Foci VB 2018: Épphogy góllal nyertek a halovány franciák

A végső győzelemre is esélyesnek tartott francia válogatott győzelmével kezdődött a focivébé “szuperszombatja”, amelyen négy mérkőzést is játszanak. Az Eb-döntős gall legénység egy büntetővel és egy, közvetlenül a gólvonal mögött lepattanó labdával győzte le a vártnál jobban teljesítő Ausztráliát, amely ugyancsak tizenegyesből tudott betalálni. Griezmannék a vártnál jóval gyengébb focival rukkoltak elő, de ha a csúcsra szeretnének érni, akkor nem is az első meccsen kell brillírozni.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A francia válogatott ausztrálok elleni kezdőcsapatának az átlagéletkora 24 év és 6 hónap volt. Ennél csak az 1930-as világbajnokság nyitómérkőzésén, Mexikó ellen futottak ki fiatalabb együttessel, akkor 23 év és 11 hónap volt a kezdő átlagéletkora.

Alig egy perc elteltével a franciák támadója, Kylian Mbappé került ziccerbe, de az ausztrál kapus, Mathew Ryan védeni tudta az éles szögből leadott lövését.

A Paris Saint-Germain 19 éves és 6 hónapos csatára a francia labdarúgás történetének legfiatalabb játékosa lett, aki pályára lépett világ- vagy Európa-bajnokságon.

A 6. percben Paul Pogba tálalása után Antoine Griezmann kísérletezett 23 méterről, azonban Ryan magabiztosan fogta a bal alsó sarokba tartó labdát. A 17. percben az ausztrálok előtt adódott az első ziccer. Aaron Mooy balról belőtt szabadrúgásába Corentin Tolisso ért bele szerencsétlenül, az irányt változtató labda a bal alsó sarok irányába csordogált, de a francia csapatkapitány, Hugo Lloris óriási bravúrral szögletre paskolta.

Ezt követően a franciák ötlettelenül gurigáztak, míg az ausztrálok főleg előreívelt labdákkal próbálkoztak, de mind hiába. A következő helyzetre egészen a 33. percig kellett várni. Pogba egy remek szólót követően passzolt a baloldalon felfutó Lucas Hernández elé, aki keményen belőtte a labdát a kapu előterébe, de az ausztrálok tisztázni tudtak a berobbanó Ousmane Dembélé elől.

A francia válogatott az első nyolc percben négyszer kísérletezett kapura lövéssel, ezt követően viszont mintha teljesen elfelejtett volna focizni. A fordulás után sem változott a mérkőzés forgatókönyve. Továbbra is a franciák támadtak, de a kreativitás teljes hiányával.

Az 56. percben aztán focitörténelmi esemény szemtanúi lehettünk. Pogba kiugratása után Griezmann lépett ki ziccerben, az ausztrál Joshua Risdon pedig hátulról elkaszálta. Az uruguayi Andres Cuhna játékvezető először továbbot intett, de rászóltak a fülére és jöhetett a videózás. Bő fél perccel később a dél-amerikai bíró a tizenegyes pontra mutatott, Antoine Griezmann pedig magabiztosan a kapu bal oldalába bombázta a büntetőt.

Az Atlético Madrid támadója a franciák legutóbbi 12 góljából 9-ben szerepet vállalt (7 góllal és két gólpasszal).

Négy perccel később viszont egyenlítettek az ausztrálok. Mooy jobboldali beadása után Samuel Umtiti érthetetlen okból kézzel belepaskolt a labdába, így jöhetett a jogos tizenegyes, amit a csapatkapitány Mile Jedinak higgadtan a bal alsó sarokba lőtt a jobbra vetődő Lloris mellett.

A játékvezető által megítélt két tizenegyes között 3 perc és 7 másodperc telt el. A világbajnokságok történetében még sosem ítéltek ilyen rövid időn belül két büntetőt.

A következő negyedórában a franciák újra átvették a játék irányítását. Didier Deschamps szövetségi kapitány cserékkel próbálta frissíteni csapatát. Érkezett Olivier Giroud, aki a fontos gólok embere, és lehetőséget kapott az Olympique Lyon játékmestere, Nabil Fekír is.

A 80. percben a technika segítségével újra megszerezték a vezetést a franciák. Pogba kényszerítőzött Giroud-val, majd 14 méterről el akarta pöckölni az ausztrál Aziz Behic mellett, aki szerencsétlenül ért a labdához, így a kint álló Ryan fölött a felsőléc segítségével a gólvonal mögé pattant. A franciák először nem akarták ünnepelni a gólt, de a játékvezető karórájába épített technológia szabályosnak ítélte meg a találatot.

Az utolsó szűk negyedórát a franciák már rutinból lehozták. Taktikusan eldugták a labdát az ausztrálok elől, akiknek így meg kellett elégedniük a szimpatikus vesztes szerepével. A gall kakasok hozták a kötelező győzelmet a kengurukkal szemben, de a vb-győzelemhez ennél mindenféleképpen többre lesz szüksége a folytatásban.

Persze, az autóversenyt sem a rajtnál, hanem a kockás zászlónál kell vezetni.

A mai napon további három találkozóra kerül sor. 15 órától a D-csoportban Argentína Izlanddal meccsel, 18 órától a C jelű kvartettben Dánia és Peru feszül egymásnak, míg 21 órától Horvátország Nigériával csap össze. Ezekről a mérkőzésekről is igyekszem beszámolni a Sportudvaron. Olvassatok minket!

A kiemelt kép forrása:  FIFA/GETTY IMAGES/2018 FIFA/MICHAEL REGAN – FIFA

Leave a Reply