Ilyen volt 2018: Június legfontosabb történései

Elkezdődött a labdarúgó-világbajnokság, amely abszolút vitte a prímet a nyár első hónapjában, úgyhogy a júniust fölelevenítő visszatekintésben kizárólag a focivébével kapcsolatos történések lesznek fókuszban.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Június 14-én kezdődött meg a világbajnokság Oroszországban, ám már az ezt megelőző utolsó napon is történt egy olyan dolog, amiről valószínűleg évtizedekig fogunk beszélni. A spanyol válogatott Julen Lopeteguivel készült a vb-re, aki azonban néhány nappal a kezdés előtt aláírt a Real Madridhoz, ahol Zinédine Zidane utódja lett. Ekkor még úgy álltak a dolgok, hogy Lopetegui a világbajnokság végéig marad a spanyolok kapitánya, ám a szövetség elnöke ezt nem így gondolta, és arra hivatkozva, hogy Lopetegui viselkedését nem tudták tovább tolerálni, azonnali hatállyal szerződést bontott a szakemberrel. Helyére Fernando Hierro került megbízott szövetségi kapitányként. (Az erről szóló részletes hír az alábbi anyagban másodikként, a lengyel-litván mérkőzés összefoglalója után szerepel.)

Aztán másnap sor került a nyitómérkőzésre a házigazdák és Szaúd-Arábia válogatottja között. Előzetesen mindenki orosz győzelmet várt, de arra, hogy ezt öt gólos különbséggel fogja megtenni a szbornaja, már jóval kevesebben gondolhattak. Márpedig így történt. Ugyan az ázsiaiak sokáig jól tartották magukat, ám a végére elfáradtak és szét is estek, amit a hazai gárda kegyetlenül kihasznált.

A következő napon rögtön egy rangadóra került sor, amelyen a portugálok és a spanyolok csaptak össze. Kíváncsiak lehettünk, hogy az új kapitánnyal fölálló hispán együttes mire mehet a luzitánok ellen. Végül senki sem csalódhatott, hiszen a két csapat gólzáporos rangadót hozott össze egymással, amelynek 3:3 lett a vége. Cristiano Ronaldo triplázott a meccsen, amivel a vébék történetének legidősebb mesterhármas-szerzője lett.

Többen is úgy vélekedtek az Argentína-Horvátország mérkőzés előtt, hogy a balkániak elkaphatják a latin-amerikaiakat. Arra viszont nem sokan számítottak, hogy nem kevesebb, mint három gól lesz a különbség déli szomszédaink javára Nyizsnyij Novgorodban. Márpedig ez történt: Ante Rebics az argentin kapus, Willy Caballero őrületes hibáját kihasználva szerzett vezetést a horvátoknak, majd Luka Modrics távoli lövése pecsételte meg Messiék sorsát. A harmadik gól már slusszpoén volt, a hosszabbításban Ivan Rakitics az üres kapuba passzolhatott, így alakult ki a 3:0-ás végeredmény. A horvátok 1998, a csodával felérő bronzérmet hozó torna után jutottak tovább ismét csoportjukból, az argentinoknak viszont élet-halál kérdéssé vált Nigéria legyőzése, mivel az első mérkőzésen Izlanddal csak ikszelni tudtak.

Egy világbajnokságot ritkán, sőt szinte soha nem kerülnek el a botrányos események, s ez idén sem volt másképp. Miközben remek mérkőzések egész sorát láthattuk, addig a háttérben forrtak az indulatok. Az argentinok háza táján egyre keményebb hírek láttak napvilágot a csapat és Jorge Sampaoli szövetségi kapitány viszonya kapcsán, ugyanis kiderült, hogy a trénernek már semmi beleszólása sem maradt a Nigéria elleni utolsó csoportmeccs kezdőcsapatának kijelölésébe. A szerbek amiatt háborogtak, hogy a svájciak két gólszerzője, Granit Xhaka és Xherdan Shaqiri is provokálta őket sasos gólörömükkel. Az ügyben a FIFA vizsgálatot indított a két focista ellen, akiket pénzbüntetésre ítéltek, de nem járt jobban Mladen Krsztajics szerb szövetségi kapitány sem, aki politikai töltetű megnyilvánulásai miatt kapott végül büntetést. A német-svéd meccs végén egészen nagy balhé tört ki a kispadoknál. A mérkőzést a 95. percben elbukó skandinávok nem viselték jól a vereséget, amire a német szakmai stáb egyes tagjai is rátettek egy lapáttal.

Nem csak a kispadoknál és a háttérben voltak feszült történések, hanem a szurkolók, az újságírók és a szakértők körében is, elsősorban a VAR, azaz a Videóbíró-Assisztensi Rendszer működése miatt, amely finoman fogalmazva is hagyott kívánni valót maga után a világbajnokságon, amellyel kapcsolatban csak márciusban dőlt el, hogy alkalmazni fogják rajta a szisztémát.

Ilyen események után érkeztünk el a csoportkör utolsó fordulójához, ahol Argentínának még a győzelem sem jelentett biztos továbbjutást a horvátok elleni nagy vereség után. Argentína ugyan előnybe került Nigéria ellen, ám a Szuper Sasok egyenlítettek. Ekkor úgy nézett ki, hogy az afrikaiak mennek tovább déli szomszédaink mellett, azonban a 87. percben azonban jött Marcos Rojo, aki megnyerte a meccset Argentínának, s ezzel az addig csak szenvedő albiceleste továbbjutott.

Nem sikerült azonban ugyanez a címvédő németeknek, holott ők nem egy, hanem három ponttal várhatták az utolsó kört, hiszen a Mexikó elleni vereség után legyőzték Svédországot egy kései góllal. Dél-Korea ellen egyértelműen a Nationalelf volt a favorit, amelynek azonban mindenképpen kellett a győzelem a biztos továbbjutáshoz. Minden bizonnyal ez eredményezte azt, hogy a német válogatott görcsösen játszott, s képtelen volt góllal befejezni legalább egy támadását, miközben Dél-Korea kétszer is gólt szerzett az utolsó percekben, s nagy meglepetésre nyert. Ez önmagában még nem jelentette volna a németek kiesését, csakhogy ezzel egyidőben a svédek 3:0-ra verték Mexikót, így ők lettek a csoportelsők, Mexikó pedig a második, míg a németeket Dél-Korea is megelőzte, vagyis a Mannschaft története során először lett csoportutolsó egy világbajnokságon. Németország zsinórban már a harmadik címvédő volt, amely nem tudott továbbjutni csoportjából, hiszen az előző kettő vébén az olaszok és a spanyolok is ideje korán utazhattak haza.

Történt a vb-n egy sportágtörténeti mozzanat is. Először volt ugyanis példa arra, hogy nem más, mint a fair play-pontok döntöttek két csapat között a végelszámolásnál. A H-csoportban Japán és Szenegál azonos pontszámmal, azonos gólkülönbséggel, ugyanannyi rúgott és kapott góllal végzett, az egymás elleni eredményük pedig egy 2:2-es döntetlen volt. Így elő kellett venni a sárga és piros lapok számát, s ebben a mutatóban Japán eggyel kevesebb figyelmeztetést tudhatott magáénak, így tudta megelőzni az afrikai gárdát, s jutott tovább Kolumbia mögött a második helyen.

Június utolsó napján került sor az első nyolcaddöntőkre a világbajnokságon. A legelső párharc rögtön gólparádét hozott, hiszen Franciaország 4:3-ra győzte le Argentínát, amely a csoportkörbeli gyengélkedése után igen jó játékkal rukkolt elő, ám ez is kevésnek bizonyult a torna későbbi győztese ellen.

Ennyi fért június összefoglalásába. Holnap július kerül terítékre.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply