Foci VB 2018: A legfontosabb történések június 13-án

VIDEÓKKAL – Holnap, június 14-én az Oroszország – Szaúd-Arábia mérkőzéssel kezdetét veszi a 21. labdarúgó-világbajnokság. A Sportudvar a hátralévő egy hónapban napi rendszerességgel igyekszik összefoglalót adni a tornával kapcsolatos legfontosabb történésekről, legyen szó nagy távolmaradókról, a rendezés tudnivalóiról, vagy bármi egyébről, ami a világbajnokság kapcsán érdekes lehet.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Lewandowski duplával, a lengyelek négyessel hangoltak a vébére

A lengyel labdarúgó-válogatott a világbajnokságot megelőző utolsó felkészülési mérkőzésén 4–0-ra megverte Litvániát Varsóban kedden este. A hazaiaknál Robert Lewandowski duplázott.

A Bayern München csatára higgadt befejezéssel a 19. percben szerezte meg a vezetést övéinek, majd a 33. percben húszméteres szabadrúgását követően a lécről a gólvonal mögé pattant a labda. Kevin Blom játékvezető először nem vette észre, hogy a labda teljes terjedelmével bent volt – sőt, a litván kapussal szemben történt szabálytalanság miatt szabadrúgást ítélt kifelé –, de a videobíró segítségével később megadta a gólt.

A harmadik lengyel találatot pompás összjáték előzte meg, az akciót Dawid Kownacki fejezte be góllal, a hajrában pedig Jakub Blaszczykowski értékesített egy általa kiharcolt tizenegyest.

A lengyelek négygólos győzelemmel hangoltak a világbajnokságra, amelyen első csoportmeccsüket június 19-én 17 órától Szenegállal vívják Moszkvában.

Azonnali hatállyal kirúgta Lopeteguit a spanyol szövetség

Egészen meghökkentő, a labdarúgás történetében alighanem példátlan bejelentést tett ma a Spanyol Királyi Labdarúgó-szövetség (RFEF).

Miután a Real Madrid kedden bejelentette, hogy a spanyol válogatott eddigi szövetségi kapitánya, Julen Lopetegui (a kiemelt képen) veszi át az együttes irányítását, a spanyol szövetség azonnali hatállyal, a világbajnokság kezdete előtt menesztette pozíciójából a szakembert. Utódja a Real Madrid legendás játékosa, Fernando Hierro lett, akinek a megbízatása egyelőre csak a vb-re szól.

Teljes a káosz a spanyol válogatott háza táján két nappal a portugálok elleni világbajnoki csoportmérkőzés előtt. A szövetség elnöke, Luis Rubiales szerdai sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy az RFEF azonnali hatállyal szerződést bontott Julen Lopetegui szövetségi kapitánnyal, akit kedden kineveztek a Real Madrid vezetőedzőjének.

A spanyol szövetség szerda reggel adta hírül, hogy 10:20 órától rendkívüli sajtótájékoztatót tart, amelyen Rubiales mellett Lopetegui is részt vesz. Az esemény közeledtével érkezett a hír, hogy a konferenciát 11:30-ra halasztották, állítólag azért, mert ekkor még az ügy főszereplői sem tudták, hogy milyen döntés születik.

A sajtótájékoztató végül délben, az eredetileg megadott időponthoz képest 100 perces késéssel kezdődött meg. Lopetegui nem jelent meg, csak Rubiales, aki elmondta, hogy az 51 esztendős tréner kiváló szakember, de a viselkedését nem tudták tolerálni.

Az RFEF első embere elmondta, Lopetegui kedden öt perccel a Real Madrid hivatalos bejelentése előtt tudatta a spanyol szövetséggel, hogy átveszi a királyi együttes irányítását! Hozzátette, az RFEF lemond arról a kétmillió eurós kompenzációs díjról, amit a királyi klub Lopeteguiért fizetett volna.

Rubiales azt is elárulta, hogy a spanyol válogatott játékosok megpróbálták megmenteni Lopeteguit, a keret tagjai kitartottak a szakember mellett, de az RFEF elöljárói ragaszkodtak hozzá, hogy a szövetségi kapitánynak mennie kell.

A spanyol szövetség Lopetegui menesztését követően két órával bejelentette, hogy a világbajnokságon Fernando Hierro irányítja a válogatottat. A spanyol sajtóban az U21-es nemzeti együttes szövetségi edzője, Albert Celades és a Real Betist az Európa-ligába segítő Quique Setién neve is felvetődött lehetséges utódként, de végül a Real Madrid legendás játékosára esett az RFEF választása.

Az 50 esztendős szakember a spanyol szövetség sportigazgatójaként eddig is Oroszországban tartózkodott, kinevezése kézenfekvő megoldásnak tűnik. A Real Madrid színeiben 1989 és 2003 között öt bajnokságot és három Bajnokok Ligáját nyerő, 89-szeres válogatott Hierrónak egyéves vezetőedzői tapasztalata van, a 2016–2017-es idényben a Real Oviedóval a nyolcadik helyen végzett a spanyol másodosztályban. Kapitányi megbízatása egyelőre csak a világbajnokságra szól.

Könnyen lehet azonban, hogy igen kaotikus helyzettel nézhet szembe, mivel az Onda Cero spanyol sajtóorgánum úgy értesült, hogy Lopeteguivel együtt annak két erőnléti edzője is távozhat a szakmai stábból még a mai napon, s a spanyolok fizikai felkészítő edzők nélkül maradhatnak.

Sergio Ramos, a spanyolok csapatkapitánya nem sokkal a döntés bejelentése után Twitter-oldalán azt írta: „Mi vagyunk a nemzeti válogatott, a címert, a színeinket, a szurkolóinkat és az országunkat képviseljük. Felelősek és elkötelezettek vagyunk veled és érted. Tegnap, ma és holnap is együtt. #VamosEspana”

A spanyolokra már pénteken nagy feladat vár a világbajnokságon, hiszen Szocsiban az Európa-bajnok portugálok ellen lépnek pályára.

Lopetegui ebben reménykedik

Julen Lopetegui szomorúan vette tudomásul, hogy egy nappal az oroszországi labdarúgó-világbajnokság kezdete előtt menesztették a spanyol válogatott szövetségi kapitányi posztjáról, ám a legjobbakat kívánja honfitársainak.

Julen Lopetegui azt ígérte, hogy csak akkor áll a nyilvánosság elé, ha visszaérkezett Spanyolországba, ám még Oroszországban sikerült tőle kicsikarni egy mondatot.

„Nagyon szomorú vagyok…, de remélem, hogy nagyszerű világbajnokságunk lesz és megnyerjük” – mondta az őt kísérő újságírók gyűrűjében a szakember, mielőtt a Krasznodarból Moszkvába tartó gépre felszállt volna.

Löw: Spanyolország nem fog rosszabbul szerepelni

Joachim Löw, a címvédő német válogatott szövetségi kapitánya mai sajtótájékoztatóján elismerte, hogy spanyol kollégája, Julen Lopetegui azonnali eltávolítása “hidegzuhanyként” érhette a La Roja játékosait, de biztos abban, hogy a 2010-es világbajnok együttes játékán és eredményein sem fog meglátszani a hirtelen és igen rosszul időzített kapitányváltás.

“Meglepett, mint ahogy mindenkit” – kezdte Löw a Lopetegui kirúgását firtató újságírói kérdés megválaszolását. “Nem ismerem a döntés hátterét, de egy ilyen döntést meghozni kettő nappal az első világbajnoki mérkőzés előtt nem más, mint egy hidegzuhany, s hátráltathatja a szövetség és a csapat közötti gördülékeny együttműködést”.

“De – tette hozzá, egy jól összeszokott csapatról beszélhetünk, amely évek óta ugyanazt a spanyolos játékfilozófiát követi. A játékosok évek óta ismerik egymást, és ez az, ami miatt nem fognak gyengébben teljesíteni, s ezáltal az eredményeik sem fognak romlani”.

Még mindig támadják Özilt és Gündogant az Erdogan-látogatás miatt

Úgy látszik, nem csöndesedett el teljesen a botrány, amely még május közepén robbant ki, miután egy olyan fotó járta be a világhálót, amelyen Mesut Özil és Ilkay Gündogan, a német válogatott két török származású játékosa Reccep Tayyip Erdogan török elnökkel volt látható. A két focista egy-egy Arsenal- és Manchester City-mezt is átadott a német politikai vezetés által nem igazán kedvelt államfőnek.

Az ügyből komoly botrány lett Németországban, de Joachim Löw szövetségi kapitány azonnal kijelentette: emiatt nem fogja kitenni a keretből a két labdarúgót.

Döntésével többen sem értenek egyet. Az ő táborukhoz csatlakozott kedden Stefan Effenberg, a németek korábbi 35-szörös válogatott játékosa is, aki a T-Online-nak adott interjúban azt mondta: “Amikor olyan értékeket képviselünk, mint a DFB (a német szövetség – a szerk.), akkor az az egyetlen helyes döntés, hogy kirakjuk őket a csapatból. Velem (akit 1994-ben azért zártak ki a nemzeti együttesből, mert náci karlendítéssel mutatott be a szurkolóknak – a szerk.) vagy Uli Steinnel nem ugyanígy bántak, pedig nem látok világos vonalat a két eset között.

Egy biztos: nem a legjobb hangulatban készülhetnek a németek a címvédésre.

Szalah részt vett első edzésén

Mohamed Szalah, az egyiptomiak szupersztárja részt vett első edzésén Groznijban azóta, hogy a május 26-ai Bajnokok Ligája-döntőben egy párharc során a vállára esett és megsérült.

A Liverpool focistája futóedzést és labdás gyakorlatokat is végzett, s az AFP tudósítója által tapasztaltak szerint mindent jól el tudott végezni.

Egyiptom pénteken, magyar idő szerint 14 órától Uruguay ellen kezdi meg vb-szereplését Jekatyerinburgban.

Csere a mexikói keretben

Az FC Porto hátvédje, Diego Reyes sérülés miatt kikerült a mexikói labdarúgó-válogatott világbajnoki keretéből.

A 25 éves játékos már hosszú ideje térdínsérüléssel bajlódik, s nem tudott pályára lépni az együttes felkészülési mérkőzésein sem.

Juan Carlos Osorio szövetségi kapitány korábban kijelentette, hogy sérüléssel bajlódó labdarúgói közül azok, akik a június 9-i, Dánia elleni felkészülési meccsen sem bevethetőek, kikerülnek a keretből. Ennek ellenére Reyes elutazott Oroszországba a csapattal, szerdán azonban kiderült, hogy biztosan nem épül fel időben.

Helyére a mexikói Pachuca középpályása, Érick Gutiérrez érkezik.

“Marco Reus lesz a torna játékosa” – Cacau

Antoine Griezmann, Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Neymar, Mohamed Szalah. Sokan úgy vélekednek, hogy ők lehetnek a 2018-as labdarúgó-világbajnokság első számú sztárjai, a korábbi német válogatott Cacau azonban úgy véli, hogy Marco Reus mindenkit elhomályosít majd Oroszországban.

A Borussia Dortmund támadója a négy évvel ezelőtti tornát bokasérülése miatt kénytelen volt kihagyni, és bár az előző szezon nagy részében is sérült volt, tavasszal visszatért. Joachim Löw bizalmat szavazott neki, így Reus bekerült a 23 fős keretbe.

A németekkel 2010-ben világbajnoki bronzérmes Cacau szerint jól döntött a szövetségi kapitány, a 29 esztendős focista játékával meghálálja majd a bizalmat.

„Marco Reus lesz a torna játékosa – mondta a brazil származású Cacau a T-Online-nak. – Abszolút világklasszis labdarúgó, aki jól cselez, hihetetlenül gyors, és eredményes a támadóharmadban. Örülök neki, hogy végre megtapasztalhatja a világbajnokság légkörét, bízom benne, hogy jó formában lesz, mert az minőségileg sokat adhat hozzá a csapat játékához.”

A korábbi stuttgarti közönségkedvencet Cristiano Ronaldóról és Portugáliáról is megkérdezték.

„A 2016-os Eb-győzelemmel Portugália kihozta magából a maximumot. Cristiano Ronaldo megnyerte nekik az Európa-bajnokságot, ez teszi őt világklasszissá, ugyanakkor a teljesítménye függ a csapattársaitól is. Kétlem, hogy a portugálok képesek lesznek kiugró eredményt elérni.”

A németek Mexikóval, Svédországgal és Dél-Koreával szerepelnek azonos csoportban a június 14-én kezdődő tornán.

Brazília jobban felkészült, mint 2014-ben – ítélte meg csapata helyzetét Paulinho

A brazil válogatott jobban felkészült most, mint a 2014-es világbajnokságon, amikor hazai pályán a németek elleni 7-1-es vereséggel csúnyán elbukott – ezt Paulinho, a selecao középpályása mondta ma délután, négy nappal a sárga-kékek Svájc elleni nyitómérkőzése előtt.

“Magabiztosabbak vagyunk. Ahogy a dolgok most mennek, biztos vagyok, hogy jobb az önbizalmunk” – jelentette ki a Barcelona labdarúgója a válogatott szocsi bázisán. “Brazília több területen is jobban felkészült. Ez a foci része. Az elmúlt négy évben sok dolgot tanultunk” – folytatta a 2014-es tornán is szerepelt játékos.

A Németország elleni négy évvel ezelőtti globális megaláztatás a Belo Horizonte-i elődöntőben már a múlté, a csapat teljes erővel az oroszországi vébére fókuszál. Ennek bizonyítéka, hogy elmúlt 21 mérkőzésén veretlen maradt az együttes.

“Amit az elmúlt négy évben tettünk, azért tettük, hogy átadjuk a múltnak az átélt borzalmakat. Most van egy másik lehetőségünk, és szeretnénk egy jobb eredményt elérni. Ez az élet. A labdarúgás jó, mert nagyon gyorsan új esélyeket ad” – tette hozzá, s arról is szólt, hogy Brazília sikere alapot adhatna Tite szövetségi kapitány azon elvének, ami alapján külön kezeli a fiatalabb és a tapasztalt játékosokat.

“Egy játékos, aki sosem játszott világbajnokságon, hozhat magával olyan saját tapasztalatot, ami nekem, mint egy, a második világbajnokságán játszó embernek is adhat újat. Lényegtelen, hogy egy, kettő vagy három világbajnokságon játszott valaki, a csapattagok ettől függetlenül is átadhatnak egymásnak bármit, ami segíthet. A csapatunk attól jó, hogy itt mindenki átadhat valamit a többieknek”.

Svájc után Brazília Costa Ricával és Szerbiával találkozik az E-csoportban.

José Mourinho esélyeket latolgatott

A labdarúgó-világbajnokság ideje alatt José Mourinho az orosz RT televízió szakértőjeként dolgozik. A Manchester United menedzsere elárulta, szerinte hogyan alakulnak a tornán a csoportkör, a nyolcaddöntő és a negyeddöntő küzdelmei.

Mourinho szerint a házigazda oroszok továbbjutnak a csoportjukból, ám a spanyolok jelentik a végállomást a számukra.

Az 55 éves szakember szerint ismét lesz Németország–Argentína párharc, ezúttal az elődöntőben. Szerinte a másik elődöntő a Portugália–Brazília mérkőzés lesz.

A tipp alapján a portugálok a franciákat, a brazilok az angolokat, a németek a belgákat búcsúztatják a negyeddöntőben.

A remény bajszaival kampányolnak az orosz kapitány mellett

Az orosz labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Sztanyiszlav Csercseszov „imidzséhez” hozzátartozik jellegzetes bajusza is. A napokban az egyik népszerű orosz tévés személyiség, Ivan Urgant felhívást intézett az oroszokhoz, hogy növesszenek bajuszt, ezzel támogatván a kapitányt.

„Sztanyiszlav Csercseszovnak szüksége van a segítségünkre – írta Urgant. – Minden ellene szól, az előrejelzések, az időjárás-jelentés, még a fizika törvényei is! Ezért felszólítom az összes drukkert, hogy növesszen bajuszt és publikáljon erről készült fotókat a remény bajusza címszó alatt.”

Moszkvában járva egyébként nehéz volt eldönteni, hogy az emberek az arcszőrzetüket belső indíttatásból vagy éppen a kapitány iránt érzett elkötelezettségből viselik, de Csercseszovot a szerdai sajtótájékoztatón megkérdezték, hogy bízik-e benne, hogy csütörtökön a „remény bajszai” lepik el a Luzsnyikit. Az orosz szakember kissé megütődött a kérdésen, majd tökéletes hatásszünetet hagyva válaszolt: „Komolyan mondom, fogalmam sincs, hogy miről beszél.”

Magyar “elrettentő példával” is segítik a bírók felkészülését

Kedden a Luzsnyiki Stadionban tartott sajtótájékoztató keretein belül mutatták be azokat az órákat, amelyeket a játékvezetők fognak használni az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon. Ezt követően két korábbi kiváló bíró, Massimo Busacca és Pierluigi Collina avatta be a média munkatársait a játékvezetők munkájába, felkészülésébe, valamint a FIFA-szabályok mögötti gondolkodásba – számolt be a Nemzeti Sport moszkvai tudósítója.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) játékvezetői bizottságának elnöke, Pierluigi Collina vezette fel a sajtótájékoztatót a világbajnokságra való felkészülés bemutatásával.

A játékvezetők felkészülése tulajdonképpen a kettőezer-tizennégyes világbajnokság döntőjének lefújásával kezdődött – mondta a FIFA játékvezetői bizottságát vezető Pierluigi Collina. – Az elmúlt hónapokban ez természetesen fokozódott, a kiválasztott bírók többek között öt darab egyhetes szemináriummal készültek a tornára. Emellett Oroszországban is folytattuk a felkészülést, nyolc helyi gárda részvételével minitornát rendeztünk, amelyen a vébére kijelölt játékvezetők dirigáltak, így jobban visszarázódtak a ritmusba. A csapatokat is meglátogatták a játékvezetői bizottság képviselői, hogy ők is tisztában lehessenek mindennel. Fontos, hogy minden tiszta és érthető legyen, hogy ezzel is védjük a sportágat és annak imidzsét. Gyakran az együttesek taktikája, a sok elmozgás is nehezítheti a bírók helyzetét, ezért két edzőt is foglalkoztatunk, akik segítik a játékvezetők felkészülését, mert ha ismerik a válogatottak játékstílusát, rendszerét, akkor bizonyos helyzetekre jobban fel tudnak készülni. Egyébként a bírói csapatok a konkrét találkozókat megelőzően is kapnak elemzéseket.”

Collina ezen a sajtótájékoztatón jelentette be hivatalosan, hogy az argentin Nestor Pitana lesz a holnapi nyitómérkőzés játékvezetője. Az olasz beszélt a bíróküldések algoritmusáról is: “Szerintem az edzők sem mindig magyarázzák el, hogy kit miért tesznek be a kezdőcsapatba. Annyit mondhatok, hogy minden találkozóra próbáljuk kiválasztani a legmegfelelőbb játékvezetőt. Amellett sem mehetek el szó nélkül, hogy súlyos vádak értek egy szaúdi bírót és egy kenyai asszisztenst, akik eredetileg itt lettek volna, de kikerültek a keretből. A FIFA szigorú ezekben az ügyekben és a továbbiakban is az lesz.”

A tar úriembertől kollégája, a játékvezetést igazgató Massimo Busacca vette át a szót, és hangsúlyozta: a bírók készen állnak a világbajnokságra, a felkészülés jól sikerült. A rövid felvezetést követően áttért a játékvezetés szempontjából legfontosabb dologra, a videobíró (VAR) bevezetésére. Az egyes szituációkban hozott döntéseket és azok hátterét rövid videókkal szemléltette.

Az első ilyen példánál kis híján leesett a teremben helyet foglaló magyar újságírók álla: a bent elhelyezett kivetítőn és összes televízión megjelent a Magyarország–Portugália vb-selejtező egyik jelenete – innen már valószínűleg kitaláltátok, hogy miről lehet szó. Nos, erről:

Priskin Tamás könyöklésével kapcsolatban Busacca megjegyezte: a magyar válogatott támadó nem a labda megjátszására ment, arra nem volt esélye sem, amikor odaütött ellenfelének. Ebben az esetben nem lehetett kérdés, hogy piros lapot kellett felmutatnia a játékvezetőnek (ahogy meg is tette ugyebár) a focipályára nem való viselkedés miatt. A korábbi bíró hozzátette: az ilyen és ehhez hasonló eseteket lehetetlen lesz nem észrevenni a világbajnokságon a videobíró segítségével, hiszen 35 kamerán keresztül követik az eseményeket.

„Nem akarunk hasonló szituációkat a pályákon, ezért minden csapatnak és játékosnak elmagyaráztuk a szabályokat és a bírói döntések hátterét. Egy-egy játékhelyzet fekete vagy fehér, nem lesznek viták. A fontos szituációk meccseket dönthetnek el, történelmet írhatunk – mondta a videobíró alkalmazásával kapcsolatban Busacca, aki hozzátette: a kétes szituációk visszanézésére fordított időt hosszabbításként pótolják a játékvezetők az adott félidő végén. “Közbe kell lépnünk, hogy a mérkőzéseket ne döntsék el hibás döntések, ez a legfontosabb. Voltak bírók, akik nem tudták használni a technológiát, hibákat vétettek, ezért nem lehetnek itt a világbajnokságon, pedig ha rendelkezésükre állt volna a VAR, lehet, hogy itt lennének.”

Busacca hozzátette: ahogy a válogatottak sem játszanak tökéletesen, úgy a bírók sem azok. Idő kell hozzá, hogy kiismerjék a rendszert (mármint a videobírót), csakúgy, ahogyan bárkinek, ha új munkahelyen kezd dolgozni. Leszögezte: az elmúlt években legjobb teljesítményt nyújtó játékvezetőket választották ki a világbajnokságra.

Zárásként Collina kérdésre válaszolva elmondta: a stadionokban szurkolók számára a kivetítőkön először kiírják a bíró döntését, majd mutatnak egy rövid visszajátszást a kétes szituációról, így nem csak a televíziónézők lesznek képben, hanem a helyszínen drukkolók is.

A tájékoztatón szó esett azokról az okosórákról is, amelyeket a bírók a VAR-ral és a 2014-es vébén debütált gólvonal-technológiával való összeköttetésre fognak használni. A speciálisan bíróknak kifejlesztett Hublot okosórák érintőképernyősek, ami nagyban megkönnyíti a használatukat. Össze vannak kötve a gólvonal-technológiával (nem összekeverendő a videobíróval), és nem egészen fél másodperc alatt kijelzik, hogy a labda áthaladt-e a gólvonalon vagy sem. Szimulációkkal kiderítették, hogy ha egy-egy meccsen ötpercenként gólt jelezne a szerkezet, 7.5 óráig bírná az akkumulátora egy töltéssel. A telep használati idejét jelentősen lerövidíti, hogy folyamatosan teljes fényerővel kell működnie. Az ára sem piskóta: mintegy másfél millió forintba kerül, és összesen 2018-at gyártottak belőle, a világbajnokságra 110-et hoztak el. Kereskedelmi forgalomban egy „lebutított” verziója lesz majd.

Blatter jöhet a vébére

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) korábbi elnöke, a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől eltiltott Joseph Blatter azt tervezi, hogy eleget tesz Vlagyimir Putyin orosz elnök korábbi meghívásának és ellátogat az oroszországi világbajnokságra.

A FIFA-t 1998 és 2015 között irányító svájci sportvezető szóvivője kedden jelentette be, hogy Blatter még nem tudja, mikor és melyik meccsre látogat el a vb-n, de szándékában áll elutazni Oroszországba. Az viszont biztos, hogy a csütörtöki megnyitón, illetve az Oroszország – Szaúd-Arábia nyitómérkőzésen nem lesz jelen.

A 82 éves Blattert és a szintén eltiltott Michel Platinit, az UEFA korábbi első emberét tavaly októberben hívta meg Putyin a vb-re, jelezve, hogy „régi barátokként” köszöntenék őket a helyszínen. A korábbi FIFA-elnök már akkor jelezte, hogy ott lesz a világbajnokságon, amit most szóvivője is megerősített.

Joseph Blattert 2015-ben jogerősen hat, Platinit négy évre tiltotta el a FIFA „összeférhetetlenség” és „hűtlen kezelés” miatt.

Putyin Trumpot is szívesen látná

A labdarúgó-világbajnokságon Donald Trump amerikai elnök is szívesen látott vendég, más államok vezetőihez hasonlóan – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak szerdán Moszkvában.

Vlagyimir Putyin elnök kijelentette, hogy örömmel fogad minden vendéget itt nálunk, Moszkvában, ami természetesen a legmagasabb szintű egyesült államokbeli vendégekre is vonatkozik” – mondta Peszkov.

A szóvivő felsorolása szerint a világbajnokságon jelen lesz az azeri, az örmény, a fehérorosz, a bolíviai, a kazah, a kirgiz, a moldovai, a panamai, a paraguayi, a tádzsik, az üzbég, az abház és a dél-oszét elnök, a libanoni kormányfő és a szaúdi koronaherceg. Mint mondta, a vendégek köre a későbbiekben bővül, több állami vezető nemzete válogatottjának mérkőzésére érkezik majd Oroszországba.

Peszkov közölte, hogy Putyin csütörtökön fogadja Kim Dzsong Namot, az észak-koreai Legfelsőbb Népi Gyűlés (törvényhozás) elnökségének elnökét, aki az ünnepélyes megnyitóra érkezik az orosz fővárosba.

Peszkov szerint Putyin múlt héten elhangzott figyelmeztetése egy, a vb idején végrehajtandó ukrán „provokációval” kapcsolatban világos volt és nem szorul magyarázatra.

Remélem, hogy ilyen provokációkig nem fajul el a dolog, de ha ez megtörténik, úgy gondolom, hogy annak nagyon komoly következménye lesz egészében véve az ukrán államiságra nézve” – jelentette ki Putyin, múlt csütörtöki interaktív televíziós fórumán.

Hármas rendezésű lesz a 2026-os focivébé

Az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó adhat otthont a 2026-os labdarúgó-világbajnokságnak – döntött szerdán a nemzetközi szövetség (FIFA) moszkvai kongresszusán.

A csütörtökön kezdődő világbajnokságot megelőző döntésen a közös amerikai pályázat 134 szavazatot kapott, míg a másik kandidáló, Marokkó 65-öt. A végeredmény nem meglepetés, hiszen a legfontosabb területekre – többek között a stadionokra és szállásokra – koncentráló előzetes értékelésnél Marokkó 2,7, míg Kanada, az Egyesült Államok és Mexikó közös kandidálása 4 pontot kapott.

A küldöttekre az is nagy hatással lehetett, hogy az amerikaiak 14,3 milliárd dolláros bevételt ígérnek, csaknem kétszer annyit, mint az ötödször pályázó észak-afrikaiak.

Mexikó (a focitörténelemben elsőként) harmadszor (1970, 1986), az Egyesült Államok (1994) pedig másodszor rendezhet vb-t, míg Kanadában először lesznek világbajnoki mérkőzések.

A 2026-os lesz a második olyan foci-vb, amelyet több ország közösen rendez: 2002-ben a Koreai Köztársaság és Japán volt a házigazda.

Az amerikai vb-n jelen állás szerint 48 válogatott szerepel majd, így a mostani 64 helyett 80 mérkőzésre kerülhet sor. A 48 csapatot 16 csoportba sorolják, s 32 együttes jut a kieséses szakaszba.

A tervek szerint 60 találkozónak ad otthont az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó három-három városában egyformán tíz-tíz összecsapást bonyolítanak le. Nyitómérkőzést mind a három országban rendeznek. A döntőre Dallas, Los Angeles és New York pályázik.

Infantino indulni fog a jövő évi FIFA-elnökválasztáson

Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke a szervezet moszkvai, a 2026-os világbajnokság rendezéséről is döntést hozó kongresszusának záróbeszédében elmondta: a jövő júniusi választáson újra jelölteti magát.

A 48 éves olasz-svájci sportvezető 2000-től állt az európai szövetség (UEFA) alkalmazásában, amelynek 2009-től főtitkára volt. 2016 februárja óta a FIFA elnöki tisztségét tölti be.

Egy nappal az oroszországi világbajnokság rajtja előtt a szerdai eseményen felszólalt Vlagyimir Putyin orosz elnök is, aki beszédében dicsérte Infantinót a FIFA vb-rendezéssel kapcsolatos előkészületei miatt. Ezt korábban a sportvezető is megtette az orosz elnökkel, elismerő szavakkal illette a vb házigazdáit. A korrupciós botrányok miatt távozó korábbi FIFA-elnökkel, Sepp Blatterrel is jó kapcsolatot tartó Putyin szerint Infantino „nagyon nehéz időszakban” lépett a FIFA élére, és „a frontvonalba kerülve igazi harcosként” nagyon jó munkát végzett.

A FIFA elnöke mindig nagyon pozitívan viszonyult az országunkhoz” – emelte ki az orosz elnök. A vb-rendezés kapcsán elmondta: több százezer külföldi szurkolót várnak, akiknek érezniük kell „az oroszok vendégszeretetét és barátságos természetét”.

A kongresszus első részében Thomas Peyer a FIFA pénzügyi vezetője elárulta: „erős bevételeket” vár a 2022-es, katari vb-től. Hozzátette: az 1790 milliárd forintos bevétel 53 százalékát a közvetítési jogok teszik ki, az összbevétel 70 százalékára már megkötötték a szerződéseket. A befolyt összegek lehetővé teszik a szervezet számára, hogy a 211 tagszövetségnek az eddiginél jóval több támogatást nyújtson, ami 20 százalékos növekedést jelent a korábbihoz képest.

A folytatásban a tagok 35 igen és 156 nem szavazattal elutasították az emberi jogok megsértése miatt tett palesztin szigorító javaslatot. A FIFA leszögezte, hogy az elmúlt három év során hozott reformjaival már teljesítette a kötelezettségvállalásait.

A kiberbiztonságra is fölkészítik az angol játékosokat

Olyan tanfolyamon vettek részt az angol labdarúgó-válogatott játékosai, amelyen megismertették velük azokat a módszereket, amelyek segítségével megelőzhető egy esetleges informatikai támadás az oroszországi világbajnokság ideje alatt – közölte szerdán a brit Nemzeti Kiberbiztonsági Központ (NCSC).

A képzésekre az angol Labdarúgó-szövetség (FA) megbízásából került sor, amely érdekelt a játékosok és személyes adataik védelmében azok után, hogy az utóbbi években több, orosz hátterű kibertámadás is nagy vihart kavart Nagy-Britanniában.

A Daily Mail szerint egy vírusvédelmi szoftvert telepítettek a játékosok okostelefonjaira és egyéb elektronikus eszközeikre is, amelyeket csak akkor lehet eltávolítani, amikor visszatérnek az Egyesült Királyságba.

Egy, az FA londoni székhelyén nemrég tartott oktatás során arra is fölhívták az Oroszországba kedden megérkezett labdarúgók figyelmét, hogy ne kapcsolódjanak bankszámláikra, és kerüljenek minden olyan internetes tevékenységet, amelyet titokban akarnak tartani, de egy hackertámadás során nyilvánosságra kerülhetnek. A játékosok arra vonatkozó tippeket is kaptak, hogy szállodai szobáikban hol tárolják holmijukat.

Több, mint 1200 brit huligánnak tiltották meg a beutazást Oroszországba

Több, mint 1200 brit huligán Oroszországba való beutazását tiltották meg az illetékes hatóságok – jelentette be a brit kormány ma, egy nappal a világbajnokság rajtja előtt.

A Football Banning Orders Authority (FBOA), a londoni belügyminisztérium focihuliganizmus elleni fellépésért felelős szerve, amely a stadionokból való kitiltásokról is döntést hoz, azt közölte, hogy 1312 személy útlevelét vonta be június elején a rendőrség, amely július 15-éig, a vb döntőjéig fogja magánál tartani az okmányokat. Ezt a napot követően az érintettek visszakaphatják irataikat.

Anglia és Wales rendőrsége 1254 útlevelet vont be – közölte a kormány. “A világbajnokság a labdarúgás ünnepe, amelyen nincs helye semmiféle rendbontásnak” – hangoztatta Nick Hurd, a belügyminisztériumnak a rendőrségért és a katasztrófavédelemért felelős államtitkára, aki háláját fejezte ki a rendőri szervek felé, amiért “megtették a szükséges intézkedéseket annak biztosítására, hogy ezek a rendbontók ne tudják tönkre tenni a tornát az igazi szurkolók számára”.

A kitiltások mellett a rendőrség külön egységeket vezényel a nagy brit kikötőkbe, hogy a szankció által érintett huligánok ne tudjanak valamely hajóra fölszállván, titokban Oroszországba jutni. Ez az intézkedés is a torna végéig van érvényben.

“Egy brit rendőri kontingens fog Oroszországba utazni a rendező ország kérésére, hogy a helyi kollégákkal közösen dolgozzanak a torna biztonságának szavatolásáért, valamint azért, hogy a békés angol szurkolók gond nélkül tölthessék idejüket a vb-helyszíneken” – teszi hozzá a kormány mai közlése.

Nagy-Britanniából mintegy tízezren utaztak vagy utaznak el Oroszországba a foci-vb apropóján, ami jócskán elmarad a nagy tornákon megszokott 20-30 ezres számtól. Ebben szerepet játszik az, hogy a 2016-os Európa-bajnokság angol-orosz mérkőzését szurkolói balhék árnyékolták be, s az orosz huligánok többször is megfenyegették az angolokat, hogy amennyiben országukba mernek érkezni a vébére, akkor “bajuk fog esni”.

A háromoroszlánosok hétfőn, magyar idő szerint 20 órától Volgográdban, Tunézia ellen kezdik meg vb-szereplésüket.

Kitiltották az oroszok fő huligánját a nyitómérkőzésről

Alekszander Csiprikin, aki arról vált ismertté, hogy a 2016-os Európa-bajnokságon az egyik fő szervezője volt az angol-orosz meccs utáni marseille-i összecsapásoknak, s emiatt kiutasították Franciaországból, ma este bejelentette, hogy a FIFA nem állította ki számára a világbajnokság mérkőzéseinek látogatásához szükséges “szurkolói útlevelet”.

Csiprikin, aki az orosz szurkolók szövetségének alapítója, Twitter-oldalán tette közzé annak az e-mailnek a képkivágását, amiben a nemzetközi szövetség tájékoztatja a szurkolói azonosító és útlevél kiadásának megtagadásáról.

Csak olyanok léphetnek be a vb stadionjaiba, akik érvényes belépő mellett szurkolói útlevéllel is rendelkeznek. Ennek kiállításához kötelező megadniuk az igénylőknek néhány személyes adatukat, amiket a szervezők továbbítanak a biztonsági szervek felé, akik ezek alapján könnyebben be tudják azonosítani a meccseken történő esetleges balhék szereplőit.

“Ma kaptam egy SMS-t, amiben annyi állt: az Ön kérelmét elutasították” – közölte az orosz szurkoló, akit a helyi médiumok idéztek. Csiprikin hozzátette: egyik barátja nekiadta az Oroszország – Szaúd-Arábia nyitómérkőzésre szóló jegyét. Csiprikin számára már a tavalyi Konföderációs Kupa nyitómérkőzésén való részvételt is megtiltották.

Mint ismert, a huligánt két alkalommal is kitiltották Franciaországból, amiért a 2016-os Eb-n az egyik főszereplője volt az angolok elleni brutális orosz támadásnak. A véresre vert szigetországbeli szurkolókról készült képek bejárták és sokkolták a világot, s az orosz hatóságokat is arra késztették, hogy rendkívül szigorúan lépjenek fel annak érdekében, hogy egy minden néző számára biztonságos világbajnokságot rendezhessenek. Csiprikint a botrány után három hónappal, 2016 szeptemberében a televíziók kamerái előtt tartóztatták le az orosz rendőrök. A hatóságok ezután úgy döntöttek, felfüggesztik a hivatalos együttműködést Csiprikin szervezetével.

Egy berohanó sejk szakította félbe a szaúdiak edzését

Félbeszakadt a szaúdi válogatott edzése, miután egy fehérbe öltözött fickó beszaladt a pályára Moszkvában, a Luzsnyiki-stadionban. A berohanó ember egy sejk volt – jelentette az Origo helyszíni tudósítója.

Magyar idő szerint szerda délután fél ötkor kezdődött a szaúdi válogatott edzése, amelyből 15 perc sajtónyilvános volt. A 23 fős csapat már az edzés elején két részre szakadt: a kapusok elfoglalták az egyik kaput, a mezőnyjátékosok pedig a sarokban rondóztak (amikor a játékosok körbe állnak, és egyérintővel passzolgatnak).

Az edzés azonban egy pillanat alatt félbeszakadt, amikor Turki Al Al-Sheikh szaúdi sejk berohant a pályára. A játékosok köré gyűltek és összeölelkeztek. Nem tudni, de a sejk vélhetően a csütörtöki, Oroszország elleni nyitómérkőzéssel kapcsolatban mondott néhány szót a csapatnak.

A szaúdi válogatott a világbajnokság A-csoportjában magyar idő szerint 17 órakor Oroszország ellen játssza a világbajnokság nyitómeccsét. A szaúdiak eddig négyszer jutottak ki a világbajnokságra, 1994-ben az Egyesült Államokban a nyolcaddöntőben estek ki – ez volt az eddigi legsikeresebb szereplésük a vb történetében.

Ami a sejkek berohanását illeti, ez a világbajnokságokon egyáltalán nem egyedülálló jelenség. Az 1982-es spanyolországi vb-n a Kuvait-Franciaország mérkőzésen esett meg hasonló, amikor a kuvaiti sejk nem bírta elviselni a szovjet Stupar játékvezető szerinte elfogult bíráskodását és a díszpáholyból egészen a pályáig szaladt.

A meccs akkor félbeszakadt. A sejket csak nagy nehézségek árán sikerült visszatuszkolni a lelátóra. Franciaország simán nyert. Moszkvában az edzés alatt erre nem volt szükség. Reméljük, a csütörtöki meccsen sem lesz.

Orosz győzelmet vár a nyitómeccsen Achilles, a siket kandúr

A siket, fehér színű, kék szemű Achilles névre keresztelt macska, a szentpétervári Ermitázs cicusa az oroszországi labdarúgó-világbajnokság hivatalos állatjósa, aki tavaly nyáron már a Konföderációs Kupa eredményeinek háromnegyedét eltalálta. Egy nappal az Oroszország – Szaúd-Arábia nyitómérkőzés előtt a kandúr az orosz zászló melletti tálból evett, ami a szervezők szerint a házigazdák győzelmét vetíti előre a másnapi meccsen.

A kiemelt kép forrása: AFP

Leave a Reply