatjuk meg. Kíváncsi leszek, mennyi esélye lesz az autósportnak bekerülni. Szerintem nem sok.

Nyári akció a Sportudvar Prémiumban – most kedvezményes áron válhatsz taggá. Ne hagyd ki!

A kiemelt kép forrása: Getty Images / francsjeux.com

Leave a Reply