Foci VB 2018: Gólzáporos döntetlen az ibériai derbin

A világbajnokság második napján rendezték a torna első igazi rangadóját. Az Európa-bajnoki címvédő Portugália a 2010-es világbajnok Spanyolországgal találkozott és nem kellett csalódnunk. Fernando Hierro beugróként egész jó spanyol csapatot küldött a pályára, kétszer egyenlítettek, fordítottak is, de Cristiano Ronaldóra ezúttal nem volt ellenszer. A portugál mesterhármast szerzett, Diego Costa duplázott, Nacho tizenegyest hozott össze és bombagólt is szerzett. Soha rosszabb meccset!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A B-csoport rangadója előtt az volt a legnagyobb kérdés, hogy a spanyol válogatott hogy vészeli át a pár nappal korábbi edzőváltást. A spanyol szövetség szinte azonnal menesztette Julen Lopeteguit, aki a háttérben megegyezett a Real Madriddal arról, hogy a világbajnokság után ő foglalja el a távozó Zinedine Zidane helyét. Tűzoltónak Fernando Hierro érkezett, aki elmondta, nem akarja lerombolni a Lopetegui által felépített csapatot, amely veretlen volt a kirúgott edzővel.

A másik pikantériát Cristiano Ronaldo személye szolgáltatta a meccs előtt, ugyanis a Bajnokok Ligája-győztes, ötszörös aranylabdás madridi csapattársai ellen szerepelt, nem utolsó sorban a BL-döntőben Szalahot is lefegyverző Sergio Ramosszal nézett farkasszemet.

A szocsi meccset megelőzően legutóbb a 2012-es Eb elődöntőjében találkozott a két csapat, akkor egy 120 percnyi közönségszórakoztató és látványos 0-0 után végül 11-esekkel a spanyolok nyertek, akik meg sem álltak a kontinensbajnoki címig.

A két edző nem húzott váratlant, ami a kezdőcsapatokat illeti. A portugálok a Rui Patricio – Soares, Pepe, Fonte, Guerreiro – William Carvalho, Moutinho, Bruno Fernandes, Bernardo Silva – Guedes, Cristiano Ronaldo csapattal, a spanyolok a De Gea – Nacho, Piqué, Sergio Ramos, Jordi Alba – Busquets, Koke, Iniesta, Isco, David Silva – Diego Costa összeállításban kezdtek.

CR azzal, hogy pályára lépett, rögtön történelmet írt, ő az első portugál, aki négy világbajnokságon is szerephez jutott. Ronaldónak a vb-szereplés kiharcolásában is hatalmas szerepe volt, 15 gólt szerzett és három gólasszt adott a selejtezősorozatban.

Cristiano Ronaldo a meccsen is rögtön a középpontba került, madridi csapattársa, Nacho lépett be elé a tizenhatoson belül, CR rutinosan esett, Rocchi sípmester peddig azonnal a tizenegyespontra mutatott.

De Gea próbálta megzavarni, de Ronaldo higgadtan lőtt a kapuba, negyedik játékosként érte el azt, hogy zsinórban négy világbajnokságon is gólt szerzett. Pelé, Uwe Seeler és Miroslav Klose mellé csatlakozott a portugál, aki 151. alkalommal szerepelt a válogatottban.

A 10. percben jött az első spanyol helyzet, David Silva lőtt kapu fölé, miután Diego Costa készített le neki. Az első félidő közepén újra David Silva került helyzetbe, de a portugál védők szögletre mentettek. A szöglet után portugál kontra indult, CR önzetlenül tálalt Guedes elé, de ő elpackázta a helyzetet.

A 24. percben egyenlítettek a spanyolok, Diego Costa lekönyökölte Pepét (a videóbíró később vissza is nézte az esetet, de nem ítélte szabálytalannak), majd halomra forgatta a védőket, végül jobbal lőtt a jobb alsóba.

Stílszerűen ez volt Costa első kapura lövése világbajnokságon.

Nagyon belelendültek a spanyolok, Isco lövése a lécről pont a gólvonalra pattant, de a folytatásban is leparkoltak a felek a portugál térfélen.

A 35. percben Iniesta lőtt el keresztbe egy labdát Rui Patricio kapuja előtt, nem sok hiányzott a spanyolok vezetéséhez.

Az első félidő hajrájában még a nyerő páros alkotott egyet: Pepe taposta meg Diego Costát, de lapot nem kapott. Itt még nem volt vége a félidőnek: a 44. percben kisebb meglepetésre újra a portugálok szereztek vezetést, Guedes tette le a labdát Ronaldónak, aki lőtt, De Gea pedig ritkán látható potyát szedett be.

Ronaldo máris megdöntötte egyéni vb-rekordját, eddig egy gólnál soha nem lőtt többet.

A második félidőben tíz perc sem telt el, amikor megint Diego Costa egyenlített. Ezúttal egy szabadrúgás után Busquets fejelt vissza az Atlético csatára elé, ő pedig közvetlen közelről nem hibázott.

Három perccel később már vezettek a spanyolok: egy kipattanó után Nacho bombázott a portugál kapuba. A Dani Carvajal sérülése miatt a csapatba került védő lövése a kapufáról, védhetetlenül pattant a portugál kapuba.

Ez volt Nacho első gólja a válogatottban, keresve sem találhatott volna jobb alkalmat és szebb megoldást.

3-2-es vezetésnél már nem rohantak annyira a spanyolok, újra a portugáloknál volt többet a labda, de helyzetekig nem jutottak. A 68. percben jött a pályára Joao Mario, majd nem sokkal később Ricardo Quaresma is, de egy kontra után Diego Costa lőhetett volna újabb gólt.

Hierro a 77. percben Iniesta után Diego Costát is lekapta a pályáról, Thiago és Iago Aspas érkezett a gyepre, miközben egy Piqué, C. Ronaldo, De Gea közös alakítás után a Barcelona védője szorult egy kis ápolásra.

A 87. percben remek helyről jutott szabadrúgáshoz a portugál válogatott, Cristiano Ronaldo pedig természetesen magára vállalta a szerepet, fantasztikus gólt szerzett, David De Gea mozdulni sem tudott. Ő az első, aki vb-n három gólt szerzett a spanyolok ellen, összesítésben 51. alkalommal szerzett mesterhármast pályafutása során.

A hosszabbításban még Quaresma került helyzetbe, de a lövésébe belevetődtek a spanyol védők.

Mondani se kell: a vébé eddigi legjobb meccsét láthattuk, igaz, még mindig hátravan 60 találkozó, úgyhogy remélem, lesz még ennél is jobb. A döntetlent nem érzem teljesen igazságosnak, mivel Spanyolország ha csak picivel is, de többet tett a győzelemért, de ugyanakkor azt sem lehetne állítani, hogy a portugálok nem szolgáltak rá az egyik pontra.

Portugália Marokkó, Spanyolország pedig Irán ellen folytatja vb-szereplését a jövő héten.

A kiemelt kép forrása: FIFA VIA GETTY IMAGES/2018 FIFA/STUART FRANKLIN – FIFA

Leave a Reply