Kolumbia győzelmének, Japán a fair play-nek köszönhetően jutott tovább

VIDEÓKKAL – Befejeződtek a küzdelmek a labdarúgó-világbajnokság H-csoportjában is, ahol a zárókör előtt még három csapat: Szenegál, Japán és Kolumbia pályázott a két továbbjutó helyre. Kolumbiának mindenképpen győznie kellett a nyolcaddöntős szerepléshez, s ez Yerri Mina fejesgóljával össze is jött Szenegál ellen. Az afrikaiak a lengyelektől kikapó Japánnal minden mutatóban egyformán zárták a csoportkört, leszámítva egyet: a fair play-ranglistát. Ebben Japán eggyel kevesebb sárga lapjának köszönhetően megelőzte Szenegált, így nyolc év után ismét lesz ázsiai csapat a vb egyenes kieséses szakaszában. Afrika számára ezzel szemben véget ért az oroszországi kaland, hiszen mindegyik válogatottja elvérzett a csoportkör során.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A H-csoportban az utolsó kör előtt még három csapatnak volt esélye a továbbjutásra. Kolumbia és Szenegál mellett a forduló előtt csoportelső Japán várhatta kedvező helyzetből a már biztos kieső lengyelek elleni meccset. Japánnak a győzelem és a döntetlen is továbbjutást ért volna, de a vereség esetén is volt esélyük. Kolumbia győzelemmel és japán vereség esetén döntetlennel is továbbjutásnak örülhetett volna Szenegál ellen.

Kolumbia és Szenegál eddig egyszer találkozott egymással, 2014-ben Buenos Airesben felkészülési összecsapáson 2-2-re végeztek.

Kolumbia az Ospina – Arias, Yerry Mina, Davinson Sanchez, Mojica – Carlos Sanchez, Uribe – Cuadrado, James Rodriguez, Quintero – Falcao összeállításban kezdett, Aliou Cissé pedig az Ndiaye – Sabaly, Koulibaly, Sane, Gassama – Kouyate, Gueye, Sarr – Keita Balde – Mané – Niang kezdőt küldte pályára.

A kolumbiaiak hamar magukhoz ragadták a kezdeményezést, míg az afrikaiak agresszív letámadással kezdtek. Az első helyzet a dél-amerikai csapat előtt adódott, Quintero rúgott kapura egy szabadrúgás után, de N’Diaye védeni tudott.

A 17. percben Mané tört be a tizenhatoson belülre, Davinson Sánchez szerelése után Milorad Mazic tizenegyest ítélt, de segített a VAR, a videobíró segítsége után visszavonta az ítéletet a szerb és játékvezetői labda következett.

A 31. percben cserélnie kellett Jose Pekermannak, a kolumbiaiak argentin szövetségi kapitánya sérülés miatt lehozta Jamest, helyére pedig Muriel érkezett. Érzékeny veszteség, a legutóbb 14 kolumbiai vb-gólból tízben komoly szerepe volt a Bayern München játékosának, hat gólt ő maga lőtt és adott négy gólpasszt is.

Az első félidőben összesen három lövés találta el a kapukat, a két, félidei 0-0-s eredmény Kolumbia kiesését jelentette volna.

A második felvonásban is lassan pörögtek fel az események, a szenegáliak védték az eredményt, Kolumbia pedig nem találta a fogást az ellenfélen.

A 60. percben a másik pályán Bednárek góljával megszerezte a vezetést Lengyelország, így Szenegál mellett Kolumbia is továbbjutónak érezhette magát, azaz mindenkinek tökéletesen megfelelt a 0-0 Szamarában.

A lengyelek gólja:

https://www.youtube.com/watch?v=uFaWPHFa1kQ

A kolumbiai csapat nem akarta a véletlenre bízni a dolgot, egy szabadrúgás után Muriel lövését blokkolták a szenegáli védők, majd N’Diaye mentett szintén Muriel elől.

Amikor már mindenki kezdett beletörődni a közös továbbjutásba, jött Yerri Mina és egy szöglet után gólt fejelt, ezzel a japánok álltak Kolumbia mellett továbbjutásra, mert kevesebb sárga lappal rendelkeztek, mint a szenegáliak. Ezen kívül minden mutatója ugyanolyan volt az ázsiai és az afrikai csapatnak (4 pont, 4-4-es gólkülönbség, 2-2-es egymás elleni eredmény).

https://www.youtube.com/watch?v=6KjbppUwip0

A 78. percben egy veszélyes szenegáli szöglet után Mina majdnem a saját kapuját is bevette, de Ospina védeni tudott.

A hajrában próbálkozott Szenegál, de Kolumbia remekül tartotta az eredményt, ezzel biztossá vált, hogy nem lesz afrikai csapat a legjobb 16 mezőnyében. Kolumbia mellett Japán jutott a nyolcaddöntőbe.

Ez volt a világbajnokságok történetében az első alkalom, hogy a fair play-pontok döntöttek a továbbjutásról.

Ezzel eldőlt az is, hogy a különböző kontinensek hány nemzettel képviseltetik magukat a nyolcaddöntőben, hiszen az este záró G-csoportból Anglia és Belgium már továbbjutott. Velük együtt összesen tíz európai ország lesz érdekelt a folytatásban. Dél-Amerikát négy együttes képviseli, a CONCACAF-zónából Mexikó, Ázsiából pedig Japán maradt állva.

Ebben az évszázadban először (de már az előzőben sem sokszor volt) van példa arra, hogy az összes afrikai csapat kiessen a csoportjából. Négy éve még kisebb meglepetésnek számított, hogy két afrikai válogatott is eljutott a legjobb tizenhatig (Nigéria és Algéria), ehhez képest most a továbbjutásra több-kevesebb eséllyel pályázó csapatok közül Szenegál, Nigéria és Egyiptom is elbukott, Tunéziának és Marokkónak pedig eleve nem adtunk sok esélyt.

A kiemelt kép forrása: AFP/FABRICE COFFRINI

Leave a Reply