Valter Attila újabb nagy eredménye, vívó- és cselgáncssikerek és egy kis kosár- és kézilabda – Hétvégi Összefoglaló

Március első hétvégéje igen sok magyar sportsikert hozott. Valter Attila egy rangos olaszországi egynapos kerékpárversenyen mutatta meg ismét, hogy képes a legjobbak közé tartozni. Battai Sugár Katinka nyerte a női kardvívók világkupa-versenyét, míg a férfiak hasonló fegyvernemében a magyar csapat is aranyérmes lett. Cselgáncsozóink a távoli Üzbegisztánban remekeltek. Tovább dübörgött a férfi kézilabda-, illetve a férfi és női kosárlabda-bajnokság, míg a jégkorongozóknál már az elődöntőknél tartanak. Minderről szó lesz a Hétvégi Összefoglalóban.

Kerékpár: Valter Attila 5. lett a Strade Bianchén

Valter Attila az ötödik helyen zárta az idei tavasz második klasszikus egynapos versenyét, az olaszországi Strade Bianchét, amelyen Fetter Erik a 74. helyen ért célba 9:26 perc hátránnyal.

Fetter Erik és Valter Attila személyében két magyar bringás állt rajthoz, s mindketten alaposan magukra irányították a figyelmet.

Utóbbi például azzal, hogy a versenyt közvetítő Eurosport hagyományos tippjátékában Ilenia Lazzaro az olaszok korábbi országúti és krosszkerékpárosa, szakújságíró úgy vélte, a Jumbo-Vismánál erre a versenyre társkapitánynak kinevezett Valter Attila nyeri meg a versenyt.

„Nagyon jó Gran Camino van mögötte, remek kondija van, ezt bemutatta a spanyol versenyen, ráadásul már a Jumbónál van, ők pedig valósággal szárnyalnak mostanában, úgyhogy Valter Attila győzelmére tippelek” – fogalmazott Lazzaro.

A harmadik Strade Bianchéjén szereplő Fetter Erik aztán már a verseny elején szót kért, amikor bő 40 kilométer megtétele után az addigra kialakult, egy perc előnybe kerülő háromfős szökés nyomába eredt. Az EOLO-Kométa 22 éves magyarja azonban nem járt sikerrel, fél percnél közelebb nem tudott kerülni a Sven Byström, Iván Romeo és Alessandro De Marchi alkotta szökevényekhez, és bő 50 kilométer megtétele után az addigra már öt perc hátrányt gyűjtő főmezőny beérte – miközben a 175 bringás a 11 kijelölt murvás szakasz közül ötöt már teljesített is.

Közel 70 kilométerrel a vége előtt az egyik leghosszabb murvás szakaszon többen is elestek, s ugyan Valter Attila nem fogott talajt, de így is ki kellett térnie az út menti árokba, ám folytatni tudta az élbollyal, s Fetter Erik is csatlakozott a főmezőnyhöz, miután befogták.

A két leghosszabb murvás szakasz során a mezőny rákapcsolt, s a szökevények előnye pillanatok alatt két percre olvadt, miközben Alberto Bettiol, Andrea Bagioli és Tom Pidcock nagyobb sebességre váltott, és szép fokozatosan meglépett a pelotontól. Utóbbi aztán lejtmenetben faképnél hagyta előbbi kettőt, és Romeo leszakadása után a két szökevény (Byström, De Marchi) nyomába eredt. Ennél is fontosabb viszont, hogy Valter Attila gyorsan kapcsolt, és pillanatokon belül megindult a murván Bettiolék után, majd az EF olaszával kettesben maradva Pidcock után lódult 48 kilométerrel a vége előtt. A főmezőny maradéka azonban hamar beérte őket, miközben Pidcock szép lassan felért az élen haladó De Marchi, Byström duóra, s hamarosan átvette tőlük a vezetést.

Tiesj Benoot elszakadt Valteréktól, Rui Costa és Valentin Madouas vele tartott, 20 kilométerrel a cél előtt húsz másodpercre voltak Pidcocktól, Valterék hétfős csoportja ekkor kilenc másodperccel haladt mögöttük. Valter Attila megindult, és felért Benootékhoz – a belga csapattárs ezt rosszul fogadta, mérges karlegyintéssel konstatálta a magyar megérkezését.

Hatan üldözték Pidcockot, 13 kilométer maradt, amikor 15 másodperc volt a hátrány. Aztán Valter Attila az egyik emelkedőn kis időre eltávolodott a csoporttól, egyedül vette volna üldözőbe az élen haladó britet, Benooték azonban röviddel ezután utolérték. Sokáig stagnált a csoport és Pidcock közötti különbség, Benooték megindultak, a magyar tíz másodpercre leszakadt tőlük, de ismét felzárkózott.

Rá kellett kapcsolni, a brit ugyanis megint húsz másodperc fölé növelte előnyét. De nem csökkent a differencia, az üldözők inkább egymással voltak elfoglalva, mint az élen álló beérésével, így Tom Pidcock 51 kilométeres szökéssel simán diadalmaskodott.

A második helyen Madouas, a harmadikon Benoot ért be, s Rui Costa gyakorlatilag a célban előzte meg Valter Attilát, a magyar sportoló így a tavalyi negyedik helyezés után idén az ötödik helyen zárt.

Fetter Erik végül a 74. helyen ért célba 9:26 perc hátránnyal a győzteshez képest.

Valter Attila mától a Tirreno-Adriatico egyhetes versenyen szerepel, saját számításai alapján segítőként, miután a Jumbo-Visma hétfős keretében ott lesz többek között a háromszoros Vuelta a Espana-győztes szlovén Primoz Roglic és a Tour de France pontversenyét tavaly élen záró belga Wout van Aert is.

Vívás: Battai Sugár Katinka nyerte a női kardozók világkupa-fordulóját

Néhány napja még Tallinnban szólt neki és társainak a Himnusz: Battai Sugár Katinka a női kardcsapat tagjaként szerzett aranyérmet a korosztályos Európa-bajnokságon.

Aztán célba vette Athént.

A Nemzeti Sport tudósítása szerint a pénteki csoportasszók során még érződött, hogy fáradt, hiszen három győzelme mellett háromszor kikapott, de az egyeneses kieséses szakaszban korrigált, és biztosította a helyét a legjobb 64 között a világkupaversenyen.

Szombaton lerítt róla, amit már oly sokszor elmondott korábban, vagyis, hogy nem izgulós típus, s ha nevesebb ellenfél jön szembe, az csak növeli motivációját.

Hát, Athénban jött, ráadásul bőséggel!

Hogy csak a viadal legvégét említsük: a negyeddöntőben például a regnáló világbajnok, Emura Miszaki, ám Battai Sugár Katinka magabiztosan állt a lábán, s nem ijedt meg akkor sem, amikor a japán kapaszkodni próbált. De akkor sem, amikor ellenfele letolta a pást végére, mert olyankor meg védekezésből adott tust.

Megtette ezt az elődöntőben is többször – a tokiói egyéni olimpiai bronzérmes, Manon Apithy-Brunet ellen. A francia sokszor azt sem tudta, hol van, Battai Sugár Katinka viszont nagyon is.

És továbbra sem volt hajlandó izgulni, ez meg is látszott a vívásán: nagyszerű és látványos tusokat adott, végig uralta az elődöntőt.

A döntőben pedig jött a nagy példakép az ukrán Olha Harlan személyében. A sportág nagyasszonyaként is jellemzik Harlant, s nem véletlenül, elég csak annyit mondani, hogy pályafutása során négy egyéni világbajnoki címet szerzett.

De az athéni vk-döntőt egy magyar lány, a 19 esztendős Battai Sugár Katinka nyerte!

Így aztán ezen a héten kétszer csendült fel a magyar himnusz vívóversenyen a debreceni kardozó tiszteletére.

És el ne feledjük, mert nagyon fontos: végre-végre újra régi formáját mutatta Pusztai Liza is egy egyéni viadalon, a nyolc közé jutása és az elért 7. helye nagyszerű eredmény.

Vívás: A férfi kardcsapat is világkupa-versenyt nyert

A Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összetételű magyar kardcsapat nyerte a padovai világkupaversenyt.

Nagyon vártuk már, hogy versenyt nyerjenek tokiói bronzérmeseink, s ez még akkor is igaz, ha nyáron Európa-bajnokságot nyert a Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összetételű kvartett.

De ettől a fantasztikus négyestől mindig a győzelmet várjuk – ahogyan ők is maguktól.

Az alaposan átrendeződő férfimezőnyben a mieink állják a sarat, s az összeszokott, rutinos csapat rendre jól is szerepel, már csak az kellene, hogy Dél-Koreát is megverjék a srácok.

Padovában erre nem volt szükség, merthogy megtették ezt az olaszok az elődöntőben, így aztán a fináléban a hazai csapattal találta magát szemben a magyar válogatott, amelynek a törökökön, a japánokon és a kínaiakon keresztül vezetett az útja az aranycsatába.

És végül ez az aranycsata nem is volt igazi csata, mert a mieink káprázatos formában vívtak, s mivel elég hamar egyértelművé tették, ezen a szombaton csak ők nyerhetnek, sima asszót hozott a finálé. Nem példa nélküli ugyan, de azért ritkán hoz egy vk-döntő ekkora különbséget az ellenfelek között: a vége 45:30 lett.

A következő világkupa-viadalt Budapesten rendezik március 24. és 26. között.

Cselgáncs: Több magyar érmet is hozott a taskenti Grand Slam

Igen fontos versenyre került sor a hétvégén a cselgáncsozók számára, hiszen az üzbég fővárosban Grand Slam-versenyt rendeztek, melynek eredményei már beleszámítanak az olimpiai kvalifikációba.

Ungvári Attila, a 81 kilogrammos súlycsoport magyar indulója az első fordulóban erőnyerő volt, majd a német Schamil Dzavbatyrov, az osztrák Wachid Borchasvili, az üzbég Muso Sobirov legyőzésével jutott el a döntőig, amelyben aranyponttal győzte le a tavaly világbajnoki, két évvel korábban olimpiai bronzérmes osztrák Shamil Borchasvilit. A háromszoros Eb-harmadik Ungvári Attila a négyperces alapidő után a ráadás második percének vége felé lábszárátforgatással harcolta ki a győzelmet úgy, hogy korábban orrvérzés miatt ápolásra szorult. A mostani a harmadik World Tour-győzelme volt, a világranglistán pedig 1000 pontot írhat jóvá, ami komoly lépés az olimpiai kvóta megszerzése felé.

A GS második napján még egy magyar nyert érmet, mégpedig Özbas Szofi, aki a 63 kilósok között végzett harmadikként.

Még pénteken Pupp Réka az 52 kg-os súlycsoportban a negyeddöntőben a portugál U23-as Eb-bronzérmes Diogo Joanát múlta felül, majd az elődöntőben kikapott a kétszeres világbajnok japán Sisime Aitól, aki a hajrában tudott értékelhető akciót végrehajtani.

Az Atomerőmű SE sportolójának egy újabb portugál riválissal kellett szembenéznie a bronzéremért, az U23-as Európa-bajnok Maria Siderottal mérkőzött, de ellenfelét szabálytalanságért mindössze 25 másodperc elteltével leléptették.

A tokiói olimpián ötödik Pupp Réka a GS-bronzérem mellett 500 világranglistaponttal gazdagodott az üzbegisztáni viadalon, mint ahogy a már említett Özbas Szofi is.

A verseny utolsó napjára, vasárnapra is jutott egy magyar érem: az olimpiai bronzérmes Tóth Krisztián 90 kilogrammban az első fordulóban a montenegrói Szrdjan Mrvaljevicset győzte le úgy, hogy ellenfelét háromszor intették meg, majd a másodikban vazaarival kerekedett a kirgiz Anarbek Ishenbaev fölé. Ezt követően jött az üzbég Zufarbek Uralov elleni negyeddöntős összecsapás, amelyet két vazaarival nyert meg, az elődöntőben viszont nem bírt a szintén üzbég Davlat Bobonovval, aki 34 másodperccel alatt ipponnal diadalmaskodott.

A bronzmérkőzésen újra üzbég riválissal találta magát szemben a 28 éves magyar versenyző, Jakhongir Mamatrakhimovot ipponnal verte meg. Tóth Krisztián szintén 500 ranglistapontot szerzett.

Férfi kézilabda: Nehezen győzött a Veszprém, a Balatonfüred nyerte az EL-csapatok csatáját

A tűzzel játszott a második félidőben, de elhozta a két pontot Tatabányáról a 28:27-re győző Telekom Veszprém a férfi kézilabda NB I 17. fordulójában.

Tizennégy lövésnek állta útját Székely Márton, a Mol Tatabánya kapusa a Telekom Veszprém találkozón, ráadásul hétgólos hátrányból is felzárkóztak a házigazdák, azonban tíz másodperccel a vége előtt Manuel Strlek eldöntötte a két pont sorsát. Az Építők továbbra is veretlenül vezeti a bajnokságot az egy mérkőzéssel többet játszó OTP Bank-Pick Szeged előtt.

Kilencedik meccsét játszotta az elmúlt alig több mint egy hónapban a Ferencváros férfi kézilabdacsapata, az Európa Liga-továbbjutás után nagyon fontos bajnoki találkozón lépett pályára Gyöngyösön, és a jelek szerint még mindig jól bírja az erőltetett menetet. Sérülés miatt ezúttal hiányzott Füzi Dániel és Bohács Sándor, majd az első félidőben szoros csatát vívott az FTC a szünetben még egy góllal vezető hazaiakkal.

A 13 védést bemutató, és a fonalat főleg a hajrában elkapó Borbély Ádám bravúrjaival a Ferencváros el tudott szakadni a második félidőben, Nagy Bence szokás szerint ezúttal is szórta a gólokat, a zöld-fehér klub pedig feljavult játékával végül megszerezte a két pontot. Már hat góllal is vezetett, amiből négyet meg tudott tartani a végéig, így jöhet a válogatott szünet, hogy aztán két hét múlva a bajnoki címvédő OTP Bank-Pick Szegedet fogadja az Elek Gyula Arénában.

Szeged hazai pályán tízgólos győzelmet aratott a Dabas fölött. A Tisza-partiaktól Rosta Miklós, a vendégektől Zdolik Bence egyformán nyolc gólt lőtt. A szegediek kapujában a horvát Mirko Alilovic 11 védést mutatott be.

A két, az Európa Liga csoportköréből egyaránt kiesett együttes: a Fejér-B.Á.L. Veszprém és a Balatonfüred összecsapásán a vendégek 31:26-ra győztek a csereként szereplő Szmetán Bence 9 góljának köszönhetően.

Eredmények:

Tatabánya – Veszprém 27:28

Gyöngyös – Ferencváros 25:29

Szeged – Dabas 42:32

Fejér-B.Á.L. Veszprém – Balatonfüred 26:31

Csurgó – Komló 26:19

Cegléd – NEKA 21:24

Budai Farkasok – Budakalász 29:35

A bajnokság állása:

1. Veszprém1717677–481+196 34
2. Szeged18171655–494+161 34
3. Tatabánya171214533–471+62 25
4. FTC171016568–528+40 21
5. Csurgó171016477–473+4 21
6. Balatonfüred17827482–479+3 18
7. NEKA17827462–465–3 18
8. Gyöngyös17728469–481–12 16
9. Budakalász17728466–516–50 16
10. Dabas176110476–535–59 13
11. Komló175210464–502–38 12
12. Veszprémi KKFT17314472–566–94 6
13. Cegléd17215416–515–99 4
14. Budai Farkasok18117511–622–111 2
Férfi kosárlabda: Kikapott a Szolnok Zalaegerszegen

A férfi kosárlabda NB I alapszakaszában a 22. fordulót rendezték meg. Az alapszakasz-éllovas Szombathellyel az utolsó negyedik tartotta a lépést az Oroszlány, de 87:75-re alulmaradt. A Szolnoki Olaj szoros mérkőzésen idegenben kikapott a Zalakerámiától. Az Alba Fehérvár majdnem 20 ponttal legyőzte a Sopront, a DEAC a 31 pontos harmadik negyedének köszönhetően legyőzte idegenben a Szedeákot. A Kaposvár 94 pontot dobott a Honvéd elleni siker során, míg a Körmend kilenc ponttal nyert Nyíregyházán.

Eredmények:

Oroszlány – Falco 75:87

Zalaegerszeg – Szolnok 79:78

Atomerőmű – Kecskemét 99:76

Kaposvár – Honvéd 94:79

Nyíregyháza – Körmend 74:83

Sopron – Alba Fehérvár 72:91

Szedeák – DEAC 83:86

A bajnokság állása:

1. Falco221931938–16340.932 41
2. Szolnok221751841–16130.886 39
3. Zalaegerszeg221571902–17780.841 37
4. Alba Fehérvár221482005–17670.818 36
5. Kecskemét2212101681–17370.773 34
6. DEAC2212101744–17330.773 34
7. Atomerőmű2212101759–17570.773 34
8. Körmend2212101810–18690.773 34
9. Sopron2211111754–17050.750 33
10. Kaposvár229131820–19030.705 31
11. Oroszlány228141678–18480.682 30
12. Szeged215161649–17360.619 26
13. Honvéd225171569–17620.614 27
14. Nyíregyháza212191543–18510.548 23
Női kosárlabda: A Sopron megnyerte az alapszakaszt

Talán tíz éve uralkodott a szombatihoz hasonló hangulat a győri egyetemi csarnokban, amikor a zöld-fehérek a bajnokságot is megnyerték. Akkor is a Sopron volt a rivális, ezúttal pedig a címvédő csak egy győzelemmel állt jobban a házigazdáknál a megyei rangadó előtt, szóval nagy tétje volt az összecsapásnak.

Amelyet Határ Bernadett a kispadról, civilben szurkolt végig, a 208 centiméteres magyar válogatott center csak néhány hete tért vissza térdszalag-szakadása után, de egyelőre úgy tűnik, a lába még nem alkalmas a heti két mérkőzésre.

Ráadásul a Sopron számára a szerdai Schióban elszenvedett súlyos vereség után nagyon fontos lett volna, hogy a hazai bajnokságban ne bukjon az egyik trónkövetelő ellen, a Győr pedig remek formában várta az összecsapást.

Az első félidő óriási harcot hozott, rengeteg fizikai kontaktus, párharc jellemezte a játékot. Szinte végig vezetett a Sopron, a második negyedben egyszer hét, aztán hat ponttal tudott elhúzni, de a hazaiak amerikai légiósaik, Aaryn Ellenberg és Beatrice Mompremier vezetésével mindig visszakapaszkodtak.

A szünet után aztán az addig is remeklő Jelena Brooks lényegében eldöntötte a mérkőzést, a szerb-magyar kiválóság szinte nem tudott dobást hibázni, a győriek lefagytak támadásban és villámgyorsan tíz fölé kúszott a különbség. A Sopron ráadásul ebben a szakaszban előhúzta azt a védekezést, amely még az európai mezőnyben is gyilkos, a hazaiaknak pedig még a ritka tiszta dobások sem nagyon estek be.

A győrieket persze nem abból a fából faragnák, hogy könnyen elengednének egy ilyen rangadót és öt perccel a zárás előtt Török Ágnes triplájával hét pontra zárkóztak, Gáspár Dávid időkérése azonban rendet teremtett a vendégoldalon és végül nem forgott veszélyben a listavezető győzelme, amely így megnyerte az alapszakaszt.

A 21. forduló eredményei:

Győr – Sopron 62:72

Cegléd – Diósgyőr 59:88

Szekszárd – PEAC 63:59

TFSE-MTK – Vasas 94:78

PINKK – Szigetszentmiklós 51:69

Ludovika – BEAC 66:72

A bajnokság állása:

1. Sopron212011654–1105410.976 
2. DVTK211831598–1276390.929 
3. Győr201731774–1352370.925 
4. PEAC211561572–1421360.865 
5. Szekszárd211471649–1371350.840 
6. BEAC219121505–1646300.715 
7. Csata218131469–1473290.707 
8. TFSE218131462–1554290.690 
9. Vasas218131425–1509290.690 
10. Szigetszentmiklós205151261–1544250.625 
11. Cegléd213181409–1738240.571 
12. PINKK21211147–1936210.500 
Jégkorong: Elvette az FTC az alapszakaszgyőztes pályaelőnyét

A Ferencváros 5:2-es győzelmet aratott az alapszakaszt megnyerő Budapest Jégkorong Akadémia HC otthonában az Erste Liga első elődöntőjében, szombat este, amivel 1–0-s vezetésre tett szert a négy győzelemig tartó párharcban.

Az alapszakaszban a BJA mind a négy összecsapást megnyerte a tavalyi ezüstérmes FTC ellen, ráadásul a Kangyal Balázs vezetőedző által irányított alakulat az utolsó 15 tétmérkőzésén győzött. A BJA HC mindössze négy meccs alatt kisöpörte a FEHA19-et, így több nap pihenőhöz jutott, mint a Ferencváros, amely 4–2-es összesítéssel búcsúztatta a Diósgyőrt ezt megelőzően.

Ugyan az első percekben ténylegesen frissebbnek tűntek a hazaiak, de ezt nem sikerült kamatoztatniuk, sőt a 12. percben Turbucz Martin Zoltán távoli találatával a Ferencváros szerezte meg a vezetést. A vendégek ráadásul gyorsan meg is duplázták előnyüket Rasmus Kulmala révén. A Ferencváros a második negyedben sem lassított, nem telt el a játékrészből egy perc sem, amikor Ollie Betteridge háromgólosra növelte a különbséget. A folytatásban Josef Hrabal, majd Tóth Adrián következett – 5:0-ra vezettek a zöld-fehérek, akiknek az is belefért, hogy büntetőt hibázzanak (Nagy Gergő a kapuvasat találta el).

Bár a hazaiak Ilja Culigin révén még ebben a játékrészben szépítettek, és a harmadik harmadot is jól kezdték – Nagy Krisztián faragott tovább a hátrányon a 43. percben –, nem tudták megakadályozni a ferencvárosiak győzelmét. A lefújásig a gólgyártás helyett a dulakodásé volt a főszerep, a játékosok szinte minden második percben összetűzésbe keveredtek egymással – maradt a 2:5.

A tegnapi második mérkőzésre ismét a BJA HC otthonában került sor. Ez a meccs nem hozott ferencvárosi gólparádét, sőt, az FTC csak az utolsó harmadban tudta megszerezni a győztes gólt. 1:0 lett a vége, így összesítésben 2-0 az állás a zöld-fehérek javára az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharcban. A 3. mérkőzésre szerdán kerül sor.

A másik elődöntőben a Gyergyói HK és a Brassó találkozott egymással tegnap az első mérkőzésen. A vezetést a 2. harmadban a vendégek szerezték meg, ám percekkel a rendes játékidő letelte előtt egyenlítettek a hazaiak, majd a hosszabbításban megszerezték a győztes gólt is. 2:1-es sikerükkel tehát 1-0-ra vezetik a párharcot. A 2. mérkőzésre ma este kerül sor.

A kiemelt kép forrása: FIE

Leave a Reply