Foci VB 2018: Egy kései gól okozta a Szalah-mentes Egyiptom vesztét

Uruguayi győzelemmel folytatódott ma délután a labdarúgó-világbajnokság Oroszországban. A dél-amerikaiak José Maria Giménez, az Atlético Madrid hátvédjének a rendes játékidő végén szerzett fejesgóljával diadalmaskodtak a Mohamed Szalah nélkül fölálló Egyiptom ellen. Ez a győzelem sokat érhet az uruknak a végelszámolásnál, a Fáraók viszont nehéz helyzetbe kerülhetnek, amennyiben az oroszok ellen sem sikerül pontot szerezni.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Nem jó előjelekkel várhatta Egyiptom az Uruguay elleni mérkőzést, ugyanis Mohamed Szalah nem került be a kezdőcsapatba. Hector Cúper szövetségi kapitány elővigyázatosságból pihentette a Liverpool szupersztárját, aki végül az egész találkozón a kispadon ücsörgött. Az összecsapásra az egészen érthetetlen kinézetű jekatyerinburgi staidonban került sor, ahol a két ország szurkolói közel azonos számban voltak jelen a lelátókon, a helyiek viszont nem túl sokan, mivel sok üres széket lehetett látni a meccsen. A pálya két kapuja mögötti szabadba kitolt lelátók megteltek, de a legdrágább helyeket nem sikerült százszázalékosan értékesíteni.

A találkozó nem kezdődött túlzottan nagy iramban, az első negyed órában konkrétan semmilyen, a labdarúgásra érdemben emlékeztető jelenet nem zajlott le. A 16. percben Egyiptom rúghatott szabadot, de veszély nem alakult ki az uruguayi kapu előtt. Aztán a 23. percben az uruguayi Cavani csinált egy esernyőcselt, majd a lövését Gabr fejelte ki. Ha nem ment az egyiptomi, könnyen megszülethetett volna a dél-amerikai csapat első gólja. Egy perc múlva Godin lábáról került Suárezhez a labda, de az uruguayi csapat legnagyobb csillaga három méterről az oldalhálóba lőtt.

Fáradt labdakergetőknek tűntek ezek a dél-amerikaiak, de azt mindenki látta, hogy nekik elég egyetlen villanás. Illetve, ebben a mindenki látta kitételben nem lehetünk biztosak, mert a stadion kapuja mögötti mobillelátón üldögélők nem sokat láthattak az egészből.

Forrás: AFP/HECTOR RETAMAL

Az első félidő gyakorlatilag úgy csorgott le, hogy semmi se történt. Se gól, se nagy helyzet, se sárga lap. Jó, volt egy oldalháló. Az egyiptomi csapat nagyon jól megszervezte a védelmét, amelyet Uruguay nem tudott feltörni. Az afrikaiak nem nagyon támadtak, mert a dél-amerikai csapat jól védekezett. Kábé ennyi. Jött a szünet.

A második félidő jobban indult, mert Suárez közeli lövését hatalmas bravúrral védte az egyiptomiak kapusa. Élénkebb volt a játék, de ez mondjuk nem nagy újdonság, mert az első félidőben csak sétálgattak a játékosok, igaz, azt legalább kicsit nagyobb elánnal végezték, mint az orosz és a szaúdi focisták tegnap. Aztán megint teljesen leült a mérkőzés. Az egyiptomi válogatott csak arra figyelt, hogy ne kapjon gólt, bár nem egészen érthető, hogy ez miért volt jó nekik. Mondjuk az egy pont is pont, de ettől még támadhattak volna.

Az utolsó félóra kérdése az volt, behozza-e Cúper edző Szalahot. Közben a 73. percben Suárez újabb nagy helyzetet puskázott el, El-Senavi, az egyiptomi kapus megint védett. Az az igazság, hogy Suárez egymaga megnyerhette volna ezt a meccset, de nem tette. A 79. percben Trezeguet lódult meg, ígéretes egyiptomi kontra volt ez, de aztán elhalt az uruguayi védelmen. Három perccel később kiderült, hogy Szalah ezen a meccsen nem lép pályára, mert az egyiptomi válogatott kihasználta utolsó cserelehetőségét is. A 83. percben Cavani kihagyta a meccs legnagyobb helyzetét, 16 méterről leadott bombalövését védte a mezőny legjobbja, El-Senavi.

Nagyon nyomott a dél-amerikai csapat, amely csak az utolsó tíz percben kezdett el focizni. A 88. percben Cavani 22 méteres szabadrúgását a kapufa mentette, a kipattanót viszont nem tudták bekotorni: nagy igyekezetében egymást találta el két dél-amerikai. Ekkor már élvezetesebb volt a meccs, kár, hogy az első 80 percben semmit sem csináltak a csapatok. Majd a 90. percben jött Gímenez, aki fejessel vette be az egyiptomi kaput. Uruguay nyert, Egyiptom pedig magával tolt ki. Amennyiben esetleg a házigazdák ellen sem sikerülne a pontszerzés, akkor hiába vernék meg a rémesen gyenge Szaúd-Arábiát, nem nagyon lenne esélyük továbbjutni. Az uruk ellenben nagyon kedvező helyzetbe kerültek, a szaúdiak elleni győzelmük szinte teljesen biztosra vehető, márpedig hat ponttal minden bizonnyal tovább lehet jutni ebből a kvartettből.

A második fordulóra kedden és szerdán kerül sor az A-csoportban, Oroszország Egyiptommal, Uruguay pedig Szaúd-Arábiával fog mérkőzni. A mai napon még két találkozót rendeznek, mindegyiket a B-csoportban: 17 órától Marokkó és Irán, 20 órától pedig Portugália és Spanyolország csap össze.

A kiemelt kép forrása: AFP/JORGE GUERRERO

Leave a Reply